srijeda, 11. veljače 2015.

PIZZA

Još jedna u nizu,moja pizza kad mi dolaze posebni gosti :)

Pizza

Sastojci

  • TIJESTO

  •  450 gr brašna
  •  250 ml vode
  •   kesica kvasca
  •   kesica praška za pecivo
  •   so
  •   kaškica meda/šećera
  •   ulje
  • PIZZA SOS

  •   konzerva pelati
  •   kašika koncentrata od rajčice
  •   1/2 kaškice soli(dodati još po potrebi)
  •   1 kaškica vegete
  •   1 kaškica bijelog luka u prahu
  •   5 kašika origana
  •   2 kašike šećera
  • TOPPINGS

  •  150 gr mozzarele
  •  100 gr edamera
  •  100 gr sir livada
  •   suduka,sunka,suho meso,tuna,luk,masline...

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    U mlaku vodu umješati kvasac i med,pjenjačom dobro umješati i ostaviti desetak minuta.
    Brašno pomješati sa soli i praškom za pecivo,dodati vodu sa kvascem i umješati sa kašikom.Nakon što se poveže,rukom obraditi tijesto da postane gipko.Izbaciti visak brasna,pouljiti posudu i tijesto,prekriti i staviti na toplom mjestu dok se ne utrostruci velicina.
  2. 2
    Pelate ispasirati,dodati na vruće ulje sa ostalim sastojcima.Najbolje je jedno 2 sata krčkati na 1-2 da se izvuće sva tečnost.ako nemate vremena,15ak minuta kuhajte na najjacoj temperaturi stalno mjesajuci.
  3. 3
    Tijesto rukom razvaljat po nauljenoj tepsiji(ili ako imate posudu za picu).Ne razvlačiti tijesto,več ga rukom od sredine pritiskati.Tijesto se također ne smije razvući oklagijom,ostane prijesno.
    Pizzu prekriti sosom,prekirit sa 3/4 sira,staviti suduku te prekriti sa ostatkom sira i sosa.Posut sa malo origana i peci 10-15ak minuta na 200 C ili dok se tijesto ne izgleda gotovo.
    Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar