Još jedna u nizu,moja pizza kad mi dolaze posebni gosti :)
Sastojci
TIJESTO
-
450 gr
brašna
-
250 ml
vode
-
kesica kvasca
-
kesica praška za pecivo
-
so
-
kaškica meda/šećera
-
ulje
PIZZA SOS
-
konzerva pelati
-
kašika koncentrata od rajčice
-
1/2 kaškice soli(dodati još po potrebi)
-
1 kaškica vegete
-
1 kaškica bijelog luka u prahu
-
5 kašika origana
-
2 kašike šećera
TOPPINGS
-
150 gr
mozzarele
-
100 gr
edamera
-
100 gr
sir livada
-
suduka,sunka,suho meso,tuna,luk,masline...
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
U mlaku vodu umješati kvasac i med,pjenjačom dobro umješati i ostaviti desetak minuta.
Brašno pomješati sa soli i praškom za pecivo,dodati vodu sa kvascem i
umješati sa kašikom.Nakon što se poveže,rukom obraditi tijesto da
postane gipko.Izbaciti visak brasna,pouljiti posudu i tijesto,prekriti i
staviti na toplom mjestu dok se ne utrostruci velicina.
-
2
Pelate ispasirati,dodati na vruće ulje sa ostalim sastojcima.Najbolje je jedno 2 sata krčkati na 1-2 da se izvuće sva tečnost.ako nemate vremena,15ak minuta kuhajte na najjacoj temperaturi stalno mjesajuci.
-
3
Tijesto rukom razvaljat po nauljenoj tepsiji(ili ako imate posudu za picu).
Ne razvlačiti tijesto,več ga rukom od sredine pritiskati.Tijesto se također ne smije razvući oklagijom,ostane prijesno.
Pizzu prekriti sosom,prekirit sa 3/4 sira,staviti suduku te prekriti
sa ostatkom sira i sosa.Posut sa malo origana i peci 10-15ak minuta na
200 C ili dok se tijesto ne izgleda gotovo.
Izvor:
coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar