subota, 14. veljače 2015.

NUTMA - PATIŠPANJA

Neko ga zove nutma, neko patišpanja, neko bučma, u suštini sve je isto samo drugi naziv od mjesta do mjesta. Bosanski kolač…Postoji jedna priča o nutmi: naime, kažu stari ljudi “ako ti neko dođe dok pripremaš ovaj kolač, ne treba mu dati da ode dok se ne ispeče jer će u suprotnom kolač “leći” ,neće lijepo nadoći.” Isprobajte! :)

 

  Sastojci

  •  10 jaja (po mogučnosti domaća) radi lijepe žute boje
  •  10 kašika šećera
  •  10 kašika brašna
  • Agda

  •  1,3 l vode
  •  800 grama šećera
  •  1 vanilija šećer

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Umutiti jaja sa šećerom. Mutiti toliko da tragovi od miksera ostaju.
  2. 2
    Lagano, kašikom, NE MIKSEROM, umutiti kašiku po kašiku brašna.
  3. 3
    Izliti u kalup oko 22×32 malo dublji.
  4. 4
    dobro zagrijati pečnicu na 250°(dok se muti), kad se stavi peći smanjiti na 200° samo koji minut da lijepo porumeni i da se ufati korica odozgo. potom smanjiti na 150° i tako peći oko 1h. Provjeravat povremeno da ne zagori, ako je prejako smanjiti još malo. Provjera jeli pećeno: blago pritisnuti rukom ako se vraća dobro je.
  5. 5
    staviti vodu, šećer, i van.šećer samo da prokuhajui skinut sa vatre.
  6. 6
    dobro ohladit i patišpanj i agdu pa tek onda zaliti HLADNO-HLADNO
Posluživanje Bit je dakle u tome da se dobro umuti i da se zalije hladno hladnim.
coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar