Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u teglu. Mljevene
kore prelijte čašom votke ili 40% alkohola. Dobro zatvorite teglu i
ostavite da odstoji nedjelju dana na tamnom mjestu. Nakon toga uzimajte
po jednu kašiku poslije jela, zajedno sa jednom kašičicom meda. Liječi
kašalj i pročiščava grlo. Zanimljiv način korištenja korice mandarine je
pravljenje ušećerenih korica ovog voća. Evo recepta:
SASTOJCI: 500 – 600 g
mandarina, 300 – 400 ml vode, 1 kašičica soli, 350 g kristal šećera, 350
ml vode, još kristal šećera za valjanje korice
POSTUPAK: Ogulite
mandarine, sočno meso pojedite, a koricu sačuvajte. Koricu stavite u
lončić, prelijte je s 300 – 400 ml vode i dodajte 1 kašičicu soli.
Kuhajte koricu u ovoj otopini do vrenja. Kad zakuha prolijte vodu, a
koricu sačuvajte. Ovo radimo kako bi izvukli gorčinu iz korice, kad
radimo s narančama postupak je potrebno ponoviti 3 puta, ali za
mandarine je dosta prokuhati ih jednom.
Prokuhanu koricu
narežite na tanke prutiće. U drugom loncu pomiješajte 350 g šećera i 350
ml vode te pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi. Dodajte
pripremljenu koricu i sve kuhajte na laganoj vatri 30 – 40 minuta ili
dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup jako gust.
Oprezno
prebacite koricu na rešetku i ostavite je tako da se ocijedi i malo
posuši. Potom koricu uvaljajte u dosta kristal šećera i rasporedite po
papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila.
Suhu pospremite u
teglicu ili vrećicu, možete je dodavati kolačima, napicima ili je
naprosto grickati kad vam padne šećer u krvi.
0 komentari:
Objavi komentar