petak, 5. lipnja 2015.

DOMAĆI SIRUP I DŽEM OD JAGODA

2 u 1… ili fini vocni sirup i pekmez od istih sastojaka, sve u isto vreme!:)


Sastojci
3 kg jagoda
7 kesica limontusa (70 g)
3 kg secera

Priprema
1.
Jagodama skinuti drskice, oprati ih i ocediti.
2.
Voce izgnjeciti, dodati limontus i 1 kg secera pa ostaviti da stoji 24 sata na hladnom.
3.
Sutradan propasirati kroz cediljku, dodati preostali secer i ostaviti da stoji jos par sati dok se secer ne otopi, povremeno promesati.
4.
Sipati u plasticne flase i cuvati u zamrzivacu.

5.
Koristiti kao sok razblazen sa vodom ili sirup za prelivanje sladoleda i raznih poslastica.
6.
Od preostalog voca, koje je ostalo posle pasiranja, skuvati pekmez uz dodatak secera po zelji.
Posluživanje
Od ove kolicine dobije se oko 3,5 -4 l sirupa, nije potrebno nista kuvati, a u zamrzivacu se sasvim lepo odrzi do godinu dana. Kad se jednom otvori sirup, cuvati ga u frizideru i potrositi u roku od nedelju dana.
Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar