Ljeto miriše na punjene paprike moje mame… Kad sam išla u srednju školu i vraćala se kući sa nastave, čim bih ušla u haustor zgrade gdje smo stanovali, zapljusnuo bi me miris mamine punjene paprike, a taj se miris ni danas ne može smiješati ni sa čime, odmah sam znala da je ona kuha, ničija punjena paprika ne miriše tako. Danas kad sam došla s posla ušavši u stan, osjetila sam taj miris, dok je moj dragi grijao papriku.., mama ovo je za tebe.
Sastojci za 6 osoba
Meso:
70 dag miješanog mljevenog mesa
2 kom sitno sjeckanog glavice luka
3 čena sjeckanog češnjaka
1 žlica mljevene slatke paprike
1 žličica soli
1/2 žličice crnog papra
6 žlica riže
1 žlica sitno sjeckanog peršina
1 žlica vegete
Ostalo:
1 kg paprika
1/2 dl maslinova ulja
2 velike žlice brašna
1 grančica lišća celera
2-3 velike žlice koncentrata rajčice
malo soli
Priprema
1.
Paprike, najbolje tankih stijenki i babure, očistite od sjemenki, tako da je držite za peteljku i stišćete palcem u krug oko kocena peteljke, vrteći je u ruci i tako dobijete rupu iz koje je lako izvaditi sjemenke.
2.
U jednu zdjelu stavite mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke .
3.
Dobro izmješajte ,probajte da vidite da li je dobrog okusa (neće vam ništa biti od malo sirovog mesa).
4.
Smjesom napunite paprike .
5.
U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite na njemu brašno, kao da radite prežganu juhu.
6.
U to dodajte rajčicu pasiranu ili koncentrat.
7.
Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka.
8.
U umak stavite punjene paprike i grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera.
9.
Poklopite i kuhajte 20 minuta u expres loncu ili sat i pol u običnom loncu.
10.
Poslužite vruće sa dosta umaka.
Posluživanje
Punjene paprike su najbolje sa pire krumpirom ili samo sa kruhom.
Papriku ovako punjenu možete i zamrznuti, ali samo ako je meso svježe i sigurni ste da nije bilo zamrzavano. Kod mene je omjer junetine i svinjetine 70:30 u korist junetine… taj omjer se pokazao idealnim.
Ovom smjesom osim paprike, moja je mama punila i tikvice, rajčice i luk.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar