četvrtak, 25. lipnja 2015.

KOPRIVNIČKE KREMŠNITE

Ovaj kolač je obilježio moje djetinjstvo. Mama ga je radila savršeno, i bila sam uvjerena da ih nitko drugi nezna tako napraviti. Jer… ili su bile preslatke, ili prejajaste, ili pretvrde, ... mislim, ukusi su istančani, ali ja sam navikla na upravo ove kremšnite. I nema mi boljih, tko god da ih napravi. OK, mama mi je dala recept i ona ih više ne pravi :)



Sastojci
sastojci za kremu
2 litre punomasnog mlijeka (3,5 – 3,8% m.m.)
0,5 litre izvorske vode
200 g (1 pak.) gussnela Dolcela
40 g (1 pak.) praška za puding vanilija Dolcela
5 žlica mekog brašna
12 žlica šećera
2 žlice vanilin šećera Dolcela
1 žlica meda
7 svježih, domaćih jaja
još nam treba…
cca 200 g keksa s maslacem (ili Lino keksa)
7 dcl biljnog vrhnja za šlag Dolcela
cca 200 g čokolade za kuhanje

Priprema
1.
Istući ekstra čvrst snijeg od bjelanaca uz prstohvat soli u velikoj zdjeli, staviti ga u hladnjak.
2.
Staviti mlijeko da zakuha, i u međuvremenu u posebnu zdjelu prosijati (!) gussnel, prašak za puding i brašno. Dodati šećer i vanilin šećer i promiješati dok se ne razbiju grudice.
3.
U posebnoj zdjeli izmiksati žumanjke s mlakom vodom i medom, sjediniti obvje smjese i zakuhati u mlijeku.
4.
Kuhati kremu na srednje jakoj vatri uz konstantno mješanje velikom i čvrstom pjenjačom. Oznojit ćete se pri kraju, al’ se isplati :)
5.
Vruću kremu postepeno i lagano mješati sa snijegom (kuhačom). Nemojte je izmiješati previše, neka se vide sitni komadići snijega, u suprotnom krema neće biti pjenasta.
6.
U tepsiju promjera cca 32×34cm posložite kekse (netreba ih ničime močiti jer će omekšati od tople kreme) i nalijte kremu. Dugačak nož uronite u vrelu vodu i “zagladite” kremu.
7.
Neka se malo ohladi na sobnoj temperaturi. U međuvremenu vrhnje za šlag stavite u zamrzivač na 5 minuta i od njega izradite šlag (ne preeeeviše čvrst).
8.
Premažite šlag po kremi, žlicu po žlicu, i ponovite postupak “zaglađivanja” kreme s istim nožem prethodno uronjenim u vrelu vodu.
9.
Naribajte čokoladu za kuhanje i posipajte je po kolaču.
10.
Ostavite ga preko noći u hladnjaku i sutradan cijeli dan uživajte u ovoj slastici :)
Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar