petak, 19. lipnja 2015.

4 RECEPTA ZA SLATKO OD JAGODA I TREŠANJA-BEZ ADITIVA

Iako ovih dana sa čežnjom mislimo o zimi, trebalo bi iskoristiti i bogatu ponudu na pijacama pa da u mirisu jagoda i trešanja uživate i dok napolju veje. Evo nekoliko recepata.
SLATKO OD JAGODA

Potrebno:
1 kg jagoda
1,550 kg šećera

Priprema: Oprane i očišćene jagode ređati u šerpu. Red jagoda, red šećera. Staviti u frižider da odstoji preko noći. Sutradan stavite šerpu na ringlu i podesite najjaču temperaturu. Kad provri, smanjite vatru. Skidajte penu. Nikako ne bi trebalo mešati jer će se na taj način voće raspasti u toku kuvanja. Slatko je gotovo onda kada sirup postane dovoljno gust. Vreme kuvanja zavisi od količine voća. Kada vrhom kašike pređete po slatkom, a ostane gust trag, slatko je gotovo. Skloniti sa ringle, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji oko 30 minuta. Vratiti slatko na ringlu i pustiti da ponovo proključa, zatim ga ponovo pokriti krpom. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Slatko sipati u čiste sterilisane tegle i dobro zatvoriti.

SLATKO OD TREŠANJA

Potrebno: 
1 kg očišćenih trešanja
1,400 kg šećera
2 kesice vanilin šećera
1 limun
3,5 dl vode

Priprema: Trešnje najpre očistite, potom dobro operite od blata i prljavštine. Ostavite voće u posudi s vodom da odstoji oko 30 minuta. Pripremite šerpu u kojoj ćete kuvati slatko, sipajte šećer u nju kao i gore navedenu količinu vode, pa stavite da proključa. Kada se napravi fin gusti sirup, dodajte trešnje, vanilin šećer i sok od limuna. Kuvajte na jakoj vatri, ali s vremena na vreme protresite šerpu da slatko ne bi zagorelo. Skidajte penu kašikom kad god se pojavi, a kada se šećer sasvim zgusne, slatko je gotovo. Sklonite ga s ringle i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi oko 12 sati, a zatim ga sipajte u čiste tegle.

MARMELADA OD JAGODA I BELE ČOKOLADE

Potrebno: 
1 kg jagoda
800 g šećera
200 g bele čokolade

Priprema: Jagode najpre očistiti, pa potom dobro oprati. Ostaviti ih u posudi sa vodom oko pola sata, a zatim ocediti. Uzeti veliku šerpu i ređati najpre red jagoda, potom deo šećera. Ponavljati postupak dok se ne utroše svi sastojci. Odmah stavite šerpu sa jagodama na vruću ringlu i na jakoj vatri kuvajte džem. Pre nego što završite sa kuvanjem džema, na pari otopite belu čokoladu, pa je dodajte u šerpu sa džemom. Dobro promešajte i nakon desetak minuta sklonite s ringle i sipajte u čiste i sterilisane tegle.

MARMELADA OD TREŠANJA I CIMETA

Potrebno:
1 kg trešanja
600 g šećera
1 kesica burbon vanile
1 štapić vanile
2 limuna
2 štapića cimeta

Priprema: Trešnje najpre dobro očistite od peteljki i prljavštine i operite. Pomešajte ih sa šećerom u većoj šerpi u kojoj ćete kuvati marmeladu. Stavite je u frižider da prenoći. Nakon toga ih dobro promešajte drvenom varjačom, pa zatim ocedite od tečnosti. Dobijeni sok sipajte u lonac i kuvajte oko pola sata. Čim počne da se karamelizuje, dodajte sok od jednog limuna bez koštica, a cimet narendajte. Mahunu vanile presecite  i dodajte semenke trešnjama. Pomešajte trešnje sa sokom i kesicom burbon vanlin šećera, pa potom ispasirajte sve štapnim mikserom. Kuvajte na jakoj vatri oko 20 minuta do pola sata. Marmeladu sipajte u sterilisane tegle, zatvorite i okrenite na poklopac da se tako ohlade. Potom ih odložite u špajz.
Izvor: zena.blic.rs

0 komentari:

Objavi komentar