ponedjeljak, 22. lipnja 2015.

SIRUP I LIKER OD LIPE

Neki dan sam obrala lipu, imam je zaista mnogo - to me potaklo na istraživanje. Otkrila sam, da lipa ne služi samo za čaj!Poklanjam vam recepte za sirup i liker-izvolite :) Slobodno podijelite sa prijateljima ;)



Sastojci
Za sirup
2 šake svježih rascvjetanih cvatova lipe
1 l vode
800 g šećera
sok od 4 limuna

*Dodaci (opcionalno)
1 šaka ružinih latica
3 rascvjetana cvata lavande
komad od ca. 5 cm đumbira (narezanog na ploške)
2 cvata bazge
naribana korica 1 neprskane naranče
Za liker
5 dl gotovog sirupa od lipe
5 dl rakije neutralnog okusa/vodke/bijelog ruma ili nekeog drugog alkohola po želji

Priprema
Sirup
1.
Lipu nemojte prati, ali pazite gdje ju berete. Odrežite samo cvjetiće lipe, odnosno odstranite onaj duguljasti listić, na kojemu raste cvjetna stabka.

2.
*Po želji odlučite se za jedan ili dva od navedenih dodatatka. Nemojte pretjerivati i dodati sve od navedenog, nego se ravnajte prema vlastitom okusu, možete ih i skroz izostaviti.

Ja sam dodala samo lavandu.
3.
Cvjetiće lipe i dodatke potopite u vodi, najbolje u velikoj ustanklenci sa čvrstim poklopcem, zaklopite saklenku i ostavite ju da stoji na zaklonjenom mjestu 1 do 2 dana.

Po velikm vručinama, ne držite duže od jednog dana!
4.
Procjedite tekućinu kroz gustu gazu, postavljenu na cjedilo, cvjetove u gazi dobro ocjedite.
5.
Tekućinu dodajte u veći lonac, dodajte šećer i zagrijavajte do vrenja.
6.
Kada tekućina zvrije, kuhajte 3 minute uz mješanje.
7.
Procjedite sok od limuna kroz malo gusto cjedilo u sirup i pustite da ponovo provrije.
8.
Čim provrije, odmah odmaknite sa ploče i punite sirup u sterilizirane boce. Čvrsto ih ih začepite.
Liker
1.
Ohlađeni sirup pomješajte sa alkoholom i punite u bocu.

Dodatno
Zatvorene boce sirupa mogu stajati više mjeseci na sobnoj temperaturi. Jednom otvorene čuvaju se u hladnjaku.

Liker se čuva u hladnjaku,više radi boljeg okusa nego kvarljivosti.

Od navedene količine sastojaka nastane ca. 1,25 L sirupa.
Od cvjetova lipe može se pripremiti i žele, recept je analogan receptu za pripremu želea od cvjetova bazge a dodaju mu se dvije šake očišćenih cvatova lipe po litri soka/vina.

Posluživanje
Sirup se razrijeđuje sa hladnom vodom u željenom omjeru Može se zimi piti i kao topli napitak, odnosno zamjena za čaj. Kako lipa potiće znojenje sirup je idealan za vruće ljetne mjesece, kao i zimi kada vas uhvati prehlada.

Liker uvijek poslužite rashlađen.
Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar