nedjelja, 28. lipnja 2015.

FRICO: UKUSAN KROMPIR NA TALIJANSKI NAČIN!

Recept je sa severa Italije i kažu da potiče još iz 15 veka. Nama se izuzetno dopao, uz paradajz salatu nam je bio odličan ručak a može biti i nedeljni doručak za vašu porodicu.
Frico

Sastojci za 4 osobe
4 srednje veličine krompira
2 male ljutike/luk arpadžik
1 mala ljuta papričica
2 čena belog luka
1 kašika maslinovog ulja
400 g izrendanog Gouda sira ( ili bilo koji drugi, lako topljivi sir )
50 g parmezana
1 kašika seckanog peršuna
so i biber

Priprema
1.
Ovde se mora imati tiganj u kome se ne lepi jelo ( teflon, keramički ili koji već koristite )
2.
Krompir oljuštiti i iseći na sitne kocke i ostaviti ga u vodi da malo odstoji. Ocediti od vode, osušiti krompir i staviti u tiganj, u koji ste prethodno sipali kašiku ulja, da se prži zajedno sa sitno iseckanim lukom i belim lukom i povremeno promešati. Tiganj možete poklopiti da se krompir brže isprži a i ne morate.

3.
Isprženi krompir izgnječiti sa viljuškom, dodati soli i bibera po ukusu,sitno iseckan peršun ( ja sam dodala i jednu mali ljutu papričicu, očišćenu od semenki ) i sve izmešati.
4.
U to dodati izrendani sir i sve dobro izmešati i pržiti da se odozdole uhvati korica.Pomoću tanjira okrenuti da se zapeče i sa druge strane a ako ne možete da ga okrenete staviti u rernu ispod gornjeg grejača da se zapeče.
5.
Ostaviti  nekoliko minuta u tiganje da se sir malo stegne, da lakše isipate na tanjir, trebalo bi samo da sklizne iz tiganja. Dok je još toplo, iseći na parčiće i poslužiti.
6.
Poslužiti sa paradajz salatom, turšijom ili šta već vi volite.
7.
Prijatno!!!!

Posluživanje
U recept sam dodala ono što mi volimo, peršun, ljutu papričicu i beli luk, originalni recept je bez toga.
Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar