Voće i povrće koje kupujemo često može biti tretirano pesticidima i
drugim hemikalijama za zaštitu od štetočina. Nažalost, nigdje ne postoji
deklaracija na kojoj je jasno naznačeno čim je voće ili povrće
tretirano.
Voće i povrće koje kupujemo često može biti tretirano pesticidima i
drugim hemikalijama za zaštitu od štetočina. Nažalost, nigdje ne postoji
deklaracija na kojoj je jasno naznačeno čim je voće ili povrće
tretirano.
Kako biste bili sigurni da je ono u potpunosti čisto i
sigurno za ishranu, operite ga na sledeći način:
U boci sa raspršivačem pomiješajte 250 ml vode sa 250 ml jabukovog
sirćeta, kašikom sode bikarbone i dvije kašike svježe cijeđenog soka od
limuna. Dobro protresite kako bi se sastojci što bolje sjedinili te
dobijenu smjesu pošpricajte po voću odnosno povrću. Nakon pet minuta
dobro isperite čistom vodom.
Vodite računa da dobro isperete i peteljke,
jer se pesticidi na njima najviše zadržavaju. Nakon ispiranja, peteljke
odsijecite nožem.
Autor: minimagazin.info
srijeda, 1. travnja 2015.
Home »
Savjeti u kući
» NAJBOLJI NAČIN DA ELIMINIŠETE PESTICIDE I BAKTERIJE SA VOĆA I POVRĆA
0 komentari:
Objavi komentar