Bakina kuhinja, velika šerpa na špretu na drva i vangla puna tijesta za uštipke. To su moje prve asocijacije na ove meni drage loptice od tijesta.
Uštipci su vrsta hrane koja podsjeća na krofne, ali su po sastavu često sličniji kruhu.
Sastojci:
3 jaja
1 pakovanje svježeg kvasca (40 g)
400 ml mlake vode
kašičica soli i brašno po potrebi (važno je da ne bude tvrdo testo).
Priprema:
Baka je kvasac stavljala u mlaku vodu da se rastopi i dodavala jaja, zatim je stavljala so i dodavala brašno i varjačom miješala tijesto kako bi bilo meko (gušće nego za palačinke)… a onda ostavljala da nadođe najčešće pored toplog šporeta, jer tada brže nadođe.
Od nadošlog tijesta kašikom je vadila uštipke i pržila u dubokom ulju. Danas se pržene stvari stavljaju na salvetu da upiju višak masnoće, ali moja baka, iskreno, to nije radila.
Uštipci ponekad sadrže i jabuku, bundevu, meso, razne vrste sira, jogurt, kiselo mlijeko itd.
Popularni su u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U domaćinstvima ili restoranima se služe sa džemom, kajmakom ili sirom i mogu da budu glavno jelo ili dezert.
Izvor: korisno.net/blog.neum-bih.com
0 komentari:
Objavi komentar