Kao sto ime kaze, ekstra, ekstra mekana...a nastala su
sasvim slucajno....Kombinacijom vise vrsta brasna, koja su mi se
trenutna nasla pri ruci.....
Sastojci
-
250 gr
bijelog brasna za kruh
-
50 gr
razevog
-
100 gr
pirovog
-
100 gr
integralnog
-
30 gr
svjeze germe
-
1 dcl
mlijeka
-
1 dcl
tecnog jogurta
-
1½ dcl
vode
-
1 dcl
ulja
-
1 c. kasika
soli
-
1
jaje
-
ZA PREMAZ:
-
1 s. kasika
jogurta
-
1 s. kasika
mlijeka
-
1 s. kasika
ulja
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
Sve vrste brasna pomijesati u
dublju zdjelu, dodati so, napraviti rupu u sredini i staviti germu,
uzeti ½ dcl od onog 1½ vode i dodati preko germe sa malo secera.
Ostaviti da germa zapjeni.
-
2
Kad germa nadodje, dodati jaje u
brasno. Pomjesati mlijeko, jogurt i vodu i lagano dodavati u smijesu sa
brasnnom i dobro izraditi, po mogucnosti mikserom. Na kraju dodati ulje
i sve ponovo izraditi.
Prekriti krpom ili cim vec to radite i ostaviti na toplom mijestu da se udupla.
-
3
Kad je tijesto naraslo, istresti na pobrasnjenu podlogu, malo doraditi rukama i razviti debljine c.a.a 1½ rezati na sire trake
-
4
svaku traku prerezati na 2- 3 dijela, zavisno koliko veliko pecivo zelite.
-
5
U manjoj posudici izmjesati sve sastojke za premaz i premazati pred samo pecenje.
-
6
Peci u zagrijanoj rerni na 220 C oko 20 min ili dok ne dobiju lijepu boju.
Pecene prekriti par min krpom.
Izvor:
coolinarika.com (crnamacka)
0 komentari:
Objavi komentar