četvrtak, 30. travnja 2015.

EKSTRA MEKA PECIVA ZA SVE PRILIKE!

Kao sto ime kaze, ekstra, ekstra mekana...a nastala su sasvim slucajno....Kombinacijom vise vrsta brasna, koja su mi se trenutna nasla pri ruci.....
EKSTRA MEKA PECIVA

Sastojci

  •  250 gr bijelog brasna za kruh
  •  50 gr razevog
  •  100 gr pirovog
  •  100 gr integralnog
  •  30 gr svjeze germe
  •  1 dcl mlijeka
  •  1 dcl tecnog jogurta
  •  1½ dcl vode
  •  1 dcl ulja
  •  1 c. kasika soli
  •  1 jaje
  •   ZA PREMAZ:
  •  1 s. kasika jogurta
  •  1 s. kasika mlijeka
  •  1 s. kasika ulja

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Sve vrste brasna  pomijesati u dublju zdjelu, dodati so, napraviti rupu u sredini i staviti germu, uzeti ½ dcl od onog 1½ vode i dodati preko germe sa malo secera. Ostaviti da germa zapjeni.
  2. 2
     Kad germa nadodje, dodati jaje u brasno. Pomjesati mlijeko, jogurt i vodu i lagano dodavati u smijesu sa brasnnom i dobro izraditi, po mogucnosti mikserom. Na kraju dodati ulje i sve ponovo izraditi.
    Prekriti krpom ili cim vec to radite i ostaviti na toplom mijestu da se udupla.
  3. 3 
    Kad je tijesto naraslo, istresti na pobrasnjenu podlogu, malo doraditi rukama i razviti debljine c.a.a 1½  rezati na sire trake
  4. 4 
    svaku traku prerezati na 2- 3 dijela, zavisno koliko veliko pecivo zelite.
  5. 5

    U manjoj posudici izmjesati sve sastojke za premaz i premazati pred samo pecenje.
  6. 6 

    Peci u zagrijanoj rerni na 220 C oko 20 min ili dok ne dobiju lijepu boju.
    Pecene prekriti par min krpom.
    Izvor: coolinarika.com   (crnamacka)

0 komentari:

Objavi komentar