Ovaj recept sam prvi put nasla prije nekoliko godina na
jednoj internet stranici i od tada je postao jedan od drazih kolaca u
nasem domacinstvu. Orginalne eclair pravimo redovno za nas bakery ali u
zadnjih nekoliko godina i ova verzija je veoma popularna. Nekad ga
pravimo kao kolac a nekad kao i tortu. Jednostavan je za napraviti a
veoma lagan i ukusan.Necete se pokajati!
Sastojci
- Broj osoba:
- 20 osoba
-
Kora/ Tijesto
-
250 ml
Vode
-
60 g
Putera
-
125 g
Brasna
-
4 kom.
Jaja
-
Krema
-
2 kesice
Vanilije pudinga
-
800 ml
Mlijeka
-
4-6 kasika
Secera( vi dodajte vise ako volite slade) za puding
-
1 kasika
Vanilije extract
-
500 ml
Slatkog Vrhnja ili 4 kesice slaga
-
2 kasike
Secera
-
225 g
Kremastog Sira (ja koristim Philadelphia)
-
100 g
Secera u prahu
-
Preljev
-
Cokoladni sirup ili 150g istopljene tamne cokolade
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 60 min
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Zagrijati rernu na 200 C (400 F).
Tepsiju podmazati uljem ali ne previse. Ja koristim pravougaonu 33x23x2
cm tepsiju(11x9x2 inch) ili ako zelite tortu onda koristim okrugli mold
od 25x6 cm (10 x 2 1/2 inch springform).
U manju serpu staviti vodu i puter da se istopi i da provrije.
-
2
Kad voda provrije dodati brasno i
brzo mjesati da napravite jednu finu ujednacenu smjesu. Skinuti sa
sporeta i ostaviti da se smjesa ohladi.
-
3
Kad se smjesa ohladi dodati jedno
po jedno jaje s tim sto cete dobro mjesati kad dodate jaje.Znaci dodati
jaje pa dobro umjesati da nema traga jajeta prije nego sto dodate
drugo.
-
4
Kad dobro izmjesate smjesu(malo vise rada rukom) istresti u podmazanu tepsiju.
-
5
Tijesto kutljacom razmazati po tepsiji kao sto vidite i po rubovima tepsije tj.prema vrhu tepsije. Staviti u rernu da se pece.
-
6
Peci u rerni otprilike 25 - 35
minuta uglavnom da vam tjesto bude ovako zlatno-smede boje. Ostaviti da
se dobro ohladi prije nego sto filujete.
-
7
Dok vam se kora pece napraviti
pudinge tj. staviti 600 ml mlijeka sa secerom da prokuha a u 200 ml
dodati 2 pudinga izmjesati da nema grudvica i dodati u kljucalo mlijeko.
Ostaviti da se ohladi.
Krem sir umjesati sa secerom u prahu i vanilijom extract. Dodati ohladeni puding i mikserom izmjesati da nema grudvica.
-
8
Umutiti slatko vrhnje sa dvije
kasike secera (dodajte vise ako zelite slade) i odvojiti pola za kremu
od sira i pudinga a pola za premazati po vrhu.
-
9
Prvo premazati kremom od sira,pudinga i slaga.
-
10
Izravnati nozem pa dodati drugu polovinu slaga.
-
11
Preliti cokoladom po zelji i ostaviti u frizider najmanje 2 sata ili kao sto ja stavim preko noci.
-
12
Zanimljivo i lijepo...od danas je u mojoj bilježnici!
OdgovoriIzbriši