Koliko domacica, toliko i recepata za kiflice i verujem
da svaka od vas ima svoj recept za kiflice. I najmanja izmena u
sastojcima i nacinu pripreme daje nov, neponovljiv ukus i mekocu kojim
se svaka od nas ponosi. Od ove kolicine testa dobicete 40 kiflica.
Zahvalne su za druzenja, parti, uz pivo, poneti na poso, i uvek su hit.
Kiflice mozete zamrznuti i vaditi iz zamrzivaca po potrebi. Kada se
odmrznu bice sveze kao da ste ih tek ispekli.
Sastojci
-
1 kg glatko brasno T-400
-
1 jaje
-
1 soljica ulja ( solja od 100 ml )
-
2 zlice secera ( 3 zlice secera za slatke kiflice )
-
1 zlica soli
-
250 ml mleka
-
200 ml vode
-
40 gr svezeg kvasca
-
....za premaz...
-
1 jaje
-
na vrh noza soli ( ako pravite slatke, secer )
-
100 gr margarina u kockicama
-
plus ekstra malo otopljena margarina
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Sud u kome mesite i svi potrebni sastojci treba da budu sobne temperature.
-
2
Izdrobljeni kvasac prelijte mlakim mlekom, pospite sa zlicicom secera i ostavite 15 minuta da nadodje.
-
3
Prosejano brasno stavite u posudu
za mesanje, pa dodajte sol i secer, dobro promesajte. U sredini brasna
napravite udubljenje i u njega sipajte umuceno jaje, nadosli kvasac,
umlacenu vodu, preostalo toplo mleko. Kad sve dobro izradite rukama,
testo pokrijte vlaznom krpom i ostavite na toplom da naraste.
-
4
Premesite testo pa podelite na
dva jednaka dela. Svaki deo na 5 jufkica. Svaku lopticu/jufkicu
razvaljajte na debljinu par milimetara. Svaki rastanjeni krug podeliti
na 8 trouglova. Svaki trougao umotajte u kiflicu. Dobicete 40 kiflica ( 2
pleha ). Prekrijte kuhinjskom krpom i neka nadolaze 15 minta.
-
5
Svaku kiflicu premazite
sa glazurom od jajeta i soli ( lagano umutite jaje pomesano sa soli ako
pravite slatka paciva onda umesto soli stavite na vrh noza secera ).
Rasporedite kockice margarina izmedju svake kiflice (na svaki pleh ide
po 50 gr margarina, znaci podelite margarin na 2 dela. Nemojte koristiti
puter jer nece kiflice upiti masnocu od putera ) Pecite u zagrejanoj
rerni na 190 - 200 stepeni nekih 20 minuta ili dok nepoprime zlatnu
boju. Pecene kiflice premazite sa malo otopljena margarina
-
6
Savet ! kiflice mozete puniti sa
cim ocete. Ako pravite slatke kiflice sa dzemom ili nutelom u testo
stavite 3 zlice secera umesto 2 zlice secera, so ista kolicina . znaci 1
zlica i na slano i na slatko testo, za slatko testo u glazuru stavite u
umuceno jaje malo secera umesto soli.
Posluživanje
Kiflice su su fantasticne i tople i hladne, punjene ili prazne, slatke ili slane.
Mozete ih i zamrznuti posle pecenja kada se ohlade i vadite po potrebi i
pustiti da se odmrznu na sobnoj temperaturu. Kiflice ce biti sveze i
kao da ste ih tek ispekli.
0 komentari:
Objavi komentar