utorak, 3. ožujka 2015.

EXTRA ČOKOLADNE KOCKE

Extra čokoladne kocke

Sastojci

  •  biskvit: 80 g glatkog brašna
  •   40 g kaka u prahu
  •   1/2 žličice sode
  •   1/2 žličice praška za pecivo
  •   1/4 žličice soli
  •   80 g šećera +1 žličica vanilja burbon šećera
  •   2 jaja S veličine
  •   80 ml mlijeka
  •   50 ml ulja
  •   60 g mljevenih lješnjaka,ribana korica veće naranče
  •   1 žlica ruma
  •   40 ml kipuće vode
  •  tamna krema: 100 g tamne čokolade 60% kakaa
  •   3 žlice vode
  •   2 jaja S veličine
  •   1 puna žlica šećera,prstohvat soli
  •   100 ml vrhnja za šlag
  •  mliječna krema: 100 g mliječne čokolade
  •   2 žlice vode
  •   2 jaja S veličine
  •   1 puna žlica šećera,prstohvat soli
  •   100 ml vrhnja za šlag
  •  preljev između krema: 100 g tamne čokolade sa brusnicama
  •   200 ml vrhnja za šlag
  •   40 g sjeckanih lješnjaka
  •  preljev po vrhu: 100 g tamne čokolade
  •   100 ml vrhnja za šlag

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Za biskvit prosijte sve suhe sastojke osim lješnjaka i korice naranče..
    Pomiješajte pjenjačom sve mokre sastojke osim kipuće vode.
    Mokre sastojke dodajte u suhe i lagano povežite mikserom.
    U tankom mlazu dodajite kipuću vodu uz stalno miksanje na najnižoj brzini.
    Špatulom umiješajte koricu naranče i mljevene lješnjake.
    Stavite peći u okrugli kalup 24 cm ili manji kockasti kalup .
    Pecite na 170C-35 min ili na 180C 25 min.
    Provjerite čačkalicom.
    Pečeni biskvit nakon 10 min preseliti u hladnjak na hlađenje.
    Ohlađen biskvit stavite na pladanj za serviranje i premažite nutelom.
  2. 2
    Priprema tamne muss kreme.
    Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
    Bjelanjke stavite sa šećerom i soli na paru i mješajte lagano pjenjačom dok se šećer ne otopi,nekih 3-4 minuta.
    Preselite ih u zdjelu za miksanje i miksajte na najjačoj brzini da se bjelanjci ohlade nekih 7-10 minuta.
    Provjerite na dodir moraju biti hladni.
    Rastopite čokoladu na pari sa 2-3 žlice vode.
    Maknite sa vate i dodajte žumanjke razmućene pjenjačom.
    Vratite na paru i kuhajte još nekih 3 minute uz stalno miješanje da se žumanjci obrade.
    U mlaku čokoladu dodajte snijeg od bjelanjaka u par navrata mješajući pjenjačom da se poveže.
    Istucite u zasebnoj zdjeli vrhnje za šlag i dodajite pjenjačom u čokoladu u par navrata.
    Dobivenu kremu premažite na biskvit.
    Stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

  3. 3
    Za preljev čokoladu sa brusnicama(imate kupiti u lidlu ima 50% kakaa) topite u vrhnju za šlag na pari ili laganoj vatri.
    U otopljenu čokoladu dodati sjeckane lješnjake.
    Preliti po ohlađenoj muss kremi.
    Saviti u hladnjak da se preljev stvrdne.
  4. 4
    Priprema mliječne muss kreme.
    Isto kao i za tamnu muss kremu.
    Obraditi bjelanjke na pari.
    Tuči dok se ne ohlade.
    Rastopiti čokoladu na pari.
    Maknuti sa vatre dodati žumanjke,obraditi na pari.
    Umiješati u čokoladu,snijeg od bjelanjaka,pa tučeni šlag.
    Preliti po stisnutom preljevu.
    Staviti na hlađenje.
  5. 5
    Kad se krema stisne prelijete ganašem.
    Topite čokoladu u vrhnju i prelijte po kolaču.
    Kad se stvrdne preljev ukrasite po želji.
    Ja sam radila prugice sa linoladom duo.
  6. 6
    Napomena:Ja sam koristila manje tamne čokolade jer sam imala čokoladu sa 74% kakaa pa mi je donja krema svijetlija nego bi trebala biti.
    Savjet:slažite kolač u obruču kojeg prekrijte plastificiranom folijom ili pek papirom.
    Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar