Sastojci
- biskvit: 80 g glatkog brašna
- 40 g kaka u prahu
- 1/2 žličice sode
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 80 g šećera +1 žličica vanilja burbon šećera
- 2 jaja S veličine
- 80 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 60 g mljevenih lješnjaka,ribana korica veće naranče
- 1 žlica ruma
- 40 ml kipuće vode
- tamna krema: 100 g tamne čokolade 60% kakaa
- 3 žlice vode
- 2 jaja S veličine
- 1 puna žlica šećera,prstohvat soli
- 100 ml vrhnja za šlag
- mliječna krema: 100 g mliječne čokolade
- 2 žlice vode
- 2 jaja S veličine
- 1 puna žlica šećera,prstohvat soli
- 100 ml vrhnja za šlag
- preljev između krema: 100 g tamne čokolade sa brusnicama
- 200 ml vrhnja za šlag
- 40 g sjeckanih lješnjaka
- preljev po vrhu: 100 g tamne čokolade
- 100 ml vrhnja za šlag
Priprema
- Težina:
-
1
Za biskvit prosijte sve suhe sastojke osim lješnjaka i korice naranče..
Pomiješajte pjenjačom sve mokre sastojke osim kipuće vode.
Mokre sastojke dodajte u suhe i lagano povežite mikserom.
U tankom mlazu dodajite kipuću vodu uz stalno miksanje na najnižoj brzini.
Špatulom umiješajte koricu naranče i mljevene lješnjake.
Stavite peći u okrugli kalup 24 cm ili manji kockasti kalup .
Pecite na 170C-35 min ili na 180C 25 min.
Provjerite čačkalicom.
Pečeni biskvit nakon 10 min preseliti u hladnjak na hlađenje.
Ohlađen biskvit stavite na pladanj za serviranje i premažite nutelom.
-
2
Priprema tamne muss kreme.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke stavite sa šećerom i soli na paru i mješajte lagano pjenjačom dok se šećer ne otopi,nekih 3-4 minuta.
Preselite ih u zdjelu za miksanje i miksajte na najjačoj brzini da se bjelanjci ohlade nekih 7-10 minuta.
Provjerite na dodir moraju biti hladni.
Rastopite čokoladu na pari sa 2-3 žlice vode.
Maknite sa vate i dodajte žumanjke razmućene pjenjačom.
Vratite na paru i kuhajte još nekih 3 minute uz stalno miješanje da se žumanjci obrade.
U mlaku čokoladu dodajte snijeg od bjelanjaka u par navrata mješajući pjenjačom da se poveže.
Istucite u zasebnoj zdjeli vrhnje za šlag i dodajite pjenjačom u čokoladu u par navrata.
Dobivenu kremu premažite na biskvit.
Stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
-
3
Za preljev čokoladu sa brusnicama(imate kupiti u lidlu ima 50% kakaa) topite u vrhnju za šlag na pari ili laganoj vatri.
U otopljenu čokoladu dodati sjeckane lješnjake.
Preliti po ohlađenoj muss kremi.
Saviti u hladnjak da se preljev stvrdne.
-
4
Priprema mliječne muss kreme.
Isto kao i za tamnu muss kremu.
Obraditi bjelanjke na pari.
Tuči dok se ne ohlade.
Rastopiti čokoladu na pari.
Maknuti sa vatre dodati žumanjke,obraditi na pari.
Umiješati u čokoladu,snijeg od bjelanjaka,pa tučeni šlag.
Preliti po stisnutom preljevu.
Staviti na hlađenje.
-
5
Kad se krema stisne prelijete ganašem.
Topite čokoladu u vrhnju i prelijte po kolaču.
Kad se stvrdne preljev ukrasite po želji.
Ja sam radila prugice sa linoladom duo.
-
6
Napomena:Ja sam koristila manje tamne čokolade jer sam imala čokoladu sa 74% kakaa pa mi je donja krema svijetlija nego bi trebala biti.
Savjet:slažite kolač u obruču kojeg prekrijte plastificiranom folijom ili pek papirom.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar