Kod dizanog tijesta sve je uvijek poznato: brašno,
kvasac, mlijeko, malo šećera, sol i ev. masnoća, i to bi bilo to.
Međutim ovaj recept za temeljno dizano tijesto je zaista nešto super. Nema brige da
ne uspije, nema brige oko posebnog dizanja tijesta, nema brige da nam
nedostaje jer može stajati u hladnjaku i do 15 dana. Probajte, isplatit
će se.
Sastojci
- Broj osoba:
- 10 osoba
Tijesto
-
1 kg
mekanog brašna
-
2 jušne žlice
ulja
-
1 jušna žlica
soli
-
1 kocka
svježeg kvasca (varijanta: suhi kvasac)
-
1 čaša
jogurta
-
2 kom
jaja
-
2 jušne žlice
šećera
-
4,5 dl
mlijeka
-
1 paketić
praška za pecivo
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 20 min
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Malo mlijeka, od ukupne predviđene količine, šećer i kvasac izmiješajte.
-
2
U brašno stavite sve namirnice kao i izmješani kvas (prethodno ga ne treba dizati).
-
3
Rukom (ili mikserom, spiralni
nastavci) dobro izradite da dobijete glatko i podatno tijesto.
-
4
Ne mora se dizati i nije ga potrebno dodatno lupati.
-
5
Ostaviti u hladnjaku 2 sata da miruje.
-
6
Od ovog tijesta možete raditi sve
kolače ili bilo koje drugo jelo koje zahtijeva dizano tijesto.
-
7
Umotano u foliju, tijesto može stajati i 15 dana u hladnjaku.
0 komentari:
Objavi komentar