Najbolji fondan s kojim sam radila...naravno da ovdje
ima recepata za fondan s medom,ali u svima koje sam ja pregledala piše 1
žlica meda,a to je jako relativno.Med je jako teško mjeriti žlicom,malo
više ili manje čini jako veliku razliku kod rada s fondanom.Recept sam
dobila od moje drage jetrve koja već dugo radi s njim,a ja sam se
tvrdoglavo držala recepte s glicerinom i voćnim šećerom.Dobar je i taj
fondan,ali u usporedbi s ovim od meda...osjeti se razlika.
Sastojci
-
SASTOJCI ZA FONDAN:
-
500-600 g
sitnog šećera
-
50 g
margarina
-
50 g
meda
-
5 g
želatine+2 žlice vode
-
par kapi arome vanilije
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Želatinu izmiješati sa 2 žlice vode i ostaviti da nabubri.
Med i margarin otopiti na laganoj vatri.Skloniti s vatre.
U toplo staviti nabubrenu želatinu i promiješati da se želatina rastopi.
-
2
Šećer u prahu OBAVEZNO PROSIJATI.
500
g prosijanog šećera i prahu staviti u zdjelu,sipati otopljeni
med,margarin i želatinu i promiješati,a potom mijesiti.Dodavati
preostalih 100 g šećera i napraviti tj. zamijesiti masu(fondan).
-
3
Dobiveni fondan je lijepo podatan i lagano se s njim radi.
Ako se žele neke određene boje,odvojiti komad i umijesiti boju.Boju treba prethodno rastvoriti u 1-2 kapi vode.
Ako
se koristi zlatna boja nju je potrebno rastopiti u par kapi alkohola i
fondan bojati kistom.Ja koristim običnu rakiju iako sam čitala da je
najbolja vodka.
Ovaj fondan nije tako osjetljiv na "znojenje",torta može stajati u frižideru bez problema.
Također
nije neophodna butter krema kao podloga,može to biti i ganache
krema(napraviti klasični ganache,ostaviti da se ohladi pa s njim u
frižider na 2-3 sata i potom ga izmiksati i mazati preko torte ili
kolača).
Moja jetrva kaže da je tim fondanom prekrivala i torte omazane tankim slojem klasnične,kuhane kreme s margarinom.
Izvor:
coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar