Juče sam vam predstavila lisnate kukuruzne kiflice,
danas vam poredstavljam slatke brioche kiflice....od kada sam otkrila
ovo brioche testo, najbolje mi je za sve vrste slatkih peciva...svašta
se od njega može napraviti.
Sastojci
- Broj osoba:
- 6 osoba
Sastojci za starter:
-
100 g
brašna
-
250 ml
toplog mleka
-
7 g
suvog ili 20 g svežeg kvasca
-
1 kašičica
meda
sastojci za testo:
-
450 g
brašna
-
100 g
šećera
-
prstohvat
soli
-
1
jaje
-
1 kašičica
vanile ili 1 kesica vanilinog šećera
-
50 g
kisele pavlake ili gustog jogurta
-
korica i sok od 1 pomorandže
-
100 g
putera
i još:
-
200 g
čokolade, nutela ili džem
-
prah šećer
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
U vanglicu prosejati 100 g brašna a posebno prosejati preostalo
brašno i u tih 100 g brašna ( ja sam koristila brašno za hleb, mislim da
je to meko brašno ) dodati toplo,ali ne i vruće,mleko, kašičicu meda i
kvasac,promešati i ostaviti da kvasac počne da radi.
-
2
Kad se kvasac podigao dodati šećer, prstohvat soli jaje,koricu i sok
od pomorandže, vanilu,pavlaku i promešati ( ja koristim mikser sa
spiralnim nastavcima i sada, dodavati po 100 g brašna i mutiti ili
mesiti sve dotle dok testo ne počne da se odvaja od stranica vanglice i
na kraju dodati malo po malo omekšali puter, isečen na kockice i mutiti
tako dok se sav puter ne sjedini sa testom....otprilike celokupni
proces mešenja testa mikserom traje od 10 do 15 minuta,što se testo
bolje umesi, pecivo će biti bolje.
-
3
Isipati testo na radnu površinu, premesiti ga ručno, oblikovati loptu
i vratiti nazad u vanglicu, testo i dno vanglice blago
pobrašniti.Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da stoji u frižideru 4
sata ili, ako hoćete,umesite testo i ostavite ga preko noći.
-
4
Ohlađeno testo podeliti na 18 loptica ili kolike kiflice volite da
vam budu (veće/manje ) Po želji, možete testo rastanjiti u veliki krug
podeliti na 16 ili 20 truglova i praviti klasične kiflice...meni se
ovako više sviđaju.
-
5
Blago pobrašniti radnu površinu ( ako je potrebno ) i rastanjiti
testo u tanji pravougaonik na početku staviti čokoladu / nutelu / džem a
drugi deo raseći na trakice..
-
6
Ja sam imala vrlo malo preostalog putera, pa sam ga otopila i premazala
testo, ne bih vam preporučila da to radite jer ove trakice klize sa
testa kad zavijete u rolnicu,ja sam imala samo za dve, a ostale nisam
premazivala...
Testo možete raseći i na ovaj način,meni je lepši ovaj prvi način.
-
7
Sve pripremljene kiflice staviti na pleh, koji ste prekrili papirom za
pečenje.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti oko pola sata da se testo odmori
i još malo naraste.
Uključiti rernu na 175°C da se zagreje.
Pre nego što stavite kiflice u rernu da se peku, premazati ih sa mlekom,
staviti u zagrejanu rernu i peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam pecivo
lepo ne porumeni.
-
8
Ohladiti pečeno pecivo na žici,posuti sa šećerom u prahu i poslužitri sa kafom, sokom,mlekom....
0 komentari:
Objavi komentar