subota, 21. ožujka 2015.

GRČKA PLAZMA TORTA: Finog okusa i raskošnih dimenzija, odličan izbor za mnoge prilike

Ukusna torta, i još uz to raskošnih dimenzija, pravi je izbor za porodična i druga okupljanja. U prilog joj ide i relativno laka izrada, mada ne baš tako jednostavna kao kod “obične” plazma za koju se kore ne peku.
Sastojci:

    Za kore:
    ●18 jaja,
    ●30 kašika šećera,
    ●15 kašika mljevene plazme

    Za fil:
    ●250 g šećera u prahu,
    ●500 g margarina,
    ●300 g mljevene plazme

    I još:
    ●500 g šlaga,
    ●1/2 litra kisele vode

Priprema:

Kore:
Prava se tri kore od po 6 bjelanaca. A postupak ide ovako: umutiti u čvrst snijeg od 6 bjelanaca mikserom, dodati 10 kašika šećera, ali postepeno jednu po jednu, zatim 5 kašika mljevene pazme.
Šećer i mljevenu plazmu ne mutiti mikserom, nego lagano umiješati varjačom.
Veći pleh dobro podmazati masnoćom i posuti brašnom pa ispeći tri ovakve potpuno iste kore.

Fil:
Umutiti dobro 18 žumanaca sa 250 gama šećera u prahu, 500 g margarina i 300 g mljevene plazme. Ako želite biti sigurniji u zdravstvenu ispravnost torte, fil možete kuhati na pari.

Šlag:

500 g šlaga umutiti sa pola litre kisele vode.

Slaganje torte:

Staviti na podlogu za tortu prvu koru, preko nje fil, pa onda šlag. Postupak ponoviti još dva puta, i to je to!

Izvor: zena.blic.rs / doznajemo.com

0 komentari:

Objavi komentar