Rafaelo kolač je jedan od onih kolača koji jednostavno
mora ''ispasti'' dobro! Odličan je za početnike jer zaista nema nikakvih
trikova te kora i fil jednostavno ne mogu a da se dobro ne ispeku i
ukuhaju. Jedino postoji jedan mali trik pri rezanju ako želite da
dobijete perfektne kocke.
Sastojci
- Broj osoba:
- 10 osoba
Kora
-
12
bjelanjaka
-
180 gr
šećera
-
300 gr
kokosovog brašna
-
6 kašika
vode
Fil
-
12
žumanjaka
-
150 gr
šećera
-
200 gr
maslaca
Dekoracija
-
500 gr
vrhnje za šlag
-
30 gr
kokosovo brašno
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Pripremite 12 jaja srednje veličine i odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mutite bjelanjke dovoljno dok ne dobijete čvrst snijeg.
- Kada ste bjelanjke umutili dovoljno dodajte 180 gr šećera te postepeno dodavajte ukupno 300 gr kokosovog brašna.
- Možete da dodate i 6 kašika vode ili da naknadno koru natopite sa likerom od kokosa i ananasa.
-
2
Uzmite tepsiju veličine oko 25 cm
sa 35 ili manju i obložite ju sa papirom za pečenje te u nju prebacite
svu smjesu. Tepsija može da vam bude manja, kora će se svejedno lijepo
ispeći.
- Pecite koru oko 20 minuta na 220 stepeni.
-
3
Umutite pjenasto žumanjke te dodajte 150 gr šećera.
- Nastavite da mutite bar 5 minuta dok ne dobijete lijepu pjenastu masu. Ovu masu trebate da kuhate na pari.
- Stavite vodu da kljuca te kada je prokljucala smanjite vatru na
posve nisku temperaturu, tek toliko da i voda dalje po malo kljuca ali
ne prejako.
- Stavite zdjelu sa filom na šerpicu i kuhajte ovako uz postepeno
mješanje nekih 30 minuta. Kada je fil kuhan on će biti gušći i tamniji.
-
4
Pripremite 200 gr maslaca i malo ga umutite. Počnite da lagano dodajete prethodno kuhan fil na pari. Mutite neke 4 minute.
- Dodajte jednu aromu ruma i još malo umutite.
-
5
Nakon što se kora ogladila
premažite je sa 50 ml likera od kokosa i ananasa. Ovo uradite samo u
slučaju da niste prethodno dodali 6 kašika vode kada ste pripremali
koru.
- Razmažite fil ravnomjerno preko kore.
-
6
Umutite 500 gr vrhnja za šlag u čvrst snijeg te premažite kolač.
- Nanesite šlag na kolač te poravnajte.
-
7
Kada ste lagano isjekli kolač kao
na videu tek ga sada pospite kokosom jer ako to uradite pre onda će vam
kokos smetati da lijepo isječete perfektne kocke.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar