srijeda, 13. svibnja 2015.

DOMAĆI SLADOLED OD JAGODA

Već sam radila sladoled od jagoda s krem sirom, ali bez kuhanja. Iako je brži za pripremiti, čitala sam da se sladoledi s kuhanom osnovicom bolje i duže čuvaju u zamrzivaču, a i malo su kremastiji. Pa evo i druge varijante ove osvježavajuće slastice.
Sladoled od jagoda

Sastojci

  •  125 ml punomasnog mlijeka
  •  125 ml svježeg slatkog vrhnja
  •  1 jaje
  •  1 žumanjak
  •  100 g šećera
  •  125 g krem sira
  •  225 g jagoda
  •  1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Stavite vrhnje i mlijeko u posudu za kuhanje i zagrijavajte do vrenja. Maknite s vatre.
    U zdjeli pomiješajte pjenjačom jaje, žumanjak i šećer. Ulijte u tankom mlazu toplo mlijeko s vrhnjem neprestano miješajući.
    Vratite opet sve u posudu za kuhanje, i kuhajte par minuta na laganoj vatri, neprestano miješajući drvenom žlicom dok se krema lagano ne zgusne. Ne pustite da krema prokuha jer bi se jaja mogla zgrušati.
    Maknite s vatre i umiješajte ekstract vanilije.
  2. 2
    Prespite kuhanu kremu u metalnu/porculansku/staklenu posudu koju stavite u veću posudu s hladnom vodom i ledom da se prije ohladi. Sipajte kremu kroz gusto mrežasto cjedilo.
  3. 3
    U međuvremenu operite i posušite jagode. Odrežite im peteljke i narežite ih (nikad ne režite peteljku prije nego jagode operete, jer će u suprotnom jagode upiti vodu).
    Stavite jagode i krem sir u blender pa dobro izmiksajte da dobijete glatku smjesu. Pomiješajte smjesu od jagoda i sira s ohlađenom kremom od jaja.
    Pokrijte posudu i ostavite u hladnjaku barem 3-4 sata (još bolje cijeli dan ili preko noći) da se dobro rashladi.
  4. 4
    Sipajte zatim kremu u stroj za sladoled i radite prema uputama. Gotovi sladoled premjestite u posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanja i stavite u zamrzivač na par sati da se dodatno ščvrsne.
  5. 5
    Ako nemate stroj za sladoled, ohlađenu kremu sipajte u posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i zamrzavajte dok sladoled nije dovoljno črvst, miješajući često vilicom da se ne stvore veliki kristali leda.
    Sladoled premjestite u hladnjak pola sata prije posluživanja, bit će lakše vaditi ga žlicom.

Posluživanje

Prijedlog za posluživanje: očistite i narežite svježe jagode. Polovice smrvite u kašu štapnim mikserom zajedno sa žlicom šećera u prahu i malo soka od limuna. Pomiješajte s preostalim narezanim jagodama i poslužite uz sladoled.
Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar