Sastojci
- Broj osoba:
- 10 osoba
-
1
pakovanje rozen kora
Bijela krema
-
5 dcl
mlijeka
-
2
pudinga od vanilije + 125gr šećera
-
100gr
bijele čokolade
-
5dkg
mlijeka u prahu
-
100gr
margarina
-
100gr
lemon curd creme
Tamna krema
-
5dcl
mlijeka
-
2
pudinga od vanilije + 125gr šećera
-
100gr
crne čokolade (60% kakaa)
-
150gr
lješnjaka
-
100gr
margarina
Glazura
-
100gr
tamne čokolade
-
50gr
margarina
-
1
mala žličica ulja
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 60 min
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Najprije popržite lješnjake, ogulite koricu i sitno sameljite.
-
Za bijelu kremu
-
1
Puding sa šećerom izmješajte u
0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka
zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće kuhate pudinge. U vrući puding umiješajte izlomljenu bijelu čokoladu i
lemon curd cremu
dok vam se sve fino ne poveže. Malo prohladite i u mlako umiksajte
margarin koji ste izmiksali s mlijekom u prahu. Ostavite da se potpuno
ohladi.
-
Za tamnu kremu
-
1
Puding sa šećerom izmješajte u
0,5 dcl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka
zakuhajte, pa mu dodajte puding i kuhajte nekoiliko minuta kao što inaće
kuhate pudinge. U vrući puding umiksajte kockice tamne čokolade i
mljevene lješnjake. Umlako umiksajte margarin. Ostavite da se potpuno
ohladi. Obje kreme pokrijte prozirnom folijom dok vam se hlade da vam se
ne stvori korica na vrhu.
-
Slaganje kolača
-
1
Na tacnu stavite prvu koru i
premažite s četiri žlice tamne kreme. Pokrijte drugom korom, malo ju
dlanovima zagladite, pa premažite s četiri žlice bijele kreme. Ponovo
pokrijte korom, pa postupak ponavljajte dok ne potrošite kreme. Zadnju
koru ne premazujte. Meni je ova količina bila dovoljna za dobiti četiri
sloja bijele i četiri sloja tamne kreme. To će ovisiti i o veličini
vaših kora.
-
2
Kad ste kolač nafilovali,
pokrijte ga papirom za pečenje, položite na njega neku dasku ili tepsiju
veličine kora i opteretite s nekih dva tri kilograma. Ostavite preko
noći tako opterećeno na sobnoj temperaturi.
-
3
Kolač prelijte glazurom. Ja sam koristila ovu glazuru.
Sad stavite u frižider da vam se glazura lijepo stegne. Kolač je
kremast i fino se reže, a još je ukusniji kad ostane jedan dan i kad
korice upiju kremu.
Izvor:
coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar