utorak, 26. svibnja 2015.

KORISNO JE ZNATI: ZA ŠTO SVE MOŽEMO KORISTITI LIMUN U DOMAĆINSTVU?!

Limunove mogućnosti iskoristivosti u domaćinstvu su skoro pa neograničene. Za što se sve može koristiti limun donosimo u narednih nekoliko primjera, a ako vi imate neki svoj recept kako iskoristiti limun, slobodno ga podijelite sa svima nama.



DEZODORANS ZA SMEĆE
Iscijeđeni limun (ili naranču) stavite u kantu za smeće kako bi uklonili ili smanjili neugodne mirise ustajalog smeća.

LIMUNOM PROTIV GAMADI
Male kriške limuna postavite uz pragove, klupice, oko vrata i ulaza, u blizini svih pukotina ili rupa u zidu gdje se mravi ili drugi štetnici mogu sklanjati. Mravi ne vole miris limuna, i neće ulaziti u vaš dom. Limun je također djelotvoran protiv žohara i buha.

SVJEŽI MIRIS U HLADNJAKU
Limun razrežite na pola i ostavite polovice u hladnjaku da upijaju mirise. Ubrzo će svi neugodni mirisi nestati.

LIMUNOM PROTIV KAMENCA U ČAJNIKU
Zbog raznih minerala u vodi, čajnik se vrlo brzo nataloži kamencom te osim što ružno izgleda i sporije zagrijava vodu. Natočite čajnik vodom, dodajte jedan limun narezan na tanje kriške i zakuhajte vodu. Ostavite da sve odstoji sat vremena, a onda sve protresite, izlijte i isperite.

LIMUN KAO ČISTAČ MIKROVALNE PEĆNICE
Dodajte limunovu koricu u mikrovalnu pećnicu, a posudu napunite do pola s vodom. Kuhajte na 5 minuta. Voda će isparavati i kondenzirati se na stijenkama pećnice. Odmah po otvaranju pećnice, pažljivo uklonite posudu s preostalom vrućom vodom i obrišite sve s vlažnom krpom.

ZA POLIRANJE KROMIRANIH DIJELOVA
Razrežite limun na polovice i njima natrljajte kromirane slavine i druge predmete od kroma koji su potamnili . Ostavite nekoliko minuta, isperite mokrom spužvicom i lagano ispolirajte mekom krpom.

POLIRANJE BAKRA, MESINGA, NEHRĐAJUĆEG ČELIKA...
Uljepšajte bakar, mesing ili nehrđajući čelik tako što ćete polovicu limuna umoćiti u sol i trljati po zahvaćenim područjima. Ostavite da djeluje 5 minuta. Zatim isperite u mlakoj vodi i ispolirajte mekanom suhom krpicom.

OVLAŽIVAČ ZRAKA
Ako je zrak u vašem domu u eri centralnog grijanja previše suh, stavite prerezani limun u lonac vode i kuhajte na laganoj vatri. Zrak će postati vlažniji uz osvježavajući miris.

OSVJEŽITE DASKU ZA REZANJE
Antibakterijska svojstva limuna odličan su izbor za osvježavanje daske za rezanje. Polovicom limuna istrljajte dasku (dezinficirajte) i ostavite stajati nekoliko minuta. Nakon toga dasku isperite i posušite.

ZA ČUVANJE SMEĐEG ŠEĆERA
Smeđi šećer se vrlo često pretvara u grudice, a da bi to spriječili, dodajte mu malo naribane korice limuna.

LIMUN KAO PILING
Pomiješajte 1/2 šalice šećera s usitnjenom (samljevenom u blenderu) limunovom koricom i dovoljno maslinovog ulja te napravite tijesto. Namočite se pod tušem i istrljajte tijelo dobivenom smjesom. Nakon toga se isperite i osjetite mekoću kože!

LIMUN ZA IZBJELJIVANJE NOKTIJU I PRSTA
Svim pušačima vremenom požute prsti i nokti one ruke u kojoj drže cigaretu. To može izgledati vrlo ružno. Polovicom limuna istrljajte prste i nokte pogledajte očitu promjenu.
Pušački "žuti prsti" djelotvorno se uklanjaju limunom

LIMUNOM PROTIV PUTNE MUČNINE
Ako imate problema sa mučninom dok se vozite i putujete nekamo, odrežite krišku limuna i sišite ju. To će vam pomoći da prestanete osjećati mučninu.

ČISTI RIBEŽ
Ako ribež niste dobro očistili pa su se u njemu sasušili ostaci hrane, najlakše ćete ih izbaciti ako izribate koricu limuna i onda sve iserete.

SREDSTVA ZA POTPALU
Kore iscijeđenih limuna (ili naranči) pecite u pećnici dok ne potmne. Takvi komadi limuna su izvrsno prirodno sredstvo za potpalu uz vrlo ugodan miris.
Izvor: uredisvojdom.com

0 komentari:

Objavi komentar