Sastojci:
Biskvit
– 6 bjelanjaka
– 8 kašika(punih) šećera
– 8 kašika (punih) brašna
– 4 kašike(pune) sjeckanih oraha
– 1 mala kašikica kakaa
Krema od banana
– 5 dl mlijeka
– 3 banane
– 5 kašika šećera
– 3 kašike (vrhom pune) gustina
Krema od vanilije
– 5 dl mlijeka
– 1 vrećica praška za puding od vanilije
– 2 kašike (vrhom pune) gustina
– 6 kašika šećera
– 300 ml vrhnja za šlag
Za ukrašavanje
– 200 ml vrhnja za šlag
– kokosovo brašno
– strugotine bijele čokolade
Priprema:
Biskvit
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i dodati šećer pa mutiti još toliko da se šećer rastopi. Dodati brašno, kakao i orahe i lagano umiješati u smjesu. Istresti u namašćen i brašnom posut duboki lim dimenzija 24 x36 i peći na 150 stepeni 50 minuta.
Krema od banana
Banane isjeći na kolutove i staviti u mlijeko i neka zakuha. Prethodno od mlijeka oduzeti 1 dl i u njemu razmutiti gustin i šećer pa skuhati kremu neprestano miješajući da se banane i gustin povežu.
Krema od vanilije
U malo mlijeka razmutiti prašak za puding ,gustin i šećer. Ostatak staviti na vatru i kada zakuha umiješati ovu smjesu i kuhati na laganoj vatri da postane gusto.
Ohlađenoj kremi dodati umućeno vrhnje za šlag. Dobro umutiti da se dobije fina krema bez grudvica. Kada je biskvit gotov malo ga ohladiti i premazati kremom od banana (koja može biti i mlaka) i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
Na tako ohlađeno ide krema od vanilije pa umućeno vrhnje za šlag. Po želji kolač posuti kokosovim brašnom i rendanom bijelom čokladom.
Izvor: korisno.net / blog.neum-bih.com
ponedjeljak, 11. svibnja 2015.
Home »
Recepti za slatka jela
» LEDENI BANANA KOLAČ: Lagani i osvježavajući kolač, poseban jer je bez ulja i margarina!
0 komentari:
Objavi komentar