petak, 9. listopada 2015.

LAGANO PECIVO--DANSKA PLETENICA

Pecivo danska pletenica je idealan recept kada vam je potrebno nešto slatko “na brzinu”. Nju možete spremiti za tili čas, ako vam dođu iznenadni gosti, ali i ako vaši ukućani žele nešto slatko da pregrizu. Danska pletenica je vrlo dekorativna, kreativna i ukusna. Može se praviti i sa voćem i sa čokoladom. Sa njom se sigurno nećete obrukati pred gostima.
Pecivo danska pletenica.
Danska pletenica – potreban materijal

Za ovo ukusno pecivo vam je potrebno:

1 pakovanje lisnatog testa,
225 g krem sira,
oko 60 g šećera,
1 kašičica ekstrakta od vanile (po želji),
oko 60 g čokoladnih mrvica (seckane čokolade) ili ako više volite voće tada uzmite oko 100-120 g voća po izboru (višnje, maline, kupine, jagode…).

Za glazuru:

1 kašika šećera u prahu,
3 kašike mleka,
par kapi ekstrakta vanile (po želji).

Danska pletenica – postupak izrade

Zagrejte rernu na 200 0C.

Lisnato testo ostavite da se malo otkravi, te ga zatim na brašnjavoj podlozi istanjite. Potrebno je napraviti pravougaoni oblik testa. Sa obe strane nožom zasecajte testo ukoso. Pravite razmak na svakih 1-1,5 cm, a dužina zasečenog testa treba biti oko 5 cm. Sredinu ostavite celu, kako biste je mogli nadevati (pogledaj sliku ispod).

U jednoj posudi mikserom izradite krem sir, šećer i ekstrakt od vanile.

Sredinu testa premažite nadevom od sira i od gore pospite čokoladne mrvice ili željeno voće. Sada ispletite lisnato testo, tako što ćete naizmenično prebacivati trake od testa sa leve i desne strane ka sredini (pogledaj sliku ispod).

Od mleka, šećera u prahu i malo vanile napravite smesu kojom ćete premazati dansku pletenicu. Stavite u zagrejanu rernu i pecite dok ne porumeni.
Izvor: kreativnirecepti.com

0 komentari:

Objavi komentar