subota, 28. veljače 2015.

SVE BLAGODETI ZELENOG ČAJA

Blagotvoran za zdravlje, učinkovit kod mršavljenja, odličan antioksidans

Zbog svoje ljekovitosti i dokazane učinkovitost u borbi protiv mnogih, pa tako i nekih najtežih zloćudnih bolesti, zeleni čaj jedan je od najcjenjenijih i najpopularnijih napitaka na svim kontinentima. Pun snage, aromatičnog okusa, osvježavajućeg  djelovanja, postao je dio svakodnevnice milijuna ljudi diljem svijeta, ne samo u azijskim zemljama odakle potječe i gdje je tradicionalno stoljećima prisutan.

Dragocjeni sastojci

"Zeleni čaj se proizvodi od iste biljke kao i crni čaj. Biljka se zove čajevac ( Camellia sinensis)), a u 12.stoljeću uvezena je iz Kine u Japan i od tada se od nje počeo proizvoditi zeleni čaj. Zeleni čaj obrađuje se samo parom da se ne unište enzimi, a zatim se suši na zraku. Budući da pritom ne dolazi do procesa oksidacije i fermentacije, zadržava svoju zelenu boju i gotovo sve dragocjene sastojke", te zanimljive podatke doznajemo od Josipa Novosela iz Kuće zelenog čaja u zagrebačkoj Ilici, dobro poznate ljubiteljima tog aromatičnog i zdravog napitka.

Zeleni čaj ima čak oko 300 različitih sastojaka, i upravo taj kemijski sastav krije tajnu njegovih višestrukih koristi i ljekovitih svojstava za ljudski organizam. Bogat je primjerice flavonoidima, koji su snažni antioksidansi i upravo zahvaljujući tome zeleni čaj pomaže u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila. Sadrži flour te sprečava karijes i povoljno djeluje na očuvanje koštane mase.

"Svakodnevno pijenje zelenog čaja pripada današnjoj kulturi Japana, u kojoj je najmanji postotak obolijevanja od raka. Tijelo čisti od otrova, smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima, smanjuje masnoću u krvi, sprečava arteriosklerozu, dobar je protiv upala, normalizira rad štitnjače, pospješuje krvotok i regeneraciju kože, povisuje mentalnu i tjelesnu aktivnost, djeluje protiv depresije, pospješuje ozdravljenje jetrenih bolesnika", navodi J.Novosel za portal Žena.hr brojna blagotvorna djelovanja zelenog čaja. Spominje i kinesku poslovicu kako se izvana tuširamo vodom, a iznutra peremo čajem.

Učinkovit kod mršavljenja
Zeleni čaj je odličan kao osvježavajući napitak jer sadrži tein koji u manjoj mjeri potiče stimulaciju od kofeina. Također pospješuje probavu, djeluje na  razgradnju masnoća i čisti od toksina. Otkriven je njegov učinak na mršavljenje. Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pa redovito dnevno ispijanje zelenog čaja može pomoći pri skidanju suvišnih kilograma ubrzavanjem metabolizma, a time i lakšim sagorijevanjem viška kalorija.

Izvor ljepote

Zeleni čaj ima visok udjel vitamina C i E, sadrži minerale, i zbog antioksidansa koristi se i za usporavanje procesa starenje kože. Zato je sve češće sastavni dio kozmetičkih preparata.Može ga se naći u kupkama, kremama, tonicima, parfemima i ostalim proizvodima renomiranih svjetskih kozmetičkih kuća, koje su prepoznale blagotvorna svojstva listića zelenog čaja i njegov učinak na kožu i kosu.

Za ljetnih vrućina rashladite se čajem

U Kuću zelenog čaja kupci dolaze i zbog drugih proizvoda. Dosta je tražen bijeli čaj koji je još bogatiji antioksidansima nego zeleni. "Posebice je dobar za čišćenje tijela od toksina, a dobar je i za njegu kože. Popularan je jako i žuti čaj, koji je izuzetno lagan, dobar je za ljude koji imaju osjetljiv želudac, pospješuje brže sagorijevanje hrane, ubrzava metabolizam, i zbog dokazanog učinka kod mršavljenja iznimno je puno tražen. Rooibos je čaj vrlo ljekovitih svojstava koji ne sadrži kofein pa opušta i relaksira, smanjuje trbušne tegobe i pridonosi dobrom raspoloženju. Odličan je za trudnice, jer ne sadrži tein i bogat je vitaminom C. Kod male djece pomaže protiv grčeva", naglašava Josip Novosel.

Ritual pripreme
Pravi poznavatelji uopće ne šećere čaj, nego uživaju u njegovu izvornom okusu i aromi. To pogotovo vrijedi za zeleni čaj, kojem ne treba dodavati šećer, jer tako se smanjuje njegova učinkovitost. Posebnost je kod pripreme zelenog čaja da proključalu vodu prekrijemo listićima tek kad se ohladi na oko sedamdeset stupnjeva. Na dva decilitra vode stavlja se jedna čajna žličica čaja. Nakon predviđenog vremena, oko 3 minute, čaj treba procijediti. Ako odlučite u našim krajevima tako omiljenu kavu zamijeniti kakvim drugim napitkom, najbolji je izbor svakako zeleni čaj, jer liječi, jer je izvor ljepote, i jer je teško odoljeti njegovoj decentnoj, a opet snažnoj aromi kojoj treba prepustiti i tijelo i dušu.
izvor: zena.hr

NEKOLIKO SAVJETA ZA ODLIČNU DOMAĆU PITU!

Meso od vrata najbolji je izbor za savršen burek, tvrdi Miroslav Ivačić Litre. Prije kraja pečenja pite se premazuju vrhnjem i jajem kako bi bile što mekše.
pita-kajmak

Smatra se kako su savijače od tankog razvučenog tijesta na ove prostore stigle za turske vladavine. Prema nekim izvorima, potječu iz Anadolije u Turskoj gdje se jela od tijesta nazivaju börek, a naziv se veže i uz tursku riječ “bur” (savijati). U Hrvatskoj pita se pojavljuje u kuharicama iz 19. stoljeća, a smatra se da su je na ovdašnje trpeze donijeli bosanski Hrvati.
– U Bosni se kaže da je ‘svaka pita pita, a samo je burek pitac’ – odnosno, kralj tih savijača. Prema mom iskustvu, za nadjev u bureku najbolje je juneće meso od vrata. Meso se može pirjati na luku ili rezati na sitne komadiće, a u tom slučaju svi sokovi izravno izlaze tijekom pečenja u tijesto. One koji vole pirjani nadjev za burek mogu dodati u smjesu i prezle da bude izdašniji. Mota se u zvrkove – spiralno ili u štange – govori Miroslav Ivačić Litre (53), vlasnik obrta “Pita jelo” koji u Splitu pravi pite prema starinskim receptima.
– Postoje brojne vrste slanih pita. Recimo, ‘učkuruša’ u Bosni; moguće da naziv dolazi od učkura, konopca kojim su se od davnina vezale hlače jer se radi o vrlo tankoj mesnoj piti. Neki obožavaju, a drugi zaziru od pite s nadjevom od tripica, a sprema se malko dulje jer znaju biti žilave, pa ih valja dulje pirjati. Što se tiče krompiruše, obično ju je bolje puniti starim nego mladim krompirom jer njega treba dulje pirjati na luku – objašnjava Ivačić Litre. On tijesto za kore, jufke kako kažu u BiH, mijesi od glatkoga pšeničnog brašna tipa 550.
Za dobar omjer preporučuje da se na litru vode doda kilogram i 650 grama brašna te žlica suncokretova ulja i sol. Tijesto se razvlači valjkom na pobrašnjenom stolu, a ako se mijesi rukama, stol valja nauljiti, baš kako to rade u “Pita jelu”.
Ako se tijesto radi s hladnom vodom, treba pričekati oko dva sata da se opusti, a takvo će biti rastezljivije. Radi li se mlakom vodom, onda se može mijesiti već za pola sata. Prije kraja pečenja pite se premazuju vrhnjem i jajem kako bi bile meke.
sve-tajne-mlaka-voda-za-brzu-pitu-a-hladna-za-gipko-tijesto-1
Krompiruša
Sastojci: 60 dag tijesta, kg krompira, luk, 1/2 dl ulja, soli prema želji, oko pola žličice, papra prema želji
Priprema: Zažutite sitno sjeckani luk u tavi te dodajte krompir narezan na kockice. Na pola pirjanja dodajte  sol, a papar na kraju. Pirjajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Potom smjesu rasporedite po kori za pitu, smotajte te pecite oko 25 minuta na 220°C.
Korak po korak
Kuglicu tijesta valja razvući na tijesto promjera jednog metra.

ZIMSKA TORTA BOBA

Boba do bobe, tortica.. 

Boba 8

Sastojci

  •  kalup 24 cm
  • Tijesto za podlogu i bobe

  •  50 gr integralnog psenicnog brasna
  •  50 gr griza
  •  200 gr glatkog brasna
  •  150 gr maslaca
  •  80 gr tamnog moscovado secera
  •  1 supena kasika kiselog vrhnja
  •  1 jaje
  •  1 zumanjak
  •  1 kasicica puna, cimeta (1 gram)
  •  1/4 kasicice kardamoma
  •  1 manja ili pola vece mahune vanilije, sastrugana srz
  •  prstohvat soli
  • Punjenje

  •  125 gr badema
  •  2 supene kasike secera u prahu, pune
  •  250 gr mjesavine suhih sljiva, grozdjica i datulja
  •  1 jabuka
  •  1 kasicica cimeta
  • Bijela krema

  •  1 bjelanjak
  •  115 gr kiselog vrhnja
  •  100 gr slatkog vrhnja
  •  50 gr ABC sira
  •  1 kasicica cimeta
  •  1/2 kasicice kardamoma
  •  1 manja ili pola vece mahune vanilije, sastrugana srz
  •  2 s. kasike secera u prahu
  •  1 s. kasika tamnog moscovado secera
  •  1 s. kasika skroba, poravnata

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Sve sastojke za tijesto stavite u zdjelu i umjestite da bude glatko i malo ljepljivo. Spljostite u disk i ostavite u fridz na odmaranje. To moze biti i dva dana unaprijed.
  2. 2
    Bademe stavite u elektricni mlin zajedno sa 1 kasicicom cimeta i dvije pune kasike secera u prahu. Sameljite u fini puder.
    Suhe sljive i datulje izrezite na cetvritne, jabuke na kockice.
    Za bijeli krem spojite pjenjacom sve sastojke.
  3. 3 Boba 4 /slika/2134631/
    Tijesto podjelite na dva jednaka dijela: jedan za bobe drugi za podlogu. Prvo radite bobe. Pobrasnite podlogu. Razvaljate tijesto u krug koji je veci od vaseg kalupa, ca. 28 cm. Na tijestu nozem urezite kvadratice, to su vam buduce bobe :)
  4. 4 Boba 5 /slika/2134633/
    Kockica valjajte u loptice. Velicina boba je je otprilike malo manje od klikera a vece od graska. Varirajte sa velicinama, neka bude i par malih boba da popunjavaju rupe izmedju velikih ;) ovaj dio posla traje najduze.
  5. 5 Boba 1 /slika/2134625/
    U kalup stavite papir za pecenje i ukljucite pecnicu na 180 stupnjeva. Drugi dio tijesta razvaljajte na pobrasnjenoj podlozi i prebacite u kalup. Po tijestu rasporedite bademe sa cimetom.
  6. 6 Boba 2 /slika/2134627/
    Preko badema rasporedite mjesavinu suhog voca i jabuke.
  7. 7 Boba 3 /slika/2134629/
    Prelijte kremom. Ako vire krajevi tijesta, malo preklopite preko nadjeva. Stavite da se pece 15-ak minuta, ili dok se ne uhvati korica po povrsini. Korica ce da drzi mozaik od boba koje ste vec pripremili.
  8. 8 Boba 6 /slika/2134635/
    Bobe poslozite polako po torti. Mozete slobodno malo da ih nabijete da se fino stisnu. Dopecite jos 20-25 minuta ili dok ne dobiju samo malo boje. Pazite da se ne prepeku da ne bi bile pretvrde.

Posluživanje

Posluzite ju sa sosom od vanilije i slagom, a jos bolje ako na vruc komad torte stavite kuglu sladoleda od vanilije.. dobijete automatski sos od vanilije ;)
Izvor: coolinarika.com

HRSKAVA PIZZA NA KRUHU-GOTOVA ZA 10 MINUTA

još jedan brzi i jednostavni recept za doručak ili večeru..

Hrskava pizza na kruhu

Sastojci

  •  10 dag sira
  •  10 dag šunke
  •   kečap
  •   oigano
  •  2 šnite kruha

Priprema

Vrijeme pripreme:
10 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    narezati kruh na šnite
  2. 2
    naribati sir i šunku
  3. 3
    na svaku šnitu kruha staviti pola male žličice ulja i premazati kečapom, pa staviti šunku, sir i origano.. možete i ostale sastojke po želji.
  4. 4
    zapeči u zagrijanoj pečnici 10 minuta, da se sir rastopi i kruh posuši, poslužiti!
    Izvor: coolinarika.com

DUNAVSKI VALOVI

Dunavskim valovima ono nešto više od svakidašnje slastice daje upečatljivo ime što priziva istoimeni, jedan od najpopularnijih bečkih, a svakako Straussovih valcera. Nadamo se da će vam ovaj slatki ples biti ugodan i dok ga pečete i dok ga kušate.
Dunavski valovi

Sastojci

  • Za tijesto:

  •  6 jaja
  •  250 g šećera
  •  160 g Pšeničnog glatkog brašna 
  •  160 g Pšeničnog oštrog brašna 
  •  250 g maslaca
  •  1 Prašak za pecivo 
  •  100 ml mlijeka
  •  2-3 žlice kakaa u prahu
  •  malo Cimeta mljevenog 
  •  500 g ocijeđenih višanja iz kompota  ili 500 g svježih višanja bez koštica 
  • Za kremu:

  •  750 ml mlijeka
  •  2 vrećice Pudinga vanilin 
  •  2 Vanilin šećera 
  •  200 g maslaca
  •  2 žlice šećera u prahu

Priprema

  1. 1
    Maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanca i mlijeko, a nakon toga brašno izmiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  2. 2
    Polovicu mase ulijte u namašćeni pleh (vel. 35×22 cm), a u preostalu masu umiješajte kakao i cimet, pa je prelijte preko žute mase u plehu.
  3. 3
    Po tome rasporedite ocijeđene višnje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta na 180°C.
  4. 4
    Dok se biskvit peče, pripremite kremu. Prašak za puding izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i s malo hladnog mlijeka, a ostalo mlijeko stavite da zakipi.
  5. 5
    Dodajte mu razmućeni puding i kratko kuhajte, maknite ga s vatre, malo ga ohladite i umiješajte maslac, koji ste pjenasto izmiješali s 2 žlice šećera u prahu.
  6. 6
    Ohlađenu kremu rasporedite po ohlađenome pečenom biskvitu i prelijte čokoladnom glazurom.

Posluživanje

Tako pripremljeni kolač narežite na kocke ili rombove i poslužite.

Savjet

U sezoni višnje iz kompota možete zamjeniti svježim trešnjama.
Izvor: coolinarika.com

TUFAHIJE

Stari dobri recept ....najednostavni nacin pripreme tufahija !


Sastojci

  •  6-8 manjih jabuka (kisele)
  •  250g secera
  •  250ml vode
  •  150g mljevenih oraha
  •   za dekoraciju (po zelji):
  •   slag ,cokoladne mrvice ,marmelada ,slatko....sto got volite !

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1  
    Prvo zagrejte pecnicu na 200°
    Oljustiti jabuke i ocistiti ih iznutra .
  2. 2 
    Sipajte secer u tepsiju i vodu i poredajte ociscene jabuke .
    U svakoj jabuku napunite mljevenih oraha.
  3. 3 
    Tako spremne staviti u pecnicu i kada se otopi secer nekoliko puta otvarajte pecnicu i kasikom prelivajte jabuke sa otopljenim secerom u kojim se peku jabuke .
    pecite ih nekih 30 minuta (procjenite sami zavisi od jabuka)
  4. 4 
    Gotove jabuke ostaviti da se ohlade i prije posluzivanja dekorisite ih slagom ili vec kako volite !
  5. 5
    Pripremajte sebi jabuka onoliko koliko zelite ...
    ne moraju biti 6-8 jabuka....
    sve po potrebi ...

Posluživanje

Sluzite ih kada budu dobro hladne ...
prijatno !

izvor:  http://www.coolinarika.com

PEČENI KROMPIR NA POTPUNO NOVI NAČIN

Više nemate ideja kako da pripremite krompir kao prilog? Mi vam donosimo potpuno novi način koji će oduševiti i vas, a ni klinci se neće buniti.
 


krompir-700x352
Verujemo da vam je prženje krompirića i pravljenje pire krompira više nego dosadilo i zato smo za vas na blogu Seasatwithfood pronašli savim novi način za pripremu pečenog krompira.
Radi se naime o krompiru napravljenom na švedski način, prepun je ukusa, izvana hrskav, a iznutra divno mekan.

Potrebni sastojci:

  • 6 krompira srednje veličine
  • 2-3 čena bijlog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 30 g putera
  • Morska so, svježe mljeveni biber
Krompir dobro operite, ne morate ga guliti posebno ako je u pitanju mladi krompir, a rernu uključite da se grije na 220C.
Krompire režete tako da ga stavite na desku za rezanje i sječete na tanke šnite, ali ne idete skroz do kraja, jer krompir treba da bude u jednom komadu, 3-4 milimetra pre kraja stanite sa sječenjem. Pogledajte video kako da isečete krompir:
Kad ste isjekli krompir poslažite ga na pleh za pečenje, između šnitica stavite malo bijlog luka i putera, prelijte krompir maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pecite otprilike 40 minuta.

Ovako pripremljen krompir možete poslužiti uz meso, ali i kao grickalice uz pivo sa malo kajmaka i svježeg sira.
Izvor: Izvor: Magazin.ba/lifepressmagazin.com

KOCKE S ORASIMA


KOCKE S ORASIMA
Tijesto: 
  • 15 dag margarina
  • 15 dag secera
  • 15 dag oraha
  • 7 dag brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 4 bjelanjka

Priprema: 
Umutiti margarin sa secerom i naizmjence dodavati mljevene orahe, brasno i prasakza pecivo sa snijegom od bjelanjaka. Tijesto ispeci i jos vruce preliti zutom glazurom. Ostaviti na toplome da se susi.
Glazura: 
  • 4 zumanjka
  • 15 dag secera u prahu
  • 1 zlica vanilin secera u prahu
  • Priprema: Mikserom dobro izraditi zumanjke s obje vrste secera.
Krema: 
  • 1 dl mlijeka
  • 10 dag oraha
  • 10 dag margarina
  • 10 dag secera
  • 10 dag cokolade
  • malo mljevenih oraha za ukrasavanje

Priprema: 
Mlijeko, secer i cokoladu prokuhati, te u vruce dodati orahe i margarin, Premazati kolac preko osusene glazure i posipati mljevenim orasima. Kolac po zelji rezati na kocke ili u oblike mjeseca. 
izvor:  http://dobar-recept.blogspot.com

NAJLJEPŠA POSNA TORTA

najlepsa posna torta

  • Sastojci: 
  •  
  • Za kore:
  • 4 dl kisele vode
  • 300 g šećera
  • 1,5 dl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike džema od kajsija
  • 400 g brašna
  •  
  • Za fil I:
  • 300 g mlevenog keksa
  • 200 g mlevenih oraha
  • 4 dl soka od narandže
  • 250 g margarina
  • 250 g šećera u prahu
  •  
  • Za fil II:
  • 300 g šećera
  • 1 dl vode
  • 2 narandže
  • 300 g mlevenog keksa
  •  
  • Za glazuru:
  • 300 g čokolade za kuvanje
Priprema:
1. U posudi za mešanje umutiti 4 dl kisele vode, 300 g šećera, 1,5 dl ulja, prašak za pecivo, 3 kašike džema od kajsija i 400 g brašna.
2. Smesu podeliti na 2 dela i u tepsiji obloženoj papirom za pečenje ispeći 2 kore.
3. Napraviti fil I: 300 g mlevenog keksa i 200 g mlevenih oraha preliti sa 2 čaše negaziranog soka od narandže. Zatim dodati 250 g margarina umućenog sa 250 g šećera u prahu i sjediniti mikserom.
4. Napraviti fil II: ušpinovati 300 g šećera u 1 dl vode i dodati 2 izrendane smrznute narandže. Dodati 300 g mlevenog keksa i dobro promešati.
5. Posebno istopiti 300 g čokolade za kuvanje.
6. Tortu filovati sledećim redosledom: kora, fil I, čokolada, kora, fil I, fil II, čokolada, fil I, čokolada.
lepotaizdravlje.rs

RAFAELO KUGLICE

Ko ih ne voli, mmm, Rafaelo kuglice i u domaćoj verziji (posne ili ne ) jednako su neodoljive…


Sastojci

  •  1 dcl vode
  •  200 g šećera u prahu
  •  125 g margarina
  •  250 g (sojinog-ako zelite posno) mlijeka u prahu
  •  250 g kokosa
  •  50 g badema

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Staviti da vri na srednje jakoj vatri par minuta uz stalno miješanje 1 dcl vode, 200 g šećera u prahu , pola margarina,pa kuvati dok se sve na rastopi. Kad se sve rastopilo dodati 250 g mlijeka u prahu i 200 g kokosa. Dobro izmješati i ostaviti da se ohladi.
  2. 2
    Popariti 50 g badema i oguliti ih. Ovo je najlakše uraditi tako što ćete u staklenu zdjelu staviti bademe i preliti ih vodom pa ih staviti na 1-2 min u mikrotalasnu. Posle ih isprati hladnom vodom i vidjete ćete kako će se lako guliti. Samo ih pritisnete prstima i oni izlete iz opne.
  3. 3
    Od ohlađene mase uzimati otprilike po supenu kašiku, u svaku staviti po jedan badem i napraviti kuglicu koju treba uvaljati u kokos, onih preostalih 50 g je sasvim dovoljno, a kuglice koje se dobiju su otprilike veličine oraha – zalogaji kojima se ne može odoljeti…
    (coolinarika.com)

ČUDOTVORNE BILJKE PROTIV STRESA



Živimo u razdoblju u kojem je stres svakodnevna pojava i gotovo ga je nemoguće izbjeći. No priroda je uvijek na našoj strani, a jedino što trebamo učiniti je upoznati se s njezinim blagodatima i iskoristiti ih u svakodnevnom životu. Donosimo nekoliko čudotvornih biljaka koje čuvaju živce i garantiraju miran san
ANIS
Jednogodišnja biljka karakterističnog mirisa i slatkastog okusa, a koristi se kao začin ili čaj. Sadrži eterična ulja, šećer i bjelančevine te je savršena za opuštanje. Smiruje živce, smanjuje nadutost, a preporuča se i kod bolnih menstruacija.
GOSPINA TRAVA
Kantarion ili gospina trava pomaže kod poteškoća sa spavanjem ili koncentracijom, primjerice u pubertetu ili menopauzi. Već stoljećima se koristi u obliku čaja za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti i anksioznosti. Crvenim uljem ove biljke liječe se rane, opekotine te razne iritacije kože.
KOPAR
Kopar je mediteranska biljka koja kao začin djeluje na zdravlje probavnog sustava, smanjuje nadutosti i probavne smetnje . Topli čaj od kopra s medom smiruje i opušta organizam te pomaže onima koji pate od stresa i nesanice. Esencijalna ulja sadrže aktivne tvari koje imaju smirujući učinak.
LAVANDA
Zbog ugodnog mirisa i ljekovitosti čaj od cvjetova lavande ima široku primjenu. Tradicionalan je lijek za umirenje i ublažavanje nesanice te protiv glavobolje. Lavandin cvijet djelotvoran je i kod prehlade i infekcije dišnih putova. Potiče probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma.
MATIČNJAK
Čaj od matičnjaka povoljno djeluje na psihu. Često se upotrebljava kao okrjepa u stresnim situacijama, kod depresivnih stanja, a pomaže i kod neredovitih menstruacija uzrokovanih stresom, te kod glavobolja uzrokovanih nervozom. Poboljšava pamćenje i pomaže u borbi protiv depresije.
Izvor: receptovanje.com

petak, 27. veljače 2015.

MAĐARSKI ROLAT SA POVRĆEM I JAJIMA

Ako želite da iznenadite svoje goste izgledom i ukusom predjela, napravite ovaj izuzetan  mađarski rolat.  
 


Sastojci
  • 200 g smrznutog graška
  • 200 g  šargarepe
  • 200 g  krompira
  • 200 g  jabuka
  • 1 limun
  • 6 kašika majoneza
  • 7 kašika kisele pavlake
  • 250 ml supe od povrća
  • 20 g  želatina
  • 5 jaja
  • 1 crvena paprika
  • 1 veza peršunnovog lista
  • biber
  • so
Priprema
  
Jaja kuvati 10 minuta na tvrdo, staviti ih u hladnu vodu i pustiti da se ohlade, a zatim oguliti. Kockice šargarepe, graška i krompira kuvati odvojeno u slanoj vodi dok ne omekšaju pa ih izvaditi iz vode i ostaviti da se ohlade u potpunosti. Jabuke oguliti, izrezati na kockice i dodati sok od limuna.
Povrće i jabuke staviti u veliku zdelu. Majonez pomešati s kiselom pavlakom, sa soli i biberom i preliti preko povrća pa dobro promešati.
Supu od kuvanog povrća  pomešati sa želatinom i otopiti na niskoj temperaturi pa pomešati sa smesom u zdeli. Ostaviti da se ohladi pa razvući u pravougaonik na odgovorajućoj foliji na radnoj ploči. U sredinu poređati skuvana jaja i urolati. Ostaviti u friižider preko noći da se ohladi i stegne.
Posluženje

Rolat servirati na pladnju i ukrasiti ga sa crvenom paprikom i peršunovim lišćem.
Izvor: http://kuhinjarecepti.com

NAJFINIJI RECEPT ZA BAJADERU: Bez miksera i pećnice, gotova za 20 minuta!

    bajadera



Ovo je recept za najukusniju bajaderu. Za nju vam ne treba ni pećnica, ni mikser, da bi je napravili morat ćete izdvojiti svega 20 minuta. 

          Sastojci:
    ● 9 žlica vode
    ● 20 dkg šećera
    ● 15 dkg mljevenih oraha, bademe ili lješnjake
    ● 25 dkg mljevenih Petit Beurre keksi
    ● 17 dkg maslaca
    ● 10 dkg čokolade za kuhanje
    ● malo ruma
    Za glazuru:
    ● 10 dkg čokolade za kuhanje
    ● malo ulja
Priprema:
1. U lonac dodajte vodu i šećer i  zagrijte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.
2. Dodajte maslac, maknite s vatre i miješajte dok se ne otopi.
3. Kada se maslac potpuno otopi dodajte orahe i kekse te miješajte dok ne dobijete gušću ujednačenu masu.
4. Dobivenu masu podijelite na dva jednaka dijela.
5. Čokoladu otopite na pari i umiješajte je u prvi dio mase, a u drugi stavite malo ruma.
6. Na tacnu ili pladanj stavite masni papir za pečenje te prebacite prvi dio mase (s čokoladom) i rukama oblikujte kvadar te gornji dio i rubove zagladite nožem.
7. Na njega na isti način stavite drugu masu i učinite isto.
8. Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja te prelijte bajaderu.
9. Bajaderu ostavite u hladnjaku da se stisne te je idući dan narežite na kockice veličine po želji.
Izvor: Zadovoljna.hr preko: http://doznajemo.com

ČOKOLADNE KREMŠNITE

Probajte ove zavodljive markantne kocke finog pjenastog sadržaja i uživajte u okusu kojeg ćete dugo prepričavati. 
 

Sastojci

  • Za tijesto:

  •  2 jaja
  •  60 g šećera
  •  2 žlice mlijeka
  •  40 g maslaca
  •  1 Rum šećer
  •  1 žlica Oštrog brašna  (15 g) 
  •  1 žlica kakaa u prahu  (10 g)
  •  50 g mljevenih badema
  • Za kremu:

  •  150 g čokolade
  •  500 ml vode
  •  1 Krema za kremšnite
  • Za dekoraciju::

  •  200 ml vode
  •  2 Šlag pjene
  •   kakao ili čokolada za ukrašavanje

Priprema

Vrijeme pripreme:
30 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Žumanjke i pola količine šećera pjenasto izmiješajte.
  2. 2
    Dodajte mlijeko, otopljeni maslac, rum šećer i brašno pomiješano s kakaom i mljevenim bademima.
  3. 3
    Na kraju lagano umiješajte bjelanjke koje ste prethodno s ostatkom šećera istukli u čvrsti snijeg.
  4. 4
    Smjesu izlijte u lim za pečenje (30 x 18 cm) koji ste obložili papirom za pečenje.
  5. 5
    Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 170 °C.
  6. 6
    Čokoladu otopite na pari.
  7. 7
    U 500 ml hladne vode dodajte sadržaj vrećice kreme za kremšnite.
  8. 8
    Električnom miješalicom lagano promiješajte te nastavite miješati pet minuta.
  9. 9
    Kad ste dobili gustu kremu, postupno u nju ulijevajte otopljenu čokoladu.
  10. 10
    Pripremljenu kremu odmah nanesite na ohlađeni biskvit.
  11. 11
    U 200 ml hladne vode dodajte sadržaj vrećica šlag pjene i miješajte električnom miješalicom najvećom brzinom dok smjesa ne postane čvrsta.
  12. 12
    Šlag nanesite preko kreme i sve dobro ohladite.
  13. 13
    Narezani kolač pospite kakaom ili ukrasite čokoladnim pločicama/ostrušcima.

Savjet

Čokoladne pločice pripremite ovako: otopite na pari 100 g čokolade za kuhanje, izlijte na papir za pečenje i ostavite neka se ohladi. Čokoladu potom natrgajte na komade ili izrežite na pločice pa njima ukrasite kolač.
izvor: http://www.coolinarika.com

FANTAZIJA TORTA - BEZ PEČENJA


Sastojci:

Podloga:
300 g mljevenog keksa
oko 2 dl čokoladnog mlijeka
1 vanilin šećer

Bijeli krem:
300 ml vrhnja za šlag
3 kašike šećera
100 g bijele čokolade
0,5 vrećice želatine fix
Tamni krem:
300 ml vrhnja za šlag
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike šećera
0,5 vrećice želatine fix
Dekoracija:
200 ml vrhnja za šlag,malo čokolade

Priprema:

Od mljevenog keksa, vanilin šećera i čokoladnog mlijeka napraviti koru, koju formiramo na tacni, tako da su ivice kalupa za tortu oko kore.Na pari otopimo bijelu čokoladu (ja sam koristila sa cappuccino punjenjem). Vrhnje za šlag (slatka pavlaka) i šećer umutimo, pa dodamo otopljenu čokoladu i želatinu fix. Izmiksamo da se sve dobro sjedini, pa izlijemo na koru. Zatim stavimo u frižider, da se stegne.Na pari otopimo crnu čokoladu.
Vrhnje za šlag i šećer umutimo, pa dodamo otopljenu crnu čokoladu i želatinu fix. Dobro izmiksamo, pa stavimo preko bijele kreme.Ostavimo tortu u frižider bar sat vremena, pa skinemo ivice kalupa za tortu. Umutimo šlag, pa dekorišemo tortu. Po ukusu dekorišemo rendanom ili otopljenom čokoladom.
izvor: namirnice.ba   (Erna-Recepti)