nedjelja, 31. svibnja 2015.

OSVJEŽAVAJUĆI JOGO DESERT

Sastojci  
BISKVIT:
25dkg brašna
1/2l mlijeka
2dcl šećera
4 žlice velike pekmeza
3 velike žlice ulja
pola male žlice sode bikarbone
2 velike žlice kakaa
FIL:
3 jogo deserta od jagode
15dkg šećera
1/2 slatkog vrhnja
3 želatine
ekstrakt jagode

Priprema
1.
sastojke od biskvita sve stavite u posudu i izmiksaj,podjeli u 2 jednaka dijela i peći u srednje veličine brotvi ili tepsiji
2.
želatinu natopite u 10 žlica vode kada prođe 10 min stavite da se otopi,dok se želatina na laganoj vatri topi izmiksaj slatko vrhnje i u izmiksano dodaj šećer i još miksaj i dodaj želatinu,zatim istresi jogo desert od jagode i ekstrakta i promješaj. kada je gotovo nafiluj kore.stavi u hladnjak i kada se stegne izreži
Izvor: coolinarika.com

DOMAĆI KREM SLADOLED BEZ JAJA

...bez jaja…lagan i kremast..razveselite svoje drage…ovim finim sladoledom..godinama ga ovako radim..


Sastojci
sladoled osnova
3 slag pjene
1 kiselo vrhnje
3 vanil šećera
300 ml vrhnja za slag
200 ml mlijeka
straciatela
50-60 g nasjeckane tvrde cokolade
cokolada
5 zlica velikih kakao instant napitka
5 zlica velikih cokolade u prahu ili 1 stangu otopljene tvrde
50-60 g bijele nasjeckane cokolade
vocni
200-300 g ispasiranog (ili u komadicima) voca po zelji

Priprema
1.
Slag pjene istuci s vrhnjem za slag i mlijekom (sve zajedno ), zatim umijesati kiselo vrhnje i van. secere i jos kratko izmiksati.
Ako netko voli sladje moze staviti i malo secera. Podijeliti na 2 ili vise dijelova, ovisno koliko se vrsta radi.
2.
Umijesati nasjeckanu cokoladu i izmijesati
3.
Umijesati kakao i cok. u prahu i dobro izmijesati, na kraju umijesati bijelu nasjeckanu cokoladu.
4.
Za vocni..u osnovni sladoled umijesati voce po zelji..
5.
Zlicom vaditi smjesu i stavljati u plasticnu zdjelu ili manje zdjelice, staviti u zamrzivac oko 3 sata.

Prije posluzivanja ostaviti na sobnoj temperaturi 10-15 minuta.

Kremast je i jako ukusan…umjesto kiselog vrhnja moze se staviti jogurt..obican ili vocni..bude jako fino…
Izvor: coolinarika.com

LAGANA MUSAKA OD TIKVICA-BEZ MESA

Ovo je jedan letnji recept, bez mesa, uz dodatak sosa od paradajza sa bosiljkom i belim lukom. Lagana, mirisna i veoma ukusna....


Sastojci
1 kg tikvica
brasno, 3 jaja i prezle za paniranje
500 gr paradajza
4 cena belog luka
nekoliko listica svezeg bosiljka (moze i suvi bosiljak)
50 gr margarina
2 kasike brasna
3 dl mleka
naribani kackavalj
ulje, so, biber

Priprema
1.
Oprati i ocistiti tikvice, iseci ih na tanje kolutove i uvaljati u brasno, jaja i prezle pa ispohovati na ulju ili ih ispeci u rerni po Agicinom receptu, ja sam tako uradila.
2.
Dok se tikvice peku, pripremiti crveni sos od paradajza, tako sto se na malo maslinovog ulja proprzi sitno iseckan beli luk, zatom se doda na kockice iseckan paradajz, bosiljak, so i biber. To se kuva desetak minuta dok se sos malo ne zgusne.
Pripremiti besamel sos, na ugrejanom margarinu proprziti brasno, stalno mesati da ne zagori, naliti toplim mlekom i mesati dok se ne zgusne. Zaciniti biberom ili muskatnim orascicem.

3.
U podmazanu vatrostalnu ciniju ili pleh redjati u slojevima kriske tikvica, prelivajuci ih po malo sosom od paradajza i besamelom, dok se sve ne potrosi. Poklopiti posudu i zapeci u rerni na 180 stepeni. Kada je ispeceno, otklopiti, posuti naribanim sirom i vratiti u toplu, iskljucenu rernu da se sir otopi.
Izvor: coolinarika.com

OSVJEŽENJE U ČAŠI: STRAWBERRY FOOL

"Fool" je ludo brzi i ludo dobar voćni desert porijeklom iz Engleske. Osim jagoda, koje su sad u sezoni, možete iskoristiti bilo koje drugo voće, pa čak i ono iz kompota.


Sastojci  
200 g jagoda
1-2 žlice šećera u prahu
1 neprskani limun
100 ml slatkog vrhnja za šlag (svježeg, nezaslađenog)
100 g grčkog jogurta
5 žlica zaslađenog kondenziranog mlijeka

Priprema
1.
Jagode operite, posušite i odstranite im peteljke.
Polovicu jagoda narežite i stavite u zdjelu.
Drugu polovicu izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom s 1 žlicom limunovog soka, 1/2 žličice naribane limunove korice i 1 do 2 žlice šećera u prahu (ovisi koliko volite slatko i koliko su slatke jagode).
Pomiješajte izmiksane i nasjeckane jagode.
2.
Mutite mikserom slatko vrhnje u ne previše čvrst šlag.
Dodajte jogurt, kondenzirano mlijeko, sok od 1/2 limuna i 1 žličicu naribane korice.
Kratko opet sve izmiješajte mikserom da se ujednači
3.
Slažite u dvije čaše ili zdjelice naizmjenično jagode i kremu od vrhnja.
Rashladite u hladnjaku do posluživanja.
Izvor: coolinarika.com

petak, 29. svibnja 2015.

JAGODE U BIJELOM

Jagode sa rozen korama i finom kuhanom kremom. Pufasta tekstura i prefini okus je sigurno garancija čistog užitka.
Jagode u bijelom


Sastojci
1 pakiranje rozen kora
1 l mlijeka
200 grama glatkog brašna
300 grama šećera
3 vrećice vanili šećera
250 grama maslaca ili margarina
1 žlica ruma
jagode

Priprema
1.
Brašno izmješajte sa 3-4 dcl mlijeka, a ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom i vanili šećerom.
Dodajte brašno sa izmješanim mlijekom i kuhajte dok se ne zgusne.
U hladno dodajte izmiksani maslac ili margarin i rum.

2.
Prvu koru namažite dijelom kreme, a jagode izrežite na listiće pa slažite.
Ja sam slagala na svaku drugu koru.

3.
Kolač s nečim opteretite da se dobro sve spoji.
Izvor: coolinarika.com

OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ S JAGODAMA I VANILIJOM

Evo još jedanog recepta u kolekciji mojih recepata s jagodama. Svaki dan u mom malom vrtu uberem barem pola kile jagoda, pa kako ih ne možemo sve odjednom svježe pojesti na redu su svi mogući i nemogući kolači s jagodama…. ovo su jagode s kremom od vanilije….ledeni, medeni desert!
lili-vanili

Sastojci
Biskvit
3 bjelanjka
3 jušne žlice šećera
3 jušne žlice brašna
Nadjev od jagoda
1/2 kg očišćenih i izgnječenih jagoda
3-4 žlice šećera (ovisi koliko slatko volite i koliko su jagode slatke)
2 dcl vode ili soka od jagode
2 vrećice preljeva za torte crvenog (ako nemate može i običan)
Krema
1/2 litre mlijeka
3 žumanjka
2 cijela jaja
1 vrećica vanilin šećera
2 vrhom pune jušne žlice brašna
3 jušne žlice šećera
2 ml (jedna ampulica Dr.Oetkera) arome vanilije
1/2 (125 gr) margarina ili maslaca
Za ukrašavanje
po potrebi slatko vrhnje za šlag
jagode za ukras

Priprema
1.
Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg, dodajte postupno šećer i dobro izradite, a na kraju kuhačom umiješajte brašno.
2.
U namašćen i pobrašnjen pleh veličine 20×30 cm rasporedite smjesu od bjelanjaka i pecite 10-tak minuta u zagrijanoj pećnici na 180 C.
3.
Izvadite iz pećnnice i ohladite.Biskvit ne vadite iz pleha!
4.
Jagode izgnječite (ne mora biti jako sitno), pomiješajte sa šećerom i zatim im dodajte preljev za torte koji ste razmutili u 2 dcl vode. Stavite na vatru dok smjesa ne zakipi. Maknite s vatre, ostavite koju minutu i zatim prelijte preko ohlađenog biskvita.Ostavite da se potpuno stisne i ohladi.
5.
Jaja, žumanjke, šećer i vanilin šećer dobro izradite i zatim dodajte brašno.Smjesu ulijte u kipuće mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne.
6.
Maknite kremu s vatre i umiješajte aromu vanilije. U vruće dodajte izrezani margarin i dobro izradite mikserom.
7.
Ohlađenu kremu premažite preko nadjeva od jagoda i ostavite par sati na hladnom da se dobro ohladi.
8.
Hladno ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i cijelim jagodama.
Izvor: coolinarika.com

GALETTE S TIKVICAMA I SIROM

Sastojci
tijesto:
160 g brašna
prstohvat soli
110 g hladnog maslaca
60 ml kiselog vrhnja
2 žličice limunovog soka
60 ml ledene vode
nadjev:
1 velika tikvica
100 g svježeg sira
2 žlice maslinovog ulja
1-2 češnja češnjaka
ostatak kiselog vrhnja*
30 g parmezana
1 kuglica mozzarelle
sol i papar
bosiljak
ostalo:
1 žumanjak

Priprema
1.
Tijesto:

U multipraktiku pomiješati brašno i sol. Dodati na listiće izrezan hladan maslac i promiješati. Zatim dodati kiselo vrhnje, vodu i limunov sok i pulsirati dok se sastojci ne povežu i tijesto oblikuje u kuglu.
Kuglu zamotati u prozirnu foliju i staviti sat vremena u hladnjak.
Pećnicu upaliti na 200 stupnjeva.
Tijesto izvaditi iz hladnjaka i na pobrašnjenoj podlozi razvaljati u krug promjera oko 30 cm. Veliki lim od pećnice obložiti papirom te na njega premjestiti razvaljano tijesto.
Na tijesto nanijeti smjesu od sira i lagano žlicom razvaljati, ostavljajući oko 2-3 cm praznog prostora na rubovima. Na sir poslagati kolutove tikvica, počevši od sredine prema krajevima, sve u krug.
Politi preostalom žlicom maslinova ulja i preklopiti rubove tijesta na tikvice.
Žumanjak razmućkati i njime premazati rub tijesta.
Peći oko 35 minuta dok ne porumeni.
Pustiti da se malo prohladi pa rezati na fete.
2.
Nadjev:

Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev.
Tikvice operite i izrežite na tanje kolutove. Poslažite ih na nekoliko listova kuhinjskog papira, posolite i ostavite 15-ak minuta da puste vodu. Zatim ih s gornje strane lagano potapkajte papirom da pokupite vodu.
Češnjak protisnite i pomiješajte s maslinovim uljem.
U zdjeli pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, parmezan, na kockice narezanu mozzarellu, žlicu maslinovog ulja s češnjakom, bosiljak, sol i papar.
Posluživanje
U nadjev sam napisala da ide ostatak kiselog vrhnja misleći na čašicu od 180 g (60 ml je otišlo u tijesto).
Umjesto jedne velike tikvice mogu ići i dvije male, a umjesto svježeg sira ricotta.
Izvor: coolinarika.com

POLPETE OD TIKVICA: RECEPT KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI!

Polpete od tikvicaSastojci
Polpete
1kg tikvica
1 luk / srednje velicine
1 cesanj cesnjaka
100 grama krusnih mrvica
150 grama ribanog sira gaude
2 jaja
sjeckanog persina
soli, papra, mediteranska mjesavina zacina
Dip od kiselog vrhnja
1 kiselo vrhnje
3-4 zlice majoneze / ili po ukusu
1 cesanj cesnjaka
soli, papra

Priprema
Polpete
1.
Tikvice naribati, nasoliti i pustiti oko pola sata da odstoje. Ocijediti ih rukama koliko vise mozete.
2.
Sitno sjeckani luk prodinstati na malo ulja, na kraju dodati sitno sjeckani cesnjak, neka samo malo pusti miris. Ohladiti.
3.
Pomijesati sve sastojke, zaciniti. ako je tijesto malo rijetko, mozete dodati malo brasna. Ostaviti da odstoji oko pola sata u hladnjaku.
4.
Formirati polpete i peci ih u malo ulja ili masla. Mozete ih prije pecenja malo uvaljati u mrvice, ali onda popiju malo vise masnoce.
Dip
1.
Pomijesati sve sastojke, zaciniti i ostaviti malo da odstoji da se prozmu zacini.
Servirati polpete uz dip. Nama su najfinije mlake ili ohladjene na sobnoj temperaturi. Uz to fino pase tzatziki ili mijesana salata sa sjeckanom fetom. Mogu biti kao predjelo, ili samostalni obrok, pa cak i prilog.
Izvor: coolinarika.com

UKUSNE TIKVICE SA SIROM

Tikvice mogu da budu savršeno osveženje kojim ćete razbiti monotoniju za trpezom. Spremaju se lako, a i čuvaju liniju. Šta vam više treba?


Tikvice sa sirom,potrebno je: 
4 srednje tikvice
300 g sitnog sira
1 jaje
1 kašika griza
1 čen belog luka
so
peršun
bosiljak
origano
maslinovo ulje

Priprema:
Tikvice oljuštite i presecite napola po dužini. Kašikom izvadite sredinu tako da napravite čamčiće. U posudi izdrobite sir sa jajetom, grizom i belim lukom. U to dodajte malo sitno seckane sredine tikvica, začine i so po potrebi. Ovom smesom punite tikvice i slažite ih u podmazanu vatrostalnu posudu. Prelijte sa malo maslinovog ulja i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
Izvor: zena.blic.rs

FENOMENALNA PANAKOTA OD JAGODA

Sezona je tek počela i zato je sad pravo vreme da panakota od jagoda bude deo vaše trpeze u narednom periodu.Ovaj slasno ukusni kolač je deo klasične italijanske kuhinje poslastica koju je veoma lako napraviti. Evo šta vam je sve neophodno za ovaj brzinski osvežavajući kolač.
panakota_od_jagoda_m

Potrebno:

200ml mleka
200ml slatke pavlake
5g želatina u prahu
1/4 (50g) šolje šećera
1 kašičica ekstrakta vanile

Sos od jagoda:

450g svežih jagoda
2 kašike vode
1/3 šolje (70g) šećera

Priprema:

Rastvorite želatin u 2 kašike hladne vode i ostavite da se rastopi jedno 5 do 10 minuta. U međuvremenu, u posudi srednje veličine, sipajte slatku pavlaku, mleko i šećer i kuvajte na srednje umerenoj temperaturi, vodeći računa da smesa ne prokuva (nikako). Kada se šećer rastopi, sklonite posudu sa ringle i umešajte ekstrakt vanile i sačekajte jedno 5 minuta pre nego što dodate želatin.

Po dodavanju želatina, lagano mešajte smesu dok se on dobro ne rastopi, a zatim je prespite u unapred pripremljene činije ili čaše i odložite u frižider dok se dobro ne stegne, 4h do preko noći.

Za sos od jagoda, potrebno je da jagode očistite, operete i dobro iscedite. Potom ih isecite na četvrtine i stavite u manju šerpu, pa ih prelijte vodom i šećerom. Kuvajte dok ne provri i odmah sklonite sa ringle.
panakota_od_jagoda_v
Ovakve jagode prespite u blender ili umiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete smesu nalik na pastu ili sos, a zatim sve procedite kroz cediljku (da uklonite semenke); pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Pre samog služenja, sos od jagoda prelijte preko panakote (smese od mleka) i poslužite. Kao dresing, možete dodati po jednu svežu jagodu, a ako ste baš vešte, panakotu sipajte u iskrivljene čaše i tako zaledite – efekat je sjajan!
Izvor: organvlasti.com

KAKO OČISTITI TUŠ OD KAMENCA?!

Ako ste i vi od onih koji se pitaju kako očistiti tuš od kamenca, imamo rešenje!
kako_očistiti_tuš_od_kamenca_m



Nekada nam se čini da, ma koja sredstva i hemiju koristili, one dosadne mrlje i naslage od kamenca nikako da nestanu! Ne trošite više silne novce na raznorazne preparate, imamo prirodno rešenje za naše probleme :)

Sve što vam treba da povratite stari sjaju tušu jeste – sirće! Da, dobro ste pročitali – staro, dobro sirće. Pored njega, biće vam potrebna i plastična kesa, a evo i zašto.
kako_očistiti_tuš_od_kamenca_v
Sipajte belo sirće u kesu, umočite tuš u njega i dobro zatvorite – najbolje gumicom za tegle. Ostavite da deluje bar jedan sat, a nakon toga obrišite tuš čistom krpom i – problem rešen! Dobili ste tuš koji blista kao nov i bez dosadnog, upornog kamenca!
kako_očistiti_tuš_od_kamenca_v1
Belo sirće, inače, možete koristiti za čišćenje svih metalnih površina u kupatilu.
Izvor: http://organvlasti.com/

četvrtak, 28. svibnja 2015.

UKUSNI I SOČNI ŽLIČNJACI OD TIKVICA

Ako kojim slučajem još uvijek naletite na kakvu tikvicu ili omanju tikvu bilo bi dobro da isprobate ovaj recept.Može poslužiti kao super ukusna večera (ako imate volju kuhati 😉 ) ili kao fini međuobrok i zakuska.


Potrebno:

1 tikvica
2 žlice grisa
žlica mrvica
brasno po potrebi
2 jaja
sol, papar
vlasac
Priprema:

Naribati tikvicu i posoliti te ostaviti 20tak min.
Nakon toga protisnuti rukama da se ocijedi voda.
Dodati jaje, začine, gris, brašno i mrvice. Brašna dodavati toliko da smjesa bude gusta kao za palačinke.
Sa žlicom stavljati u vrelo ulje, pomoći si prstima ili drugom žlicom.
Peći do zlaćane boje :)
Poslužiti s ribanom mrkvicom i paradajzom.
Dobar tek!
Izvor: recipeci.com

JEDNOSTAVNI MAK KOLAČ S JAGODAMA

Najbolja kombinacija maka, kreme i jagoda. Jednostavno a jako, jako fino :)
Mak kolač sa jagodama

Sastojci
Biskvit od maka:
100 grama maslaca ili margarina (sobne temperature)
120 grama šećera
1 vanili šećer
prstohvat soli
4 žumanjka
150 grama maka
70 grama lješnjaka ili oraha
4 bjelanjka
1 žlica ulja
Krema:
200 grama svježeg sira
100 grama šećera
1 vanili šećer
1/2 l vrhnja za šlag
1 limun šećer ili sok od 1/2 limuna
1 vrećica preljeva za torte
voće po želji

Priprema
1.
Izmiksajte margarin sa šećerom, pa dodajte jedan po jedan žumanjak i polako sve ostale sastojke.
Na kraju rukom umješajte snijeg od bjelanjaka.

2.
Smjesu stavite u namazan i posut brašnom protvan veličine 20x30.
Pecite na 170 stupnjeva oko 20 min.

3.
Za kremu izmiksajte šlag pa dodajte šećer, vaniliju, limun i sir.

4.
Kremu namažite po biskvitu, pa po želji poslažite jagode, ili neko drugo voće.

5.
Preljev napravite po uputi na vrećici pa prelijte kolač.
Izvor: coolinarika.com

LJUDI POMOZITE I PODIJELITE: Hitno potrebna pomoć za spas malene Murise!

eef7e2a2e24225bd3a0e83ca47432483_XL

Sedmogodišnja djevojčica iz Orahovice kod Zenice zapalila se prije nekoliko dana, nakon čega je izgorjela njena kompletna koža, osim lica, a ljekari sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu trenutno se bore za njen život.


Roditelji male Murise nisu zaposleni, pa mole dobre ljude da im pomognu da spase svoje dijete. Ljekari djevojčici moraju presaditi kožu, a za njeno liječenje nakon toga svaki mjesec bit će potrebno najmanje 500 KM. Otac djevojčice Nedžad Spahić rekao je da još niko ne zna kako se mala Murisa zapalila, te da je preživjela samo nekim čudom.

“Supruga je radila u njivi, a ja sam pomagao komšiji da pokosi travu. Djeca su se spremala za mekteb. Sve se odigralo u samo dvije minute. Bili smo u šoku. Spasile su je komšije” – ispričao je Nedžad, koji je shrvan od bola. Policija i istražitelji nisu mogli pronaći uzrok požara.


Spahićima je sada najpotrebnija novčana pomoć, kako bi za dijete mogli kupiti kreme i lijekove, i kako bi joj mogli dolaziti u posjete u Sarajevo iz Zenice. Svi ljudi dobre volje Nedžada Spahića mogu kontaktirati na broj telefona 062 892 180.



Murisa Spahić, kćerka Nedžada i Adise, iz Orahovice kod Zenice je u subotu, 23.maja 2015. godine, nesretnim slučajem izgorjela i zadobila opekotine 3. stepena i trenutno se nalazi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Postoje određene naznake da će je, na dalje liječenje zbog težine povreda, uputiti u Ljubljanu (SLO) ili Firencu ( IT).

ZA POMOĆ SPAHIĆ MURISI, UPLATE IZ INOSTRANSTVA:

PRIMA: INVESTICIONO KOMERCIJALNA BANKA DD ZENICA BIH
IME I PREZIME: SPAHIĆ NEDŽAD
BROJ RN: 01-301-0016965.8
ADRESA:SPAHIĆI 45 ZENICA
BOSNA I HERCEGOVINA
IBAN: BA391340130116965871
SWIFT CODE: IKBZBA2X

ZA POMOĆ SPAHIĆ MURISI, UPLATE IZ BIH:

134-010-0000000120 600611-05- 1144806
IME I PREZIME: SPAHIĆ NEDŽAD
BROJ RAČUNA: 1144806

Izvor: zenicablog.com / blog.neum-bih.com

srijeda, 27. svibnja 2015.

PRIJEDLOG ZA UKUSAN RUČAK: PIKANTNA PILETINA U OGRTAČU

Piletina je nekako postala najčešća vrsta mesa koja se nađe na mom meniju. Možda i zbog cijene jer mi je povoljnija od teletine, a opet svi ju u kući volimo pojesti.


Potrebno:

pileća prsa (količina proizvoljna)
10-tak komada tanko narezane pancete
2 dl domaćeg tekućeg paradajza
2 dl vode
4 žlice kiselog vrhnja
2 mrkvice
1 luk, češanj češnjaka
15 dag sira trapista (gouda ili neki sličan)
5 žlica gustina + 5 žlica vode
vegeta, sol, papar

Priprema:

Pileća prsa narezati na tanje odreske, povegetiti ili posoliti pa svaki komad omotati komadom pancete.
Omotane odreske prepeći na ulju sa svih strana dok ne porumene. Izvaditi na stranu.
Na istom ulju pržiti sitno sjeckani luk i češnjak te mrkvicu koju je je dobro naribati na ribež prije toga. Pržiti kratko dok luk ne omekša. Doliti paradajz i vodu, začiniti po ukusu, umiješati i vrhnje. Kratko prokuhati, pa doliti gustin razmućen sa malo vode. Pustiti da zakuha.
Prepečene odreske složiti u namašćenu vatrostalnu posudu, zaliti pripremljenim umakom i posipati ribanim sirom. Zapeći u pećnici na 200ºC oko 30 min.
Poslužiti u posudi u kojoj se peklo uz njoke ili neku deblju tjesteninu. Fina zelena endivija će  upotpuniti ručak. Dobar tek!
Izvor: recipeci.com

JEFTIN I BRZ KOLAČ SA KREMOM OD BANANE-ZA 30 MINUTA GOTOV

Na vruć biskvit ide vruća krema s okusom banane i eto brzog slatkiša za čas :) Ovo je kolač za one koji vole lagane, ali baš lagane , pahuljaste… pjenaste kolačiće :))))
Vruće na vruće :)


Sastojci
Biskvit
6 žumanjaka
6 žlica šećera
6 žlica mlijeka
6 žlica ulja
6 žlica brašna
2 žlice kakao
1/2 vrećice praška za pecivo
Krema
6 bjelanjaka
12 žlica šećera
1/2 l vode
3 vrećice pudinga od banana
Za ukras
čokoladna glazura
ili šlag krema

Priprema
1.
Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom.
2.
Dodati tekuće sastojke pa dobro umutiti a zatim
lagano umiješati krute sastojke.
3.
Izliti u lim br.26 ili u četvrtastu tepsiju.
4.
Peći na 180c 10 min., a ja zatim smanjim na 150c i pečem još
15-tak min.
5.
Odvojiti par žlica vode da se umute pudinzi, ostatak vode staviti
da provre skupa sa šećerom.
6.
Skuhati pudinge, pa u vruću kremu dodati šaum od bjelanjaka.
Po želji može se dodati još malo i ekstrata od banana.
7.
Izliti vruću kremu na vruć biskvit.
8.
Ostaviti da se dobro ohladi pa ukrasiti po želji čokoladnom
glazurom ili šlag kremom
( ja sam stavila 2 šlag kreme od čokolade)
Izvor: coolinarika.com

LAGANI GRČKI KOLAČ: BONGATSA

Grčki kolač idealan za ljeto, hladan iz frižidera, ma divota.
Bongatsa

Sastojci
6 listova za savijače
4 jaja
1 litra mlijeka
2,5 dcl griza
2,5 dcl šećera
100 grama maslaca ili margarina (rastopljenog)
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
limunova korica

Priprema
1.
Pjenasto izmješajte jaja sa šećerom.

2.
Zakuhajte mlijeko pa u njega dodajte jaja sa šećerom, prokuhajte 2.3 min. pa dodajte griz.

3.
Kuhajte dok se krema ne stisne, pa dodajte ekstrakt vanilije i naribanu limunovu koricu.

4.
List za savijaču premažite maslacem pa slažite 3 lista  jedan na drugi u tepsiju veličine 20x30 cm.

5.
Premažite skuhanim grizom pa složite ostala tri premazana lista po grizu.

6.
Višak listova sa strane odrežite.

7.
Pecite na 170 stupnjeva dok ne dobije boju. Pošećerite.
Izvor: coolinarika.com

SAVRŠENI KOLAČ S KAFOM - COFFEE PLEASURE

Obožavam kolače sa kavom, a ovo je baršun.... jer niti jedna druga riječ ne može opisati užitak kad probate savršen biskvit sa savršenom kremom....


Sastojci
Biskvit:
150 grama maslaca ili margarina
150 grama šećera
4 jaja
30 grama kakaa
200 grama brašna
250 ml mlijeka
1 vrećica praška za pecivo
Krema:
200 ml vrhnja za šlag
200 grama mliječne čokolade
2 čajne žličice instant kave
Preljev:
150 ml kuhane crne kave

Priprema
1.
Zagrijte vrhnje za šlag i u njemu rastopite čokoladu i instant kavu, te stavite na 3-4 sata u frižider da se dobro ohladi.

2.
Za biskvit maslac ili margarin sobne temperature dobro izmješajte sa šećerom pa dodajte jedno po jedno jaje, te postepeno sve ostale sastojke.

3.
U namazan protvan veličine 20x30 pretresite smjesu za biskvit te je pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.
Pečeni biskvit natopite kuhanom crnom kavom.

4.
Dobro ohlađeni šlag s čokoladom izmiksajte dok ne dobijete kremu.

5.
Kremu namažite po ohlađenom biskvitu i ukrasite po želji.
Izvor: coolinarika.com

utorak, 26. svibnja 2015.

JEDNOSTAVNA,KREMASTA KEKS TORTA

Jedna od onih koje ne zvacete, mekana, sa meni neodoljivim ukusom keksa u filu, izdasna i raskosna sa nezahtevnim materijalom.
Bio bi red...

Sastojci
Za kore:
2 x 5 belanaca
2 x 10 kasika secera
2 x 1 kasika limunovog soka
2 x 3 kasike prezle
Za fil 1:
10 zumanaca
10 kasika secera
Za fil 2:
5 kasika gustina ili brasna
1l mleka
2 kesice vanil secera
250gr maslaca
I jos:
200gr mlevenog plazma keksa (ili po zelji)
1/2kg slag krema (belog)
oko 6 dl kisele vode

Priprema
1.
Mutiti belanca, dodati secer, mutiti dok se ne otopi, dodati limunov sok i lagano umesati prezlu pa izliti u pleh sa pek papirom i peci na 120 stepeni 1h.
Ponoviti jos jednom za drugu koru.
2.
Za fil 1 - 10 zumanaca i 10 kasika secera skuvati na pari.
3.
Za fil 2 - Brasno ili jos bolje gustin skuvati kao kasicu u mleku sa vanilom i kad se prohladi dodati umucen maslac.
4.
Sastaviti filove i dodati mleveni plazma ili bevitu ili neki keks koji volite.
5.
Slag krem umutiti sa kiselom vodom.
6.
Slagati tortu: kora - krem - slag - kora - krem - slag.
Izvor: coolinarika.com   (Milicaa74)

ROLAT OD TIKVICA I SIRA

Ima toga već kod mene ali u malo drugačijoj formi, a sad evo i rolata :)...jer mi tikvice obožavamo :)
Rolat od tikvica i sira

Sastojci
tikvice (kod mene 2 srednje)
brašno
jaje
papar, sol
šunka (4 velike fete fine šunke)
sir gauda kod mene puno jer tako volim
mozzarella (1 kugla )
ulje za friganje
mlijeko

Priprema
1.
Od brašna , jaja i mlijeka napravite paštelu, malo gušće nego za palačinke, posolite , popaprite.
2.
Tikvice tanko narežite po dužini, ne solite ih i ne cjedite vodu, nego ih feticu po feticu umačite u pripremljenu paštelu i pofrigajte u zagrijanom ulju s obje strane.
3.
Kad su gotove slažite ih na kuhinjski papir da upije višak ulja.
4.
Posložite ih po dužini  na foliju ,ja sam složila po duzini dva reda a po širini 5 fetica) posložite šunku , gaudu mozzarelu , pažljivo zarolajte , dobro omotajte folijom , rubove folije dobro zatvorite, ubacite u pećnicu 20-ak min na 180°C.


5.
Nakon toga izvadite iz pećnice i pustite da se malo prohladi , otvorite foliju, izrežite i uživajte...

6.
pokazat ću vam put do originalnog recepta, cura tikvice stavlja u brašno pa u jaje(a ne paštelu ka ja ) i kad rolat zamota u foliju ne stavlja u pećnicu, pa ako se odlučite vi napravite kako vas volja, al ja volim kad se to sve lipo otopi i poveže.
fala na čitanju i pažnji <3
Izvor: coolinarika.com  (Yaja)

KORISNO JE ZNATI: ZA ŠTO SVE MOŽEMO KORISTITI LIMUN U DOMAĆINSTVU?!

Limunove mogućnosti iskoristivosti u domaćinstvu su skoro pa neograničene. Za što se sve može koristiti limun donosimo u narednih nekoliko primjera, a ako vi imate neki svoj recept kako iskoristiti limun, slobodno ga podijelite sa svima nama.



DEZODORANS ZA SMEĆE
Iscijeđeni limun (ili naranču) stavite u kantu za smeće kako bi uklonili ili smanjili neugodne mirise ustajalog smeća.

LIMUNOM PROTIV GAMADI
Male kriške limuna postavite uz pragove, klupice, oko vrata i ulaza, u blizini svih pukotina ili rupa u zidu gdje se mravi ili drugi štetnici mogu sklanjati. Mravi ne vole miris limuna, i neće ulaziti u vaš dom. Limun je također djelotvoran protiv žohara i buha.

SVJEŽI MIRIS U HLADNJAKU
Limun razrežite na pola i ostavite polovice u hladnjaku da upijaju mirise. Ubrzo će svi neugodni mirisi nestati.

LIMUNOM PROTIV KAMENCA U ČAJNIKU
Zbog raznih minerala u vodi, čajnik se vrlo brzo nataloži kamencom te osim što ružno izgleda i sporije zagrijava vodu. Natočite čajnik vodom, dodajte jedan limun narezan na tanje kriške i zakuhajte vodu. Ostavite da sve odstoji sat vremena, a onda sve protresite, izlijte i isperite.

LIMUN KAO ČISTAČ MIKROVALNE PEĆNICE
Dodajte limunovu koricu u mikrovalnu pećnicu, a posudu napunite do pola s vodom. Kuhajte na 5 minuta. Voda će isparavati i kondenzirati se na stijenkama pećnice. Odmah po otvaranju pećnice, pažljivo uklonite posudu s preostalom vrućom vodom i obrišite sve s vlažnom krpom.

ZA POLIRANJE KROMIRANIH DIJELOVA
Razrežite limun na polovice i njima natrljajte kromirane slavine i druge predmete od kroma koji su potamnili . Ostavite nekoliko minuta, isperite mokrom spužvicom i lagano ispolirajte mekom krpom.

POLIRANJE BAKRA, MESINGA, NEHRĐAJUĆEG ČELIKA...
Uljepšajte bakar, mesing ili nehrđajući čelik tako što ćete polovicu limuna umoćiti u sol i trljati po zahvaćenim područjima. Ostavite da djeluje 5 minuta. Zatim isperite u mlakoj vodi i ispolirajte mekanom suhom krpicom.

OVLAŽIVAČ ZRAKA
Ako je zrak u vašem domu u eri centralnog grijanja previše suh, stavite prerezani limun u lonac vode i kuhajte na laganoj vatri. Zrak će postati vlažniji uz osvježavajući miris.

OSVJEŽITE DASKU ZA REZANJE
Antibakterijska svojstva limuna odličan su izbor za osvježavanje daske za rezanje. Polovicom limuna istrljajte dasku (dezinficirajte) i ostavite stajati nekoliko minuta. Nakon toga dasku isperite i posušite.

ZA ČUVANJE SMEĐEG ŠEĆERA
Smeđi šećer se vrlo često pretvara u grudice, a da bi to spriječili, dodajte mu malo naribane korice limuna.

LIMUN KAO PILING
Pomiješajte 1/2 šalice šećera s usitnjenom (samljevenom u blenderu) limunovom koricom i dovoljno maslinovog ulja te napravite tijesto. Namočite se pod tušem i istrljajte tijelo dobivenom smjesom. Nakon toga se isperite i osjetite mekoću kože!

LIMUN ZA IZBJELJIVANJE NOKTIJU I PRSTA
Svim pušačima vremenom požute prsti i nokti one ruke u kojoj drže cigaretu. To može izgledati vrlo ružno. Polovicom limuna istrljajte prste i nokte pogledajte očitu promjenu.
Pušački "žuti prsti" djelotvorno se uklanjaju limunom

LIMUNOM PROTIV PUTNE MUČNINE
Ako imate problema sa mučninom dok se vozite i putujete nekamo, odrežite krišku limuna i sišite ju. To će vam pomoći da prestanete osjećati mučninu.

ČISTI RIBEŽ
Ako ribež niste dobro očistili pa su se u njemu sasušili ostaci hrane, najlakše ćete ih izbaciti ako izribate koricu limuna i onda sve iserete.

SREDSTVA ZA POTPALU
Kore iscijeđenih limuna (ili naranči) pecite u pećnici dok ne potmne. Takvi komadi limuna su izvrsno prirodno sredstvo za potpalu uz vrlo ugodan miris.
Izvor: uredisvojdom.com

IZVRSNA IDEJA : TEGLE NA KAT-Vrlo jednostavno a mnoogo lijepo!

Tegle na kat

Želite li na terasi ili vrtu dobiti jedan zanimljiviji oblik cvjetnog aranžmana, evo prijedloga kako to učiniti.
Nabavite plastične tegle za cvijeće različitih dimenzija. Složite ih kako je prikazano na slici i dobit ćete zanimljiv kaskadni vrt u koji možete posaditi različito cvijeće.
Pri odabiru pazite da biljke sadite prema odgovarajućoj visini kako se ne bi dogodilo da u najdonju teglu posadite najvišu biljku koja će onda sakriti sve ostale.
Za ovo vam je potrebno 5 tegli: 1x50 cm, 1x30 cm i 3x20 cm promjera. Možete ovaj vrt slagati i s teglama drugih dimenzija kako vam više odgovara. Bitna je ideja.
Izvor: uredisvojdom.com

TORTA "BIJELI EGIPAT" S JAGODAMA

Neću ovaj put previše debatirati o smješnom nazivu ovog kolača, jer doista ne znam zašto se nešto tako fino zove tako obično, a moglo bi se bez problema nazvati “Kremasta rapsodija s jagodama” ili jednostavno Savršenstvo od jagoda!


POTREBNO:

Za biskvit x2:

5 bjelanjaka
5 žlica šećera
100 g prženih mljevenih lješnjaka
2 žlice brašna
pola vrećice praška za pecivo
Za žutu kremu:

1l+2dl mlijeka
10 žlica šećera
2 vanilin šećera
10 žumanjaka
10 žlica gustina
2 žlice brašna
200 g maslaca
Za bijelu kremu:

500 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera u prahu
200 g mascarpone sira
I još: 800 g jagoda

PRIPREMA:

Za biskvit mutiti bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Tada dodati postepeno šećer i dobro umutiti. Potom polako usipati prašak za pecivo, brašno i na kraju lješnjake. Smjesu izliti u lim za pečenje preko papira za pečenje i peći u pećnici na 180ºC 20 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz lima skupa sa papirom i pustiti da se ohladi. Isti postupak ponoviti za drugu koru. Kolač sam pekla u limu veličine 35×25 cm.
Za žutu kremu,  staviti 1 l mlijeka da zakuha. Za to vrijeme miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasti i svjetlo žuti, dodati 2 dl mlijeka, gustin i brašno. Uliti potom tu smjesu u uzavrijelo mlijeko pa uz neprestano miješanje kuhati cca 5 minuta dok se krema na očigled ne zgusne. Maknuti s vatre i ohladiti. U ohlađenu kremu dodati izrađen maslac i dobro sjediniti.
Za bijelu kremu ulupati vrhnje za šlag, dodati sirni namaz i šećer i dobro sjediniti.
Složiti prvu koru, premazati polovicom žute kreme, složiti jagode izrezane na polovice, premazati polovicom bijele kreme, staviti preko svega drugu koru pa ponoviti postupak. Kolač možete premazati sa svih strana dodatnim vrhnjem za šlag pa ćete dobiti oblik torte, a možete ga jednostavno posipati strugotinama bijele čokolade i poslužiti kao kolač.
Dobro ohladiti i uživati u svakom zalogaju!
Dobar tek :)
Izvor: recipeci.com

FINA LJETNA SAVIJAČA SA TIKVICAMA

Ako ste mislili da je receptima s tivkvicama došao kraj, varate se  Jer, sezona tikvica još uvijek traje i meni je naprosto žao ne iskoristiti ih do kraja i ne smisliti još nešto novo što do sad nisam probala.


Potrebno:

Pakiranje tankih kora za savijače (9 kom)
3 manje tikvice
1 luk
10 dag pancete ili domaće suhe slanine
50 dag bijelog kravljeg sira
2 dl mineralne vode
5 žlica oštrog brašna
vegeta, sol, papar
Za preljev:

4 jaja
1 kiselo vrhnje
2 dl ulja
2 dl mlijeka
1/2 praška za pecivo

Priprema:

Za preljev pjenjačom umutiti sve navedene sastojke.
Tikvice oprati i naribati. Pustiti da odstoje i da puste vodu koju ćete naknadno ocijediti.
Na malo ulju pržiti jedan sjeckani luk, dodati sitno sjeckanu pancetu pa popržiti dok ne zamiriše.
U većoj posudi pomiješati naribane i sad ocijeđene tikvice, sir, brašno razmućeno u mineralnoj vodi te prženi luk i pancetu. Sve dobro izmiješati pa tim nadjevom puniti kore.
Za svaku savijaču uzimati po tri kore i slagati ovim redom: kora, preljev od jaja, kora, preljev od jaja, kora, preljev od jaja, smjesa od tikvica. Rubne krajeve prebaciti prema unutra kako nadjev ne bi curio, pa zarolati oprezno i brzo (kako se savijača ne bi suviše razmočila) u savijaču. Isti postupak ponoviti sa preostalim korama. Na taj način ćete dobiti tri savijače.
Složiti savijače u lim na papir za pečenje, preliti ih ostatkom preljeva od jaja, posipati sezamom i peći u pećnici na 200°C oko 30-40 min, dok savijača ne dobije lijepu rumenu boju.
Poslužiti rezano na šnite uz hladni jogurt ili salatu od krastavaca.

Dobar tek!
Izvor: recipeci.com

LAGANE PUNJENE TIKVICE

Kada su tikvice u pitanju, izbor ručka nije težak posao i iako su one punjene možda najkonkretnije riješenje za gladnu družinu, bezbroj je varijanti na koje ih možemo iskoristiti u kuhinji


Potrebno:

3-4 male okrugle tikvice ili 2-3 obične duguljaste
1 luk
mala šalica (2 dl) riže arborio
3-4 šnitice pancete ili kakve druge suhe slanine
1 mrkvica
3 žlice kiselog vrhnja
10 dkg sira edamera ili goude (može biti i pakiranje topljenog sira u listićima)
vegeta, sol, papar

Priprema:

Tikvice prepoloviti po dužini ako su duguljaste, ako su okrugle, odrezati im vrhkao kapu. Izdubiti ih oprezno uz pomoć malog nožića i žličice te ih kratko prokuhati u većoj količini slane vode (5 min). Blanširane tikvice ocijediti pa složiti u vatrostalnu posudu premazanu uljem ili maslacem.
Za punjenje od riže, pirjati na malo ulja sitno sjeckan luk i pancetu, nakon par minuta dodati ostatak izdubljenih tikvica i rižu. Promiješati, dodati 3 šalice vode, začiniti vegetom, solju i paprom pa uz povremeno miješanje kuhati dok riža ne upije gotovo svu tekućinu. Tada dodati kiselo vrhnje, eventualno popraviti okus pa dodati i sir. Promiješati da se sir otopi, pa tom mješavinom puniti tikvice.
Zapeći tako punjene tikvice u pećnici zagrijanoj na 180ºC 25 minuta.
Poslužiti kao prilog uz mesno jelo ili kao lagani glavni obrok. Dobar tek!
Izvor: recipeci.com

ponedjeljak, 25. svibnja 2015.

PREKRASNI LEDOLINA KOLAČ

... vaš ledeni uzitak…
 

Sastojci
ledena krema
500 ml mlijeka
500 ml vrhnja za slag
12 jusnih (punih) zlica - 110g gussnela Podravka (skrobnog brasna)
1 vrecica vanil secera
100 g tamne cokolade
100 g bijele cokolade
i jos..
keksi petit ili slicni
4-5 žlica šećera

Priprema
1.
Mlijeko i vrhnje pomijesati, oduzeti 150-180 ml i dobro izmijesati s gustinom.
2.
Ostatak mlijecne tekucine staviti kuhati, kada zavrije, temperaturu skroz smanjiti i lagano (uz stalno mijesanje) ukuhati razmuceni gustin. Krema se odmah zgusne, kuhati 1-2 minute.
3.
Umijesati van. secer i podijeliti smjesu na 2 dijela. U jedan dio umijesati nakidanu cokoladu i mijesati dok se rastopi. U drugi dio umijesati secer i  bijelu cokoladu. Šećera staviti više po želji.
4.
Duguljasti pleh (za kruh – moj je 27×8 cm), obloziti prozirnom folijom. Stavljati jednu zlicu bijele kreme pa tamne i tako sarati dok se potrosi sva krema.
5.
Na jos vrucu kremu poslagati i lagano utisnuti kekse. Ostaviti oko 15 minuta na sobnoj temperaturi a zatim staviti u frizider na par sati (najbolje preko noci).
6.
Ohladjeni desert pokolopiti odgovarajuom tacnom i pazljivo prevrnuti, odvojiti od folije….i uzivati u ledenom, finom deserticu.
7.
 Mala sitnica koja moze olaksati mjerenje gustina je ta da sam izjerila i u ml, tako da dodje tocno 200 ml. Posluzivanje moze biti i u casama ...u tom slucaju keksice nakidati na komadice i staviti na dno case pa onda kremice. Moze se staviti i u zamrzivac. Pojeo se tako brzo da sam isti dan radila opet...stavila sam u zamrzivac i prije posluzivanja ostavila 1 sat da smeksa.
8.
Krema se moze staviti na neki biskvit ili na bilo kokje kekse i posluziti kao torta, ali u tom slucaju staviti najprije biskvit pa onda kreme i koristiti kalup s obrucem.
Izvor: coolinarika.com

OSVJEŽAVAJUĆI, SOČNI KOLAČ SA SIROM - "BALATON"

Ovaj kolač me oduševio svojom jednostavnošću pripreme, a još više svojim savršenim ukusom i lijepim izgledom :))) Kolač je uistinu sočan i moćan, i vjerujem da će se svidjeti svakome tko voli kolače sa sirom! Pa neka se i ovaj nađe pri ruci svima koji se s njim budu družili:)))


Sastojci
Biskvit :
5 kom jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
2 žlice kakaoa
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
1. krema :
50 dag sviježeg kravljeg sira
15 dag margarina
20 dag mljevenog šećera
1 vanilin šećer
2. krema :
2 kom pudinga od vanilije
3 žlice šećera
7 dl soka od naranče ( iz tetrapaka )

Priprema
Biskvit:
1.
Izmiksaj posebno bjelanjke u čvrsti snijeg, a žumanjke izmiksaj sa svim ostalim
sastojcima, te na kraju dodaj tome čvrsti snijeg od bjelanjaka
2.
Istresi u nauljenu i nabrašnjenu tepsiju i peci na 180 stupnjeva oko 15-ak min
3.
Kada se biskvit ispeče, ostaviti ga da se dobro ohladi
4.
Treba s biskvita skinuti gornju kožicu koja nastane, kako se ne bi ljepila i povlačila za kremom!
5.
krema :
6.
Izmiksaj margarin sa mljevenim šećerom i potom dodaj malo po malo sira i vanilin šećer i sve dobro još izradi mikserom
7.
Premazati hladan biskvit dobivenom kremom od sira
8.
krema :
9.
U soku od naranče skuhati pudinge od vanilije sa šećerom
10.
Kuhati kao puding,
11.
Kada je puding kuhan treba tu posudu sa pudingom staviti u hladnu vodu i skroz konstantno miješati dok se puding ne ohladi skoro do kraja!
12.
Kada je gotovo ohlađen treba ga žlicom premazati preko prve kreme od sira
13.
Potom ga treba dobro ohladiti i zatim još na vrh staviti tučeno slatko vrhnje ili šlag
Izvor: coolinarika.com

JEDNOSTAVNE KREM KOCKE S GRIZOM

Ovo je recept za jako lagan,jednostavan i ukusan desert,uz manje ili veće razlike sigurno dobro poznat svima.ja recept imam već dugo,a ispričavam se ako je netko već objavio isti:))



Sastojci

GRIZ PODLOGA
6dl. mlijeka
2 reda čokolade za kuhanje
6 žlica griza
7 žlica šećera
2 žlice kakaa
1 žlica ruma
KREMA:
1 vrećica pudinga od vanilije
1 vanilin šećer
1 čep ekstrakta vanilije
5 žlica šećera
250ml. mlijeka
300ml. slatkog vrhnja
1 šlag fix

Priprema
1.
GRIZ PODLOGA:
dobro pomiješajte sve sastojke osim ruma i čokolade,i stavite na vatru. kad prokuha kuhajte još koju minutu miješajući stalno. kad izgasite vatru dodajte čokoladu,i miješajte dok se ne otopi. zatim dodajte rum,i izlijte smjesu u mokar pleh.
dok se griz hladi,bacite se na kremu.
2.
KREMA:
U mlijeko istresite prašak za puding,vanilin šećer,ekstrakt vanilije i šećer. sve fino umutite i stavite kuhati često miješajući.gotovo je kad dobijete gust puding. kad se puding ohladi umiješajte mu slatko vrhnje(prethodno tučeno sa šlag fixom)
3.
Kremu istresite na griz podlogu,poravnajte,i stavite u hladnjak da se sve dobro stegne.
Posluživanje
Kad se dovoljno ohladi spremno je za posluživanje.
P.S.ja sam radila minijaturnu količinu za najmanji pleh,tako da količinu možete slobodno uduplati,ili utrodupliti:) režite na kocke.
Izvor: coolinarika.com

SUPERLAGANI,OSVJEŽAVAJUĆI,VOĆNI KOLAČ S GRISOM-HAPPY CAKE

Potražite osvježenje u ledenim kockama ovog slatkog kolača . . . Ili da ga nazovem voćni gris kolač?? mah, meni je baš on happy cake . . .


Sastojci
pola paketa (250g) lisnato tjesto,ili piškote,ili biskvit,ili list oblatne,ili keksi
Voćni fil:
1/2 kg voće po želji (ribizl,kupine,maline) svježe ili smrznuto
18 žlica šećera
6 dcl vode
14 žlica grisa ( pšenična krupica )
Krema:
1 l mlijeka
3 žlice (na vrh) gustina
10 žlica grisa (pšenična krupica)
12 žlica šećera - ili više po želji
Glazura:
oko 1.5 dcl mlijeka
25 g margarina
150 g čokolade za kuhanje

Priprema
1.
Koristila sam protvan veličine 36x21 cm. Lisnato tijesto razvaljati malo  veće od ovog protvana. Položit na obrnutu stranu, podmazanu, malo nabockati vilicom i ispeći. Protvan potom oprati od masnoće i brašna (pazite da se ne opečete). Koru položiti u protvan.
Ako radite s keksama petit beurre, biskvitom, piškotama ili oblatnom nema potrebe vlažiti (omekša pod toplim filom).
2.
Voćni fil je rađen prema Triplex kockama koji me oduševio jer nema gustina uz voće. I pravila ga x puta i u kolačima, tortama te obični desert u zjelicama :))
-------------------------------------------------------
Staviti kuhati voće, vodu i šećer. Prije vrenja umiješati žicom (pjenjačom) gris. Lakše je prethodno odbrojati potrebne žlice grisa u veću šalicu i lagano sipati uz mješanje. Kuhati 3-5 min uz povremeno mješanje. Odmah sipati na pripremljenu koru i poravnati jer brzo stvrdnjava. Ostavit sa strane i skuhat kremu.
3.
6 dcl mlijeka staviti kuhati, a u preostala 4 dcl mikserom razraditi gris, gustin i šećer. Ukuhati u vrelo mlijeko, nek vri 5 min povremeno mješajući. Maknuti sa vatre, ubacit 25 g margarina i dobro izmiksati.   (Margarin je ovdje tek tolko-može i bez margarina). Odmah prelijati preko voćnog fila i poravnati. Ostaviti sa strane dok pripremite glazuru.
4.
U manju posudu uliti malo mlijeka,  oko 25 g margarina, 150 g čokolade za kuhanje. Staviti na najmanju vatru i neprestano mješati dok se sve ne rastopi. Povremeno maknuti sa vatre. Ne smije zavrijeti! Glazura treba biti glatka, bez ikakvih grudica.
Na kraju dodati sok pola manjeg limuna i brzo ujednačiti glazuru. Preliti preko kolača i poravnati.
Posluživanje
Držati u hladnjaku, najbolje preko noći, da se dobro stegne i ohladi.
Izvor: coolinarika.com

SAVJETI ZA SJAJNE I PROTOČNE SLAVINE

Sjajne i protočne slavine

Koliko puta ste se razljutili kada ste vidjeli da su slavine iznad kade ili umivaonika u groznom stanju zbog silnog kamenca koji se nakupio na njima?
Ništa zato, ocat je izvrsno sredstvo za odstranjivanje kamenca.
Namočite krpu u ocat ili octeni koncentrat, omotajte je oko slavine i ostavite dva-tri sata, a nakon toga grubljom spužvom sastružite ostatke kamenca. Ako kamenac nije jako prionuo na slavine, možete ga odstraniti sa limunovim sokom, identičnim postupkom.
Da bi voda nesmetano curila kroz slavinu bez prskanja sa strane, s vremena na vrijeme potrebno je očistiti perlator, mali dio koji se sastoji od metalnog prstena i plastične mrežice na vrhu slavine.
Kada rastavite perlator na sito i brtvice, stavite ih u manju posudu (čašu od jogurta npr.), prelijte octom i ostavite oko dva sata, a idealno je preko noći. Nakon toga sve dobro isperite vodom i ponovno montirajte.
Izvor: uredisvojdom.com

RIJEŠITE SE CELULITA UZ POMOĆ OBLOGA SA SIRĆETOM!

Predstavljamo vam obloge protiv celulita! U svetu poznatije pod nazivom cellulite wraps, ove obloge su se pokazale kao odlično rešenje u borbi protiv celulita.


Sa nadolazećim toplim danima garderoba je sve kraća, a da li ste zaista spremne za letnju sezonu? Da ne kažemo bikini sezonu...? Ako niste bile mnogo aktivne ove zime, već ste puno sedele, to znači da vam se sigurno stvorio celulit. A to znači, dugotrajna borba da ga se rešite. Postoje efikasna rešenja kao što su pravilna ishrana, fizička aktivnost i masaže. Međutim, mnoge žene imaju problema sa dubinskim celulitom, koji ne može tako lako da se odstrani. Zato je potrebno redovno raditi dubinske tretmane za otklanjanje celulita. Iako je poznata činjenica da su takvi tretmani i masaže veoma skupi, našli smo alternativu u nezi tela u sopstvenom domu!
Predstavljamo vam obloge protiv celulita! U svetu poznatije pod nazivom cellulite wraps, ove obloge su se pokazale kao odlično rešenje u borbi protiv celulita. Kroz nekoliko sati uklanjaju površinski, a ako ih redovno koristite, ukloniće i dubinski celulit! Za ovu oblogu su vam potrebna SAMO 2 sastojka, koja 100% imate kod kuće!
Sastojci: 
- losion za telo
- jabukovo sirće

Dodatna oprema:
- peškir
- providna folija

Priprema:
Pomešajte četvrtinu šolje losiona za telo i kašiku jabukovog sirćeta. Izmešajte da se sastojci dobro sjedine. Sledeći korak koji budete radili je veoma važan ako želite efektne rezultate! Pokvasite peškir hladnom vodom, iscedite ga, a zatim ga stavite nekoliko minuta na deo tela koji želite da umotate u foliju kasnije. Bitno je da voda bude što hladnija, kako bi hladnoća peškira dodatno otvorila pore na koži. To će pomoći u dubinskom tretiranju celulita. Nakon nekoliko minuta nanesite smesu na kožu, ali je nemojte utrljavati! Umotajte dobro u providnu foliju deo tela koji ste namazali (preporučujemo da se umotate u nekoliko slojeva folije) i ostavite da odstoji oko 6 sati.

Dok imate ove obloge možete se kretati, ali preporučujemo da svedete kretanje na minimum kako vam se folija ne bi pomerila.

Ovom metodom možete zavijati bilo koji deo tela na kome se javlja celulit. Takođe, za efektnije i brže rezultate, preporučujemo da ovaj tretman ponavljate minimum 3 puta nedeljno. Uz to treba da se hidrirate i unesete neku vrstu fizičke aktivnosti.
Izvor: mogujatosama.rs

nedjelja, 24. svibnja 2015.

EVO KAKO JEFTINO I BRZO UKLONITI NEUGODNE MIRISE IZ OBUĆE!

Cipele, patike, čizme… Moramo ih nositi, ali se često dešava i da nam bude u njima vruće. Zbog toga dolazi do znojenja stopala te se u obući stvara neugodan miris. Pokušavali ste sa pranjem i to nije urodilo plodom? Probajte sa ovim receptom, uspjeh je zagarantovan!


Potrebno vam je:

    60 grama kukuruznog škroba
    30 grama sode bikarbone



Izmiješajte škrob i sodu bikarbonu (to ćete najbolje uraditi ako sastojke ubacite u teglu i dobro ih protresete). Kad god vašoj obući bude potrebno osvježenje, pospite malo praha direktno u njih. On će djelovati i kao dezodorans za stopala.

Izvor: minimagazin.info

OPERITE PROZORE BRŽE UZ OVA 3 SAVJETA

Izaberite oblačan dan

Ako čistite po sunčanom vremenu, velika je vjerovatnoća da će se pojaviti tragovi koji će se brzo osušiti. Kada ih primijetite, jednu stranu stakla očistite horizontalno, a drugu vertikalno.


Nemojte praviti “blato”

Prije nego pošpricate prozor, ukonite svu prljavštinu, odnosno prašinu sa stakla i okvira. To možete uraditi suvom krpom ili usisivačem.


Čistite iznutra

Nemojte čistiti samo vanjske dijelove prozora. Većina prozora je napravljena od duplog stakla koje je potrebno očistiti i iznutra. Otvortite prozor (ovo se obično lako rado, u zavisnosti od prozora) te očistite i unutrašnje strane. Ovo je jako bitno, jer se vremenom prašina uvuče i u ove dijelove. Ovo nije potrebno raiti svaki put kada čistite, ali bar jednom mjesečno će biti sasvim u redu.

Izvor: minimagazin.info

SLASNI KREM SLADOLED-OKUS IZABERITE SAMI,PO SVOJOJ ŽELJI!

ovakav je mama pravila seki i meni i mi smo se davile u njegovom finom ,kremastom okusu..
sladoled od limuna

Sastojci

    osnovna smjesa
    4 jaja
    7 žlica šećera
    2 vrećice vanil šećera
    2 vrećice šlaga
    2 dl mlijeka
    2 dl slatkog vrhnja

    za okus po želji-moj drugi je bio limun

    sok i korica limuna
    listići limunske metvice


Priprema

    1.
    pjenasto izmiksati svježa jaja sa šećerom i vanil šećerom
    2.
    šlag izmiksati s mlijekom i dodati u smjesu s jajima
    3.
    izmiksati slatko vrhnje da bude gusto ali paziti da se ne počne pretvarati u maslac.. i dodati u smjesu
    4.
    sve dobro povezati, stavljati u plastične posude koje se mogu smrzavati i staviti u friz!
    5.
    ja sam pola ostavila slaju od vanilije a u pola dodala sok od 1 limuna, žličicu korice od domaćeg limuna i nekoliko listića limunske metvice narezane na trakice.
    6.
    možete dodati bilo koje voće smiksano u kašu (i/ili komadiće) čokoladu -topljenu, ribanu, kakao, keksiće….
    7.
    sladoled ima bogato kremasti okus, mmmmm
    8.
    slajo od vanilije

Posluživanje


sladoled možete klopati sam ili s nekom finom štrudlom ? .........
slike su od sladoleda nakon 2-3 sata u frizu, kad je bagra navaljivala, a danas je na repertoaru i štrudla!!
Izvor: coolinarika.com

DOMAĆI SLADOLED OD KOKOSA BEZ JAJA

...sa dodatkom bijele čokolade i bez jaja. Bogat i neodoljivo kremast…
Sladoled od kokosa_pogled izbliza

Sastojci

    Domaće kokosovo mlijeko
    250 ml vode
    60 g kokosovog brašna

    Sladoled
    150 ml kokosovog mlijeka
    150 g punomasnog kiselog vrhnja
    150 ml slatkog vrhnja
    75 g šećera
    75 g bijele čokolade
    4 žlice kokosovog brašna
    1/2 žličice arome vanilije


Priprema

    KOKOSOVO MLIJEKO
    1.
    Vodu i kokosovo brašno stavite u lonac i zagrijavajte na laganoj vatri uz stalno miješanje pjenjačom. Kada proključa, kuhajte još 2-3 min. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 4-5 min (otklopljeno).
    2.
    Zatim ga prebacite u multipraktik i miksajte nekoliko minuta na najvećoj brzini dok ne dobijete smjesu nalik kašici.
    3.
    Na odgovarajuću posudu stavite cjedilo, a preko cjedila rasprostrite čistu gazu pa na nju stavite dobivenu smjesu kokosa i vode.
    4.
    Gazu zatvorite, dobro stisnite i napravite zavežljaj pa rukama stišćite i cijedite. Ono što će se cijediti iz gaze jest kokosovo mlijeko.
    5.
    Kad ste izmrcvarili gazu i ocijedili svo mlijeko, još ga jednom procijedite kroz cjedilo.
    6.
    Od ove količine, dobit ćete oko 150 ml kokosovog mlijeka.
    SLADOLED
    1.
    Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag, a bijelu čokoladu otopite i ostavite da se malo ohladi.
    2.
    U posebnoj posudi mikserom istucite kokosovo mlijeko, kiselo vrhnje, šećer i aromu vanilije. Tucite dok se šećer ne otopi i dok se na površini ne pojave mjehurići.
    3.
    Zatim tu smjesu malo po malo dodajte šlagu uz stalno miješanje pjenjačom. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i kokosovo brašno pa sve zajedno još kratko istucite mikserom.
    4.
    Dobivenu smjesu izlijte u plastičnu posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata.

Posluživanje

Sladoled naravno možete napraviti i sa kupovnim kokosovim mlijekom. Ali zaista preporučam da ga probate napraviti kod kuće. Ne samo da je jeftinije, već ne sadrži hrpu dodataka i konzervansa, gotovo je za 15 min, a okusom je bogatije i ukusnije od kupovnog.

Od ove količine dobit ćete nešto malo manje od litre finog kremastog sladoleda. A da bi sve skupa bilo još efektnije, sladoled pospite bijelom i tamnom čokoladom i poslužite u kokosovom orahu. ;)
Izvor: coolinarika.com

KOLAČ S JAGODAMA I JOGURTOM - ZA 30 MINUTA

Jogurt, šlag, jagode kombinacija iz snova :)) Brzo, jednostavno i jako ukusno!! možete ga napravit i kao tortu :)



Sastojci

    tijesto
    3 jaja
    3 žlice šećera
    3 žlice brašna
    malo praška za pecivo

    krema
    400 ml jogurta
    8 dkg šećera
    1/2 l slatkog vrhnja
    korica limuna i sok limuna
    1 van.šećer
    1 krem fiks (šlag fiks)
    (po potrebi jedna kesica želatine u prahu (10g))
    (ako želite i 1 crveni preljev za kolače)

    još potrebno
    oko 1/2kg jagoda


Priprema


    1.

    Jagode oprat, narezat na manje komadiće.
    Ispeć biskvit:

    Umutit jaja sa šećerom, dodat brašno i prašak za pecivo, smjesu ulit u tepsiju veličine cc 40x20 ( peć na 170° oko 15- ak min.)


    Umutit slatko vrhnje u čvrsti šlag (dodat jedan krem fiks da bude što tvrđe), dodat jogurt, šećer, van. šećer, limun sok i koricu, to bi vam trebalo bit dobro gusto onako da samo može stajat kad izrežete komad kolača a ako vam nije tako onda stavite jednu želatinu.
    2.
    Na biskvit namazat malo kreme, stavit jagode i namazat ostatak kreme, prelit crvenim preljevom za torte (to možete i nemorate)
    3.

    Možete ga napravit i kao tortu ;)

    Kalup 30cm obložite piškotama (piškote samo malo skratit i  provuć kroz mlijeko, ne ih dugo natapat jer jako brzo i puno upiju tekućine)...i na dno kalupa složit piškote, stavit pola kreme, narezane jagode, opet poslagat piškote pa kremu i na kraju jagode i sve prelit preljevom za torte.
   

Posluživanje

Ovu biskvitnu podlogu slobodno možete zamijenit sa piškotama, čak i u dva reda, red piškota, red jagoda i šlaga i onda opet red piškota jagoda i šlaga !
Izvor: coolinarika.com

PREKRASAN KOLAČ SA GRISOM

Kolač već 10 godina ne silazi s top liste omiljenih od kada sam ga dobila od kolegice.
Kocke sa grisom i pudingom

Sastojci
    PODLOGA
    250G četvrtastih keksa (kao Ptit beure)

    BIJELI DIO
    1l mlijeka
    5 velikih žlica šećera
    7 vrhom punih žlica grisa (griz, pšenična krupica)
    2 kom DOLCELA vanil šećera burbon
    4 bjelanjka

    ŽUTI DIO
    1l mlijeka
    2 kom. DOLCELA vanil pudinga
    6 velikih žlica šećera
    4 žumanjka
    0,5 l slatkog tučenog ili biljnog vrhnja, može
    ili 3 vrećice šlag pjene DOLCELA (sa vodom)


Priprema

    1.
    U tepsiju (veličine oko 35×20 cm) poslažite kekse. O veličini tepsije ovisi i visina kolača, ako stavite u onu najveću (veličine pečnice) trebat će vam više keksi, a kolač bude tanji. U litri mlijeka skuhate gris sa 5 žlica šećera, a na kraju u vurću smjesu umiksate snijeg od 4 bjelanjca. Da bi snijeg bio čvršći odvojite dvije žlice šećera pa ga umiksajte sa bjelanjcima. Izlijte gris na kekse.
    2.
    U drugoj litri mlijeka skuhate puding koji ste prethodno umutili sa malo mlijeka, šećera i žumanjcima. Vruće izlijte na gris. Kada se ohladi premažite sa vrhnjem kojim želite, nama se najviše dopada šlag umućen vodom. Odozgora po želji ukrasite ribanom čokoladom ili raznobojnim mrvicama. Ja za svakodnevnu upotrebu ne stignem ukrašavati, mora se turbo hladiti u zamrzivaču!
Izvor: coolinarika.com

JEDNOSTAVAN KREM KOLAČ SA VIŠNJAMA

Ovaj sam recept dobila od kume i od onda ga često radim jer je jednostavan i brzo gotov .Vidjela sam da ima sličnih kombinacija i ja dodajem ovu..


Sastojci

  
    2 kompota od višnje
    18 žlica šećera
    18 žlica pšeničnog griza
    2 pudinga od vanilije
    25 dkg margarina
    1l mlijeka
    0.5l vrhnja za šlag

Priprema

    Ocjediti višnje, sačuvati sok.Tom soku dodati vodu tako da čine 1litru, dodati šećer i staviti kuhati.Kad zakuha dodati višnje ,neka opet zakuha i onda po malo dodavati grizi i kuhati dok se ne zgusne.Odmah izliti u protvan isplahnut vodom.Na ovu kremu ,može biti topla stavi se krema od pudinga u koju se doda izrađeni margarin(puding se kuha prema uputama na njemu i mora se ohladiti).Na to ide šlag.

Posluživanje

Za kuhanje pudinga se može upotrijebiti i manje mlijeka ako želite biti sigurni da bude dovoljno gust.
Izvor: coolinarika.com

TIKVICE SA TIKVICAMA :)

Volite povrće?A tikvice?Onda uživajte u ovom okusu zapečenih tikvica složene sa dinstanim tikvicama….(možete upotrijebiti i dinstane balancane-patliđani)
Tikvice sa tikvicama!!:)

Sastojci

    tikvice
    70-80dkg tikvica
    malo ulja za kratko prženje
    +ribani topljivi sir za na kraju posipati

    nadjev
    20dkg tikvica(mogu i balancane)
    2kom crvenog luka(kapule)
    2 mrkve
    2dl slatkog vrhnja
    malo vegete Nature(ili klasične)
    malo soli

    posip po nadjevu
    2-3 režnja češnjaka
    mali svežnjić peršina
    1 žl(4 dkg) maslaca
    1-2žl maslinova ulja
    oko 10 dkg sredine od kruha(starog još bolje)

    bešamel koji nije nužan,ali ja ga stavim
    3 dl zagrijanog mlijeka
    3 dkg brašna
    3-4dkg maslaca
    malo muškatnog orašćića(ili malo papra,kako ko voli)
    sol


Priprema

    1.
    Ako imate veliku tikvicu ko ja onda je izrežite na kolute-debljine3-4mm, ili one manje izrežite podugo.
    Malo ispržiti na ulju i
    slagati na salvetu da upiju višak
    ulja.Malo ih posoliti.
    1. Kapulu i mrkvu izrezanu na kockice
    zajedno pržite na malo ulja.
    U to dodati tikvice izrezane na
    kockice i malo dinstajte.
    Dodajte vrhnje i začine.
    Dinstajte još oko 10ak min.
    2. Češnjak i peršin isjeckati,
    primješati kruh, maslac i ulje, te
    kratko popržiti.Dodati malo soli.
    2.
    ####Pržene komade tikvica, dio, poslagati
    na dno vatrostalne posude.
    Na to malo nadjeva od dinstanih tikvica, a
    preko malo prženog kruha sa začinima.
    Opet red tikvica. Pa nadjev, pa preko
    prženi kruh.Na kraju red prženih tikvica.
    Ukoliko ne želite bešamel, pospite gore
    samo ribanim sirom.
    Ako želite politi bešamelom, pa onda sirom
    onda osnovni bešamel ide ovako:
    Na niskoj temperaturi otopiti maslac,
    odjednom primješati brašno i žicom
    neprekidno miješajte da se brašno isprži ali da ostane svijetli.
    Umiješati vrelo mlijeko dodati sol i muš.orašćić.
    Kuhati na jako laganoj vatri 2-3 min često miješati.
    Ako se stvore grudice, procijedite.
    3.
    ###Tikvice zaliti bešamelom, a gore posuti ribanim topljivim sirom.
    Peći u vrućoj pećnici na 200c oko 30 min..
  

Posluživanje

Nakon pečenja,najbolje je ostaviti da se prohladi,pa onda sjeći i servirati…..uz neko pečenje ili prženo meso…pa čak i kao samostalno jelo….
Jedna napomena-u crvenom luku,umjesto tikvica,možete pržiti i drugo povrće….balancane recimo,poriluk(onda ne ide crveni luk,pa šparoge iz konzerve…itd…
Tikvice možete i ne morate očistiti od kore.
Izvor: coolinarika.com