četvrtak, 30. travnja 2015.

JEDNA OD NAJLJEKOVITIJIH BILJAKA NA PLANETI JE BILJKA KOJU NAJČEŠĆE UNIŠTAVAMO!

Jeste li ikada razmišljali zašto je kopriva obložena žarućim iglicama koje peku na dodir sve i svakoga? Te žaruće iglice služe koprivi kao zaštita od nametnika, životinjica i svega što bi ju moglo oštetiti, zato što je kopriva stvorena isključivo za čovjeka. Da nema žarećeg efekta, kopriva bi od davnina bila iskorijenjena, a ovako je dar čovjeku. No, ljudi je ipak iskorijenjuju, ljute se na nju, čupaju, ne žele, ne znajući da je njena ljekovitost nevjerojatna!

Upravo ta kopriva za koju nitko ne zna zašto smeta po našim dvorištima jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka.

Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet imaju ljekovita svojstva.

Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, ako ne bi imala žalce. Životinje i insekti bi ju odavno pojeli.

“Jednom sam dao savjet majci sedmero djece, koja je od svog zadnjeg poroda patila od glavobolje i ekcema, da pije čaj od koprive. U kratkom vremenu riješila se ekcema i glavobolje. Pošto ekcem ima unutarnji razlog, treba ga liječiti uzimajući trave koje čiste krv”, govori Kuenzle i dodaje:

“Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma. U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj se pije četiri tjedna. Nemojte čaj zakuhati, jer će to uništiti dragocjene sastojke. Možete piti jednu čašu čaja od koprive svaki dan tijekom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija. Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.

Jednom mi je došla mlada žena, koja je izgledala anemično. Osim nedostatka željeza, imala je probleme sa želucem, žučnim mjehurom i patila je od glavobolje. Preporučio sam joj čaj od koprive. Nakon nekog vremena opet sam ju sreo, a ona mi je s oduševljenjem rekla, kako joj je brzo pomogao čaj od koprive. Cijela se njezina obitelj okrenula prirodnom načinu liječenja.”

Čaj od koprive je dijuretik i zbog toga se može koristiti kod vodene bolesti. Izgrađuje krv i zbog toga je blagotvoran kod mnogih bolesti krvi. U kombinaciji s drugim ljekovitim biljem, kopriva se može uspješno koristiti za liječenje leukemije. Ljudi, koji pate od alergije, uključujući peludnu groznicu, također bi trebali piti čaj od koprive.

Kopriva je jedna od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka našeg prostora. Gotovo da raste svuda, a cvjeta od proljeća pa sve do jeseni. Ljekovita je, jestiva i nadasve korisna za opće stanje organizma. Kopriva se još u Grčkoj koristila za masažu protiv reumatskih bolova. Kopriva utječe na izmjenu tvari i u organizmu potiče izlučivanje probavnih sokova te olakšava metabolizam masti. Sadrži puno klorofila, minerala (kalcija, kalija, željeza i fosfora) i vitamina (C i A). Flavonoidi koje sadrži pozitivno djeluju na naš organizam, ekstrakt korijena koristi se protiv opadanja kose, a zbog količine željeza ima pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. U poljoprivredi je dobra ne samo kao insekticid već i kao biljno hranjivo.

Zato se osvrnite oko sebe, naberite listove koprive i krenite koprivom prema zdravlju. Evo recepata…

Kopriva se preporučuje za liječenje niza bolesti

Čisti krv,
 obnavlja crvena krvna zrnca,
 čisti tijelo od nepoželjnih i štetnih tvari;
 liječi teške trbušne tegobe,
 menstruacijske i druge ženske tegobe,
 bolesti mokraćnih organa,
 slabo mokrenje,
 teška bubrežna oboljenja,
 upalu mjehura,
 čir na želucu, crijevima i plućima,
 čisti pluća od sluzi,
 liječi teško disanje i astmu;
 jača cjelokupni živčani sustav,
 liječi nesanicu, a 
rabi se i za zagrijavanje hladnih nogu.

ČAJ: 3 velike žlice koprive prelijemo s 1 litrom vrele vode, poklopimo i ostavimo 5 minuta; procijedimo i tijekom dana možemo popiti i 2 litre takvoga čaja. Možemo ga blago i zasladiti, a ako ga podgrijavamo, moramo paziti da ga ne pregrijemo, jer tada gubi svoju ljekovitost.

ČAJNA MJEŠAVINA: U jednakim se dijelovima izmiješa kopriva, broćika i zlatnica: jedna velika žlica ove mješavine stavi se u 1/2 litre vrele vode; nakon 5-10 minuta procijedi se i pije tijekom dana vrlo toplo, u laganim gutljajima.
To je najbolji lijek protiv bolesti bubrega, posebno kada se bubrezi kvrče i suše.

KUPELJ: Svježi se listovi prokuhaju i u toj se tekućini namaču hladne, promrzle 
noge. Hladne noge liječimo i tako da svježe listove stavimo u cipele, držeći ih tako preko cijeloga dana.

ULJE: Iscijeđeni se sok koprive pomiješa u jednakim dijelovima s orahovim uljem; dobivamo ulje kojim svaku večer pred spavanje mažemo čelo, sljepoočnice i prsa; time se uklanja nervoza, jačaju živci i pamćenje.

NJEGA KOSE: 100-200 g suhog korijena stavimo preko noći u 3 l. hladne vode i drugi dan kuhamo oko 10 minuta. Dobivamo izvanredno sredstvo za jačanje korijena kose i protiv ispadanja kose. Naravno, može se rabiti i svježi korijen.

PALENTA S KOPRIVOM I SKUTOM: Savjetujemo vam da isprobate pripremiti palentu s koprivom i skutom. Naime, to je samo jedan od bezbroj načina priprave izuzetno ukusnih i nutritivno punovrijednih obroka. Skuhajte 0,5 kg palente (na gusto) i istresite ju na namašćeni pleh (cca. 1 cm visine). Od 0,3 kg svježe skute načinite namaz s dodatkom prstohvata soli i slatkog vrhnja (0,1 l). 0,5 kg listova mlade koprive operite i ubacite u dvije litre uzavrele slane vode. Kuhajte 5-10 minuta. Procijedite, dodajte nekoliko kapi limuna (da sačuvate barem dio zelene boje) i usitnite. Smjesi kuhane koprive dodajte malo šećera i jedan decilitar slatkog vrhnja, kratko propirjajte u tavi. Na polovicu ohlađene palente nanesite smjesu koprive i zatim smjesu skute, te poklopite drugom polovicom palente. Izrežite u oblik romba.

SVJEŽI SOK OD KOPRIVE: U sokovniku iscijedite sok iz svježe koprive kojeg se konzumira odmah nakon cijeđenja. Možete ga razrijediti vodom i pomiješati s medom.
 Dnevno uzimanje deci do dva soka kako bi izliječili slabokrvnost, žuticu, izbacili pijesak iz mokraćnog mjehura te snizili razinu šećera u krvi.

Možda ipak nakon ovog teksta odlučite ne uništiti koprivu u svome dvorištu, nego ju poželite iskoristiti za svoje zdravlje.

Čuvajte koprivu i ne ljutite se na nju dok je ima – jer njen jedini cilj je pomoći vam.

Izvor: dnevno.hr/magazin.ba

JEDNOSTAVAN SELJAČKI KOLAČ

Odličan kolač...lagan :)

Sastojci

  •  3 jaja
  •  3 dl šećera
  •  3 dl mlijeka
  •  1 dl ulja
  •  6 naribanih jabuka
  •  1 prašak za pecivo
  •  3 dl griza
  •  2 pudinga
  •  7 dcl mlijeka
  •  15 dag šećera
  •  15 dag margarina

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i postupno dodavati ulje, mlijeko i na kraju lagano umiješati griz pomiješan s praškom za pecivo i naribane jabuke...
  2. 2
    Skuhati puding i šećer u mlijeku, ohladiti povremeno miješajući. U ohlađen dodati izrađen margarin...
  3. 3
    Kolač ukrasiti sa izrendanim orasima....
  4. 4
    Kolač se peče na 170C u velikom limu, onom iz pećnice...
    Izvor: coolinarika.com   (mostarac1986)

MARINADA ZA GOVEĐE ŠNICLE

Ova kolicina je dovoljna za mariniranje otprilike 1 kg govedjih snicli.
Marinada za govedje snicle

Sastojci

  •  80 ml soja umaka
  •  125 ml maslinovog ulja
  •  80 ml limunovog soka
  •  60 ml Worcestershire umaka
  •  1 i pol zlice cesnjaka u prahu
  •  3 zlice suhog bosiljka
  •  1 i pol zlice suhog persina
  •  1 zlicica papra

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Izmijesati sve sastojke i marinirati meso.
    Meso ostaviti u marinadi do 8 sati.
    Izvor: coolinarika.com   (kristina80)

MEKANE I UKUSNE KIFLICE

Koliko domacica, toliko i recepata za kiflice i verujem da svaka od vas ima svoj recept za kiflice. I najmanja izmena u sastojcima i nacinu pripreme daje nov, neponovljiv ukus i mekocu kojim se svaka od nas ponosi. Od ove kolicine testa dobicete 40 kiflica. Zahvalne su za druzenja, parti, uz pivo, poneti na poso, i uvek su hit. Kiflice mozete zamrznuti i vaditi iz zamrzivaca po potrebi. Kada se odmrznu bice sveze kao da ste ih tek ispekli.
Mekane i ukusne kiflice

Sastojci

  •   1 kg glatko brasno T-400
  •   1 jaje
  •   1 soljica ulja ( solja od 100 ml )
  •   2 zlice secera ( 3 zlice secera za slatke kiflice )
  •   1 zlica soli
  •   250 ml mleka
  •   200 ml vode
  •   40 gr svezeg kvasca
  •   ....za premaz...
  •   1 jaje
  •   na vrh noza soli ( ako pravite slatke, secer )
  •   100 gr margarina u kockicama
  •   plus ekstra malo otopljena margarina

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Sud u kome mesite i svi potrebni sastojci treba da budu sobne temperature.
  2. 2
    Izdrobljeni kvasac prelijte mlakim mlekom, pospite sa zlicicom secera i ostavite 15 minuta da nadodje.
  3. 3
    Prosejano brasno stavite u posudu za mesanje, pa dodajte sol i secer, dobro promesajte. U sredini brasna napravite udubljenje i u njega sipajte umuceno jaje, nadosli kvasac, umlacenu vodu, preostalo toplo mleko. Kad sve dobro izradite rukama, testo pokrijte vlaznom krpom i ostavite na toplom da naraste.
  4. 4
    Premesite testo pa podelite na dva jednaka dela. Svaki deo na 5 jufkica. Svaku lopticu/jufkicu razvaljajte na debljinu par milimetara. Svaki rastanjeni krug podeliti na 8 trouglova. Svaki trougao umotajte u kiflicu. Dobicete 40 kiflica ( 2 pleha ). Prekrijte kuhinjskom krpom i neka nadolaze 15 minta.
  5. 5
    Svaku kiflicu premazite sa glazurom od jajeta i soli ( lagano umutite jaje pomesano sa soli ako pravite slatka paciva onda umesto soli stavite na vrh noza secera ). Rasporedite kockice margarina izmedju svake kiflice (na svaki pleh ide po 50 gr margarina, znaci podelite margarin na 2 dela. Nemojte koristiti puter jer nece kiflice upiti masnocu od putera ) Pecite u zagrejanoj rerni na 190 - 200 stepeni nekih 20 minuta ili dok nepoprime zlatnu boju. Pecene kiflice premazite sa malo otopljena margarina
  6. 6
    Savet ! kiflice mozete puniti sa cim ocete. Ako pravite slatke kiflice sa dzemom ili nutelom u testo stavite 3 zlice secera umesto 2 zlice secera, so ista kolicina . znaci 1 zlica i na slano i na slatko testo, za slatko testo u glazuru stavite u umuceno jaje malo secera umesto soli.

Posluživanje

 Kiflice su su fantasticne i tople i hladne, punjene ili prazne, slatke ili slane. Mozete ih i zamrznuti posle pecenja kada se ohlade i vadite po potrebi i pustiti da se odmrznu na sobnoj temperaturu. Kiflice ce biti sveze i kao da ste ih tek ispekli.

Izvor: coolinarika.com  (eva-mil)

 

STARINSKI HERCEGOVAČKI UŠTIPCI

Uz mezu :)

Sastojci

  •  2 jaja
  •   brašno
  •  2 dcl kiselog vrhnja
  •  1 žlica soli
  •  2,5 dcl ulja
  •  3,5 dcl tople vode

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Izmiksati jaja i dodati vrhnje te još miješati...
  2. 2
    Dodati sol, vodu i na kraju brašno...
  3. 3
    Smjesa treba biti gušća nego za palačinke...
  4. 4
    Sipati u vrelo ulje i pržiti...
    Izvor: coolinarika.com  (Mostarac1986)

BANjALUČKI KOLAČ

Jedan od onih starih, dobrih kolaca...recept sam dobila od rodjakove zene, prije skoro 30 god ......sad ga ja dijelim s vama, da i vi uzivate u divnom ukusu.
BANjALUCKI KOLAC

Sastojci

  •   ZA KORU:
  •  4 bjelanjka
  •  4 s.kasike secera
  •  125 gr mljevenih oraha
  •  1 s. kasika brasna
  •  1. cajna kasika kakaa
  •  1 kesica v. secera
  •   ZA FIL:
  •  4 zumanjka
  •  5 s.kasika secera
  •  150 gr putra
  •  2 kes. v.secera

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Bjelanjke umutiti u cvrst snijeg, dodajuci secer i v. secer, dodati brasno pomijesano sa kakaom i na kraju dodati orahe. Sve lagano izmjesati.
    Peci na T 200 *C oko 10-15 min. zavisi od rerne, proba cackalicom.
    Ja sam pekla u kalupu br.24
  2. 2
    Za fil, kuhati zumanca pomijesana sa secerom na laganoj vatri. Kod mene je jacina do 9, a ja sam kuhala na 2. ili skuhati na pari.
  3. 3
    Ohladjen fil pomijesati sa izradjenim putrom.
    Fil preko kore...i to je to.

Posluživanje

U ORGINALU IDE PREKO COKOLADNA GLAZURA, ALI POSTO MI NISMO LJUBITELJI....JA SAM POSULA SA ORASIMA...ISTO PO ORGINALU, ZUMANJCI SE NE KUHAJU, VEC IDU SVJEZI...PA VI KAKO VOLITE.
Izvor: coolinarika.com  (crnamacka)

EKSTRA MEKA PECIVA ZA SVE PRILIKE!

Kao sto ime kaze, ekstra, ekstra mekana...a nastala su sasvim slucajno....Kombinacijom vise vrsta brasna, koja su mi se trenutna nasla pri ruci.....
EKSTRA MEKA PECIVA

Sastojci

  •  250 gr bijelog brasna za kruh
  •  50 gr razevog
  •  100 gr pirovog
  •  100 gr integralnog
  •  30 gr svjeze germe
  •  1 dcl mlijeka
  •  1 dcl tecnog jogurta
  •  1½ dcl vode
  •  1 dcl ulja
  •  1 c. kasika soli
  •  1 jaje
  •   ZA PREMAZ:
  •  1 s. kasika jogurta
  •  1 s. kasika mlijeka
  •  1 s. kasika ulja

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Sve vrste brasna  pomijesati u dublju zdjelu, dodati so, napraviti rupu u sredini i staviti germu, uzeti ½ dcl od onog 1½ vode i dodati preko germe sa malo secera. Ostaviti da germa zapjeni.
  2. 2
     Kad germa nadodje, dodati jaje u brasno. Pomjesati mlijeko, jogurt i vodu i lagano dodavati u smijesu sa brasnnom i dobro izraditi, po mogucnosti mikserom. Na kraju dodati ulje i sve ponovo izraditi.
    Prekriti krpom ili cim vec to radite i ostaviti na toplom mijestu da se udupla.
  3. 3 
    Kad je tijesto naraslo, istresti na pobrasnjenu podlogu, malo doraditi rukama i razviti debljine c.a.a 1½  rezati na sire trake
  4. 4 
    svaku traku prerezati na 2- 3 dijela, zavisno koliko veliko pecivo zelite.
  5. 5

    U manjoj posudici izmjesati sve sastojke za premaz i premazati pred samo pecenje.
  6. 6 

    Peci u zagrijanoj rerni na 220 C oko 20 min ili dok ne dobiju lijepu boju.
    Pecene prekriti par min krpom.
    Izvor: coolinarika.com   (crnamacka)

EKLER KOLAČ SA ČOKOLADOM

Ovaj recept sam prvi put nasla prije nekoliko godina na jednoj internet stranici i od tada je postao jedan od drazih kolaca u nasem domacinstvu. Orginalne eclair pravimo redovno za nas bakery ali u zadnjih nekoliko godina i ova verzija je veoma popularna. Nekad ga pravimo kao kolac a nekad kao i tortu. Jednostavan je za napraviti a veoma lagan i ukusan.Necete se pokajati! 

Sastojci

Broj osoba:
20 osoba
  •  Kora/ Tijesto
  •  250 ml Vode
  •  60 g Putera
  •  125 g Brasna
  •  4 kom. Jaja
  •  Krema
  •  2 kesice Vanilije pudinga
  •  800 ml Mlijeka
  •  4-6 kasika Secera( vi dodajte vise ako volite slade) za puding
  •  1 kasika Vanilije extract
  •  500 ml Slatkog Vrhnja ili 4 kesice slaga
  •  2 kasike Secera
  •  225 g Kremastog Sira (ja koristim Philadelphia)
  •  100 g Secera u prahu
  •  Preljev
  •   Cokoladni sirup ili 150g istopljene tamne cokolade

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1 
    Zagrijati rernu na 200 C (400 F). Tepsiju podmazati uljem ali ne previse. Ja koristim pravougaonu 33x23x2 cm tepsiju(11x9x2 inch) ili ako zelite tortu onda koristim okrugli mold  od 25x6 cm (10 x 2 1/2 inch springform).
    U manju serpu staviti vodu i puter da se istopi i da provrije.
  2. 2
    Kad voda provrije dodati brasno i brzo mjesati da napravite jednu finu ujednacenu smjesu. Skinuti sa sporeta i ostaviti da se smjesa ohladi.
  3. 3 
    Kad se smjesa ohladi dodati jedno po jedno jaje s tim sto cete dobro mjesati kad dodate jaje.Znaci dodati jaje pa dobro umjesati da nema traga jajeta prije nego sto dodate drugo.
  4. 4 
    Kad dobro izmjesate smjesu(malo vise rada rukom) istresti u podmazanu tepsiju.
  5. 5
    Tijesto kutljacom razmazati po tepsiji kao sto vidite i po rubovima tepsije tj.prema vrhu tepsije. Staviti u rernu da se pece.
  6. 6 
    Peci u rerni otprilike 25 - 35 minuta uglavnom da vam tjesto bude ovako zlatno-smede boje. Ostaviti da se dobro ohladi prije nego sto filujete.
  7. 7 
    Dok vam se kora pece napraviti pudinge tj. staviti 600 ml mlijeka sa secerom da prokuha a u 200 ml dodati 2 pudinga izmjesati da nema grudvica i dodati u kljucalo mlijeko. Ostaviti da se ohladi.
    Krem sir umjesati sa secerom u prahu i vanilijom extract. Dodati ohladeni puding i mikserom izmjesati da nema grudvica.
  8. 8 
    Umutiti slatko vrhnje sa dvije kasike secera (dodajte vise ako zelite slade) i odvojiti pola za kremu od sira i pudinga a pola za premazati po vrhu.
  9. 9
    Prvo premazati kremom od sira,pudinga i slaga.
  10. 10 
    Izravnati nozem pa dodati drugu polovinu slaga.
  11. 11
    Preliti cokoladom po zelji i ostaviti u frizider najmanje 2 sata ili kao sto ja stavim preko noci.
  12. 12 
    Rezati po zelji.
    Izvor: coolinarika.com  (MersihaO)

srijeda, 29. travnja 2015.

MEKANE BOSANSKE LEPINJE - SOMUNI

1d94846a6ec7cdc3ef1811270df85b51_view_l

Sastojci:

oko 500 gr brašna (najbolje meko tip 400)
2 kašićice soli
150 ml mlijeka
150 ml vode
1 supena kašika suhog kvasca
5 kašika jogurta

Priprema:

1. Zagrijati mlijeko tek toliko da bude mlako i staviti kvasac 10 min da nadođe.

2. U duboki sud staviti brašno, zatim so i mlijeko sa nadošlim kvascem. U to jogurt i sve zakuhati sa vodom. Tijesto mora da bude rijeđe, znači ne gusto kao za kiflice, ali ne i žitko kao za uštipke. Nešto između. Ja potkuhavam plastičnom kuhačom.
Ostaviti pokriveno da udupla smjesu.

3. Kašikom vaditi tijesto veličine pesnice, dobro ga natrljati na brašno i oklagijom raziviti u krug ili oval. Debljina tjesta je kao debljina prsta. Premazati vodom i posuti čurokotom po želji.

4. Za to vrijeme pecnicu zajedno sa plehom ugrijati na maksimum. Ubacivati lepinje da se peku, dovoljno je dva tri minuta, dok vi razvučete drugu prva je većgotova. Pećene pokriti krpom.



Posluživanje:

Najvažnije kod lepinja je da rerna bude zagrijana do usijanja. Ja pećem na šporet na loženje i 10 minuta prije toga zagrijem šporet da puca i tek onda pećem. Lepinjama je potrebna jaka vatra da se napušu, a da budu pećene i u isto vrijeme da ostanu mekane. Tijesto uvijek potkuhavam uveče, pred spavanje i onda ujutru čim ustanem pećem.

Doručak brz, a savršen. Probajte, ne može da ne uspije :)

Izvor: coolinarka.com/blog.neum-bih.com

NAPRAVITE SAME DOMAĆU JUFKU ZA PITU!



Potrebno:

60 dag glatkog brašna (i još 5-6 žlica brašna za posipavanje dok se mijesi)
4 dl tople vode
5 žlica ulja
3 žličice soli
2 žlice octa (jabučnog ili alkoholnog)

Priprema:

U većoj posudi pomiješati brašno i sol pa uz postepeno dodavanje vode, ulja i octa mikserom sa nastavkom za tijesta (ili onim sa spiralama) umijesiti tijesto dok ne postane koliko-toliko kompaktna masa. Tada ga nastaviti mijesti rukom uz posipavanje sa nekoliko žlica brašna. Prebaciti ga tada na radnu površinu pa ga još jednom dobro izmijesiti. Ovo je postupak jako bitan, tijesto se mora dobro izraditi i biti potpuno glatko i zato neka potraje bar 10 minuta, ako možete i koju minuticu više! Da, može biti naporno ako niste u formi za tijesta, ali mislite o tome kako je to dobro za vaše bicepse pa ćete biti zgodni i fit nakon toga ;) Tako umiješeno tijesto premažite uljem i pokriveno prozirnom folijom ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Ocat je ovdje bitan jer će od njega tijesto biti dovoljno žilavo da ne puca prilikom razvlačenja.
Za to vrijeme možete se odmoriti, popiti kakvu kavicu ili što već i usput pripremiti nadjev za svoju pitu. Da li će to biti ribane jabuke, sir pomiješan s jajem i šećerom ili krumpir sa lukom ovisi o vama i o tme što vam se jede ;)
Kada je tijesto odstajalo, preko stola stavite čisti platneni stoljnjak jer na njemu ćete razvlačiti kore. Posipajte ga brašnom, istresite tijesto na njega pa ga podijelite na 4 dijela. Od svakog dijela napravite glatku lopticu, premažite svaku uljem pa počnite sa razvlačanjem prve kore.
Stavite loptu na sredinu stolnjaka, pospite brašnom pa valjkom razvaljajte tijesto što tanje možete. Tada ga dobro nauljite tako da rukama dobro premažete cijelu površinu tijesta, oprezno podvucite ruke ispod tijesta i podignite ga gornjom stranom dlanova i polako zavrtite. Ne morate sad vrtiti kao kakav pizza majstor deset krugova u zraku. Dovoljno je da se tijesto lagano ovjesi preko ruku pa ga spustite na stol. Ponovite to još nekoliko puta. Na taj način ćete postići da se kora utanji u sredini. Kada procjenite da je dovoljno tanka i da će puknuti ako je još jednom podignete, premažite je na stolu još jednom dobrim slojem ulja pa ju počnite lagano prstima razvlačiti prema vanjskim rubovima. Što je više uspijete razvući, to bolje. Ako se dogodi da pukne negdje samo je pažljivo ‘zakrpajte’ i nastavite dalje. Zakrpe se neće vidjeti kada pita bude pečena ;) Dajte si truda oko ovoga koliko god vam se činilo da dugo traje. Ovaj dio razvlačenja prstima mora ići malo po malo sa svake strane kako bi kora bila ravnomjerno tanka.
Kada je kora razvučena rasporedite nadjev uz rub pa uz pomoć stolnjaka zarolajte prema sredini. U ovisnosti o tome koliko debele roladice želite, toliko puta ju narolajte, pri vrhu oštrim nožem prerežite i posnovite postupak sa nadjevom dok se ne potroši cijela kora.
Isti postupak ponovite sa preostalim tijestom. Pite složite u lim na papir za pečenje, poprskajte uljem i stavite peći u pećnicu na 200ºC oko 35 minuta. 10 minuta prije kraja pečenje pitu (ukoliko je slana) prelijte sa 2 dl ključale vode u koju ste umiješali žličicu vegete i malo ulja pa zapecite do kraja.
I to je to :) Nadam se da vas nisam obeshrabrila sa ovoliko teksta i da ćete doista pokušati napraviti svoju pitu. Vjerujte okus je feeeeenomenalaaaan!
Izvor: recipeci.com

EXPRESS DESERT OD JAGODA ZA 20 MINUTA!!!

Nikad brze nisam napravila desert…jedan sincic voli jagode, drugi cokoladu…. a ja…u zelji da zasladim i obradujem oba svoja mala nepca…sam komobinirala i experimentirala sa onim sto sam imala pri ruci…i ispao je evo ukusni, lagani i tako brzi desertic ;-)
Express desert od jagoda

Sastojci

  •  1 pak. piskota, ili nekog drugog keksa
  •  750 ml mlijeka
  •  2 vrecice pudinga od jagoda
  •  5 zlica secera
  •  100 gr margarina
  •  1 jogurt od jagoda
  •  150 gr svjezeg kravljeg sira (Quark)
  •  1 pak. cokoladice jogurette ili bananko
  •  300 - 500 gr jagoda

Priprema

Vrijeme pripreme:
20 min
  1. 1 
    Na dno posude stavite piskote ili bilo kakav keks, rolat, suhi kolac
  2. 2
    Pripremite puding po uputama ali u 750ml mlijeka, zatim sklonite sa vatre.
    Dodajte odmah u toplo margarin, svjezi sir/quark i jogurt i promjesajte da se rashladi.
  3. 3
    Isjeckajte jagode na kockice, ostavite nekoliko komada za ukrasavanje.
  4. 4 
    Piskote/keks namocite sa mljekom da budu mekse, onda stavite sloj kreme (nema veze sto je mlaka) i pospite kockice jagoda po njoj. Ako imate jogurette cokoladice ili neke druge koje volite mozete takodje dodati. Naravno moze se dodati i drugo voce kao kivi, banane itd.
    Prespite ostatak kreme svuda ravnomjerno i poravnajte.
    Po zelji mozete odozgo ukrasiti cokoladom i raznim bombonima ili vocem kao sto sam ja uradila.
  5. 5
    Posluzivanje: moze se rezati ali se malo raspada, tako da je prakticnije vaditi vecom zlicom kao tiramisu…Dobar tek!

Posluživanje

Ako vam se zuri, stavite gotov desert oko 45min. u zamrzivac. Imate nakon rucka osvjezavajuci lagani desert.
Mislim da je ovo super recept za UN dijetu i UH dan, umjesto kolaca ili sladoleda :-)
Ja sam ovdje koristila jogurt od weight watchers, koji nema u sebi secera, i stavila sam umjetnog tecnog zasladjivaca. ako ne stavlajte zasladjivac, slobodno dodajte malo vise secera. takodje sam stavila posni/nemasni kravlji sir.

Izvor: coolinarika.com

SOČNE ZAGREBAČKE KOCKE

Dugo se već spremam napraviti ovaj kolač, ali eto nikako da dođe na red. Recept za ovaj kremasti kolač sam pronašla u bilježnici sa receptima svoje mame. Moram priznati, ovo je baš onako “starinski” kolač, fini, ukusan sočan i jaaaako kremast.

P7250007
Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja
25 dag šećera
20 dag brašna
2 žlice kakaa u prahu
,5 dl vruće vode
1/2 praška za pecivo
Priprema biskvita:

Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti, pa postepeno dodavati vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom.

Na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Izliti u namašćen i pobrašnjen lim (malo veći kako biskvit ne bi bio previsok) i peći na 180℃ 30 min.

Za kremu:

1 l mlijeka
18 dag brašna
6 žumanjaka
15 dag šećera u prahu
1 margarin ili maslac
Priprema kreme:

Od litre mlijeka odvojiti 3 dl a ostalo staviti u lonac na pari u kojem će se krema kuhati.


Miksati žumanjke dok ne postanu pjenasti, dodato mlijeko i brašno pa tu smjesu uliti u zakuhalo mlijeko na pari. Kuhati stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Ovaj postupak si možete olakšati ako kremu miksate dok se kuha.
U ohlađenu kremu umiješati margarin izrađen sa šećerom u prahu i dobro sjediniti mikserom.

Za šaum:

6 bjelanjaka
30 dag šećera
Priprema Šauma:

Miksati bjelanjke dok ne budu potpuno čvrsti, pa postepeno dodavati šećer stalno miksajući.
Prebaciti u lonac na paru pa miješajući kuhati 6-7 minuta dok ne primjetite da se šećer otopio i da se masa prilično zgusnula.

Završna Priprema:

Ohlađen biskvit premazati kremom i šaumom te preliti čokoladnom glazurom, koju možete i dekorativno nakapati po kolaču. Biskvit je dobro prije nanošenja kreme namočiti sa 2 dl toplog mlijeka jer će tako biti puno mekši i izdašniji!
Izvor: recipeci.com/blog.neum-bih.com

NALAZI VAM SE NADOMAK RUKE: Čudesna biljka koja liječi sve osim smrti

Iako i neke druge vrste biljaka imaju crno sjeme, djelotvornost njihovog sjemena prema dosadašnjim saznanjima nije ni približna onoj od čurekotovog sjemena (crnog kima).
553e273a-19c4-465a-b034-4abb25bbfe5f-ulje-curekota-690x480

Čurekot (crni kim) u današnje vrijeme biva ponovo otkriven od strane moderne nauke, pa se samo u posljednjih 40-ak godina objavljuje oko 400 naučnih studija o temi čurekota i njegovih aktivnih supstanci.

Ove studije ukazuju na veoma veliki broj bolesti na koje čurekot djeluje povoljno, a u koje između ostalih spadaju: astma, alergije, hronični umor, autoimuna oboljenja poput reumatoidnog artritisa i psorijaze, povišene masnoće u krvi, šećerna bolest (dijabetes), hemoroidi, proširene vene, visok krvni pritisak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upale pluća, sinusa, oslabljen imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, gastritis, bolovi u stomaku prouzrokovani “nervoznim crijevima”, crevne gljivice (kandida), nadutost, proliv, kolike, oboljenja jetre, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, tumori… itd.

Izraženo je i povoljno djelovanje čurekotovog ulja na kožu (hrani i njeguje kožu te pomaže pri regeneriraciji oštećenih ćelija), nokte čini sjajnijim i jačim, jača korijen kose i djelotvoran je protiv peruti.

Mnogi će ostati skeptični pri pogledu na ovaj pozamašan spisak bolesti na koje čurekot pozitivno djeluje. Veoma je teško povjerovati da jedna biljka može uspješno djelovati na ovo sve.

Pa se pitamo: “Kako je moguće da može djelovati kako na alergiju tako i na smanjenje masnoća, krvni pritisak i tumore?”

Odgovor leži u idealnom hemijskom sastavu njegovih sjemenki, koje sadrže preko 100 biološko-aktivnih supstanci koje se međusobno dopunjuju i potpomažu u ljekovitom djejstvu što dovodi do jedne vrste funkcionalnog sinergizma (pojačanog dejstva).

U ove aktivne supstance spadaju između ostalih omega-3 nezasićene masne kiseline, vitamini B1, B2 i B6, vitamin C, vitamin E, nigellone, gorka supstanca nigellin, timokinon, saponin melantanin, beta – sitosterin i mnoge druge.

Također, treba uzeti u obzir da čurekot pomaže organizmu pri vraćanju ravnoteže u imuni sistem kao i besprijekornom funkcionisanju metaboličkih procesa. Iz tog razloga je redovno korišćenje čurekotovog ulja preporučljivo ne samo u akutnim i hroničnim stanjima, nego i kao svakodnevna preventiva, te predstavlja jedan veliki korak naprijed koji možete uraditi za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.

Imunitet je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane materije koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti. U strane materije koje štetno utiču na naš organizam u prvom redu ubrajamo različite bakterije, viruse i parazite. Imuni sistem ima ulogu da prepoznaje, neutralizuje, uništava i odstranjuje te materije u procesima koji se nazivaju imunološke reakcije.

Dosadašnja ispitivanja ulja čurekota su pokazala da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, već da ono obuhvata cjelokupni organizam preko imunog sistema. Ulje čurekota je imunomodulator, ono reguliše funkcije imunološkog sistema – jedan od načina je da stimuliše rast limfocita T i B.


Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po sljedećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje. Kod navedenih simptoma, ulje čurekota uzimajte 2 puta na dan supena kašika 15-30 minuta, najbolje prije jela.



Za prevenciju, tj kao priprema organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (na primjer prije sezone gripa), dovoljno je uzimati 1 supenu kašiku (ili 2 čajne kašike – ujutro i uveče) dnevno, najbolje prije jela na 15-30 minuta.

Ulje se treba uzimati najmanje tokom dva mjeseca kako bi se dostiglo potpuno djelovanje na organizam.

Čurekot i karcinom

Veliki dio istraživanja u svijetu posvećen je djelovanju ulja čurekota na tumorske ćelije. Pokazalo se da čurekot može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovom djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoodbrane.

Prvo značajnije ispitivanje djelovanja ulja crnog kima na prevenciju od tumora izveli su naučnici u Južnoj Karolini. Donijet je zaključak da će zdrav imuni sistem prepoznati i uništiti kancerogene ćelije prije nego što tumor može ugroziti pacijenta.

Ulje čurekota djeluje kao imunomodulator, dakle podstiče postizanje ravnoteže u svim sistemima, uključujući i imunološki sistem. Isto tako, ustanovljeno je da je čurekot naročito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju.

Naučnici u “Kimmel Cancer Center” u Filadelfiji su ustanovili da timokinon, jedan od sastojaka čurekota, zaustavlja rast tumorskih ćelija kod karcinoma pankreasa, te ih uništava pojačavajući proces apoptoze (programirane smrti ćelija).

U tom smislu, timokinon kao hemopreventivno i hemoprotektivno sredstvo može pomoći pacijentima koji su podvrgnuti hemoterapiji, kao i osobama koji su visokorizični za karcinom.

Ulje čurekota također znatno smanjuje štetni učinak zračenja kod radiološke terapije. Tokom zračenja dolazi do stvaranja kiseonikovih slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, te posljedice mogu biti: oštećenje kože, edemi, ožiljci, fibroze itd. Studije su pokazale da će uzimanje ulja čurekota pomoći u prevenciji tih posljedica.

Savezna uprava za kontrolu ljekova i hrane SAD-a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja čurekota u tretmanima kancerogenih bolesti za sprečavanje neželjenih učinaka hemoterapije i jačanje imunološkog sistema organizma.

Uzima li se 2 – 3 puta na dan po supena kašika ulja čurekota najbolje 15-30 minuta pre jela, olakšaće se i umanjiti neželjeni učinci hemoterapije, a tijelo podstaći da jača vlastitu sposobnost samoodbrane.

Također se preporučuje i osobama koje su rizične za karcinom (postoji porodična historija bolesti, te mogući nasljedni faktor) da preventivno konzumiraju ulja čurekota, i to 1 supena kašika na dan.

Važno je znati da do potpunog djelovanja ulja čurekota dolazi tek nakon 4-12 sedmica redovnog konzumiranja.

Izvor: Vesti/blog.neum-bih.com