subota, 31. listopada 2015.

VIC DANA: MUJO I HASO U NJEMAČKOJ :)


1benzinska pumpa
Dođu Mujo i Haso na benzinsku pumpu u Njemačkoj i pita ih radnik:
"Diesel? Super?"
Kaže Mujo: "Wasser!"
Gleda nijemac u čudu , ali svejedno natoči vode do vrha. Mujo izvadi neku tabletu i ubaci u rezervoar , sjedne u auto, upali i ode. Nijemcu pala volica od čuda.
Sutra ista situacija, opet Mujo traži vodu, Nijemac natoči, Mujo ubaci tabletu, upali i ode.
Treći dan Mujo dolazi na pumpu, traži vode ali dolazi mu neki gospodin u odijelu i kaže:
" Čuo sam da imate neke posebne tablete.Ja sam direktor ESSO-a i spremni smo vam dati milion eura za njih!"
Kaže Mujo: " Ili 3 miliona ili ništa od posla"
Nijemac izbroji 3 miliona, Mujo mu da bočicu tableta i ode.
Vozi se on tako kad pita ga Haso:
" Jeli Mujo, a kako ćemo se sad mi vozit?"
Kaže Mujo: " Pa na plin jebo ga ti, k'o i do sad!"

ISPOVIJEST: Pre dvanaest godina sam bila trudna drugi put...



Pre dvanaest godina sam bila trudna drugi put,očekivala sam devojčicu.Nažalost,trudnoća je postala kritična u sedmom mesecu.Beba mi je umrla na rukama.Od bakterija koje su nju ubile,dobila sam sepsu. Dok je osoblje porodilišta pokušavalo da me održi budnom u životu,shvatila sam da se nešto loše dešava.-,,Bože,ako su ovo moje zadnje misli,molim te pošalji ih mojim roditeljima i mom mužu da znaju da sam sve činila da budu ponosni na mene,a sinu svu moju ljubav.”Nakon toga sam pala u komu.Kad sam se probudila,uz mene je bila sestra koja me je najviše pazila. Rekla mi je da su bili moji roditelji,ali nijednom moj muž,jer je svo to vreme bio kod ljubavnice.
Izvor: komicnistatusi.rs

ISPOVIJEST: OD RODITELJA SAM NASLEDIO KUĆU U JEDNOM GRADU U AUSTRIJI...



Od roditelja sam nasledio kuću u jednom gradu u Austriji. Ja sam jedinac. Kuća ima dva sprata. Sa posebnim ulazima. Ja imam 25godina. I živim sam. Nemam devojku.Kroz ulicu su prolazili dvoje koje studiraju ovde, pričaju srpski, ja sam bosanac. Vani sam tad nešto bio i oni prolaze, i čujem da pričaju da nisu našli stan za sebe. Odma sam ih zvao i rekao da imam sprat jedan slobodan. I rekao platite samo struju za celu kuću. Bude negdje oko 120€. Kiriju ne morate. Oni su pristali. Mesečno samo struju plate. Oni su brat i sestra. Uvjek kad se vraćam s posla, kupim sebi kebap ili pizu, i svaki put i njima ponesem. Znam da ovde student nema baš neku paru. Kad kupujem sebi stvari za kuću uvek povedem nju. Da sebi i bratu izabere isto neke stvari. Sok, hranu i tako. A oni i mene zovu kad nešto skuhaju Grah ili sl. Postali su mi s vremenom ko moji brat i sestra. I jako ih postujem a i oni mene.
Izvor: komicnistatusi.rs

NESQUIK-SAN TORTA

Kombinacijom drugih nastala je ova torta i otisla na jedno slavlje bezimena.Pokupila je sve pohvale, a onda me moja prijateljica pita kako se zove.Neka bude Nesquik kazem ja.Neka bude San kaze ona i tako je torta dobila svoje ime.

SASTOJCI
Braon korica
5 belanaca
5 kasika secera
1 kesica pudinga od cokolade
Zuta korica
5 belanaca
5 kasika secera
1 kesica pudinga od vanile

Bela korica
5 belanaca
5 kasika secera
3 kasike gussnela

Fil
15 zumanaca
10 kasika secera
10 kasika brasna (punih)
1 l mleka
1,5 margarin
400g nesquika
300g krem slaga

PRIPREMA
1.
Braon korica:
Umutiti 5 belanaca i 5 kasika secera u cvrst sneg i lagano dodati prah pudinga  od cokolade.Ispeci koricu.
2.
Zuta korica:
Umutiti  5 belanaca i 5 kasika secera u cvrt sneg i lagano dodati prah prah puding od vanile.Ispeci koricu.
3.
Bela korica:
Umutiti  5 belanaca i 5 kasika secera u cvrt sneg i lagano dodati 3 kasike gustina.Ispeci koricu
4.
Fil:
15 zumanaca umutiti sa 10 kasika secera,pa dodati 10 kasika brasna i 2 dcl mleka.Sve to zakuvati u 8 dcl mleka.U vruce umesati 200 g nesquika, a kada se sve ohladi dodati margarin,izmiksati i dodati jos 200 g nesquika.  Posebno umutiti 300 g slaga sa 3 dcl mleka.
5.
Korice peci u plehu 25x30 oko 15 min na 180 C.
Redosled slaganja: bela kora,fil,slag,zuta kora,fil, slag,braon kora,fil,slag. Jos samo da napomenem da ce se korica pokupiti ako se prepece.Meni je znak da je gotovo kada vidim da je pocela da se odvaja od stranica pleha.

Izvor: http://www.coolinarika.com/

ENERGETSKE ROLNICE

Nedostaje li vam energije , ali u slatkom obliku, ovo je za vas!  

SASTOJCI
Tijesto:
100g maslaca ( margarina , masla)
100g smeđeg šećera ,
100g meda
zobene pahuljice ,
bademi , orasi , smokve , sjemenke suncokreta ,
susam - po želji izaberite ili stavite što imate u smočnici( ostavi)

Krema 
1:100g šećera,
100g maslaca,
1 dl vrhnja,
100g mliječne čokolade

Krema 2:
2dl mlijeka ,
2 žumanjka ,
2 veće žlice brašna ,
100g šećera ,
100g maslaca

PRIPREMA
" Tijesto":
Prokuhajte 100g maslaca sa medom i smeđim šećerom. U to dodajte orašaste plodove ( isjeckane) , smokve , susam ili ono što imate u kući( može i malo lomnjenog keksa)i dobro izmiješajte. U posudu stavite papir za pečenje i na njega izlijte smjesu , prekrijte providnom folijom( jako je vruće) i stavite u hladnjak .

Napravite karamel od 100g šećera , zalijte sa 1dl slatkog vrhnja koje ste prokuhali i pustite da karamel kuha par minuta da se istopi. Sklonite i dodajte 100g mliječne čokolade i dobro izmiješajte da se otopi.Ovom mješavinom prelijte " tijesto" iz hladnjaka i vratite u hladnjak , ali ne prekrivajte više.

Krema :
U međuvremenu prokuhajte 2 dl mlijeka i u njega ukuhajte 2 žumanjka pomiješana sa dvije žlice brašna i šećerom. Dobit ćete gust krem koji prekrijte folijom i brzo na hlađenje u hladnjak.

100g maslaca umutiti pjenasto , dodati krem od jaja i dobro sjedinite. Vrećicu za ukrašavanje napunite i kreće stavljanje ovog lijepog nadjeva na tijesto.Tijesto izvadite iz hladnjaka i izrežite na pločice željene veličine ( moje su bile 7x3) i spiralno vrećicom nanesite krem pazeći da ne nanosite do ruba pločica i vratite u hladnjak na pola sata.

Glazura: 
Otopite mliječnu čokoladu sa malo ulja. Rolnice umočite stranom sa kremom u čokoladu i vadite vilicom, stavite na pek papir , ukrasite tamnom čokoladom i vratite u hladnjak. ( meni je nedostajalo čokolade za glazuru pa sam ostavila samu kremu i ukrasila ih samo tamnom čokoladom).6.
Ukrasite rastopljenom tamnom čokoladom.

Posluživanje
Nemojte pojesti puno jer je jako slatko ili smanjite količinu šećera u pripremi.

Izvor: coolinarika.com

BAKLAVA SA ORASIMA I COKOLADOM

Savrseni spoj oraha i cokolade, svima je preporucujem, godinama je pravim i svi su odusevljeni.

SASTOJCI
1/2 kg kora za baklave
250 gr putera (margarina)
100 gr cokolade za kuvanje
200 gr mlevenih oraha
Za serbet:
2 solje (250 ml) secera
2 solje vode

PRIPREMA
1. Od maslaca (margarina) kasikom odvojiti jedan cosak (za dve kasike) i sa cokoladom na slaboj vatri otopiti. Skloniti i umesati orahe. Ta masa ne treba da bude suva, vec kompaktna, ako je suva dodajte jos malo maslaca (margarina).

2. E, sad se lepo smestite za sto, pustite neku muziku ili slusajte svoje misli i pocnite: od gomile kora ( meni je otislo 12) uzimajte jednu po jednu i filujte samo na pocetku kore ( kao u Minjinom receptu, ko se seca) praveci kao jednu traku od fila, i motajte na gore, ni cvrsto ni labavo, prenesite je u pleh ( ja sam u onaj veliki od rerne ) i tako svaku do kraja. Ako su duze od pleha samo ih malo naberite.

3. Uzmite najostriji noz sto imate i secite kako volite: na male parcice (najefektnije), malo vece ( kao ja ), pravo, koso... 

4. Otopite preostali maslac ( margarin ) i zalijte baklavice.

5. Stavite da se peku ( ja sam na 170 stepeni 30 minuta ).

6. Stavite secer i vodu da se topi, lepo promesajte da se razbije secer i neka vrije oko 15
minuta.

7. Zalijte baklavu, neka bude ohladjen ili serbet ili baklava, sacekajte da upije tecnost i
navalite.

Izvor: coolinarika.com

FRANCUSKI KROMPIR

Jednostavno jelo koje će voljeti cijela obitelj.

Sastojci:
    1 kg krumpira
    5-6 jaja
    1-2 para domaćih kobasica
      2 žlice ulje za prženje
    5 dl kiselog vrhnja
    Vegeta, sol i papar

Priprema:
 Skuhati krumpir u vodi ( ja kuham bez soli ), oguliti i narezati na ploške. Skuhati jaja,  oljuštiti ih i narezati na kolute. Skuhati jaja, oljuštiti ih i narezati na kolute
    U nauljenu posudu za pečenje poslagati pola narezanog krumpira i posoliti ga.
    Na krumpir poslagati narezana jaja......
    ....a zatim kobasice.
    Na kraju sve pokriti preostalim krumpirom,  posipati Vegetom, popapriti i posoliti.....
    ......pa preliti kiselim vrhnjem.
    Zapeći u pećnici na temperaturi 0d 180° C 20 do 30 minuta dok sve lijepo ne zarumeni.

Izvor: http://www.coolinarika.com/

MAK VANILICE! TOPE SE U USTIMA, PROBAJTE IH I VI.

Moj muž jako voli suve kolače, vanilice posebno, ovaj mi se recept jako dopao jer mogu biti posne ako puter zamenimo sa margarinom za kolače i ne umočimo uh u čokoladu, tope se u ustima, probajte ih i vi.

SASTOJCI:
250 g mekog putera
130 g prah šećera
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
korica pomorandže ili 5-6 kapi prirodnog ulja
300 g univerzalnog brašna
200 g mlevenog maka
džem po izboru
150 g bele čokolade

PRIPREMA:
Penasto umutiti omekšali puter sa prah šećerom, vanilom i izrendanom koricom pomorandže u penastu smesu. ( Originalni recept je da se doda 1/3 kašičice ekstrakta badema, ali ja ne volim taj ukus pa sam zamenila sa koricom pomorandže, vi stavite ono što volite ) Prosejati brašno i izmešati sa samlevenim makom i dodati u umućen puter i sve dobro izmesiti sa rukom. Otkidati male kuglice, ja sam moje merila, svaka je bila po 10 g i formirati u mali krug ( to možete raditi rukom ili čašom, ja sam radila sa rukom, između dlanova napravila malu lopticu i onda je prstima oblikovala u mali disk…gledajte da vam budu iste debljine). 
Iz cele smese treba da dobijete oko 72 loptice ( ako se dobro sećam )
Trebaće vam dva pleha, staviti papir za pečenje i ređati male krugove,ostavljajući malo razmaka između. Zagrejati rernu na 170*C i peći vanilice oko 15 minuta,ali pazite da vam ne porumene mnogo. Ostaviti na plehu oko 10 minuta da se ohlade. Preneti ih na žicu i ostaviti da se potpuno ohlade. Spajati po dve sa džemom po vašem izboru ( kod mene je džem od kajsija ) i ostaviti ih preko noći da se zalepe. Čokoladu otopiti  sa 2 do 3 kašike ulja i zamočiti deo vanilice. Ostaviti na papir za pečenje da se čokolada stegne i poslužiti.

Izvor: http://www.coolinarika.com/    (Pomoravka)

KARAMEL ROLAT SA BANANAMA

Kada sam prvi puta isprobala ovaj rolat znala sam odmah da će to biti moj rolat br 1 od svih do tada isprobanih.Toplo vam preporučujem ovaj recept..
karamel rolat
Sastojci  
biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
2 kašike brašna
3 kašike mljevenih oraha
1/2 praška za pecivo
krema:
500 gr šećera
10 kašika brašna (ili gustina)
1 l mlijeka
250 gr margarina
i još:
4 banane
malo mljevenih oraha (za posipanje)

Priprema
1.
Odvojite bjelanca od žumanaca.Bjelanca umutite u čvrst snijeg.

2.
Žumanca umutite sa šećerom.Sjedinite brašno,prašak za pecivo i mljevene orahe,pa dodajte u umućena žumanca.Zatim pažljivo sjedinite sa umućenim bjelancima.Smjesu sipajte u veliki pleh,obložen papirom za pečenje,pa pecite na 180 C oko 15 minuta.

3.
Pečen biskvit odvojite od papira,pa zarolajte u vlažnu krpu.
KREMA: Karamelizujte 500 gr šećera.Zatim karamel prelijte sa 600 ml mlijeka,pa na laganoj vatri ostavite da se karamel otopi.Brašno (ili gustin) dobro umutite sa 400 ml mlijeka,pa sipajte u karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.

4.
Karamel-kremu ohladite,pa dodajte margarin (omekšao na sobnoj temperaturi),pa dobro izmiksajte.Na biskvit nanesite 2/3 kreme,pa stavite 2 reda po 2 banane.Zarolajte!

5.
Rolat stavite na tacnu,premažite ostatkom kreme,pospite mljevenim orasima,pa stavite da se hladi.

Posluživanje
Kada se ohladi,režite na parčad!
Izvor: coolinarika.com  (Erna-Recepti)

OVO JEDNOSTAVNO MORATE PROBATI: KUGLICE OD POMORANDZE, KOKOSA I KEKSA

brzo se prave i jos brze pojedu :D iznenadit će vas jednostavnost pripreme ovog kolača, a rezultat je izvanredan mmmm
 
Sastojci
1 pomorandza
200 gr mlevenog keksa
100 gr kokosa
100 gr secera u prahu
50 gr margarina
1 kasika ruma
cimet i vanilin secer da se uvaljaju kuglice

Priprema
1.
pomorandzu oguliti i ocistiti pa iseckati u blenderu ili secku sitno,  pomesati keks i kokos, rum, margarin i secer, sa pomorandzom, pa od te smese rukama praviti kuglice, uvaljati ih u vanilin secer sa cimetom, i to je to :)
Izvor: coolinarika.com   (Botox)

ISPOVIJESTI: NEUSPJELO ZAVOĐENJE


Dolazim dečku na vrata stana, napokon da budemo sasvim sami. Skidam se u gaćice i brus i pozvonim. On pita ko je? Kažem dostava brze hrane. Otvara i ja mu kažem “Jel neko naručio vruću picu?” u seksi pozi, a on meni “Jao, uđi brzo, hladno je, prehladićeš se”. Čak mi je ponudio i da se obučem. Toliko o uzbudljivom zavođenju… 

Ispovest2:
 Momak me neku noc nazvao i pitao hocemo li izaci, ja mu lijepo rekla hocu gledati utakmicu, sutra cemo. Tokom prvog vremena me je nazvao 15 puta, ja se javila i rekla ne mogu sada, gledam, pricamo kasnije. Nastavio je zvati i ja ugasim mobitel i on se naljuti -.- U vezi smo gotov 2 godine, ali stalno se tako ponasa, jucer me zvao dok sam igrala igricu i ja mu rekla de sacekaj 15 minuta, da zavrsim on se naljutio, ili kada hodamo gradom i projuri neko na motoru, normalno da cu pogledati za njim ( mislim na motor ne na vozaca) uzasno volim motore i radi toga se naljuti. Strasno me iritira i nervira to, pokusala pricati s njim ali on ne shvaca da sam jednostavno takva. Nisam sigurna sta da radim, da li da prekinem ili da se pokusam ja promjeniti, mozda da postanem vise “girly” ?
Izvor: komicnistatusi.rs

petak, 30. listopada 2015.

ISPOVIJEST: POMIRENJE...



Imam 19, a sestra 16 godina i roditelji su nam razvedeni već 5 godina. Pre par dana mama je pozvala tatu na ručak jer ga nismo dugo videle. Poneo je snimke kada smo mi bile male, a tu je bio i snimak sa njihovog venčanja. Odjednom, oboje su pustili suzu, a tata je izadio kutijicu sa prstenom i zaprosio mamu, opet. Evo, sve je još lepše nego pre! I dalje se vole više od života!
Izvor: komicnistatusi.rs

ISPOVIJEST: DOBRO SE DOBRIM VRAĆA...



Sjećam se kad smo u srednjoj jednom prilikom skupljali novac za nekog bolesnog dječaka, svima roditelji dali po marku, dvije, a ona jedina donijela deset uz objašnjenje da je štedila od užine da bi dala koliko god može. Većina razreda ju je ismijala, neki nisu dali čak ni tu marku koju su roditelji poslali. Sve što je ona rekla je da se dobro dobrim vraća. Ja sam se tom prilikom posvađao sa ostalim, pokašavajući da ju odbranim i da im dokažem koliko je plemenitu stvar ona uradila, ali uzaludno… Škola se završila, svako otišao svojim putem, izgubili smo kontakt, ali sam čuo od ljudi u gradu da je u Americi. Ove godine konačno, sa 34 godine sam kupio stan, i neko auto, da bih sve to izgubio u poplavi. Dobio sam anonimnu donaciju sa stranog računa..7000$. Uz potpis ”Dobro povlači dobro.” Nakon 15 godine, ona se sjetila mene i sitnice koju sam za nju uradio.. Šta da vam više kažem ljudi moji, plakao sam samo 3 sata..
Izvor: komicnistatusi.rs

ISPOVIJEST: U BRAKU SAM SA GLUVONEMOM ŽENOM...



U braku sam sa gluvonemom ženom i zbog toga mi zamera gotovo cela porodica i prijatelji. Ona to zna. Najbednije se osećam kada nakon još jedne preprike sa roditeljima odem kući, a ona se okrene ka meni i dovoljno je samo da pogledam njene vlažne oči i skrušen osmejak da počnem da plačem kao dete. Ja nju volim, ona nosi moje dete. Briga me šta ko ima da kaže. Planiram i da prekinem kontakt sa porodicom i da odem sa njom ukoliko nastave da je ponižavaju kao da je od druge rase. Ne mogu da gledam kako majka mog deteta plače zbog ljudske zlobe. Nadao sam se da će nakon ovoliko godina da je prihvate, ali ništa od toga izgleda.
Izvor: komicnistatusi.rs

RUČAK ZA 20 MINUTA : SENDVIČ ROLNICE

Sendvic rolnice Jednostavno, brzo i ukusno :)
Sendvic rolnice
Sastojci

 6 snite sendvic tosta
 6 snite kackavalja, gaude...
 6 snite sunke
 3-4 jaja
  prezle

Priprema

Snite sendvic tosta rastanjiti oklagijom..
Na svaki tost staviti po snitu sunke i sira, a zatim pazljivo urolati.. Umesto sunke mozete koristiti i salamu ili American Bacon, ili sunku i slaninu zajedno..kako god volite..
Rolnice uvaljati prvo u jaja, zatim u prezle, pa ponoviti postupak..
Prziti rolnice u vrelom ulju sa svih strana, dok ne porumene..
 Izvor: www.coolinarika.com

PITA OD PETIT KEKSA! BRZO,JEDNOSTAVNO I BEZ PEČENJA....

Ovaj kolač prvi je bio upisan u moju(prvu) bilježnicu s kolačima-prije nekih17-18 godina i jedan od kolača kojeg sam na početku radila stalno iznova....I sada se ga ponekad sjetim i napravim po nečijoj želji barem 1-2 na godinu...

SASTOJCI
KREMA
1 l mlijeka
14 dag šećera
15 dag brašna(pola oštrog,pola gustina)
6 žutanjaka
12,5 dag margarina
1 v.ž ruma(ili par kapi arome ruma)
još;
oko 40 komada petit keksi
1 šlag pjena s okusom vanilije

PRIPREMA
1.
Za kremu se pomiješaju žutanjci s šećerom,obje vrste brašna(može i samo oštro i samo gustin-škrobno ili kao ja stavim svakoga pola)Izmiksati pa dodati oko 1 dcl mlijeka od one litre,a ostalo mlijeko staviti kuhati.Kad provri,ukuhati smjesu s žutanjcima i skuhati kremu.Pažljivo i brzo miješati te paziti da ne zagori.
2.
Kremu staviti na hlađenje.Kad se ohladi,prvo izmiksati omekšali margarin s malo šećera i rumom pa umiješati ohlađenu kremu.
3.
Dobro izraditi mikserom da se dobije glatka smjesa(lakše je ako je margarin sobne temperature pa se brzo razradi-a i tada nema grudica u kremi)Krema nije preslatka pa ko voli jako slatko može dodati 2 vanilin šećera da bude slađe.
4.
U srednju tepsiju poredati red keksi-ja složila 5 redova s po 4 keksa u redu.Gore staviti kremu i razmazati.Keksi se ne moče jer omekšaju od kreme(preporuka;radite kolač jedan dan prije)
5.
Gore poredati još jedan red keksi i sve prekriti s šlag pjenom.Staviti u frižider da se ohladi.
6.
Može se staviti i obični šlag ili šaum od bjelanjaka ako ga volite.Posipati čokoladnim mrvicama,ribanom čokoladom ili po želji.

Izvor: http://www.coolinarika.com/

KOCKE SA BANANAMA I ČOKOLADOM

Ako ste ljubitelj banana u kolačima ovaj će vam se sigurno dopasti :)

SASTOJCI
Biskvit:
1 veća banana
150 ml jogurta (3.2% m.m.)
80 g oštrog brašna
2 pune kaš. gorkog kakaoa
1 čajna kašičica praška za pecivo
4 kom bjelanaca + malo soli
120 g šećera

Fil:
4 kom žumanca
2 kom (80 g) pudinga slatko vrhnje ili vanilija
40 g gustina
120 g šećera
8 dl punomasnog mlijeka
1 srednja banana + malo limunovog soka
2 dl slatkog vrhnja
5 g mljevenog želatina (po potrebi, ja sam koristila)

Ganache:
2 dl slatkog vrhnja (mliječno)
100 g mliječne čokolade
70 g kvalitetne crne čokolade

PRIPREMA
Fil:
Od mlijeka odvojiti 1 dl, ostalo staviti na vatru da se zagrije. U posudi pomješati izdvojeno mlijeko sa pudingom, gustinom, žumancima i šećerom tako da nema grudvica. Kad se mlijeko zagrijalo kuhati gustu kremu, dobro promješati da nema grdudvica. Skinuti sa vatre, površinu kreme prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje.

Biskvit:
Dok se fil hladi, pravimo biskvit: Izgnječiti bananu i dodati joj jogurt sobne temperature, promješati. Prosijati brašno kakao i prašak za pecivo, te pomješati sa bananom i jogurtom da se dobije jednolična smjesa.
Bjelanca mutiti sa malo soli i postepeno dodavati šećer, umutiti u čvrst sjajan snijeg. Lagano, ručno  pomješati (samo prevrtati) sa prvom smjesom, izliti u pleh (dim. 40x20 cm ili neki slične površine) koji smo premazali sa maslacom i posuli sa malo brašna. Peći na 170 st. oko 15 - 20 min. zavisno od rerne. Dobićete fin mekan i sočan biskvit, koji ostavimo da se ohladi. Biskvit nema potrebe natapati sa mlijekom ili nekom tečnošću pošto je i više nego sočan.

Nastavak fila:
Bananu (koja nije prezrela!) isjeckati i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U ohlađen fil dodati ovako isjeckanu bananu i dobro izmiksati. Posebno umutiti 2 dl slatkog vrhnja i pomješati sa filom. Ako smatrate da je krema dovoljno čvrsta onda vam ne treba želatin, kod mene to nije bio slučaj pa sam dodala i želatin: 10 gr želatina u prahu preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 5-10 min da nabubri, a zatim otopiti na laganoj vatri. U otopljen želatin prvo dodati 2 kašike kreme i promješati a zatim dobro umiksati u ostatak kreme i to je to.
Biskvit premazati kremom i poravnati.

Ganache: 
Čokoladu izlomiti na komadiće i preliti slatkim vrhnjem, staviti na umjerenu vatru da se vrhnje zagrije i čokolada otopi, mješati čitavo vrijeme. Smjesu preliti preko fila i sve ostaviti na hlađenje u frižider nekoliko sati (3-4 h).
Na mojim slikama je ovaj čokoladni sloj jako tanak, inače bi trebao biti deblji ali kod mene je bilo malo slobodnog prostora sa ove strane pleha pa je tamo završio :) a ovo mi je poslednji komad.

Posluživanje
Rezati na kocke, ukrasiti po želji sa kolutićima banane i služiti. Prijatno!

Napomena: 
Kolač možete praviti i kao tortu: biskvit peći u kalupu d=24 cm, podijeliti sastojke na 2 i peći dvije odvojene kore; fila ima dovoljno za premazati 2 kore.

Izvor: coolinarika.com

KINDER PINGVI ŠNITE RECEPT KOJI JE NAJBLIŽI ORIGINALU



Sastojci:
    Biskvit:
     5 kom bjelanjaka
     1 jušna žlica meda
     5 žlica brašna
     1 žlica velika i navršna puna kakaoa
     2 žlice ulja
     5 žumanjaka

  
     1/2 kašič. praška za pecivo
  
Fil:
     2,5 dl slatkog vrhnja i po želji 1 žlica šećera u prahu
     1,5 dl hladnog mlijeka
     1 vrećica želatine u prahu
     Preljev: 100g čokolade za kuhanje
      100g mliječne čokolade
      150g margarina

Priprema:
Umutiti bjelanjke, dodati im med, jedno po jedno žumance, ulje, i na kraju brašno sa praškom za pecivo i kakao.Izliti na široku tepsiju od pećnice postavljenu papirom za pečenje , vrlo kratko peći na

  
 180C, oko 10-tak min.Prohlađen biskvit prerezati na pola po dužini tepsije u kojoj se pekao. Za fil izmutiti slatko vrhnje, u dobro umućeno postepeno dodavati mlijeko, dobro izraditi ,želatinu pripremiti po uputstvu i mlaku dodati u smjesu. Za čoko preljev: otopiti na pari obje vrste čokolade i margarin .Otopljeno malo prohladiti.

Slagati donja kora, tanki premaz od vrhnja(pola smjese)preko toga preliti čokoladnim preljevom,ostaviti čoko preljev malo stegnuti u hladnjaku radi lakšeg nastavka filovanja, odgore drugi dio premaza od vrhnja,  drugio dio kore i odgore preliti sa čokoladnim preljevom.

Izvor:  www.coolinarika.com

PERFEKTNI CHEESECAKE: TOLIKO JE MRAK ISPAO OVAJ CHEESECAKE DA GA MORAM PODIJELITI S VAMA...

Toliko rupičasto-pjenast i lagan da ćete zaboraviti na sve druge :DD

Sastojci
Podloga:
250g McVitie’s Digestive keksa
125g maslaca sobne temperature
Sirni fil:
750g mliječnog namaza*
3 manja jaja*
150g milerama*
1 žlica gustina
2 vrećice vanilin šećera
175g šećera
2 žlice soka od limuna
Premaz:
200-250g milerama
1 žlica šećera u prahu
2 žlice soka od limuna
50ml slatkog vrhnja
1 vrećica vanilin šećera

Priprema
1.
Podloga:
Kekse samljeti i rukama miješati s maslacem dok se ne dobije više-manje homogena smjesa. Smjesu pritisnuti uz dno kalupa promjera 26cm i ostaviti u frižideru da se stisne dok pripremate kremu.
1.
Sirni fil:
Sirni namaz izmiksati sa svim sastojcima osim s jajima. Na kraju dodavati jedno po jedno jaje i sve sjediniti. Smjesu izliti u kalup s podlogom. Kalup obaviti folijom s vanjske i donje strane (moj propušta pa da voda ne ulazi) i staviti ga u veći pleh, te uliti vode do visine 2/3 kalupa otprilike i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva punih 45 minuta. Tortu zatim izvaditi, nakon 5-10 minuta lagano nožem rubove odvojiti od kalupa i pustiti da se hladi.
1.
Premaz:
Sve sastojke pomiješajte, premaz bi trebao ispasti gušći, zato paziti sa slatkim vrhnjem, a možete dodati i malo tekućeg jogurta ako nema slatkog vrhnja. Premazati površinu torte i staviti u hladnjak. Pustiti tortu bar 3-4 sata da se dobro rashladi, a najbolja je kad preko noći odstoji.
2.
NAPOMENA:
3.
SIRNI NAMAZ – dakako da možete koristiti i svježi sir, al to je onda sasvim druga priča, i tekstura i okus, meni neusporedivo, iako mi je i ta verzija fina…. Što se namaza tiče, pretpostavljam da je najidealnija Philadelphia, jer to je ‘sirni namaz cheesecake-ova’, al je ja nikad nisam koristila jer je poskupa… Idealan namaz, po meni, za cheesecake je ‘Natura Agro’ mliječni namaz koji je na bazi kiselog vrhnja s 35% suhe tvari, a min. 75% m.m. u suhoj tvari (vrlo slično sastavu Phuiladelphia namaza). Nema onu tipičnu mazastu ‘mat’ teksturu većine domaćih mliječnih namaza, već je lagano ‘masnjikav’, pomalo podsjeća na mascarpone, ali ‘pomalo’ :DD. * Nažalost, navedeni mliječni namaz nije više dostupan na tržištu
4.
JAJA-imala sam domaća jaja, dakle sitnija jaja
5.
MILERAM – koristila sam onaj s 30% m.m.
6.
KEKSI – pobjedu s velikom prednošću odnose Digestive keksi – defintivno im nema ravnih u podlogama bar po meni
7.
DUŽINA PEČENJA – moja pećnica je pomalo ‘ćudljiva’ i obično sve peče kraće nego je navedeno, tako da ovih 45min uzmite s rezervom, možda će i više trebati – kad je gotov, cheesecake treba lagano porumeniti po vrhu i na dodir biti lagano pudingast, a opet nekako čvrst ;)
Sve ove detalje navodim jer su stvarno bitni za teksturu. Ovim sastojcima i postupkom sam dobila savršeno pjenastu, pahuljastu teksturu koja se topi u ustima, a ne onu težu, mazastu teksturu cheesecake-a. Također, ovim postupkom pečenja ‘na pari’, rubovi će ostati bijeli, a površina će tek lagano porumeniti pred kraj pečenja – tako će se dobiti savršeno pjenasta tekstura bez zagorijevanja zbog podužeg pečenja.
Puno je recepata za cheesecake, i iako možda svi djeluju isto, ja sam svaki put dobila drugačiji cheesecake, pa cijelo vrijeme probavam neke kombinacije da bih dobila teksturu koja mi se sviđa. Ovaj put sam jako zadovoljna, zato sam odlučila podijeliti recept s vama… Radila sam ga seki za rođendan, najvećoj obožavateljici cheesecake, i rekla je da je stvarno savršen… i ja sam prezadovoljna… Do nekog sljedećeg možda :DD?!
Izvor: coolinarika.com   (mmmary)

ISPOVIJEST: TRUDNA SAM...



Trudna sam. Dečko me je sinoc udario jer mu se nije svidelo to što sam mu rekla da ću imati kuma umesto kume na venčanju. Taj trenutak je promenino sve. Samo sam se okrenula i otišla kući. Danas sam bila na pregledu, a u ponedeljak zakazujem termin za prekid trudnoće. Mogu me svi redom osuđivati ali nikad više neću dopustiti da ustanem sa modricama po vratu i rukama. Moje dete neće rasti pored takve osobe. Besna sam, ali na sebe jer nikad nisam mislila da će mi se tako nešto dogoditi.
Izvor: komicnistatusi.rs

VIC DANA: AMERIKANKA, FRANCUSKINJA I SRPKINJA :)



Kaze amerikanka: “Kad sam se udala, ja sam mom Bobu rekla da necu prati sudje. Prvi dan ne vidim nista. Drug dan ne vidim nista. Treci dan, on oprao sudove.”

Kaze francuskinja: “Kad sam se ja udala, ja sam mom Zorzu rekla da necu usisavati podove. Prvi dan ne vidim nista. Drug dan ne vidim nista. Treci dan, on usisao podove.”

Kaze srpkinja: “Ja kad sam se udala, ja sam mom Miloradu rekla da ne radim, ama bas, nista u kuci. Prvu nedelju ne vidim nista. Drugu nedelju ne vidim nista. Trecu nedelju pocnem da vidim malko na levo oko.” 
Izvor: komicnistatusi.rs

četvrtak, 29. listopada 2015.

VIC DANA: OTAC I SIN



Otac i sin poveli svoje dve krave, belu i crnu, u susedno selo da ih bik oplodi. Kada su stigli, otac ostavi sina da pazi da krave budu oplođene, a on ode u kafanu na piće. Nakon pola sata, utrča sin u kafanu sav zadihan i reče ocu:
– “Tata, da si samo video kako je bik je*o belu kravu!” Otac mu opali šamarčinu, istera ga iz kafane i krene da viče:
– “Pa, jesi li ti normalan”! Kako se to izrazavaš pred ljudima! Ne kaze se bik je*o kravu, već da ju je “iznenadio”. Hajd sad nazad u štalu i pazi šta ćeš reći sledeći put!”
Nakon izvesnog vremena, utrčava sin opet u kafanu:
– “Tata, da si sad video kako je bik iznenadio crnu kravu!”
A otac, sav ponosan, upita:
– “Kako sine?”
– “OPET JE*O BELU!” 
Izvor: komicnistatusi.rs

ISPOVIJEST: MAJKA JE MAJKA...



Bili smo jako siromašna obitelj. Jednog dana su me prijatelji pozvali da izađemo na piće. Pitao sam majku za novac, a ona me je samo pogledala, pogledom za koji sam znao što znači. Samo sam se okrenuo i iznervirano otišao u sobu proklinjući svoje siromaštvo. Nakon pet minuta vidio sam je kako ulazi u sobu sa osmjehom na licu i novčanicom u ruci. Odbrusio sam:”Ne treba sada”! Istog trenutka sam shvatio što sam učinio. Na njenom licu više nije bilo osmijeha, samo tužan pogled. Znao sam da sam je mnogo povrijedio. Pokušao sam da se “izvadim”, ali nije vrijedilo. Poslije toga sam se tješio kako će ona to sve zaboraviti, kako ću zaraditi mnogo novca i iskupiti se te više neće biti tužna. Da, nakon mnogo vremena, imam mnogo novca, ali više nemam majku. Svaki put kada se sjetim ovoga događaja i majčinog lica u tome trenutku, koji mi para srce, dođe mi da vrištim na sav glas!
Izvor: komicnistatusi.rs

ISPOVIJESTI: Imam decka koji je iz bolje i bogatije porodice nego ja



Imam decka koji je iz bolje i bogatije porodice nego ja, ima odlican posao, stan, roditelji puni love, a moji obicni siromasni ljudi ali volim ih! a ja sam dosad izbjegavala da ga dovedem kuci svojima, jer sam ga prethodno htjela pripremit i on posto je to htio, jednom je sam nepozvan dosao na vrata, a mene blam jer nista nismo imali tad da ga pocastimo, ja mu s vrata kazem da prekidam i slazem da sam ga prevarila i otjeram ga, jer nisam mogla pretrpjet tu sramotu. A radije trpim da misli da sam ga varala. Evo me placem vec 10 dana oporavit se ne mogu on me zove ja mu priznat ne mogu sta je zapravo razlog. Takva sam glupa osoba, nisam vrijedna niceg!! 

Ispovest2:
 Imam 13 godina iiiii imam veliki problem… rezem se, nmg prestati, starci su mi vidjeli da sam rezala vene, sad sam presla na noge…znaci noge su mi krvave,crvene i boli me, imam jako los zivot, nije novac ili tako nesto problem, problem je sto me svi iskoristavaju odbacivaju… starci su bili u soku a ja sam im samo odbrusila da me puste na miru, da je moj zivot samo moj i da se ne petljaju… nez sta mi je bilo, prvi put u zivotu sam bila iskrena s njima, inace ih se jako bojim al vise ne! prije mjesec dana sam zavrsila u bolnici, rezanje opet, vec drugi put, doveo me brat kad me je u 2 poslje ponoci nasao u lokvi krvi (starci su bili na svadbi pa je to bila prilika), opet su me spasili da ne umrem:( kad sam se probudila bila sam u sobi i govorila sam da zelim umrijeti, brat me usutkivao da starci ne cuju…. neki dan me je zaustavila cura s kojom sam bila prije dobra, to jest prije nego sto sam pocela biti sama i dalje od svih, i rekla mi je ‘sta ti je bilo? uvijek si se radovala svemu cak te ni jedninca nije mogla rastužiti, sta ti je odjednom?’ ja sam samo prosla nisam znala sta da kazem, rekla mi je ‘tebi se moze pomoci samo ti to ne dozvoljavas’ ali cak i da mi moze se pomoci, ko ce?? niko! svi su me ostavili nema nade za mne… eto to je moja zivotna prica znm da cete me osuđivati jer sam premlada za takvo sto, ali eto, nekako sam imala potrebu ovo ispricati.. nadam se da cete me bar malo razumjeti :)
Izvor: komicnistatusi.rs

VIC DANA: SNAJKA I SVEKRVA.. :)



Nakon nekoliko dana od uspešnog porođaja izlazi
žena sa bebom, a na vratima bolnice dočekuje
je svekrva, pogleda bebu pa kaže:
– Snajka, da ti kažem nešto, ali da se ne uvrediš!?
– Kažite, neću se uvrediti.
– Ova beba nimalo ne liči na mog sina Milutina!
– Vidi svekrvo, moram i ja tebi nešto reći, ali da
se ne uvrediš?!
– Pa ‘ajde de, kaži snajka.
Snajka podiže suknju pokaza joj pi*ku pa kaže:
– Vidiš svekrvo, ovo ovde ti je pi*ka, a ne fotokopir
mašina!
Izvor: komicnistatusi.rs

ROLADA OD PILETINE! IZVRSNO ZA NEKU SVECANU PRILIKU ILI KADA JEDNOSTVANO POZELITE DA OBRADUJETE SVOJE UKUCANE FIIIIIIINIM RUCKOM ILI VEČEROM;))


SASTOJCI
1 pile sredne velicine (oko 1,7 kg)
150 g slanine u tankim listovima
1 srednja glavica crnog luka
2 snite hleba
oko 1 dl mleka
1 jaje
pesrsunovo lisce
so, biber, Vegeta

PRIPREMA
1.
Prvo ostrim nozem pazljivo odvojiti kozicu sa pileta, pazeci pri tom da ostane cela koliko je to moguce, jer ce nam posluziti kao osnova za roladu. # Pile zatim iseci na manje komade i odvojiti meso od kostiju (od njih cemo napraviti supicu).
2.
Belo meso iseci na tanke filete a meso koje smo skinuli sa bataka i pribataka usitniti u blenderu ili sitno iseckati (krilca isto mozete ubaciti u supicu).
3.
Crni luk sitno iseckati i proprziti na malo ulja, a hleb potopiti u mleko i ostaviti da stoji 10-tak minuta dok ne omeksa.
4.
Pripremiti nadev: izmesati meso koje smo usitnili, dodati proprzeni luk i hleb koji smo ocedili od mleka.
5.
Sve posuti seckanim persunovim liscem i dodati jedno jaje. Zaciniti po ukusu (bice dovoljna 1 ravna kasicica Vegete, 1/2 kasicice soli i malo bibera).
6.
Preko lista od alu folije rasiriti prvo kozicu od pileta (ako se negde pocepala samo lepo namestiti), odgore rasporediti tanke listove slanine. # Preko toga staviti filete belog mesa, malo posoliti a zatim naneti pripremljeni nadev.
7.
Sve zajedno uviti u roladu, jos malo posoliti i preliti uljem, pa zamotati cvrsto u alu foliju.
8.
U dublji pleh sipati malo vode i spustiti tako zamotanu roladu, sve zajedno peci na 200 C oko 45-50 minuta.
9.
Izvaditi iz rerne i samo malo odmotati foliju, pa vratiti nazad u rernu da se pece jos 20-30 minuta dok korica lepo ne zarumeni.
Posluživanje
Mozete posluziti i dok je jos toplo uz neki fini prilog od povrca, ali cete roladu ipak lakse iseci ako sacekate da se malo prohladi. Vrlo je ukusna i kad se ohladi pa se moze pripremiti i ranije… bon appetit!;))

Izvor: http://www.coolinarika.com/

IZ BAKINE KUHINJE: BRESKVICE! UŽIVAJTE U POGLEDU, A I U OKUSU – TOPE SE U USTIMA!


SASTOJCI
Za tijesto
3 jaja
200 g šećera u prahu
1 vanil – šećer
2 dl ulja
500 g brašna (oštrog)
1/2 većeg limuna naribana korica
3 žlice mlijeka
1 prašak za pecivo

Za fil (mjere su odokativne)
oko 250 g pekmeza od šljiva bez kožica (miješale smo Podravkin i domaći)
oko 1 dl marmelade od šipka (koristile smo domaći)
mrvice izdubljenih breskvica
po ukusu ruma

Za ukrašavanje
ekstrakt jagode razrijeđen u vodi
sitni kristalni šećer

PRIPREMA
Tijesto

1.
Limunovu koricu naribajte u odvagnuto brašno. Cijelu vrećicu praška za pecivo umiješajte u tri žlice mlijeka i pustite da odstoji i napuhne se (metalne žlice i posudice baš ne pogoduju dizanju). Vanil – šećer pomiješajte s odvagnutim šećerom.
2.
Malo izmiksajte jaja pa dodajte šećer. Dalje miksajući dodavajte kap-po-kap ulja.
3.
U brašno umiješajte jaja i rastopljeni prašak za pecivo te umijesite meko tijesto.
4.
Pobrašnite dasku i na njoj oblikujte tijesto u štrucu i dalje bogato brašneći dasku (oko šake brašna). Pobrašnite tanjur, tijesto oblikujte u štrucu i s tanjurom ga stavite u hladnjak na 20-ak min. Ne brinite što vam se tijesto razišlo, a ne ostalo u štruci. To tijesto mora biti meko.
5.
Nakon što odstoji, premijesite ga na pobrašnjenoj dasci, odrežite komad koji ćete rukama razvaljati u dugu nit pa rezuckati komadiće kao za njoke. Što manje komadiće režete, breskvice će vam elegantnije izgledati, ali imat ćete i više posla s njima poslije pri izdubljivanju i filanju. Ne bojte se da će biti premale, jer one još poprilično narastu od praška za pecivo.
6.
˝Njoke˝ oblikujte u kuglice i slažite na masni papir na limu. Pecite na 180 stupnjeva najviše 15 minuta. Breskvice su pečene kad su odispod rumene.
Filanje i ukrašavanje
7.
Pečene breskvice odn. polovice breskvica izdubljujte vrhom nožića što dublje. Ipak pazite da ne dođete baš toliko do dna da vidite kroza nj. Također, pokušajte izdubljivati što više u širinu.
8.
Od mrvica ostalih od izdubljenih breskvica te pekmeza od šljiva, marmelade od šipka i ruma izmiksajte fil. Baka radi fil po svom ukusu tako da su i mjere odokativne. Uglavnom, marmelade od šipka ide manje no pekmeza od šljiva, a ostalo isprobavajte pa dodavajte koliko vam odgovara.
9.
Izdubljene polovice breskvica punite filom skroz do ruba. Budite što uredniji da vam breskvice ne izgledaju umrljano poslije. Spajajte polovice (podjednakih veličina) namazanim stranama u breskvice.
10.
Umačite breskvice u vodom razrijeđeni crveni ekstrakt samo malo sa svake strane, a zatim uvaljajte u sitni kristalni šećer.

Posluživanje
Bakini savjeti
Ukoliko radite duplu dozu (kod nas je gotovo uvijek dupla ;), tijesto će vam ljepše ispasti ako ga radite u dvije ture po originalnim količinama, nego odjednom po duplim.
Iako je tijesto meko ne pretjerujte s brašnom dodajući ga u tijesto, već ga koristite samo za posip po dasci. U suprotnom će vam breskvice popucati pri pečenju.

Izvor: http://www.coolinarika.com/

LISNATE POGACICE SA SIROM! GRICKATI TOPLO.:))

Finooo za grickanje!;)))

SASTOJCI
500 g mekog brasna
25 g svezeg kvasca
1 kasicica soli
2,5 dl mleka
1 jaje
150 g margarina
150 g sira
susam

PRIPREMA
1.
Kvasac razmutiti u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti da ispuni solju.
2.
Izmesati brasno, so, pripremljeni kvasac, dodati jaje i sa toplim mlekom zamesiti srednje meko testo.
3.
Razviti koru, premazati sa 1/3 fila od umucenog margarina i sira, preklopiti kao lisnato testo i ostaviti da odmara 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.
4.
Postupak ponoviti jos dva puta, a cetvrti put razviti koru debljine 0, 5 cm i modlicom vaditi pogacice.
5.
Premazati umucenim jajetom, posuti susamom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 220 C oko 20 minuta.
6.
Preostale krajeve testa samo naslagati jedan preko drugog (da bi testo ostalo lisnato, ne treba ga mesiti), razviti tanko koru, premazati jajetom i posuti susamom.
7.
Iseci na trakice sirine 1 cm, spiralno uviti, poredjati na pleh i ispeci. Grickati toplo.:))


Izvor: http://www.coolinarika.com/

"NUTELLA STAR BREAD" - ZVIJEZDA SA NUTELLOM! IZNENAĐENA SAM BILA KOLIKO JE KRUHIĆ MEKAN I KAD GA UHVATIŠ I KIDAŠ RUKAMA I JEDNOSTAVNO SE TOPI U USTIMA.

Stvarno ukus je predivan, sin je potamanio pola zvijezde odjednom.

SASTOJCI
450 gr. brašna + 50 gr.
180 ml. mlijeka
2 žumanjca
2 bjelanca se upotrebe za premaz
8 gr. suhi kvasac
30 gr. maslaca
70 gr. šečera
prstohvat soli
200 gr. čokoladni namaz Nutella

PRIPREMA
1.
Izvadite maslac iz frižidera da omekša .
Premjer kalupa za torte je 28 cm da znate, i peče se samo na podlozi od kalupa.

2.
U toplo mlijeko dodajte kvasac,1 žlicu brašna i malo šečera i ostavite 15 min da naraste.

3.
Zatim dodajte žumanjca i ostale sastojke i zamjesite glatko tijesto.Pokrijte plastičnu posudu krpom i ostavite da naraste 40 minuta.Pred sam kraj kad bude tijesto gotovo uključite pečnicu na 180 stepeni da se zagrije.

4.
Nutelu zajedno sa teglicom stavite u posudu sa vrelom vodom da se malo omekša.

5.
Na pobrašnjeni sto premjesite tijesto na kratko i oblikujte štrucu koju podjelite na 4 dijela.Prvi deo razvucite oklagijom na debeljini od 2-3 mm. i tijesto stavite na papir za pečenje.Zatim sa dnom od modela za tortu ili tepsije pritsnite da označite krug na tijesto.

6.
Nutellu namažite na označeni krug.Zatim razvucite i ostala 3 tijesta i stavite odozgo drugo tijesto,opet označite modelom i namažite nutelom , isto napravite i sa trećim tijestom koje namažete nutelom na označeni krug, i završite sa pokrivanjem zadnjeg...četvrtog tijesta.Zatim odrežite višak tijesta oko velkog kruga.

7.
Zatim na sredinu pritisnite lagano sa jednom čašom da se ocrta krugič do kojeg možete rezati trouglove.Tijesto zajedno sa papirom za pečenje prebacite na dno modela .

8.
Zatim nožem odrežite crte do krugića na četvrtine, zatim svaka četvrtina na pola, i onda svaka osmina još na dva dijela,da dobijete 16 trouglova.

9.
Zatim uhvatite u svakoj ruci po jedan trougao i istovrijemeno ih oba okrenite u suprotnom pravcu prema vani dva puta i sastavite krajeve centra zajedno i pritisnite prstima da vam se ne dignu kod pečenja.Isto napravite sa svim trouglovima.A onda vanjske špicove od trouglova...podvucite ih malo odozdo za da dobiju okruglu formu kao na slici.

10.
Premažite sa bjelancetom i ostavite da odstoji jedno 15 min .

11.
Pecite 20 min na 180 stepeni.Prvih 10 minuta pecite na drugi nivo rešetke u pečnici , a zatim dignite na srednjoj rešetci  još 10 min .
Dobar tek !!! 

http://www.coolinarika.com/

srijeda, 28. listopada 2015.

ISPOVIJESTI: MAMA I TATA



Ja u sobi a majka i tata u dnevnom…i cujem majka pita tatu “koliki ti je,jell se to dig’o?” Ja gledam sta se desava i ulijecem u dnevni,kad oni mjere pritisak hahhahahahahaahaha 

Ispovest2:
 Eee ovako, upoznala sam divnog momka, koji ima stvarno dobru dusu.. Al’ problem je taj sto je mnogo ruzan (nisam ni ja neka ljepota), nikada ljude nisam gledala po tome i uvek me privlacila necija dobrota.. Izasla sam sa njim veceras ispricao mi je svoju pricu, momak je za pozeliti ali kad me poljubio ja sam se pocela izmicati jer ne mogu nikako da predjem preko toga… Bojim se da sam postala losa osoba ali ne mogu, ima jako ruzne zube i zadah.. Kad god mi padne na pamet poljubac ja se najezim.. Aaaa ne volim sto ovo pisem al’ opet kazem ne mogu protiv sebe..
Izvor: komicnistatusi.rs

ISPOVIJESTI: PROFESOR SAM NA JEDNOM FAKULTETU...



Profesor sam na jednom fakultetu i moram vam reći da studentice nisu normalne, to se otvoreno nabacuje, dolaze na uvid oskudno obučene, uvijek su izbačene grudi, kratke suknjice, jednom prilikom me jedna tako bezobrazno obučena, uhvatila za pe..s i rekla, šta želite da vam radim da bi položila. Pitao sam je: “da li si slobodna u petak naveče”, rekla je da jeste, sa oduševljenjem, na to sam joj rekao eto u petak naveče možete sjesti i učiti moj predmet. Izgleda da joj to nije baš pasalo, ljutito je napustila moj kabinet. Inače imam ženu i u sretnom sam braku.

 Ispovest2: 
Imala sam 19 god. kad smo se upoznali, izlazili smo 10 dana, a on je pošao u vojsku i ja sam ga čekala. Bio mi je prvi. Živjeli smo u gradovima udaljenim 170 km. Ipak smo održavali vezu. Onda sam se ja razboljela od lupusa, neizlječive bolesti. Raskinula sam s njim zbog toga, ipak on je bio uz mene. Doktori su mi rekli da nikada neću moći imati djece. Bila sam na terapiji 3 godine. On je onda došao da živi u moj grad. Nismo imali ništa, kupili smo dva tanjira i dve kašike i uselili u prazan iznajmljen stan. Nisam htjela da se udam za njega dok ne ostanem trudna. On je počeo da se bavi keramikom, i danas ima svoju građevinsku firmu. Danas, imam 34 godine, imamo veliku kuću, jednu manju kuću, stan u gradu, dva auta, i najvažnije imamo DVOJE divne djece, kćerku i sina, a ja sam upravo u 8 mjesecu trudnoće, opet nosim dječaka. Nikada se ne treba predati, ljubav pobjeđuje sve. Ima Boga pa sve to nagradi.
Izvor: komicnistatusi.rs

DALMATINER 2 :)

Poznati dalmatiner u novom,malo promjenjenom ruhu :)

Sastojci
Smjesa 1.
6 bjelanjaka
6 žlica šećera
6 žlica brašna
1 žlica ulja
1/2 vrećice praška za pecivo
Smjesa 2.
6 žumanjaka
6 žlica šećera
6 žlica brašna
1 žlica kakao
1 žlica ulja
1 dcl mlijeka
1/2 vrećice praška za pecivo
Zaljev
3,5 dcl mlijeka
4 žlice šećera
Krema
1 litar mlijeka
3 pudinga od čokolade
12 žlica šećera
1 vrećica želatine
1/2 l slatkog vrhnja
1 kremfix

Priprema
1.
Pripremiti smjesu 1.i 2.na uobičajeni način.U lim stavljati žlicu bijelog, pa žlicu tamnog biskvita, dok se ne potroši pripremljena količina.Ispečen bisvit preliti s prokuhanim mlijekom i šećerom.Ohlađen biskvit prerezati na dva djela.
Pudinge skuhati u mlijeku sa šećerom. U skuhano dodati želatinu.
Umutiti slatko vrhnje s kremfixom, pa to dodati u ohlađenu kremu.
Slagati:biskvi-polovica kreme-biskvit-drugi dio kreme-ukras po želji!
Izvor: coolinarika.com   (jakica)

JEDAN OD NAJBOLJIH "KUĆNIH" NAČINA ZA JAČANJE IMUNITETA!

Od  imuniteta zavisi rad svih organa i sistema. Kada se čovek razboli, ne hrani se pravilno, kada je stalno podložan stresu, smanjuje se zaštitna funkcija organizma za čiji je oporavak potrebno duže vreme.Ako želite ojačati svoj imunitet u najkraćem vremenu – probajte ovu metodu. Možda nije najprijatnija, ali je veoma efikasna.
Kako ojačati imunitet
Šta treba uraditi:

– Sipajte u lavor hladnu vodu i dodajte nekoliko kockica leda. Vode treba da bude toliko da pokrije zglobove.

– Spustite noge u vodu na 10-15 sekundi.

– Ako mislite da ovo vreme izgleda kao večnost, skrenite misli, gledajući televizor, ili slušajući muziku.

– Nakon 15 sekundi obrišite noge, obujte tople vunene čarape i lezite u krevet.

– Kada osetite da ste se zagrejali, možete skinuti čarape.

Ovakvu hladnu kupku za stopala preporučuje svojim pacijentima doktor medicinskih nauka, osnivač kineziterapije Sergej Bubnovskij.

 Da biste ojačali imunitet na ovaj način, dovoljno je svakodnevno ponavljati ovu proceduru pre spavanja. Za vreme prehlade ili gripa, ovakve kupke možete ponavljati na svaka 4 sata.

Nemojte misliti da će se na ovaj način vaše stanje pogoršati, naprotiv, imuni sistem će odreagovati na stres, i biće u stanju da se brže izbori sa bolešću.

Ne zaboravljajte, pre početka bilo kojeg lečenja, treba konsultovati svog lekara.
Izvor: uspesnazena.com

SUPER DORUČAK: OMLET ZA CIJELU PORODICU

Samo jednom pripremite ovakav doručak, i postaće vam omiljeni.Šta je potrebno da bi se napravio dobar omlet? Samo nekoliko jaja, sir i još par sastojaka. Ali, kako za kratko vreme napraviti toliku količinu omleta da bi se nahranila cela porodica?
Super doručak: omlet za celu porodicu!
Odgovor je jednostavan – iskoristite kalup za projice. Ovaj recept je toliko  jednostavan da omlet mogu pripremiti čak i deca, uživajući u radu.

Dakle, uzmite dovoljnu količinu jaja, mleko, sir, šunku, luk i druge sastojke po vašem ukusu.

Šunku sitno iseckajte i izdinstajte je na malo luka.

Zatim je ravnomerno raspodelite u kalupe, pospite sirom i prelijte sa prethodno umućenim jajima sa mlekom.
Super doručak: omlet za celu porodicu!
Nakon toga stavite  kalup u rernu i pecite.

Detaljni način pripreme pogledajte u ovom videu:


Izvor: uspesnazena.com

METODA "ZELENE OLOVKE": NAUČITE SVOJU DJECU DA SE FOKUSIRAJU NA PRAVE STVARI U ŽIVOTU!

Vlasnica bloga o vaspitanju dece i majki, Tatjana Ivanko, odlučila je prodiskutovati o tome, kako istaknute greške utiču na buduću percepciju sveta deteta.Smatramo da u njenim razmišljanima ima dosta istine. Pročitajte i procenite sami.

„Počeću izdaleka. Moja ćerka nije bila u mogućnosti da dobije predškolsko obrazovanje. Radila sam sa njom sama, kod kuće. Kada smo vežbale ruku pre škole, naša sveska je izgledala ovako.
 Metoda "zelene olovke"
Vidite razliku? Ja nisam njene greške označavala crvenom olovkom. Ja sam istakla zelenom olovkom ona slova i kukice koje su bile ispravne.

Njoj se to veoma sviđalo, i svaki put, posle svake ispisanog reda, uvek je pitala „Mama, koja je sada ispala bolja od svih“ I bila je srećna kada sam zaokruživala najbolje slovo sa rečima: „Perfektno!“


U čemu je razlika između pristupa? Da li ste već shvatili?

U prvom slučaju fokusiramo se na greške. Šte se uskladištilo u vašem fotopamćenju? Tako je, ona, neispravno napisana slova. Da li ste uvideli kod tih crvenih podešavanja idealno napisana slova? Ne! Želimo li, ili ne, ali podsvesno pamtimo ono što je istaknuto.

U drugom slučaju mi se fokusiramo na onome što je urađeno ispravno! Dobijamo sasvim drugačije emocije, drugačiju percepciju. Želimo ili ne, ali podsvesno pokušavamo ponoviti ono što je bilo odlično! To je sasvim druga unutrašnja motivacija  – ne pokušaj izbeći greške, ali pokušaj uraditi dobro!

A sada pažnja, pitanje: kako istaknute greške u svesci utiču na kasniji život?

Odgovor je očigledan:

Od detinjstva smo navikli da se fokusiramo na nedostatke, na to što nije ispravno, na to što izgleda pogrešno i loše. Naučeni smo tome u školi uz pomoć crvene olovke, naučeni smo tome kod kuće kada smo često skretali pažnju na ono što je učinjeno pogrešno, nego što su nas hvalili  za ono sto smo uradili ispravno.
Ta sama navika (isticati crvenim loše), koju mi izoštravamo od samog detinjstva, i koju nikako ne možemo istisnuti iz naše svesti u odraslom dobu, i postaje najčešći uzrok nezadovoljstva u životu. Na čemu je fokus, to i raste. Na šta je usmerena pažnja, to se i povećava. Sve potiče iz detinjstva. Iz detinjstva sve povlačimo u odrasli život, sve naše navike i veštine, i nisu nam sve od njih korisne.

Uvođenjem principa „zelene olovke“ uvidećete da, čak, i ako ne skrećete pažnju detetu na greške, one postepeni nestaju same od sebe, jer dete ima želju da samo sve uradi  savršeno, svojom slobodnom voljom.
Izvor: uspesnazena.com

REFLEKSOLOGIJA: KAKO SE RIJEŠITI BOLA UZ POMOĆ ŠTIPALJKE?!

Refleksologija je područje medicine koje pritiskom na određena mesta na telu, rešavaju problem bolova. Posebno je pogodna metoda za primenu na uhu, jer upravo tu postoji mnogo nervnih završetaka.Uz pomoć štipaljke, koja vrši pritisak na konkretni nerv, može se rešiti neprijatnost ili bol. Sa pritiskom na određene tačke, bolovi u određenim delovima mogu biti rešeni.

Preko ovih 6 tačaka, uho je povezano sa svim delovima tela
                                           
1. Ramena i leđa

Gornji deo uha vezuje  se za leđa i ramena. Držite jednu štipaljku tokom 60 sekundi, i na taj način ćete se rešiti napetosti i smanjiti bol.

Za optimalne rezultate, postupak treba ponoviti nekoliko puta dnevno.


2. Organi

Ova tačka je povezana sa svim organima u telu. Čak i laganom masažom prstima sebi pomoći. Međutim, ako stvarno imate unutrašnji bol, treba potražiti lekarsku pomoć.

3. Zglobovi

Gornji središnji deo uha pripada zglobovima. Za kočenje ili bolne ruke i noge, štipaljka je spas. Ukoliko imate hronične bolove, možda je lekar ipak bolji izbor!

4. Sinusi i grlo

Ovaj donji deo uha je povezan sa paranazalnim sinusima i grlom. Kad je hladno ili je u pitanju sinusna infekcija, štipaljka može učiniti čudo.

5. Varenje

Tik iznad ušne resice je tačka koja se dovodi u vezu sa probavom. Bol u stomaku ili grčevi mogu se smanjiti ili čak potpuno eliminisati. Usput, metoda se takođe može primeniti i preventivno …

6. Glava i srce

Uho je spojeno sa dva najvažnija dela uha – glavom i srcem. Glavobolja ili srčani problemi mogu se smanjiti štipaljkom ili prstom.
Izvor: uspesnazena.com

ZAŠTO TREBA SISATI BIJELI LUK?! PROČITAJTE OVAJ RIJEDAK, NEVJEROVATNO KORISTAN RECEPT!

Beli luk – fantastičan proizvod, neprocenljivih korisnih osobina. Ovo fantastično povrće poseduje antibakterijska svojstva, leči mnoge bolesti, uključujući različite prehlade, arterosklerozu i bolesti bubrega, jača kapilare i dobar je adaptogen.


U kineskoj medicini beli luk se koristi za potpuni oporavak organizma.

Uzimaju mali čen belog luka, stavljaju ga u usta i natapaju pljuvačkom,“šetajući“ po usnoj duplji. Ova procedura se radi ujutro tokom 30 minuta, kada je u našim ustima „đubrište“.
Efekat sisanja belog luka zaista je zapanjujući. Pljuvačka, zajedno sa hranljivim korisnim materijama dospeva u krv, čisti krvne sudove i limfu. Takođe, beli luk jača usnu duplju i desni prestaju krvariti.

Nakon procedure, beli luk treba ispljunuti i oprati zube. Ako se, i nakon pranja zuba, oseća miris, ubaciti u usta zrno kafe, ili malo peršunovog lista. Nekoliko gutljaja mleka će potpuno ukloniti miris belog luka iz usta.

Zašto stavljati beli luk u usta?

– Beli luk odlično čisti krv
– Stimuliše apetit
– Štiti od epidemije gripa i drugih respiratornih bolesti
– Neverovatna ojačava imunitet
– Koristan kod anemije
– Leči hronični bronhitis
– Pomaže kod bolesti bubrega i bešike
– Čisti kožu

Ako vam predstavlja problem staviti ceo čen belog luka u usta, počnite sa četvrtinom čena ili manjim komadićem, i polako povećavajte količinu.
Sa ovim receptom se ranije nisam susretala. On je zaista veoma delotvoran. Proverila sam ga na sebi:

Pošto sam jedno vreme bila anemična (posledica kursa agresivne hemioterapije), koristila sam dosta industrijskih preparata koji sadrže gvožđe. Dakle, ukinula sam ih i počela sam sisati beli luk, svako jutro. Nakon mesec dana odradila sam laboratorijske nalaze krvi. Zamislite moje iznenađenje kada sam uvidela da je moj hemoglobin 130 jedinica, pre je bio samo 90!

Ispričala sam za ovaj recept svojoj prijateljici, koja svake jeseni i proleća počinje sa „magarećim“kašljem. Znate na šta mislim, kašljete, poput psećeg laveža, i mislite da ćete dušu povratiti. Počela je sisati beli luk i postala fanom ove metode, jer kašalj je postepeno nestajao.

Njen muž je imao probleme sa bubrezima (mislim da je imao kamen, sada se ne sećam), u urinu je bilo krvi. Počeo je sisati beli luk, urin je postao čist, očistila se i koža.
Ovakvih slučajeve isceljivanja je mnogo. Upornim korišćenjima ovog recepta ljudi postižu veoma dobre rezultate.

Probajte i vi ovaj način, i podelite svoja iskustva, koja će biti dragocena kako za vas, tako i za sve naše čitaoce. Jer znanje je kao ljubav, deljenjem se umnožava. Budite zdravi!
Izvor: uspesnazena.com

KREMASTI RUČAK: MLJEVENO MESO S POVRĆEM U BIJELOM UMAKU

Za one koji će odlučiti isprobati ovaj recept jamčim da će uživati u kremastom okusu, a ujedno će meso i prilog imati na jednom mjestu. Vrlo ukusno, a uz salatu od svježeg kupusa na starinski način (poput svježe salate u dane ranog ljeta) uživanje će biti potpuno.

Sastojci 
Mljeveno meso s povrćem
35 dag miješanog mljevenog mesa
1 struk poriluka
4 veća krumpira
1 velika ili 2 manje mrkve
2 dl mlijeka
2 dl jogurta
2 jušne žlice mekog brašna
4 žlice ribanog parmezana
po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin
Salata od svježeg kupusa na starinski način
1/2 glavice bijelog svježeg kupusa
4 kriške dimljene pancete (slanine)
1/2 dl jabučnog octa
1 dl ulja
1 čajna žličica papra
1/2 čajne žličice kumina (kima)
po potrebi i ukusu soli
3 žlice tople vode

Priprema
Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku
1.
Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
2.
Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
3.
Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.
4.
U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i ribanim parmezanom.
5.
Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Salata
1.
Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
2.
Na roštilj tavi prepržiti 2 komada slanine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti slaninu da porumeni i da se savije.
3.
Na malo ulja popržiti ostatak slanine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro izmiješati te ukrasiti ploškama slanine.
Izvor: coolinarika.com   (Umag-u280)

GURMANSKA ŠTRUCA

Predlog za ukusan nedeljni rucak…bon appetit!:)
Gurmanska struca 2.
Sastojci
600 g pileceg belog mesa
5 jaja ( 2 sveza + 3 kuvana)
200 g kackavalja (trapista, gaude i sl.)
200 g mesnate slanine
1 glavica crnog luka
1 manja zemicka
1 kasika senfa
so, biber, Vegeta

Priprema
1.
Pilece filete samleti ali ostaviti i par celih kockica mesa, struca ce lepse izgledati u preseku.
2.
Crni luk sitno iseckati i proprziti na ulju, a zemicku potopiti u malo mleka da omeksa.
3.
Kackavalj i kuvana jaja iseci na sitnije kockice i izmesati sa belim mesom.
4.
Dodati preostala jaja, crni luk, omeksalu zemicku, senf (ako volite, nije obavezno) i zacine po ukusu, po potrebi dodati i malo krusnih mrvica/prezle, a moze i koja kockica slaninice.;)
5.
Kalup namazati margarinom i posuti mrvicama, obloziti tankim snitama slanine i staviti pripremljenu smesu.
6.
Ako su snite slanine dugacke, prebaciti ih odgore preko struce i fino ususkati, slike pripreme . 
7.
Ova struca se moze pripremiti na dva nacina:
8.
*1.* U veci, dublji pleh sipati vodu i staviti kalup sa mesom, pazeci da voda dopire do polovine kalupa. Peci na 200 C oko 1 sat, a pri kraju pecenja izvaditi strucu iz kalupa i zapeci je jos malo, da dobije finu koricu… gotova struca i snitica. :) 
*2.* Na dno vatrostalne posude poredjati snite slanine, a preko njih staviti nasu mesnu strucu ( samo oblikovati kao veknicu, nije je potrebno oblagati slaninom). Negde na pola pecenja, oko mesa rasporediti isecene pecurke, strucu premazati kiselim vrhnjem i sve zajedno ispeci do kraja.
Bon appetit!:)
Izvor: coolinarika.com   (mignonne)