utorak, 31. ožujka 2015.

ČOKO TORTA

Čokolada nije varanje. Nakon slanog jela čovijek treba nešto da sebi zasladi..Probajte!
torta

Sastojci

Broj osoba:
16 osoba
  • BISKVIT

  •  6 bjelanjaka
  •  7 zlica brasna
  •  7 zlica secera
  •  3-4 zlice kakaa
  •  4 zlice vode
  •  1 prasak za pecivo
  • COKOLADNA KREMA

  •  500 ml vrhnja za slag
  •  350 g mlijecne cokolade
  • SRACATELA KREMA

  •  350 ml vrhnja za slag
  •  1zlica meda
  •  150 g mlijecne cokolade
  • ukras

  •   mljeveni bademi
  •   naribana cokolada

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1

    Pecnicu prethodno zagrijati na 180 stupnjeva. Izmiksati bjelanjke sa secerom, dodati 7 zlica brasna, prasak za pecivo i 4 zlice vode te sve zajedno izmiksati. U izmiksanu smjesu umjesati 3-4 zlice kakaa. Smjesu rapodjeliti na tri djela tako da od papira za pecenje napravite 3 jednaka kruga i na svaki krug stavite dio smjese te staviti peci.

  2. COKOLADNA KREMA

    U loncic uliti vrhnje za slag te ga zagrijati (nesmije zakipjet) kada je vrhnje gotovo umjesati cokoladu, kada se cokolada otopi pustiti da se krema ohladi i stisne. Kada se krema stisne izmiksati i ostaviti da se jos malo ohladi.

  3. 1
    SRACATELA KREMA

    Izmiksati vrhnje za slag sa zlicicom meda i umjesati naribanu cokoladu i ostavitida se ohladi.
  4. 2
    Tortu nafilati, te ukrasiti bademima i cokoladom.
    Izvor: coolinarika.com     (marija17)

JAFFALADA

Kada su se sreli gospodin Čokoladni i ljepotica Nara to je bila ljubav na prvi pogled! Tako sjajna i narančasta unjela je svjetlosti u njegove tmurne dane. Od tada je ovaj par nerazdvojan, a kako bi se i Vi uvjerili u ovu sjajnu kombinaciju čokolade i naranče svakako isprobajte ovaj recept!

Sastojci

  • Biskvit

  •  5 jaja
  •  8 žlica šećera
  •  1 dcl ulja
  •  1 dcl vode
  •  8 žlica brašna
  •  3 žlice gorkog kakaa
  •  1 Prašak za pecivo Dolcela
  •  1 naranča
  • Krema

  •  3 Praška za puding od čokolade
  •  1 žlica Gussnel Dolcela
  •  1 litra i 2 dcl mlijeka
  •  10 žlica šećera
  •  200 grama maslaca
  •  200 grama Lino lade Jaffa
  • Žele od naranče

  •  3 žlice Gussnel Dolcela
  •  3 žlice šećera
  •  3 dcl soka od naranče

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Biskvit:
    U veću zdjelu odvojiti žumanjke, dodati šećer i izmiksati. U čašu uliti ulja do polovice, pa do vrha vode. Dodati žumanjku i šećeru te izmiksati.
    Dodati suhe sastojke i izmiksati. Istučene bjelanjke lagano umiješati u smjesu. Izlijati u kalup promjera 26cm (na kojem je podloga od masnog papira) i peći 30 minuta na 180 stupnjeva. Ohlađeni biskvit prerezati na dva dijela i namočiti sokom od jedne naranče.
  2. 2
    Krema:
    U prašak za puding dodati žlicu gussnel-a, 10 žlica šećera, 2dcl mlijeka i dobro promiješati. Dodati u 1l mlijeka i skuhati u puding. Kako bi izbjegli grudice, gotov puding uliti na veću tacnu i preko toga staviti prozirnu foliju! Kada se ohladi, staviti puding u zdjelu u kojoj je maslac sobne temperature i izmiksati. Dodati lino ladu jaffa. Za još bolji jaffa okus podijeliti kremu na dva dijela i u jedan dio dodati rashlađeni žele od naranče.
  3. 3
    Žele od naranče:
    Dobro promiješati 3 žlice gussnel-a sa 3 žlice šećera i 1dcl soka od naranče. Dodati u ostatak soka od naranče (kupovni ili iscijeđeni) i skuhati.

  4. 4
    Slaže se redom: biskvit, krema, krema sa želeom, biskvit! Ukrasiti sa šlagom i listićima čokolade.
    Izvor: coolinarika.com     (hocuto)

PIANO KOCKE

Recept je iz knjige najbolji kolači,biskvit je kao za gumeni kolač, a kremica lagano jogurtna ;)Ovaj kolač sam isprobala za  svoj ročkas i svi su bili oduševljeni pa ga i s tim razlogom stavljam da ga mogu naći kad se požele pianinooo deserta
Piano kocke

Sastojci

  •  BISKVIT 
  •   230 g oštrog brašna
  • 3 žlice ulja

  • 10 žlica šećera

  • 2 žlice kakaa

  • 2 žličice soda bikarbone

  • 4 žlice pekmeza od šljiva

  • 2 vanil šećera

  • 1/2 l mlijeka

  •  KREMA  
  • 300 ml voćnog jogurta
  • 6 žlica šećera

  • 300 ml slatkog vrhnja

  • 8 listića želatine

  •  ČOKOLADNA GLAZURA

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1 
    Prosijte i pomiješajte brašno,sodu i kakaao.Mlijeko ,šećer,vanil šećer,pekmez i ulje stavimo u mikser za blendiranje voća (shejker)i izmiksamo.Isprobala sam i sa običnim mikserom(možete i sa njime ili čak i sa običnom pjenjačom) ali kad stavim sve sastojke u shejker ispadne mi  ljepša tekstura  biskvita.Zatim tekuću smjesu dodamo u zdjelu sa suhim sastojcima i izmiješamo lagano pjenjačom.
  2. 2 
    Smjesu podijelimo na 3 duboka tanjura u jednakim omjerima,i ispečemo biskvite.Biskvit pečemo na papiru za pečenje na 180 stupnjeva cca 15 min ovisi o pečnici;)Promjer mog kalupa je 27* 17
  3. 3
    KREMA:Želatinu namočite da nabubri.Slatko vrhnje istucite sa šećerom u čvrsti šlag.Zatim  mu dodajte voćni jogurt i rastoljenu želatinu.Sve dobro izmiješajte i pripremljenom kremom filajte biskvite.
  4. 4
    Na vrh kolača stavite čokoladnu glazuru ;)

Posluživanje

p.s u orginalnom receptu od ove smjese biskvita se ispeku samo dvije kore ,a omjer kreme je 1/2 slatkog vrhnja,13 žlica šećera,1/2 l voćnog jogurta,3 želatine,ja sam sebi kremu prilagodila za ovaj svoj kalup za pečenje ;)
Izvor: coolinarika.com     (balerinarokoko)

SLASNI KEKSI SA KREM SIROM

Dosad nikad nisam radio s toliko mekanom, a podatnom smjesom iz koje su nastali tako ukusni keksi. Za razliku od ostalih receptata za prhke kekse, u ove ne idu jaja pa su idealni za one koji su alergični na njih. Možda nisu najatraktivniji keksi na svijetu, ali su izvrsnog okusa, tako da ih preporučam svima. Recept je preuzet iz knjige One Girl Cookies autorice Dawn Casale.
Slasni keksi s krem sirom

Sastojci

  •  250 g glatkog brašna
  •  1 čajna žličica soli
  •  100 g mljevenih lješnjaka (ili oraha, badema...)
  •  170 g maslaca
  •  115 g krem sira
  •  150 g šećera
  •  1 vanilin šećer (preporuka - bourbon vanilin)

Priprema

Vrijeme pripreme:
40 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Ugrijati pećnicu na 180 C.
  2. 2
    U posudi izmiješati brašno s lješnjakom i soli.
  3. 3
    U drugoj posudi miksati maslac (prethodno omekšao na sobnoj temperaturi) s krem sirom, šećerom i vanilin šećerom, sve dok se ne poveže.
  4. 4
    Izliti smjesu maslaca u prvu posudu s brašnom i dobro izmiješati.
  5. 5
    U tepsiju u koju smo stavili papir za pečenje slagati kuglice veličine oraha.
  6. 6
    Peći 14-16 minuta, sve dok rubovi ne dobiju laganu boju. Keksi ne smiju potamniti, dovoljno je samo da je dno pečeno, a hlađenjem će se stegnuti. To je to.
  7. 7
    Napomena: Po želji ih prošarajte otopljenom bijelom ili tamnom čokoladom ili ih spajajte gustim ganacheom, no nije potrebno jer su sami po sebi jako ukusni.
    Izvor: coolinarika.com    (Vazduh)

CHOCOLATE CHEESECAKE

Jedan Cheesecake bogat cokoladnim okusom, a ujedno je lagan i osvjezavajuc!
Cokoladni Cheesecake sa visnjama

Sastojci

  •  400 gr. Krem Sira
  •  200 gr. Slaga
  •  100 gr. Cokolade
  •  200 gr. Secera u Prahu
  •  2 kas. Kakaa
  • Podloga

  •  250 gr. (Plazma) Keksa
  •  100 gr. Cokolade
  •  50 gr. Putera

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Najprije pripremite podlogu, tako sto izmeljete keks, dodate istopljenu cokoladu i puter. Zatim rasporedite smjesu u okrugli kalup. Stavite podlogu u frizider dok pravite fil.
  2. 2
    1. Izmiksajte slag i dodajte istopljenu cokoladu i kakao. 
    2. U drugoj posudi izmjesajte krem sir i secer. Dodajte u ovu smjesu slag sa cokoladom. Izmiksajte dobro i prelijte preko podloge sa keksom. Ostavite Cheesecake 1 sat u zamrzivacu i nakon toga prebacite ga u frizider.
    Bon Appetit! 
    Izvor: coolinarika.com      ( )

SLATKE BRIOCHE KIFLICE

Juče sam vam predstavila lisnate kukuruzne kiflice, danas vam poredstavljam slatke brioche kiflice....od kada sam otkrila ovo brioche testo, najbolje mi je za sve vrste slatkih peciva...svašta se od njega može napraviti.
Slatke brioche kiflice

Sastojci

Broj osoba:
6 osoba
  • Sastojci za starter:

  •  100 g brašna
  •  250 ml toplog mleka
  •  7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
  •  1 kašičica meda
  • sastojci za testo:

  •  450 g brašna
  •  100 g šećera
  •  prstohvat soli
  •  1 jaje
  •  1 kašičica vanile ili 1 kesica vanilinog šećera
  •  50 g kisele pavlake ili gustog jogurta
  •   korica i sok od 1 pomorandže
  •  100 g putera
  • i još:

  •  200 g čokolade, nutela ili džem
  •   prah šećer

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1

    U vanglicu prosejati 100 g brašna a posebno prosejati preostalo brašno i u tih 100 g brašna ( ja sam koristila brašno za hleb, mislim da je to meko brašno ) dodati toplo,ali ne i vruće,mleko, kašičicu meda i kvasac,promešati i ostaviti da kvasac počne da radi.
  2. 2

    Kad se kvasac podigao dodati šećer, prstohvat soli jaje,koricu i sok od pomorandže, vanilu,pavlaku i promešati ( ja koristim mikser sa spiralnim nastavcima i sada, dodavati po 100 g brašna i mutiti ili mesiti sve dotle dok testo ne počne da se odvaja od stranica vanglice i na kraju dodati malo  po malo omekšali puter, isečen na kockice i mutiti tako dok se sav puter ne sjedini sa testom....otprilike celokupni proces mešenja testa mikserom traje od 10 do 15 minuta,što se testo bolje umesi, pecivo će biti bolje.
  3. 3

    Isipati testo na radnu površinu, premesiti ga ručno, oblikovati loptu i vratiti nazad u vanglicu, testo i dno vanglice blago pobrašniti.Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da stoji u frižideru 4 sata ili, ako hoćete,umesite testo i ostavite ga preko noći.
  4. 4

    Ohlađeno testo podeliti na 18 loptica ili kolike kiflice volite da vam budu (veće/manje ) Po želji, možete testo rastanjiti u veliki krug podeliti na 16 ili 20 truglova i praviti klasične kiflice...meni se ovako više sviđaju.
  5. 5 

    Blago pobrašniti radnu površinu ( ako je potrebno ) i rastanjiti testo u tanji pravougaonik na početku staviti čokoladu / nutelu / džem a drugi deo raseći na trakice..
  6. 6 

    Ja sam imala vrlo malo preostalog putera, pa sam ga otopila i premazala testo, ne bih vam preporučila da to radite jer ove trakice klize sa testa kad zavijete u rolnicu,ja sam imala samo za dve, a ostale nisam premazivala... Testo možete raseći i na ovaj način,meni je lepši ovaj prvi način.
  7. 7

    Sve pripremljene kiflice staviti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti oko pola sata da se testo odmori i još malo naraste.   Uključiti rernu na 175°C  da se zagreje. Pre nego što stavite kiflice u rernu da se peku, premazati ih sa mlekom, staviti u zagrejanu rernu i peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam pecivo lepo ne porumeni.
  8. 8

    Ohladiti pečeno pecivo na žici,posuti sa šećerom u prahu i poslužitri sa kafom, sokom,mlekom.... 
    Izvor: coolinarika.com    (Pomoravka) 

GRČKA POHANA FETA U SEZAMU S MEDOM

Neobicno fino jelo ,prava meza.Za ovaj recept izaberite kvalitetnu fetu ili sir iz salamure.Preliveno medom arija okusa..

Sastojci

Broj osoba:
4 osobe
  •  250g kvalitetnog feta sira ili sira iz salamure
  •  2 jaja
  •  1žličica mljevene crvene paprike
  •  1žličica svjeze mljevenog papra
  •  80-100g brašna
  •  100g sezama
  •  4žlice cvjetnog meda

Priprema

Vrijeme pripreme:
30 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Pripremite fetu.
    Izvadite je iz salamure ,rasola i obrisite.Velicina komada fete nije bitna ali debljina ne smije biti veca od 1,5 cm.Odrezite fetu najurednije sto mozete.
  2. 2
    Jaja razbijte u dublju zdjelu istucite ih vilicom.
    U drugu zdjelicu stavite brasno ,mljevenu crvenu papriku i papar,promijesajte sve zajedno.U trecu zdjelicu stavite sezam.
    Fetu prvo uvaljajte u jaje zatim u mjesavinu brasna ,potnovo u jaje a potom u sezam .Ponavlajte postupak dok ne potrosite cijelu fetu.
  3. 3 
    Po originalnom receptu feta se przi u dubom ulju/maslinovom ,no gotovo isti efekt dobivate przeci je u teflon tavi s malo maslinovog ulja.
    Pecite je po par minuta sa jedne i druge strane dok ne dobije finu zlatnu boju.
    Ocijedite na kuhinjskom papiru.
  4. 4 
    Po potrebi otopite malo med ko nije tekuc ako je prelijte njime jos vrucu fetu.
    Izvor: coolinarika.com    (Mucika)

PRAVI SE ZA 5 MINUTA,PIJE 5 DANA,SKIDA 3 KILOGRAMA!

Ukoliko želite da smršate za kratko vrijeme bez napornih dijeta, konzumirajte ovaj jednostavan napitak.


Sastojci:
– 60 grama peršuna

– 1 limun

– 2-3 dl vode



Usitnite peršun i iscjedite limunov sok. Stavite oba sastojka u čašu i prelijte vodom.


Pijte napitak ujutro na prazan stomak i to samo pet dana, a zatim napravite pauzu deset dana. Ovo piće ubrzava sagorevanje kalorija a organizmu obezbeđuje vitamine i minerale.

Peršun popravlja varenje i pomaže organizmu da izbaci višak tečnosti, pa tako i eliminiše nadutost.

www.izvorzdravlja.info/ korisno.net

KAKO OČISTITI KUVALO ZA VODU OD KAMENCA

Kada je električno kuvalo za vodu u pitanju, ono što je za njega potrebno uraditi s vremena na vreme je – očistiti ga od kamenca.

Najlakši i najefikasniji način za ovo je upravo uz upotrebu sirćeta! Možete koristiti bilo koju vrstu sirćeta, bilo alkoholno, jabukovo ili vinsko sirće. Pošto lako otapa kamenac, a nije štetno po zdravlje, sirće je idealan izbor za čišćenje svih površina na kojima se nahvatao kamenac.

Ono što je potrebno da uradite je sledeće:

1. U električno kuvalo za vodu sipajte sirće tako da prekrije celo metalno dno i dospite bar za još jedan prst. Možete sipati i celu šolju sirćeta jer ne može škoditi ni platici ni metalnom dnu.

2. Ostavite da tako odstoji bar 20-ak minuta. Za veće naslage kamenca, možete ostaviti da stoji i nekoliko sati.

3. Nakon ovoga, kuvalo dobro isperite vodim.

4. Postupak ponavljajte periodično (na svakih 10-ak korišćenja) kako bi vam kuvalo što duže koristilo.
Izvor: uspesnazena.com

KAKO PRAVILNO PRIPREMITI PIRINAČ(RIŽU) ZA KUHANJE

Pirinač je univezalni garnir, kako uz meso, tako i uz povrće. U kombinaciji sa različitim sosovima, pirinač se pretvara u neverovatno ukusno jelo. Pilav, u kom  pirinač pokazuje svoje najbolje kvalitete – pravi je specijalitet. Bitno je naučiti  pravilno kuvati pirinač. Ne znaju svi tajne pripreme ove ukusne i zdrave žitarice, domaćice su često  u nedoumici: treba li potapati pirinač pre kuvanja, treba li ga ispirati?


Da se izborite sa problemom lepljive ili raskuvane riže, potrebno je da ga obavezno potopite u vodu pre kuvanja. Kada potapate pirinač, skrob se izdvaja u vodu. Zrna se, u toku kuvanja, neće lepiti i raskuvati.

Obratite pažnju kako treba pravilno potapati pirinač:


 Najbolje je potapati pirinač u vodi sa temperaturom 60 °C

U previše vreloj vodi rizikujete napraviti lepljivu kašu

Ako ne želite u vruću, možete ga potopiti u hladnu vodu, ali na duže vreme, na nekoliko sati

Najukusniji pirinač ćete dobiti ako ga potopite u vruću vodu, i to dva puta.


Nakon prvog potapanja sačekajte da se voda potpuno ohladi, ocedite, pa ga ponovo prelijte vrućom vodom i sačekajte da se i ona ohladi.


Nakon toga, pirinač je spreman za kuvanje.

Sa takvim načinom potapanja, obareni pirinač, rižoto ili pilav biće idealan.


Tokom kuvanja pirinča pažljivo odmerite količinu vode. Na potrebnu količinu pirinča ide 1,3 puta više vode.

U provrelu vodu dodajte pirinač i malo soli i ostavite da se provri, a zatim nastavite sa kuvanjem na niskoj temperaturi u poklopljenoj posudi. Kuvajte oko 20 minuta, a zatim sklonite poklopac i nežno promešajte pirinač.
Izvor: uspesnazena.com

KAKO NAJLAKŠE OČISTITI VENECIJANERE (ŽALUZINE)

Većina prozora danas je nezamisliva bez popularnih venecijanera. Međutim, njihovo čišćenje i održavanje nije tako jednostavno i zahteva malo više vremena i strpljenja.



Ali, evo kako sebi možete olakšati čišćenje venecijanera. Potrebno vam je topla voda, alkoholno sirće i čista pamučna krpa. Ukoliko nemate krpu, još bolje vam može poslužiti stara pamučna čarapa, koju možete navući na ruku.

Uradite sledeće:

Pomešajte jednake količine tople vode i alkoholnog sirćeta. Umočite čarapu u rastvor vode i sirćeta, navucite na ruku, pa s njom prelazite jedno po jedno rebro venecijanera sa obe strane. Kada se čarapa zaprlja, samo je isperite u čistoj vodi i nastavite postupak.
Izvor: uspesnazena.com

ponedjeljak, 30. ožujka 2015.

OSTAVITE CIGARETE UZ POMOĆ OVOG DOMAĆEG SREDSTVA!

Pušenje je teško rešiva zavisnost, čak i ako ste pokušavali nekoliko puta. Ova navika je izuzetno jaka, i uprkos svim pokušajima, osećate se beznadežno. Ovaj apsolutno prirodan domaći recept, veoma je efikasan i pomaže ostavljanju pušenja, jednom za svagda.

Sastojci koji se koriste u ovom receptu su potpuno prirodni, i oni će pomoći da ostavite pušenje.

Domaće sredstvo za prestanak pušenja:

Sastojci:

- 1/2 grejpfruta
- 1/2 narandže
- 30 ml kokosovog ulja
- 5 gr origana
- 30 ml jojoba ulja
- 30 ml maslinovog ulja
- 20 ml čaja od kamilice

Priprema:

Iscedite sok od narandže i grejpfruta. Dodajte ostale sastojke i dobro promešajte do stvaranja homogene smese.

Nakon toga preručite u teglice ili kutijice, zgodne za nošenje.


Kako se primenjuje:

Smesu treba mazati ispod nosa, ili staviti nekoliko kapi na pamučnu maramicu i udisati svaki put kad osetite želju za pušenjem.
Izvor: uspesnazena.com

nedjelja, 29. ožujka 2015.

POSNE HURMAŠICE


Sastojci

  •  250 gr margarina
  •  2 žlice šećera u prahu
  •  150 gr kokosovog brašna
  •  1 vanilin šećer
  •  200 gr brašna
  •  1 prašak za pecivo
  • Sirup

  •  500 gr šećera
  •  500 ml vode
  •  2 vanilin šećera
  •  1 limun

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Umutiti margarin i šećer, dodati, brašno, kokosovo brašno i prašak za pecivo...
  2. 2
    Dobro izmešati i praviti hurmašice...
  3. 3
    Peći ih u podmazanom plehu, a pečene preliti sirupom od prokuvane vode, šečera, vanilin šećera i soka od limuna...
    Izvor: coolinarika.com

FONDAN ZA TORTE OD MEDA

Najbolji fondan s kojim sam radila...naravno da ovdje ima recepata za fondan s medom,ali u svima koje sam ja pregledala piše 1 žlica meda,a to je jako relativno.Med je jako teško mjeriti žlicom,malo više ili manje čini jako veliku razliku kod rada s fondanom.Recept sam dobila od moje drage jetrve koja već dugo radi s njim,a ja sam se tvrdoglavo držala recepte s glicerinom i voćnim šećerom.Dobar je i taj fondan,ali u usporedbi s ovim od meda...osjeti se razlika.
Torta pile by zinia

Sastojci

  •   SASTOJCI ZA FONDAN:
  •  500-600 g sitnog šećera
  •  50 g margarina
  •  50 g meda
  •  5 g želatine+2 žlice vode
  •   par kapi arome vanilije

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Želatinu izmiješati sa 2 žlice vode i ostaviti da nabubri.
    Med i margarin otopiti na laganoj vatri.Skloniti s vatre.
    U toplo staviti nabubrenu želatinu i promiješati da se želatina rastopi.
  2. 2
    Šećer u prahu OBAVEZNO PROSIJATI.
    500 g prosijanog šećera i prahu staviti u zdjelu,sipati otopljeni med,margarin i želatinu i promiješati,a potom mijesiti.Dodavati preostalih 100 g šećera i napraviti tj. zamijesiti masu(fondan).
  3. 3
    Dobiveni fondan je lijepo podatan i lagano se s njim radi.
    Ako se žele neke određene boje,odvojiti komad i umijesiti boju.Boju treba prethodno rastvoriti u 1-2 kapi vode.
    Ako se koristi zlatna boja nju je potrebno rastopiti u par kapi alkohola i fondan bojati kistom.Ja koristim običnu rakiju iako sam čitala da je najbolja vodka.
    Ovaj fondan nije tako osjetljiv na "znojenje",torta može stajati u frižideru bez problema.
    Također nije neophodna butter krema kao podloga,može to biti i ganache krema(napraviti klasični ganache,ostaviti da se ohladi pa s njim u frižider na 2-3 sata i potom ga izmiksati i mazati preko torte ili kolača).
    Moja jetrva kaže da je tim fondanom prekrivala i torte omazane tankim slojem klasnične,kuhane kreme s margarinom.
    Izvor: coolinarika.com

DIZANO TIJESTO-TEMELJNI RECEPT

Kod dizanog tijesta sve je uvijek poznato: brašno, kvasac, mlijeko, malo šećera, sol i ev. masnoća, i to bi bilo to. Međutim ovaj recept za temeljno dizano tijesto je zaista nešto super. Nema brige da ne uspije, nema brige oko posebnog dizanja tijesta, nema brige da nam nedostaje jer može stajati u hladnjaku i do 15 dana. Probajte, isplatit će se.
Dizano tijesto-temeljni recept

Sastojci

Broj osoba:
10 osoba
  • Tijesto

  •  1 kg mekanog brašna
  •  2 jušne žlice ulja
  •  1 jušna žlica soli
  •  1 kocka svježeg kvasca (varijanta: suhi kvasac)
  •  1 čaša jogurta
  •  2 kom jaja
  •  2 jušne žlice šećera
  •  4,5 dl mlijeka
  •  1 paketić praška za pecivo

Priprema

Vrijeme pripreme:
20 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Malo mlijeka, od ukupne predviđene količine, šećer i kvasac izmiješajte.

  2. 2
    U brašno stavite sve namirnice kao i izmješani kvas (prethodno ga ne treba dizati).
  3. 3
    Rukom (ili mikserom, spiralni nastavci) dobro izradite da dobijete glatko i podatno tijesto.
  4. 4
    Ne mora se dizati i nije ga potrebno dodatno lupati.
  5. 5
    Ostaviti u hladnjaku 2 sata da miruje.
  6. 6
    Od ovog tijesta možete raditi sve kolače ili bilo koje drugo jelo koje zahtijeva dizano tijesto.
  7. 7
    Umotano u foliju, tijesto može stajati i 15 dana u hladnjaku.