Pirinač je univezalni garnir, kako uz meso, tako i uz povrće. U kombinaciji sa različitim sosovima, pirinač se pretvara u neverovatno ukusno jelo. Pilav, u kom pirinač pokazuje svoje najbolje kvalitete – pravi je specijalitet. Bitno je naučiti pravilno kuvati pirinač. Ne znaju svi tajne pripreme ove ukusne i zdrave žitarice, domaćice su često u nedoumici: treba li potapati pirinač pre kuvanja, treba li ga ispirati?
Da se izborite sa problemom lepljive ili raskuvane riže, potrebno je da ga obavezno potopite u vodu pre kuvanja. Kada potapate pirinač, skrob se izdvaja u vodu. Zrna se, u toku kuvanja, neće lepiti i raskuvati.
Obratite pažnju kako treba pravilno potapati pirinač:
Najbolje je potapati pirinač u vodi sa temperaturom 60 °C
U previše vreloj vodi rizikujete napraviti lepljivu kašu
Ako ne želite u vruću, možete ga potopiti u hladnu vodu, ali na duže vreme, na nekoliko sati
Najukusniji pirinač ćete dobiti ako ga potopite u vruću vodu, i to dva puta.
Nakon prvog potapanja sačekajte da se voda potpuno ohladi, ocedite, pa ga ponovo prelijte vrućom vodom i sačekajte da se i ona ohladi.
Nakon toga, pirinač je spreman za kuvanje.
Sa takvim načinom potapanja, obareni pirinač, rižoto ili pilav biće idealan.
Tokom kuvanja pirinča pažljivo odmerite količinu vode. Na potrebnu količinu pirinča ide 1,3 puta više vode.
U provrelu vodu dodajte pirinač i malo soli i ostavite da se provri, a zatim nastavite sa kuvanjem na niskoj temperaturi u poklopljenoj posudi. Kuvajte oko 20 minuta, a zatim sklonite poklopac i nežno promešajte pirinač.
Izvor:
uspesnazena.com