srijeda, 3. lipnja 2015.

TIKVICE PUNJENE SA PILETINOM I ŠAMPINJONIMA

Tikvice, mlade, sočne, pune svežine…………………ovako volim da ih pripremam, ukus je fantastičan, prožimajući, nadopunjujći! Predstavnik prolećnog povrća, omiljeni član majske bašte, bar što se mene tiče:)


Sastojci  za 4 osobe
4 mlade tikvice
200-250 gr obarenog pilećeg mesa
200-250 gr mladih i manjih šampinjona
Kečap-blagi
začinsko bilje: mrvljena majčina dušica, bosiljak i sremuš (medveđi luk)
morska so ili kombinovana(Natrijum-Kalijumova)
1 jaje
1 kašika pavlake-20% mlečne msti
maslinovo ulje

Priprema
1.
Oprati tikvice, ocediti, pa preseći uzduž, na dve jednake polovine.
Ne guliti tikvice!!!
U ovom period kora je mlada, vrlo lako svarljiva, a u samom sloju, ispod nje same, je značajan sadržaj vrlo korisnih komponenti.
2.
Zatim, izdubiti unutrašnjost, očistiti od mladih semenki.Pošto su tikvice mlade, semenke su još neformirane, meke I nema ih mnogo, tako da se malo odstrani iz središta.
3.
Unutar tikvice, dubljenjem središnjeg dela, formira se udubljenje, koje filujemo barenim mesom, posolimo, dodamo mrvljeni bosilja, pa prelijemo blagim kečapom, poredamo pečurke, isečene na tanke listiće, vrlo malo posolimo, pospemo mrvljenom majčinom dušicom I sremušem.
Na kraju sve blago poprskati maslinovim uljem.
Postupak :)
4.Peći u prethodno zagrejanoj pećnici, na 200 stepeni.
4.
Pred sam kraj, izvaditi tikvice iz rerne, pa zaliti sa smesom od penasto umućenog jednog jajeta i pavlake, te vratiti u rernu još 4-5 minuta.
5.
Jedna od mogućnosti serviranja je uz kiselo mleko ili kefir, služiti toplo.
Prijatno!
Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar