petak, 13. ožujka 2015.

MAJKINE KIFLE

Koje god kifle da sam jela, pravila nisu ni pridji ovim Majkinim kiflama. Toliko su mekane, lisnate i mirisljave da nikog ne ostavljaju ravnodusnim. Lako i brzo se naprave, a jos brze pojedu! Dragi prijatelji probajte!
MAJKINE KIFLE

Sastojci

  •  Testo
  •  1/2 litre pola mleka, pola vode
  •  40 gr svezeg kvasca
  •  1 dl ulja
  •  800-900 gr belog brasna za fina peciva
  •  1 kasika soli
  •  1 kasika secera
  •  oko 1,5 dl topljene svinjske masti, (moze i margarinom, ali uz dodatak ulja u topljeni margarin)
  •   oko 50 gr margarina za premazivanje pecenih kifli
  •  1 jaje kasika mleka, za premazivanje, so, kim, susam

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1 Majkine kifle /slika/1985561/
    Ovako! Testo je veoma jednostavno i lako se pravi. Od navedenih sastojaka umesite lepo glatko mekano testo. Ostaviti da nadodje. Izruciti testo na radnu povrsinu i podeliti na oko 15-20 jufkica u zavisnosti koliko velike kifle zelite. napomena: Kolicina brasna moze da varira, znaci stavljajte po osecaju moze biti i manje i vise od napisane kolicine.
  2. 2 Majkine kifle /slika/1985565/
    Uzeti jufku po jufku i razviti oklagijom, kao sto je prikazano na slici.
  3. 3 Majkine kifle /slika/1985567/
    Prvo razvijem tacan broj jufkica koliko mi staje u prvi pleh, oko 10-12. Otopim mast, ali ne vrelo da bude, pa cetkicom premazem svaku razvijenu jufkicu. Ostavim otprilike oko 5 minuta, da bih mogla da je u ruke isteglim.
  4. 4 Majkine kifle /slika/1985621/
    Kad se lepo rastegli umotavam.

  5. 5 Majkine kifle /slika/1985625/
     Postavite testo tako da vam je siri kraj na stolu, a uzi pada niz sto. Kao stoje na slici.
  6. 6 Majkine kifle /slika/1985635/
    Jednom rukom motajte i povlacite testo na sto, a drugom vucite da bi imali sto cvrsce umotanu kiflu.
  7. 7 Majkine kifle /slika/1985637/
    Umotane kifle poredjajte u podmazan pleh. Ja umutim celo jaje sa kasikom slatkog mleka i tako premazujem, pospem krupnom solju i kimom, susamom vec po vasoj zelji. U plehu stoje u zavisnosti od temperature prostorije, ali prosek oko 25 minuta. Taman dok se rerna zagreje.
  8. 8 /slika/1985639/
    Pecem ih u dobro zagrejanu rernu oko 230 C. Dok ne dobiju zlatnu boju. Nikako ih ne pecite na slaboj temperaturi.
    Pecene i tek izvadjene iz rerne kockicom margarina samo blago predjem odozgo da se zacakle.
  9. 9 Makine kifle /slika/1985651/

    Mekane kao dusa!
  10. 10 Majkine kifle /slika/1985655/
    Ove kifle mozete praviti i u slatkoj varijanti, dzem, nutela, eurokrem. Prednost odnosno ono sto ih pravi fantasticnim jeste sto se testo razvuce i celom duzinom stavi nadev. Tako da kad su pecene celom duzinom imate punjenje, sto i jeste slast i cilj.
    Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar