Sastojci
Biskvit:
- 3 kom jaja
- 150 g secera
- 220 g brasna
- 30 g kakao praha
- 2 zlicice vanilije
- 2 zlicice praska za pecivo
- 100 ml ulja
- 150 ml mlijeka
Zuta krema:
- 500 ml mlijeka
- 150 g secera
- 5 zutanjaka
- 2 zlicice vanilin secera
- 40 g skrobnog brasna
- 200 g neslanog putra
- 100 g staub secera
- ribana korica od limuna
Bijela krema (schaum):
- 5 bjelanjaka
- 200 g secera
- 4 zlice vode
- sok od pola limuna
Priprema
- Težina:
-
1
Biskvit:
- Brasno, kakao i prasak za pecivo prosij u vecu zdjelu.
- U drugoj zdjeli izmiksaj jaja sa secerom I vanilijom, kad je dobro umuceno dodaj ulje i mlijeko. Polako dodaj tu smjesu pripremljenom brašnu i sve zajedno dobro izmijesaj da nema grudica.
- Pekla sam na 180 C (s ventilatorom) nepunih 20 minuta, ti prilagodi svojoj pecnici kako inace peces biskvite. Vazno je da se biskvit ne prepece.
-
2
Zuta krema:
Stavi mlijeko s vanilijom da se kuha, nemoj da zakipi.
U medjuvremenu pjenasto izmiksaj zutanjke sa secerom i vanilijom i na kraju umijesaj skrobno brasno.
Neposredno prije mlijeko zakipi, skini ga s ringle, smanji vatru, malo vruceg mlijeka ulij u zutanjke i dobro sve izmijesaj pjenjacom, a onda sve izlij u serpicu s mlijekom i vrati na ringlu. Neprekidno mijesaj pjenjacom na laganoj vatri da se krema zgusne.
Pjenasto umuti putar i staub secer i pomalo umijesaj u ohladjenu kremu, na kraju dodaj koricu od limuna pa sve zajedno dobro izmiksaj i premazi preko ohladjenog biskvita.
-
3
Schaum:
Pola secera stavi s vodom u mali loncic da se kuha i postane gusti sirup. Ako imas kuhinjski termometar prati kad sirup postigne temperaturu od 120 C pa smakni s vatre.
Bjelanjke ulupaj u snijeg, postepeno dodaj drugu polovicu secera neprekidno miksajuci i na kraju pazljivo sipaj u tankom mlazu vruci secerni sirup.
Smjesu miksaj dok se ne rashladi, nekih desetak minuta, zdjelu mozes staviti u vecu zdjelu s ledom pa ces tako ubrzati hladjenje. Pri kraju dodaj limunov sok.
Premazi preko zute kreme.
Posluživanje
Ostavi kolac u hladnjaku par sati prije posluzivanja. Kad je leden, nije presladak - ne znam kako :DJa uvijek u snijeg stavim sok od cijelog limuna, to mi lijepo presijece schaum da ne bude presladak. Obicno se stavlja pola, ti prilagodi svom ukusu :)
Hvala LuLi za odlican biskvit recept!
Update dan kasnije:
Dvije kocke ostale i prenocile u hladnjaku, biskvit je neocekivano socan, jos bolji nego jucer. Stvarno iskreno preporucujem za kremaste kolace i torte.
Izvor: coolinarika.com / autorica: yuha
0 komentari:
Objavi komentar