petak, 13. ožujka 2015.

ČEŠKI KOLAČ NA SOČNOM BISKVITU

Originalni recept je najvjerojatnije iz kuharice ”Bilus, Rodé, Bozic: Domaci kolaci”, ali ih naravno ima jos uz razne dopune ili prepravke. Htjela sam socniji biskvit za ovaj kolac, a da ga ne moram zaljevati pa sam isprobala recept ”Najbolji i najsocniji biskvit” od LuLi; posto ne volim brasno u kremama, zamijenila sam ga skrobnim brasnom. Malo izmjene i jos uvijek je fino, fino....
Ceski kolac na socnom biskvitu

Sastojci

  • Biskvit:

  •  3 kom jaja
  •  150 g secera
  •  220 g brasna
  •  30 g kakao praha
  •  2 zlicice vanilije
  •  2 zlicice praska za pecivo
  •  100 ml ulja
  •  150 ml mlijeka
  • Zuta krema:

  •  500 ml mlijeka
  •  150 g secera
  •  5 zutanjaka
  •  2 zlicice vanilin secera
  •  40 g skrobnog brasna
  •  200 g neslanog putra
  •  100 g staub secera
  •   ribana korica od limuna
  • Bijela krema (schaum):

  •  5 bjelanjaka
  •  200 g secera
  •  4 zlice vode
  •   sok od pola limuna

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Biskvit:

    1. Brasno, kakao i prasak za pecivo prosij u vecu zdjelu.
    2. U drugoj zdjeli izmiksaj jaja sa secerom I vanilijom, kad je dobro umuceno dodaj ulje i mlijeko. Polako dodaj tu smjesu pripremljenom brašnu i sve zajedno dobro izmijesaj da nema grudica.
    3. Pekla sam na 180 C (s ventilatorom) nepunih 20 minuta, ti prilagodi svojoj pecnici kako inace peces biskvite. Vazno je da se biskvit ne prepece.
    ’Najbolji i najsocniji biskvit’ by LuLi: http://www.coolinarika.com/recept/najbolji-i-najsocniji-biskvit/

  2. 2
    Zuta krema:

    Stavi mlijeko s vanilijom da se kuha, nemoj da zakipi.
    U medjuvremenu pjenasto izmiksaj zutanjke sa secerom i vanilijom i na kraju umijesaj skrobno brasno.
    Neposredno prije mlijeko zakipi, skini ga s ringle, smanji vatru, malo vruceg mlijeka ulij u zutanjke i dobro sve izmijesaj pjenjacom, a onda sve izlij u serpicu s mlijekom i vrati na ringlu. Neprekidno mijesaj pjenjacom na laganoj vatri da se krema zgusne.

    Pjenasto umuti putar i staub secer i pomalo umijesaj u ohladjenu kremu, na kraju dodaj koricu od limuna pa sve zajedno dobro izmiksaj i premazi preko ohladjenog biskvita.

  3. 3
    Schaum:

    Pola secera stavi s vodom u mali loncic da se kuha i postane gusti sirup. Ako imas kuhinjski termometar prati kad sirup postigne temperaturu od 120 C pa smakni s vatre.

    Bjelanjke ulupaj u snijeg, postepeno dodaj drugu polovicu secera neprekidno miksajuci i na kraju pazljivo sipaj u tankom mlazu vruci secerni sirup.
    Smjesu miksaj dok se ne rashladi, nekih desetak minuta, zdjelu mozes staviti u vecu zdjelu s ledom pa ces tako ubrzati hladjenje. Pri kraju dodaj limunov sok.
    Premazi preko zute kreme.

Posluživanje

Ostavi kolac u hladnjaku par sati prije posluzivanja. Kad je leden, nije presladak - ne znam kako :D

Ja uvijek u snijeg stavim sok od cijelog limuna, to mi lijepo presijece schaum da ne bude presladak. Obicno se stavlja pola, ti prilagodi svom ukusu :)

Hvala LuLi za odlican biskvit recept!

Update dan kasnije:
Dvije kocke ostale i prenocile u hladnjaku, biskvit je neocekivano socan, jos bolji nego jucer. Stvarno iskreno preporucujem za kremaste kolace i torte.
Izvor: coolinarika.com / autorica: yuha

0 komentari:

Objavi komentar