nedjelja, 8. studenoga 2015.

KOLAC SA MINERALNOM (KISELOM) VODOM KOJA MU DAJE VAZDUŠASTU MEKOĆU

Jako ukusan i socan kolac, mirisan, cokoladni, posebnu socnost mu daje mineralna (kisela radenska) voda koja daje kolacu vazdusastu konzistenciju.

SASTOJCI
5 vecih jaja
300 g. secera
1 vanilin secera
1 prstohvat soli
150 g. mljevenih ljesnjaka
30 g. gorkog kakaa
75 g. kakaa(za piti,nesquik,kaba,krasekspres...)
200 g. brasna
1 prasak za pecivo
180 ml. ulja
180 ml. mineralne vode(gazirane/radenske)
Glazura:
100 g. cokolade(mljecne ili tamne za kuvanje)
15 g. margarina
50 g. pecenih seckanih ljesnjaka.

PRIPREMA
Rernu zagrejte na 175 °C.
Pleh za hleb uski dugacki (vel.30 cm.zapremine oko 2 1/2l)podmazite samaslacem i pospite sa prezlom(krusnim mrvicama).

Jaja,secer,van.secer i prstohvat soli mutite mikserom oko 8 min.
Suve sastojke mljev. ljesnike,brasno,prasak za pecivo obe vrste kakaa,pomjesajte i postepeno dodavajte u umucenu masu od jaja.

Na kraju prvo postepeno dodavajte ulje,kad se umuti dodavajte mineralnu vodu.
Sve lagano mutite mikserom.
Masa ce vam biti tecna i redja,tako mora.

Masu sipajte u pleh, zatim rernu smajite na 150°C
i stavite peci oko 1 h.dok ne porumeni(kolac probajte cackaicom,tako sto ce te zabosti u sredinu kolaca ako je cackalica suva,kolac je gotov).

Kolac odmah prevrnite na zicu(giter za kolace)i ostavite da se ohladi 20 min.
Cokoladu otopite na pari u otopljeno dodajte maslac,sve dobro promesate i premazite po kolacu sa glazurom.

Ljesnike sjeckani na listice prepecite u suvoj tavi i pospite po glazuri nakon 10 min.sto ste je naneli na kolac.
Kolac ohladite,seci na snjite,i servirajte ga uz malo ulucene slatke pavlake/slaga..

Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar