Ćevape
uglavnom
svi volimo i vrlo rado ih jedemo. Tajna dobrih ćevapa je upravo u dobrom
poljevu za lepinu. U nastavku donosimo vam recept za ukusne
domaće ćevape! Mmmm :D :D
|
- 750 gr junetine
- 250 gr ovčetine
- 1 kašika soli
- 1 kašika vegete
- 1 kašika bibera
- 1/2 glavice bijelog luka
- 1 kašika kajmaka
- malo mineralne
Obavezni prilozi:
- Što više crvenog luka to bolje
- Kajmak ili ajvar po želji
- Jogurt ili kiselo mlijeko
Poljev za lepinu:
- provrela voda
- malo goveđeg temeljca ili kocka
- vegeta
- malo ulja
- peršunov list
- bijeli luk
- biber
Priprema poljeva:
Stavite sve
začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da
prokljuća.
Priprema ćevapa:
Meso narežite na
sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x
U multipraktiku
usitnite češnjak tako da izađe sok
Meso pomješajte
sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom.
Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider
Ćevape oblikujte
uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
Pecite ih na
roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja
Kad su skoro
gotovi prelijte ih zaljevom
Lepinje namoćite
zaljevom i malo zapecite
Nadamo se da će
vam se svidjeti i da ćete imati ukusan roštilj… Ne zaboravite podijeliti s
prijateljima
Izvor: http://blog.neum-bih.com
0 komentari:
Objavi komentar