Pages - Menu

četvrtak, 5. ožujka 2015.

RECEPT ZA DOMAĆE ĆEVAPE


 
Ćevape uglavnom svi volimo i vrlo rado ih jedemo. Tajna dobrih ćevapa je upravo u dobrom poljevu za lepinu. U nastavku donosimo vam recept za ukusne domaće ćevape! Mmmm :D :D

Sastojci
  • 750 gr junetine
  • 250 gr ovčetine
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika vegete
  • 1 kašika bibera
  • 1/2 glavice bijelog luka
  • 1 kašika kajmaka
  • malo mineralne
Obavezni prilozi:
  • Što više crvenog luka to bolje
  • Kajmak ili ajvar po želji
  • Jogurt ili kiselo mlijeko
Poljev za lepinu:
  • provrela voda
  • malo goveđeg temeljca ili kocka
  • vegeta
  • malo ulja
  • peršunov list
  • bijeli luk
  • biber
Priprema poljeva:
Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da prokljuća.

Priprema ćevapa:

Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x
U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok
Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider
Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja
Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom
Lepinje namoćite zaljevom i malo zapecite
Nadamo se da će vam se svidjeti i da ćete imati ukusan roštilj… Ne zaboravite podijeliti s prijateljima

Izvor: http://blog.neum-bih.com

Nema komentara:

Objavi komentar