srijeda, 11. ožujka 2015.
Home »
Recepti za slatka jela
» NEVALJALAC OD KEKSA -U POZITIVNOM SMISLU, BEZOBRAZNO JE JEFTIN
NEVALJALAC OD KEKSA -U POZITIVNOM SMISLU, BEZOBRAZNO JE JEFTIN
SASTOJCI
Fil
• 300g mljevenog keksa
• 4 jajeta
• 150g štauba (šećera u prahu)
• 100g mliječne čokolade
• 100g bijele čokolade
• 250g margarina
Tijesto
• cca 250g Keks u komadima
• cca 3dl Mlijeko za namakanje keksa
Prekrivač
• 100g čokolade za kuhanje
• 110ml slatke pavlake (vrhnja)
PRIRPEMA
Umutiti jaja sa šećerom i dodati mljeveni keks. Umućenu smjesu podjeliti na dva jednaka dijela.
Pola margarina otopiti na što laganijoj vatri, dodati izlomljenu mliječnu čokoladu i mješati dok se ne rastopi. Izliti u jednu polovicu smjese od keksa, promješati prvo kašikom da se sjedini pa onda mikserom ( da ne bi bilo prskanja ).
Ponoviti sve isto kao pod 2. samo sa bijelom čokoladom.
U manju tepsiju ili dublju tacnu (20×30) redati keks namočen u mlijeko, premazati svijetlom smjesom, složiti drugi red keksa namočenog u mlijeko, premazati tamnom smjesom i završiti s keksom. Da ne zaboravim napomenuti – namočenim u mlijeko :)
Napomena glede fila
U originalnom receptu nema srednjeg redanja keksa nego ide bijeli fil pa tamni fil.
Za odozgo poslužila sam se omiljenom mi ganache kremom . Znači, zagrijati slatku pavlaku do vrenja, pa je preliti preko izlomljene čokolade. Lagano mješati dok se čokolada otopi, ubaciti u frižider, neka stoji tamo jedno sat i pol. Kad se fino stisne izraditi mikserom i premazati preko kolača.
P.S. U originalnom receptu je korišten plazma keks (mljeveni i u komadu za slaganje), a ja sam koristila obični petit keks.
P.S.S. Pravljenje kolač traje 30 minuta ako izuzmemo čekanje da se ganache rashladi i stisne.
Izvor: http://www.coolinarika.com/ http://recepti-torte-i-kolaci.blogspot.com
0 komentari:
Objavi komentar