Pages - Menu

srijeda, 29. srpnja 2015.

DOMAĆE LAZANJE

Testeninu pravim sama, a spremam je na više načina... ovaj je sa kuvanim ceđenim paradaizom …


Sastojci

Broj osoba:
6 osoba
Priprema lazanja (oko 600 gr)

 6 kom jaja
 600 gr brašna
 1/2 kašičice soli
Priprema jela:

 600 gr domaćih lazanja
 400-500 gr mlevenog mesa
 1 dl ulja
 1 glavica crnog luka
 1 čen belog luka
 1. kašičica soli
 prstohvat mlevenog bibera
 1. kašičica vegete
 3 dl kuvanog ceđenog paradaiza
 4 kašike brašna
 8 dl mleka
 prstohvat origana
 ½ kašičice muskatnog oraha
 200 gr kačkavalja

Priprema

1
Priprema lazanja: Zamesiti tvrdo testo od 6 jaja, 600 gr brašna i pola kašičice soli, da se ne lepi (od mere sa 6 jaja dobije se najmanje 600 gr suve testenine, a količina zavisi od veličine jaja, prema kojoj se dodaje i količina brašna). Testo iseći na trake i rastanjiti na mašini za testenine, debljine oko 1,5 mm. Tako istanjene trake iseći na pravougaonike i ostaviti na stolnjaku da se osuše.  Suve lazanje čuvati u papirnoj ili platnenoj vrećici do upotrebe.
2
U slanoj vodi, u koju je dodato malo ulja, stavljati po 4-5 komada lazanja da se kuvaju oko 5-6 minuta, da se ne prekuvaju i ne zalepe. Vaditi ih iz šerpe, isprati malo pod mlazom hladne vode i ređati na kuhinjsku krpu do slaganja.
3
Na ulju staklasto propržiti sitno seckan crni luk, dodati protisnut beli luk, pa dodati mleveno meso i pržiti oko 10 minuta. Dodati so, biber, vegetu i origano.
4
U drugoj šerpi napraviti bešamel sos. Zagrejati ulje na srednjoj temperaturi, dodati brašno i propržiti ga da blago porumeni, ali da ne izgori, pa nalivati po malo hladnog mleka, neprestano mešajući. Posoliti, pobiberiti i narendati morski oraščić. Mleko nalivati sve dok se ne dotera gustina sosa, koji treba da bude malo ređi od uobičajenog bešamel sosa, jer će se pri pečenju lazanja još malo zgusnuti.
5
Tepsiju veličine 35 x 25 cm premazati tankim slojem ulja (i dno i zidove), pa na dno poređati prvi sloj lazanja, da se što bolje prekrije dno tepsije.
6
Sipati trećinu mesa i ravnomerno rasporediti po celoj površini.
7
Preko mesa preliti oko 1 dl kuvanog paradaiza, preko toga naneti četvrtinu bešamel sosa i posuti rendanim kačkavaljem.
8
Preko kačkavalja poređati drugi sloj lazanja, meso, paradaiz, bešamel, kačkavalj, pa postupak ponoviti  još jednom.
9
Četvrti sloj lazanja preliti ostatkom bešamel sosa i posuti obilnije rendanim  kačkavaljem.
10
Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 180`C, da se kačkavalj rastopi, porumeni i zapeče.

    izvor:  http://www.coolinarika.com

JEDNOSTAVNO SI NAPRAVITE NAJUKUSNIJI OSVJEŽAVAJUĆI NAPITAK NA SVIJETU

Izraelci su opravdano ponosni na napitak koji je po mnogima najukusniji osvežavajući letnji napitak na svetu. Probali smo i s oduševljenjem se pridružujemo oceni.


Ime lemonana nastalo je spajanjem dve hebrejske reči „lemon“ i „nana“. Evo originalnog izraelskog recepta:

Potrebno vam je: Za 2 veeelike čaše ili za 1 litar lemonane potrebno je 4 limuna srednje veličine, puna šaka svežih listova nane, 3 kašike šećera, 3 velike šolje leda.

Priprema:  Iscedite limun i sok sipajte u bokal. Dodajte listove nane i šećer rastvoren u pola čaše vruće vode. Ubacite u bokal led, dobro promešajte i pijuckajte.

MALE TAJNE
- Lemonana je lepša ako bar sat vremena odstoji u frižideru.
- Ukus je mnogo intenzivniji ako sve sastojke stavite u blender i dobro izmiksate.
- Ako nemate svežu nanu, upotrebite kesice čaja. Nije to to, ali može da posluži.
- Ukus je fantastičan i sa limetom, mlađom rođakom limuna
Izvor: zena.blic.rs

NE BISTE VJEROVALI: PRETJERANI UNOS VODE MOŽE DA OSTAVI KOBNE POSLJEDICE!

Iako sa svih strana apeluju da je unošenje tečnosti jako bitno, naročito u letnjim mesecima kada su visoke temperature, vodite računa da ne preterate. Stručnjaci su otkrili da postoji opasnost od prevelikog unosa tečnosti što može dovesti do hiponatremije.


Hiponatrijemija je poremećaj elektrolita koji karakteriše snižena koncentracija natrijuma u krvi čoveka. Hiponatermija nastupa uz pojačan unos vode, a simptomi su mučnina, povraćanje, gubitak svesti, a zabeležen je i smrtni slučaj.

Najčešće greške koje ljudi prave jesu te što posežu za flašama vode i u trenutcima kada ne osećaju žeđ, što je pogrešno i ne bi trebalo da se radi. Organizam sam šalje mozgu signale kada oseti potrebu za unosom tečnosti i trebalo bi da osluškujete organizam i da popijete tečnost samo onda kada vam se javi želja.

Stručnjaci napominju da ukoliko dehidrirate lakše ćete se oporaviti i nadomestiti vodu u organizmu, nego ukoliko preterate sa unosom tečnosti. Kada se u organizam unese previše tečnosti, organizam nije u mogućnosti da izluči višak vode, pa tako krv postaje razređena, a stanice u telu oteknu što može biti jako opasno.

Stručnjaci napominju da optimalan unos tečnosti u organizam individualan i da zavisi od mnogo faktora kao što su godine, telesna masa, geografski položaj, ali prosečna norma je oko osam čaša vode na dan.

Trebalo bi imati na umu da i hrana koju unosimo u toku dana takođe sadrži određenu količinu vode, pa tako i od toga šta smo u toku dana pojeli zavisiće i koliko nam je vode potrebno. Putem drugiha napitaka kao što su kafa, mleko, sokovi, gaziraninapici, takođe unosimo vodu, ali i putem hrane, kao što je supa, voće, zeleno povrće i duge.
Izvor: zena.blic.rs

NAJSLAĐE LJETNO OSVJEŽENJE: SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O LUBENICI!

Slatka, hladna i ukusna lubenica pravo je letnje osveženje. Bez obzira na koji način uživate u lubenici, da li u svežoj kriški, soku ili sladoledu, nekoliko stvari treba da znate.


1) SEČENJE LUBENICE
Sečenje lubenice ponekad može biti prilično naporan posao. jedan od načina da skratite sebi muke je da lubenicu umesto po dužini sečete po širini. Jedan od kreativnih načina da isečete lubenicu možete pogledati ovde.

2) NE POSTOJE ZDRAVSTVENI RIZICI
Sa lubenicom ne možete da preterate. Ne samo da ne proizvodi sporedne efekte, već je dobra za celokupno zdravlje organizma. Iako je sastavljena od čak 92 odsto vode, ona ima pregršt hranljivih materija. Lubenica ima protivupalno dejstvo, pozitivno utiče na varenje, kosu, kožu, zdravlje srca i uspešno se bori protiv raka.

3) GRLOVANA LUBENICA
Grilovana lubenica je omiljena je letnja poslastica koja ne zahteva mnogo muke kada je priprema u pitanju. Sve što je potrebno je da isečete deblje parče lubenice, namažite je medom i stavite na roštilj, a kako to izgleda pogledati ovde.

4) LUBENICA SA SOLJU
Možda vam ne zvuči logično, ali posolite parče lubenice, ono ipak neće postati slano. Naprotiv, biće još slađe. Isti efekat možete da postignete sa šećerom. Naravno, vodite računa koliko šećera stavljate u lubenicu, da ne biste preterali.

5) LUBENICA PODMLAĐUJE
Zahvaljujući likopenu koji sadrži, lubenica pomaže koži da ostane zdrava i mlada. Istraživanja su pokazala da lubenica za 40% smanjuje rizik od oštećenja kože sunčanim zračenjem.
Izvor: zena.blic.rs

utorak, 28. srpnja 2015.

ČIZKEJK SA ŠUMSKIM VOĆEM

Poslastica zavodljivog ukusa koja se veoma lako pravi.

 
Sastojci
300 g mlevenog keksa
125 g maslaca
1 dl mleka
300 g krem-sira
200 g šećera
čaša kisele pavlake
250 ml slatke pavlake
500 g smrznutog šumskog voća
1,5 kesica želatina

Priprema
1. Za testo mleven keks pomešajte s maslacem i hladnim mlekom. Masu razvijte u modlu sa stranicama koje se otvaraju.

2. Za prvi fil umutite krem-sir s polovinom šećera i kiselom pavlakom, i na kraju dodajte umućenu slatku pavlaku. Fil sipajte preko već napravljene kore. Stavite u frižider da se stegne.

3. Za drugi fil šumsko voće prokuvajte s ostatkom šećera i dodajte želatin koji ste prethodno pomešali s malo soka koje je pustilo voće dok se odmrzavalo. Prohlađenu smesu prelijte preko fila od sira. Kad se želatin stegne, skinite stranice modle.

Izvor: stvarukusa.rs /zenskikutak.rs

PIZZA OD LUBENICE: Kad jednom probate, ješćete je cjelo ljeto!

Ova simpatična, osvežavajuća poslastica idealna je za vrele letnje dane

 
Nabavite dosta lubenica i spremite se,  jer ćete ovog leta praviti samo jednu poslasticu - letnju picu!

Za pripremu ove poslastice nije vam potrebno kulinarsko umeće ni mnogo novca, već samo lubenica, voće po izboru i mali kreativnosti!

Isecite lubenicu na kolutove, da bi vam bilo lakše za sečenje isecite odmah i trouglove, odnosno komadiće "pice", poređajte po svakom parčetu voće po želji i uživajte.

Možete koristiti pomorandže, mandarine, banane, jabuke, kupine, maline, ananas, kivi, bobičasto voće, šta god poželite!

Ako volite da eksperimentišete, pomešajte ukuse i dodajte neki sos, sir ili začinsku biljku.

Okupite porodicu ili društvo i uživajte u letnjim večerima uz slasnu letnju picu od lubenice, jer kad je jednom probate, zauvek će vam ostati omiljena letnja poslastica!

Foto: Shutterstock
Izvor: Stil / zenskikutak.rs

PROČITAJ PA PROSLIJEDI MUŽU: Otvoreno pismo jedne mame svim muškarcima!

Koristiš mozak, imaš čak i vremena za razmišljanje i najvažnije, imaš i slobodu. Za to vreme, nekoliko kilometara dalje, tvoja druga polovina šeta kućom kao zombi nakon što je odspavala čitava dva sata tokom noći

 

Britanka Nikol Bon odlučila je da se otvorenim pismom obrati svim muževima koji nemaju razumevanja za sve ono što njihove lepše polovine urade u toku jednog dana.

Naime, ova tridesetčetvorogodišnja mama iz Londona pokrenula je blog pod nazivom "Mama napada" u kome opisuje svakodnevne situacije i događaje sa kojima se suočava prilikom podizanja četrnaestomesečne devojčice Popi.

Jedan tekst posvetila je svim "prezaposlenim" tatama, koji misle da je njihov posao prezahtevan, a kako bi konačno shvatili kako izgladaju dani njihovih žena i kako bi se uključlili u odgajanje dece.



"Dragi tata koji se ne mučiš sa postporođajnim kilogramima, kao prvo, čestitam ti na novoj životnoj ulozi. Bebica sigurno liči na tebe i sigurno si preponosan! Nego, ostavimo to po strani. Vreme je da ti i ja obavimo ovaj mali razgovor!

Priča se da baš i ne "petljaš" mnogo oko bebe. Govore i da noću nosiš čepove za uši kako bi ustao odmoran i da očekuješ toplu večeru kada se vratiš sa posla.

Kažu da si izjavio da je majka tvog deteta ustvari na nekoj vrsti godišnjeg odmora koji je ispunjen gledanjem televizije, kupovinom i dugim jutarnjim ispijanjem kafe. Dok ti, sa druge strane ne stižeš da uradiš ništa od dnevnih kućnih obaveza, jer si prezauzet zarađivanjem za pelene.

E pa, ovako stoje stvari: ne samo da nisi u pravu, nego si i prilično sebičan!

Svako jutro se probudiš posle prespavane čitave noći, verovatno stigneš i da se istuširaš i da doručkuješ, zatim uskočiš u svoj auto i odeš na posao. Tokom dana komuniciraš sa odraslima, stigneš da popiješ kafu i ručaš. Koristiš mozak, imaš čak i vremena za razmišljanje i najvažnije, imaš i slobodu.

Za to vreme, nekoliko kilometara dalje, tvoja druga polovina šeta kućom kao zombi nakon što je odspavala čitava dva sata tokom noći. Nije još uvek doručkovala, a popila je čak dva gutljaja čaja, koji sada stoji na stolu zaboravljen i hladan. Upravo je dojila (ponovo) i, pošto se beba smirila i zaspala, pokušaće da otrči do kupatila i da se istušira.

Upravo je našamponirala kosu (prvi put posle nekoliko dana), a onda je beba počela da plače. Kako ne može da ignoriše plač, ona mokra izlazi iz kade i upravo trči da uteši vaše dete. Zaboravlja na tuširanje, i ostatak dana provodi češući glavu na kojoj je ostalo sapunice.

Konačno, mališan je ponovo zaspao. Šta pre da uradi? Ima toliko toga! Pranje, čišćenje, prodavnica, ručak?

"Počeću sa oblačenjem" - je prva njena misao jer je shvatila da je i dalje umotana u peškir sa polumokrom kosom.

Trči u sobu da se obuče, a na šporet stavlja vodu i još jednom pokušava da skuva i popije čaj. I taman kada je krenula da uzme gutljaj, beba je zaplakala. "Nemoj da plačeš, molim te, nemoj da plačeš!", moli se u sebi, ali uzalud, beba je ponovo budna. Šta je sada? Šta joj treba? Da li joj je toplo? Hladno? Ne… čekaj, sisa prst - sigurno je gladna - ponovo!

Sledećih sat vremena prolazi u dojenju. I presvlačenju. Vidiš? Veoma teško za izdržati, veoma iscrpljujuće i stresno, ponekada čak i bolno.

Nakon dugog hranjena, beba je zadremala. "Moram da jedem", pomislila je, iponovo pokušava da se istušira, pre nego što prezalogaji nešto.


Popodne, nakon što je na brzinu pojela kornfleks, tvoja žena izlazi na kafu sa drugaricama. Kladim se da zamišljaš žene koje se kikoću i jedu kolače.

Ali, ona zapravo neće imati vremena čak ni da sedi malo duže, jer vrlo brzo mora da krene nazad jer vaše dete mora ponovo da jede. A i na putu do kafića se ukakilo i potrebno mu je hitno presvlačenje (što je i bio razlog bebinog plača i nervoze sve vreme dok je vozila). Konačno, kada se našla sa svojim, jednako iscrpljenim drugaricama, nije bilo mnogo kikotanja, samo priče o pelenama i dojenju.

Kada su stigli kući i pošto je nahranila tvoju bebu, mališan je konačno zaspao, a to je pokušala i tvoje žena. Ali ne može da zaspi. Grize je savest jer toliko toga ima da se uradi po kući, a i shvata da ti treba uskoro da dođeš i da očekuješ toplu večeru, a da nije ništa kupila od namirnica.

Očigledno sam navodila samo jednu, težu stranu dana tvoje lepše polovine, namerno ti nisam opisala kako izgleda njeno maženje sa bebom, kako bi bio skoncentrisan samo na prethodno napisano. U svakom slučaju, nadam se da ti je ovo pismo pomoglo da shvatiš da tvoja žena upravo prolazi kroz pravi mali pakao i da joj je potrebna TVOJA pomoć.

Tako da, noćas, kada stigneš kući sa posla, možda bi mogao da uzmeš malo bebu, a njoj predložiš da legne i odrema. Možda bi mogao čak i da joj napraviš ukusan i zdrav obrok i kažeš joj koliko je neverovatna.

I da, da li bi molim te mogao noćas da ne staviš čepove u uši i promeniš detetu pelenu kada se probudi u pola noći?

Hvala na pažnji!"

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Izvor: Yumama.com / zenskikutak.rs

OVAKO JE GOVORIO MEŠA SELIMOVIĆ: Živi što ljepše, ali tako da te nije stid!

Selimović je umro u Beogradu, 1982. godine, a za sobom nam je ostavio pregršt dobrih dela, mudrosti i pouka. U nastavku sledi samo deo njegovih citata iz poznatih dela

 

Meša Selimović rođen je u Tuzli 1910. Nakon završenih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, do početka Drugog svetskog rata, radio je kao profesor gimnazije u rodnom gradu.

Najveći uspeh postigao je romanom "Derviš i smrt" (1966). Ovaj roman je osvojio sve značajnije domaće književne nagrade. Sledi, takođe, značajan roman "Tvrđava" (1970). Ova dela prevode se i objavljuju i u drugim zemljama.

Selimović je umro u Beogradu, 1982. godine, a za sobom nam je ostavio pregrštdobrih dela, mudrosti i pouka. U nastavku sledi samo deo njegovih citata iz gore pomenutih dela:

Citati o životu:

* Pust život je gori nego ništa, a ljudi se opet drže te pustoši, ne vjerujući kako ima išta drugo. Ništa ne bi izgubili kad bi pustili ono što imaju, a boje se da ne bi dobili, zato šute i čekaju.

* Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?

* Život je širi od svakog propisa. Moral je zamisao, a život je ono što biva. Kako da ga uklopimo u zamisao, a da ga ne oštetimo? Više je štete naneseno životu zbog sprječavanja grijeha nego zbog grijeha. Onda da živimo u grijehu?
Ne. Ali ni zabrane ništa ne pomažu. Stvaraju licemjerje i duhovne bogalje.

* Kasno je sjećanja, uzalud se javljate, beskorisne su vaše nemoćne utjehe i podsjećanja na ono što je moglo da bude, jer što nije bilo, nije ni moglo da bude. A uvijek izgleda lijepo ono što se nije ostvarilo. Vi ste varka koja rađanezadovoljstvo, varka koju ne mogu i ne želim da otjeram, jer me razoružava i tihom tugom brani od patnje.

* Živi što ljepše, ali tako da te nije stid. I radije pristani da te Bog pita: zašto nisi to učinio?

* Ne menjaj svoju prirodu. Neki jure za srećom, drugi je stvaraju. Kada ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, pokaži mu da imaš hiljadu razloga za osmeh.

* Čovjek je proklet i žali za svim putevima kojima nije prošao. A ko zna šta bi me i na njima čekalo.

* Smrt je jekin, sigurno saznanje, jedino za što znamo da će nas stići. Izuzetka nema, ni iznenađenja, svi putevi vode do nje, sve što činimo to je priprema, za nju, priprema čim zakmečimo udarivši čelom o pod, uvijek je bliže, nikad dalje. Pa, ako je jekin, zašto se čudimo kad dođe? Ako je ovaj život kratak prolazak što traje samo čas ili dan, zašto se borimo kako bi ga produžili dan ili sat. Zemaljski je život varljiv, vječnost je bolja.

* San je ono što se želi, a život je buđenje.

* Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se ugasi. Izbrisati je kako ne bi boljela. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se mjerio onim što više ne postoji. Ovako se miješaju utvare i život, pa nema ni čistog sjećanja, ni čistog života.

Citati o ljubavi

* Oduvijek je bilo da ljubav ne zna dubine svoje dok ne dođe čas rastanka.

* Hodaćemo bez razloga, radovaćemo se bez razloga, smijaćemo se bez razloga, s jednim jedinim razlogom, što smo živi i što se volimo. A kud ćes veći razlog.

* Ako je ljubav zločin, učini od mene žrtvu!

* Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati, ni tražiti joj razlog.

* Odlučio sam se za ljubav. Manje je istinito i manje vjerovatno, ali jeplemenitije. I ljepše. Tako sve ima više smisla. I smrt. I život.

* Bila je tiha luka, u čiji sam mir ulazio slomljen olujom, ali srećan što se vraćam.

* Hiljadu nečijih srećnih časaka biće kao ovaj, ali ovaj nikada više. Hiljadu tuđih ljubavi biće kao ova, ali ova nikad više.

* Jedino u mojim očima postaješ savršenstvo.

* Da nisam upoznao tebe, bio bih ljut na život, pa ne bih imao ništa, kao ni sada, ali ne bih znao šta je sreća. Zbog tebe se ne osećam poražen, niti mislim na osvetu. Mislim samo na tebe. Nikada te više neću ostaviti samu, sve što se desi, desiće nam se zajedno.

* Krijemo ljubav, tako je i ugušimo. Šteta.

* Nisam htio ni jesti, ni piti, odbio sam kad me nudila, htio sam biti drugačiji od ostalih, zato sam bio isti.

* Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav. Bolje je otići.



Citati o prijateljstvu

* Svakome ću priznati pravo da me prevari, osim prijatelju.

*Prijateljstvo se ne bira, ono biva, ko zna zbog čega, kao ljubav.

* Ne mogu birati ljude kakve želim, niti u njima samo ono što je dobro. Moram da primim ili odbijem ljude koje mi život šalje, i ono što je u njima, nerazdvojeno. I možda bih grdno pogriješio kad bih prihvatio samo svece, kad bi ih i bilo, jer su sigurno nepodnošljivo dosadni.

* Uvijek sam smatrao da je prijatelj čovjek koji i sam želi oslonac, polutina koja traži dopunu, nesiguran u sebe, pomalo smoljav, nužno dosadan, mada drag, jer izanđa, kao žena.

* Tako je bolje, bez slatkih riječi, bez praznog smiješka, bez varanja. Sve je lijepo dok ništa ne tražimo, a prijatelje je opasno iskušavati. Čovjek je vijeran samo sebi.

* Neprijateljstvo obavezuje kao i prijateljstvo.

* Sad sam shvatio: to je prijateljstvo, ljubav prema drugome. Sve drugo može da prevari to ne može. Sve drugo može da izmakne i ostavi nas puste, to ne može, jer zavisi od nas. Ne mogu da mu kažem: budi mi prijatelj. Ali mogu da kažem, biću ti prijatelj.

Citati o dobru i zlu

* Uvijek svi znaju za nesreću i zlo, samo dobro ostaje skriveno.

* Dobar čovjek vidi dobrotu u svakome, a loš vidi u svemu zlo.

* Laž može spriječiti zlo.

* Nije važno što ne činimo dobro, važno je da ne činimo zlo.

* Više je dobrih ljudi na svijetu nego zlih. Mnogo više! Samo se zli dalje čuju i teže osjećaju. Dobri ćute.

* Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

Citati o ljudima

* Rat je surova ali poštena borba, kao među životinjama. Život u miru je surova borba, ali nepoštena, kao među ljudima.

* Ljudi se u stvari boje, zato su surovi.

* Niko nikome ne može natovariti toliko muke na vrat koliko može čovjek sam sebi.

* Čudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i nadom i sevapom i ne znaš šta nadjača i kada.

* Volim ljude, ali ne znam šta ću s njima.

* Ljudi preziru sve one koji ne uspiju, a mrze one koji se uspnu iznad njih; navikni se na prezir ako želis mir, ili na mržnju ako pristaneš na borbu.

* Nije čovjek ono što misli, već ono što čini.

* Ulizice – to su za mene najgori ljudi na svijetu, najštetniji, najpokvareniji. Oni podržavaju svaku vlast, oni i jesu vlast, oni siju strah bez milosti, bez ikakvog obzira, hladni kao led, oštri kao nož, kao psi vjerni svakoj državi, kao kurve nevjerni svakom pojedincu, najmanje ljudi od svih ljudi. Dok njih bude nema sreće na svijetu, jer će uništiti sve što je istinska ljudska vrijednost.

* Do kraja života upoznavaću ljude, a nikad ih upoznati neću; uvijek će me zbunjivati neobjašnjivošću svojih postupaka.

* Od pamtiveka sinovi su nerazumniji od očeva, i razuma bi tako sasvim nestalo, ali srećom, sinovi postanu razumni čim postanu očevi.

* To nam je sudbina. Kad ne bi bilo ratova, poklali bismo se među sobom. Zato svaka pametna carevina potraži neki Hočin, da pusti zlu krv narodu i da nagomilana nezadovoljstva odvrati od sebe. Druge koristi nema, ni štete, ni od poraza ni od pobjede. Jer, ko je ikada ostao pametan poslije pobjede? A ko je izvukao iskustvo iz poraza? Niko.

* Ljudi su zla djeca, zla po činu, djeca po pameti. I nikad neće biti drukčiji.

* Grješne misli su kao vjetar, tko će ih zaustaviti. U čemu je pobožnost, ako nema iskušenja koja se savladavaju?

* Čovjek nije Bog, i njegova snaga je baš u tome da suzbija svoju prirodu.

Citati o ženama

* Žena je uvijek zanimljiva kad je zaljubljena, tada je pametnija, odlučnija, ljupkija nego ikad. Muškarac je rastresen ili grub ili nerazmišljen ili plačljivo nežan.

* Muž koji želi sebi dobro, poslušaće ono što mu žena kaže.

* Kakve su da su, žene su mudrije i bolje od muškaraca. To pred njima ne treba reći, ali su muškarci glupi, sujetni, uobraženi, ne vrijede mnogo, među nama rečeno. I čudo je kako nas žene trpe.

* Ženu ljubav podmlađuje.

* Žena više voli nježnu riječ, makar bila i glupa, nego pametnu ako je gruba.

Citati o društvu, religiji, vlasti

* Život naroda je glad, krv, bijeda, mučno tavorenje na svojoj zemlji, i glupo umiranje na tuđoj. A velikaši će se vratiti kući, svi, da pričaju o slavi, i da preživjelima piju krv.

* Pa i da su održali taj nesrećni Hočin, da su osvojili tuđu zemlju, šta bi se promjenilo? Da li bi bilo više pravde a manje gladi, pa ako bi i bilo, zar ljudima ne bi zastajao zalogaj u grlu ako je otet od tuđe muke? I da li bi srećnije živeli? Ne bi, nimalo.

* Nema ni jedne religije koja nije bezbožno rušila.

* Ima bogataša, zato ima i sirotinje.

* Lijepo je ovo osjećanje ponosa, brani nas od kajanja.

* Crno je, u teškom vremenu živimo, a živimo jadno i sramotno. Utjeha je samo što će oni koji budu posle nas živjeli, preturiti preko glave još teža vremena, i pominjati naše dane kao srećne.

* Osveta je kao pijanstvo, nikad nije dosta.

* Najmanja je mogućnost da pogriješim ako budem ćutao.

* Nezadovoljstvo je kao zvijer, nemoćna kad se rodi, strašna kad ojača.

* Svaka nepravda je jednaka, a čovjeku se čini da je najveća koja je njemu učinjena. A ako mu se čini, onda i jeste tako, jer ne može se misliti tuđom glavom.

* Ono što nije zapisano, i ne postoji; bilo pa umrlo.

* Hiljadu puta se pokaješ za ono što kažeš, rijetko za ono što prećutiš.

* Tajna se duže pamti nego jasna istina.

* Kada prodaješ, sve je jeftino, kada kupuješ, sve je skupo.

* Osama i tišina prvi su preduvjet da se nešto stvori.

* Brini se više za svoju savest, nego za svoj ugled. Jer savest je ono što ti zaista jesi, a ugled je ono što drugi misle o tebi. A ono što drugi misle o tebi… to jenjihov problem.

* Uvijek je sumnjivo kad neko misli za sebe da je pametan.

* Živimo na zemlji samo jedan dan, ili manje. Daj mi snage da oprostim. Jer, ko oprosti on je najveći. A znam, zaboraviti ne mogu.

* To je ono cigansko: kad bismo imali brašna kao što nemamo masla, dobar bismo kačamak napravili.

* Usamljenost rađa misao, misao rađa nezadovoljstvo, nezadovoljstvo pobunu.

Foto: Shutterstock

Izvor: Stil / zenskikutak.rs

ASTRO OTKRIVA: 5 RAZLOGA ZAŠTO SU LAVOVI TAKO FANTASTIČNI!

Bez lažne skromnosti! Ukoliko znate bar jednu osobu u znaku Lava biće vam jasno o čemu pričamo...

 
Iako za Lavove vlada mišljenje da su majstori da naprave dramu, dominantni i da vole da kontrolišu stvari, dajemo 5 razloga zašto je sjajno znati ili imati u društvu jednog LAVA:

Odani
Lavovi su najodaniji ljudi u horoskopu. Oni nikada neće započeti priajteljstvo sa razmišljanjem: “Nema veze ako jednog dana prestanemo da se družimo”. Oni su prijatelji na duge staze. Veruju da je prijateljstvo jedan najvažnijih stvari u životu i trude se da ga što bolje neguju. Nikada neće dozvoliti da u njihovom prisustvu neko govori protiv njihovih prijatelja.

Iako ponekad deluje kao da maltretiraju svoje najdržae, to je usvari njihov način da pokažu ljubav i naklonost prema toj osobi.

Ambiciozni
Veličanstveni lavovi imaju ambiciju da postanu nešto bolje, sjajnije nego što već jesu. Boriće se svim sredstvima da dobiju ono što žele, ali će pomoći i dragim osobama da stignu do cilja. Ne boje se da rizikuju i pokušaju, zato su i jedni od retkih koji sve što zacrtaju to i ostvare. Međutim, kada Lavovima naiđe loš dan, sami sebi su nepodnošljivi. Nikoga ne krive za neuspeh osim sebe i svoje “nesposobnosti”. Ukoliko pomažete Lavu u nevolju, on to nikada neće zaboraviti i debelo će se odužiti za pomoć.

Velika su podrška
Lavovi svoju hrabrost i vedrinu ne čuvaju samo za sebe. Oni žele da ohrabre i podrže svoje najbliže kako bi i oni došli do svog cilja. Vode se rečenicom: “Ako ne probaš, nikad nećeš ni znati” kojom često bodre svoje prijatelje. Za njih ne postoji NEMOGUĆE.

Zabavni
Jedna od glavnih karakteristika Lavova je njihova potreba za pažnjom. Kada uđu u prostoriju žele da svi pogledi budu upravo ka njima, kada pričaju nešto žele da ljudi oko upijaju svaku reč i dive im se. Ponekad će neku priču preuveličati samo kako bi prijateljima izmamili osmeh na lice.

Živahni
Lavovi imaju toliku želju za životom da u svemu vide priliku za uživanjem i iskustvom. Avanturisti su i uživaju u putovanjima. Žele da se penju uz najviše planine, piju najskuplji viski, plove morem ili probaju ekstremne sportove. Priznajte, ko ne bi želeo da ima ovakvog prijatelja kraj sebe? Ukoliko želite da živite živom punim plućima, da uvek imate podršku, smeh , ljubav kraj sebe, obavezno upoznajte nekog Lava.

Izvor: Cosmopolitan.rs / zenskikutak.rs

NOĆNO UBRZANJE METABOLIZMA: Riješite se masnih naslaga i viška vode u telu!

Nedovoljno je poznato da magična kombinacija meda i cimeta ubrzava metabolizam i pomaže pri skidanju viška kilograma

 
Mnogi već u ishrani koriste med koji je poznat kao zdrava i lekovita namirnica, dok je cimet omiljeni začin u mnogim poslasticama, piše Lisa.rs.

Međutim, još uvek je nedovoljno poznata magična kombinacija ovih sastojaka i njeno svojstvo da ubrzava metabolizam i pomaže pri skidanju viška kilograma.


Najvažniji element u delovanju dijetalnog napitka od meda i cimeta je vreme primene. Naime, polovina se pije pred spavanje, kada će ubrzati metabolizam, a druga ujutru na prazan stomak kada će snažno delovati na krvotok i čitav organizam.

Sastojci: 2 velike kašike meda, 1 kašika cimeta, 250 ml vode

Priprema: Prokuvajte vodu, prelijte preko cimeta, a kad se prohladi dodajte med i dobro izmešajte. Prvu polovinu popijte pre spavanja, a drugu ujutru pre obroka.

Drugi važan element mršavljenja u snu je i oslobađanje organizma od viška vode. Za ovu namenu, najviše nutricionista preporučuje čaj od maslačka jer nema nikakvih negativnih efekata kakve mogu dati drugi diuretici.

Čaj od korena maslačka priprema se tako što jednu kašičicu treba kratko prokuvati u 200 ml vode i ostaviti da stoji petnaestak minuta, pa procediti i popiti.

Osim što deluje kao diuretik, ovaj čaj ispira toksine iz organizma, poboljšava varenje i smanjuje nadutost.


Izvor:lisa.rs / zenskikutak.rs

SVEMOĆNA SODA BIKARBONA: 12 super trikova koje svaka žena treba da zna!

Osim za kolače, palačinke i kao prva pomoć kod gorušice, soda bikarbona se može koristiti i za bezbolno uklanjanje ivera iz prsta, kao pomoć nakon uboda komaraca ili kod opekotina od sunca, ali i na mnoge druge načine

 

Ovaj čudotvorni prah se najčešće koristi kao delotvorno sredstvo za neutralizovanje želudačne kiseline, kao i sve ostale smetnje u vezi sa tim.

Kada se soda uzima oralno, deluje alkalno u organizmu, pa je neki koriste i kao terapijsko sredstvo za postizanje alkalnog pH kako bi se izbegla preterana kiselost organizma, koja navodno vodi do bolesti. Ali, to nije sve. Postoji mnogo načina na koje možete iskoristiti svestranost delovanja sode bikarbone iznutra, van i u svom domu.

Uklanjanje ivera iz kože

Pomešajte pola kašičice sode bikarbone sa malo vode, dok ne dobijete gustu pastu. Dobijenu smesu nanesite na povređeno mesto tako da u potpunosti prekrije iver. Preko paste zalepite flaster i ostavite ga na koži 24 sata. Nakon tog vremena, iver bi već trebalo da bude toliko izvan kože, da se bez problema i bezbolno može ukloniti pincetom.

Opekotine od sunca

Kašičicu sode bikarbone pomešajte sa šoljicom hladne vode. Potom, umočite čistu gazu i nanesite na kožu. Osetićete olakšanje i osveženje.

Oporavak za umorne noge

Kad je vašim nogama potrebno posebno osveženje, umočite ih u mlaku kupku sa 2-3 kašičice sode bikarbone. Kasnije ih „počastite“ pilingom od sode i meda.

Prirodni dezodorans

Ukoliko želite da izbegnete aluminijum i parabene iz konvencionalnih dezodoransa, jednostavno pomešajte prstohvat sode bikarbone sa vodom i nanesite ispod pazuha. Ili, potražite recept za prirodni dezodorans koji sadrži sodu, kokosovo ulje i eterična ulja. Ova kombinacija sastojaka onemogućuje razvoj bakterija i efikasno štiti od neugodnih mirisa.

Osveživač daha

U 1dl vode pomešajte kašičicu sode bikarbone i kap eteričnog ulja čajevca. Nekoliko puta promućkajte, potom ispljunite i tako efikasno neutralizujte neugodan zadah.

Nakon uboda komaraca

Ublažite nepodnošljiv svrab nanošenjem paste od sode bikarbone sa malo vode ili ujed samo pospite sodom. U pastu možete dodati i kap eteričnog ulja lavande.

Prirodni piling

Pomešajte kašičicu sode sa kašičicom meda i laganim kružnim pokretima istrljajte lice ili telo, pa isperite mlakom vodom. Vaša koža će biti sveža, glatka i lepo zategnuta.

Dubinsko pranje kose

Ako često koristite proizvode za oblikovanje kose, ponekad šampon nije dovoljan kako bi vlasi temeljno isprali. Jednostavno, pospite na dlanove prah sode bikarbone pre utrljavanja šampona i vaša kosa će biti "škripavo čista".

Detoksikacijska kupka

Za opuštanje bolnih mišića i sjajnu detoksikaciju, dodajte u svoju kupku šoljicu sode bikarbone i šoljicu ekološkog jabukovog sirćeta. Ako vam je koža tela suva, dodajte smesi malo baznog ulja po izboru, sa par kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja.

Izvor: Stil/zenskikutak.rs

POMIJEŠAJTE LIMUN I SODU BIKARBONU: Moćna kombinacija spasava život! (RECEPT)

Da li ste znali da limun i soda bikarbona mogu da imaju jači efekat od hemoterapije?

 
Kombinacija limuna i sode bikarbone dokazano je jača u ubijanju ćelija raka nego hemioterapija, tačnije oko 10.000 puta je jača.

Limun je dokazano anti-kancerogen. Takođe ima jak efekat protiv cisti i tumorapodjednako! Južno voće pomaže kod kancera,  posebno kora koja je prepuna terpena kao što je d-limonen. Istraživanja obavljena nad životinjama pokazala su da D-limonen i srodni terpeni (organska jedinjenja) imaju značajnu korist protiv širokog spektra različitih tumora.

I limun i soda su alkalne prirode, što znači da će normalizovati pH vrednost tela, koja će onemogućiti proces širenja raka u organizmu.



Nedavna studija utvrdila je da konzumiranje četiri ili više porcija od 150 gramajužnog voća svake nedelje, smanjuje rizik od raka debelog creva i do 18 odsto, želuca za 31 odsto, usta za 53 odsto, a grla za 58 odsto.

"Limun uništava kancerogene ćelije kod 12 vrsta raka. Limun sprečava širenje kancerogenih ćelija i ima 10.000 puta jače dejstvo od droge kao što je adriamicin, hemioterapija i druga opojna sredstva".

Sve što treba da uradite jeste da pomešate dve kašičice organskog limunovog soka sa pola kašičice sode bikarbone.

Da ne pominjemo značaj zdrave ishrane i fizičku aktivnost!


Izvor:  web-tribune.com /zenskikutak.rs

ponedjeljak, 27. srpnja 2015.

NAPRAVITE MINI FRIŽIDER KOJI ĆE RADITI BEZ STRUJE - JEDNOSTAVNA I KORISNA KONSTRUKCIJA

Zvuči kao bajka, ali svojima rukama možete napraviti frižider koji će raditi bez struje.
Biće potrebne jednostavni stvari i samo nekoliko minuta vašeg vremena, i  moći ćete u njemu  čuvati hranu u prirodi, ili hladiti piće za vreme vrućine, kada standardnog frižidera nema u blizini.
 Napravite mini frižider koji će raditi bez struje.
Ovaj mini frižider možete imati i pored običnog frižidera, držati ga u dvorištu da vam uvek bude na dohvat ruke.

Zapamtite ova jednostavna uputstva i isprobajte ih u praksi: ne samo da je  korisno, već je i veoma zanimljivo.

Za izradu mini frižidera biće vam potrebno:

– 2 keramičke saksije za cveće, različitih dimenzija

– pesak, hladna voda, poklopac

Izrada:


Zalepite manju saksiju unutar veće.

Naspite pesak u prostor između saksija.

Pesak će čuvati temperaturu unutar saksije po principu termosa.

Zalijte pesak hladnom (najbolje ledenom) vodom.

Obavezno poklopite svoj mini frižider, tek će onda raditi. Kao zaštitu od sunca možete koristiti krpu, ili peškir bele boje.

Već nakon 15 minuta, primetan je rezultat. 12 stepeni! Možete uspesno hladiti pića.

Ako nastavite da dodajete hladnu vodu u pesak, moći ćete održavati nisku temperaturu unutar malog frižidera veoma dugo! I sa vremenom, ona će se snižavati i dostići čak 5 stepeni!
Izvor: uspesnazena.com

UKUSAN LJETNI OBROK: PILETINA SA PARADAJZOM I SIROM

Piletina sa paradajzom i sirom.
Sastojci:

– 2 komada pilećih grudi

– paradajz (čeri ili običan)

– crni luk

– tvrdi sir, oko 150 gr

– začini (po ukusu)

Priprema:

Iseći pileće grudi, malo istucati.

Smestiti u tepsiju

Na polukolutove iseckan luk slažemo na piletinu

Na kolutove iseckan paradajz ređamo na piletinu

Ogozgo posuti omiljenim začinima i stavljamo u zagrejanu rernu na 180-200 stepeni

Kada je piletina skoro gotova, izvadite iz rerne i pospite izrendanim sirom

Vratite u rernu još na nekoliko minuta. Gotovo!

Piletina je sočna i veoma ukusna. Servira se sa bilo kojim garnirom ili salatom.
Izvor: uspesnazena.com

SAVJETI ZA PREŽIVLJAVANJE U VRELIM LJETNIM NOĆIMA



Još od detinjstva smo se sa velikim nestrpljenjem radovali dolasku leta, zato što, kada smo bili školarci, ovo godišnje doba je bilo asocijacija na raspust i razonodu.Odrasli smo, ali navike su ostale iste, i dalje volimo leto.Ali, nažalost, sa svim svojim čarima i ovo godišnje doba donosi ogromnu količinu neprijatnosti koje moramo da trpimo: komarci, krpelji, i naravno, nepodnošljiva vrućina.

Da lakše preživljavate vrele letnje noći, pripremili smo za vas nekoliko korisnih saveta:

1. Pre odlaska na spavanje popijte čašu vode.

Ovo će pomoći vratiti ravnotežu vode u organizmu i zaštiti od dehidracije, koja vas čeka zbog preteranog znojenja u toku noći i stalnog prevrtanja po krevetu u potrazi za hladnim mestom.

2. Stavite hladan pokvašen peškir na zglobove, vrat, laktove i kolena da se telo ohladi.

3. Stavite ispred ventilatora činiju sa ledom.

Ovo će pomoći da stvorite efekat klima-uređaja. Zahvaljujući ledu strujaće hladniji vazduh.

4. Stavljajte noge u hladno

Ovo je još jedan brz i delotvoran način rashlađivanja tela. Čak možete staviti lavor sa hladnom vodom pored svog kreveta, i prilikom buđenja tokom noći spuštati noge u njega.

5. Zamrznite čaršav na kome spavate.

Stavite svoj čaršav pre spavanja u zamrzivač, prethodno spakovan u neku kesu, da ne apsorbuje mirise hrane. Zatim ga stavite na krevet. Ovo će pomoći da brzo zaspati dok se posteljina ponovo ne ugreje.

6. Postavite ventilator ispred prozora.

Okrenite ga prema prozoru, na taj način topao vazduh će izlaziti napolje.

7. Spavajte sami.

San u zagrljaju voljene osobe može doneti mnogo neudobnosti.

8. Okačite na prozor mokri čaršav.

Ovo će vam pokloniti nekoliko sati božanske hladnoće.

9. Kupite jastuk sa heljdinim punjenjem.

Ona ne apsorbuje toplotu kao perjani jastuk, zato će vas spasiti za vreme letnjih vrućina.

10. Postavite u sobi posude sa sa ledenom vodom (ili ledom)

Voda će isparavati i hladiti prostoriju.

Ako kod kuće ne posedujete klima-uređaj, a u prostoriji je nepodnošljivo vruće, biće korisno da zapamtite i primenjujete ove savete.
Izvor: uspesnazena.com

BAKLAVA SA GRIZOM-Mjere su izražene u čašama radi lakše pripreme

Na nagovor dveju prijateljica stavila sam recept, ko voli nek izvoli, odlicna je
 Baklava sa grizom

Sastojci
500g tankih kora
mera casa od 2dl
6 jaja
1,5 casa secera
1,5 casa ulja
1,5 casa jogurta
1,5 casa griza
1 prasak za pecivo, 2 vanil secera
sirup
1200ml vode
700g secera

Priprema
1.
1    Skuvati sirup, i ohladiti.
2.
2     Umutiti jaja sa secerom, pa dodati ostale sastojke.
3.
3     U nauljen pleh slagati kore, i svaku premazati filom, imam malu kutlacicu, i otprilike jednu ipo sipam na svaku koru.
4.
4   Kad zavrsite sa svim korama, premazite i  gornju koru, dobicete lepu rumenu  koricu.
5.
5    Seci na kocke, i peci na 170-180 stepeni dok ne porumeni.
6.
6     Pecenu baklavu postepeno zalivati sirupom.Mozete dodati i limun kao dekoraciju, pa ko voli nek sebi iscedi .
Posluživanje
Dobro ohladiti i ruckati, prijatno.
Izvor: coolinarika.com  (nenasr)

NAJBRŽI I NAJJEDNOSTAVNIJI DOMAĆI SLADOLED NA NETU!!!

Jednostavan i fin. Ovo je osnova za sladoled a u njega mozete da dodajete sezonsko voce, cokoladu, karamel.......

Sastojci
2 case jogurta
1 casa secera
2 slaga hit

Priprema
1.
Pripremite slag hit prema uputama na vrecici. Sjedinite sa jogurtom i secerom. Smesu izlijte u plasticnu posudu. Ostavite u zamrzivac da se stisne.
2.
Savet! 
Casa od 2 deci. Ja sam u sladoled dodala 100 gr malina.
Izvor: coolinarika.com (EVA-MIL)

BRZI SOK OD NARANČI I LIMUNA

Brzi sok od naranči i limuna
Sastojci
2 kom naranče
1 kom limuna
1 žlica limunske kiseline
1 kg šećera
1,5 l vode

Priprema
Naranče i limun zamrznite i nakon toa naribajte na ribež. Dodajte ostale sastojke i ostavite par sati da se šećer rastopi.
1.
Procijedite kroz gazu i periljte u boce - meni je ispalo 2 litre gustog soka.

2.
Kada želite piti razrijedite sa hladnom vodom i to je to.

3.
Sok držite u haldnjaku...
Izvor: coolinarika.com  (BARBARA26)

HRSKAVE PILEĆE TORTILJE

Još jedan način kako iskoristiti višak pilećeg mesa iz supe, ili, ako imate preostalo meso od jučerašnjeg ručka, upotrebite ga za ovo jelo.
 Hrskave pileće tortile

Sastojci za 4 osobe
6 do 8 tortille
oko 400 g pečenog pilećeg mesa
100 g pečenog kukuruza
75 g izrendanog žutog čedar ( cheddar ) sira
75 g izrendanog gouda sira
3 do 4 struka sitno iseckanog mladog luka
3 do 4 čena pasiranog belog luka
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
100 g gustog grčkog jogurta
2 male sitno iseckane ljute papričice
so, biber i pola kašičice mlevenog kumina
Za prilog od avokada:
2 zrela avokada
sok od limete
1 puna kašičica sitno iseckanog korijandera
2 pune kašike gustog grčkog jogurta
so, biber i malo tučene crvene paprike
i još:
50 ml ulja
2 čena pasiranog belog luka
1 kašičica suvog italijanskog začina ( origano, majčina dušica,bosiljak, ruzmarin )

Priprema
1.
Pileće meso sitno iseckati ili iskidati na manje parčiće i staviti u veću zdelu.
Dodati izrendane obe vrste sira, so, biber, kumin, sitno iseckan mladi luk, ispečen kukuruz ( ako ga nemate, stavite svež ili zamrznut kukuruz u suv teflonski tiganj i pržiti dok ne porumeni, povremeno promešajte ) dodati sitno iseckan beli luk,sitno iseckan peršun, sitno iseckane male ljute papričice i na kraju dodati gusti jogurt i sve dobro izmešati, probati da li je potrebno još bibera i soli.
U mali tiganj sipati 50 ml ulja, dodati dva čena pasiranog luka i pržiti samo 1 minut, da zamiriše, skloniti sa vatre i ostaviti oko 5 minuta da ulje poprimi ukus belog luka.
2.
Staviti tortilu na radnu površinu i preko nje, pri dnu staviti dve pune kašike mase od piletine.
Zaviti u rolnice i deo gde se tortila završava staviti na dno.

3.
Pekač ili pleh, prekriti sa pek papirom i naređati zavijene tortile.
Ovako zavijene rolnice premazati sa aromatičnim uljem od belog luka, posuti sa mešavinom suvog začina i peći oko 10 minuta, u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C.


4.

Okrenuti rolnice, premazati i taj deo sa aromatičnim uljem i peći još 5 minuta ili dok ne porumene.

5.
Dok se tortile peku, napraviti umak / prilog od avokada.
Sitno iseckati mladi luk i korijander.
Avokado preseći na pola i onda iseći meso na kockice i malom kašikom izvaditi iz korice.
Dodati limetin sok, biber, so i gusti grčki jogurt, izmešati i sipati u zdelicu.

6.
Pečene tortile poslužiti sa umakom / prilogom od avokada a ako hoćete može samo i obična zelena salata ili salata po vašem izboru.
Izvor: coolinarika.com  (Pomoravka)

MALINOVA FANTAZIJA SA GRIZOM

Kombinacija sastojaka iz špajza i ove vrućine urodila je odličnim kolačom čija priprema traje 15 min. Ohlađen u frižideru dostojna je zamjena bilo koje ljetne slastice. I opet fenomenalne maline,  krema od griza te  bijele čokolade sa finim preljevom za torte, desert je za uživanje.


 Sastojci
1 l mlijeka
150 grama šećera
250 grama maslaca ili margarina
150 grama pšeničnog griza
100 grama bijele čokolade
1 žlica ruma

2 vrećice vanili šećera
4 vrećice crvenog preljeva za torte
petit keksi
200-300 grama malina ili voća po želji
3 dcl vrhnja za šlag

Priprema
1.
Petit kekse poslažite u protvan veličine 20x30 cm.

2.
U litru mlijeka stavite šećer, vaniliju i nek zakuha. Tad dodajte griz i kuhajte par minuta dok se ne zgusne. Nakon toga ugasite štednjak i dodajte u griz margarin, čokoladu i rum i mješajte dok se ne otopi.


3.
Vrući griz prelijte preko keksa.

4.
Preljev skuhajte po uputama na vrećici.

5.
Preljev prelijte preko toplog griza pa u njega stavite voće.
Ostavite malo da se sve ohladi pa stavite u frižider.
Na kraju premažite šlagom.
Izvor: coolinarika.com  (lynda)

BRZINSKA JOGURT TORTA OD KUPINA

Osvježavajuća ljetna torta s domaćim kupinama.
 Jogurt torta od kupina

Sastojci
podloga od keksa
220 g petit beurre keksa
125 g maslaca ili margarina
2 žlice meda
krema
2 Dukat Brzo&Fino Cremoso kulinarskog krem jogurta
200 g sira (ABC i sl.)
180 g šećera u prahu
3 dcl vrhnja za šlag
2 želatine
1 dcl mlijeka
500 g svježih kupina
sok od pola limuna

Priprema
Podloga
1.
Samelji kekse, dodaj im maslac i med, dobro promiješaj i utisni rukama u kalup.
Krema
1.
Propasiraj kupine ili ih izmiksaj pa procijedi kroz gazu da ne ostanu koštice.
2.
Izmiješaj Cremoso jogurt, sir i šećer u prahu u kompaktnu smjesu.
3.
Stavi 2 vrećice želatine u 10 žlica hladne vode (ili kako je navedeno u uputama) i ostavi deset minuta da nabubri. 1 dcl mlijeka zagrij da bude toplo (ne smije zakipiti), skini ga s vatre i dodaj nabubrenu želatinu da se otopi.
4.
Izmiksaj 3 dcl vrhnja za šlag, u to dodaj smjesu od jogurta, sira i šećera, sok od limuna, propasirane kupine i na kraju otopljenu želatinu.
Kremu izlij na podlogu i ostavi nekoliko sati da se stisne.
Izvor: coolinarika.com  (mateuska)

JEFTINO I BRZO: Recept za savršene obrve

Djevojke, evo riješenja kako da dobijete idealnu punoću obrva. Bićete nam zahvalne!


Savršeno guste i oblikovane obrve su san svake žene. Popularne metode tetoviranja i crtanja obrva su trenutno veoma atkuelne, ali ako niste njihova pristalica, postoji veoma jednostavan način da imate prelijepe obrve, piše Ženski kutak.

Ako su se one vremenom istanjile, izgubile formu i oblik, oduševićete se ovim rješenjem koje dolazi iz prirode. Pored obrva, recept je djelotvoran i za istanjene trepavice, koje nastaju kao rezultat neskidanja šminke i pretjerene upotrebe maskare i uvijača za trepavice.
Recept za guste obrve i trepavice:

Osnova recepta je ricinusovo ulje ali radi što uspješnijeg i bržeg rasta obrva i trepavica u njega možete dodati još neke sastojke- čičkovo ili brahmi ulje, pantenol i sl. U staru maskaru (koju ste prethodno oprali) sipajte i pomješajte ove hranljive sastojke. Svako veče pred spavanje namažite ovu smjesu na obrve i trepavice.

Ricinusovo, čičkovo i brahmi ulje sadrže hranljive materije koje podstiču rast trepavica i obrva čak i na najprorjeđenijim mjestima. Pantenol je takođe odličan sastojak koji će pomoći da obnovite vaše obrve.

Ipak morate biti uporne i poslije nekog vremena primjetićete prave rezultate.

Izvor: zenskikutak.rs / blog.neum_bih.com

NAKON SAMO 20 DANA: Konoplja im SPASILA život! Bolje je živjeti ilegalno nego umrijeti legalno!

0478007.48

‘Postoje različite sorte kanabisa i različite supstancije koje kanabis sadržava u različitim omjerima i količinama. Kanabis nije jedan lijek nego sadržava velike količine različitih ljekovitih tvari kojima se mogu liječiti različite bolesti. Nije tako jednostavno kako ljudi misle. Moram reći da je kanabis fantastičan lijek, ali nije čudotvoran za sve bolesti i ne može izliječiti svakoga’, kaže Lumir Ondrej Hanuš sa Sveučilišta u Jeruzalemu.

“Demistifikacija konoplje” – naziv je seminara koji se u srijedu održao u Zagrebu. Međunarodni stručnjaci i istraživači došli su govoriti o medicinskoj koristi marihuane.

Dr. Paul Hornby, predsjednik Hedron Analytical Inc. iz Kanade, ustvrdio je da se kanabis najviše upotrebljava za suzbijanje kronične boli. Učinkovit je u liječenju raka, raznih napadaja i drugih poremećaja. Najbolje je što ima širok spektar djelovanja, kaže Hornby a prenosi HRT.

Tijelo proizvodi spojeve slične marihuani

Usporava starenje i sprječava nastanak bolesti koje starost donosi. Kao razlog zašto kanabis ima jedinstveno ljekovito djelovanje na tako širok spektar bolesti, dr. Robert Melamede vidi taj što naše tijelo proizvodi spojeve slične marihuani zvane endokanabinoidi. Bilo da je riječ o Alzheimerovoj bolesti, kardiovaskularnim bolestima, različitim vrstama raka, autoimunim bolestima, sve te bolesti imaju sličan biokemijski temelj, ustvrdio je dr. Melamede.

Objašnjava kako se konoplja treba koristiti.

“Količina i način uzimanja konoplje ovise o tegobama koje čovjek ima. Ako vam trebaju male doze za ublažavanje nekakve mučnine, dovoljno vam je udahnuti malo dima, koji je vrlo učinkovit i brzo djeluje, što je veoma korisno. No ako vam trebaju veće količine, npr. za liječenje raka, treba ga jesti jer ga inače nećete unijeti dovoljno. Možete ga jesti ili ga unositi putem čepića, a može se i nanositi površinski u slučaju raka kože, pri čemu ima nejvejrojatan učinak. Isto djeluje i na mnoge virusne infekcije. Njime se može držati pod kontrolom virus HIV-a, kaže dr. Robert Melamede.

Naši bolesnici mogu naručiti ulje konoplje na primjer iz Nizozemske za 5000 kuna, mogu sami uzgajati konoplju, proizvoditi ulje i riskirati hoće li završiti u zatvoru ili pak kupiti na crnom tržištu gdje nitko ne jamči potrebnu kvalitetu.

Medicinski kanabis je legaliziran u Češkoj, Švicarskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj, Portugalu…

Minja Vukšan Dobran posljednjih 12 godina boluje od multiple skleroze.

Isprobali su sve, a pomogla je jedino konoplja

Nakon što je isprobala, kako sama kaže, sve lijekove koje čovjek poznaje, čula je za konoplju i njezina ljekovita svojstva. Naručila je visoko kvalitetno konopljino ulje iz Nizozemske. Nakon jedanaest dana korištenja, ustala je iz kreveta i sama si skuhala kavu, što joj je do tada bilo nezamislivo.

Njezino iskustvo dijeli i Huanito Luksetić, Riječanin koji boluje od multiple skleroze od 16. godine. On kaže da mu se, nakon 20 dana korištenja konopljina ulja, vratio osjet, popravio vid i više nije šepao.

Država ima, čini se, pune ruke posla, a oboljeli ne previše vremena. I zato poručuju da je bolje živjeti ilegalno nego umrijeti legalno!

Izvor: Danas.hr / blog.neum_bih.com

nedjelja, 26. srpnja 2015.

SOČNE JAFFA KOCKE

Mekan, sočan i  mirisan kolač s neodoljivom aromom naranče, ako volite jaffa kekse, sigurno sam da će vas ovaj jednostavni kolač oduševiti.


Sastojci
biskvit:
3 jaja
120 g smeđeg šećera
1 vanilija šećer bourbon
1 dc ulja
1 dcl mlijeka
180 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
15 g kakaa
ostalo:
2 dcl svježe iscjeđenog soka naranče
korica od jedne naranče
1 žlica likera od naranče
3 velike žlice marmelade od marelice
glazura
100 g tamne čokolade
3 žlice ulja

Priprema
1.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
2.
Mikserom umutite jaja s obje vrste šećera u pjenastu smjesu.
3.
Postepeno dodajte ulje, a potom i mlijeko.
Zatim dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
4.
Smjesu podijelite na dva jednaka dijela.
Jednoj polovici dodajte kakao i žlicu mlijeka.
5.
Kalup promjera 20x30 cm obložite papirom za pečenje pa  posebno ispecite dva biskvita.
6.
Iscijedite naranče, soku dodajte koricu i liker naranče. Meni su za 2 dcl soka, bile potrebne dvije velike naranče.
7.
Ohlađeni tamni biskvit razmrvite rukama i pomiješajte ga sa sokom naranče.
8.
Svijetli biskvit premažite marmeladom koju ste prethodno malo zagrijali, rasporedite smjesu od tamnog biskvita i poravnajte nožem.
9.
Čokoladu otopite na pari s uljem, te prelijte po kolaču.
Za ovaj kolač sam radila i glazuru u ovom omjeru 100 g čokolade + 50 g maslaca + žlica ulja. Ali mi je za ovaj kolač puno bolja ova što sam je napisala u receptu.
Izvor: coolinarika.com

PATLIDŽAN ROLNICE

Patlidžane jako volimo i koristimo ih koliko god možemo u našoj kuhinji....još jedan odličan recept za hladno predjelo ili laganu večeru.
Rolnice od plavog patlidžana
Sastojci za 8 osoba
2 osrednja plava patlidžana
morska so
Za marinadu:
po ukusu; morska so, sveže samleven biber, suvi bosiljak, suvi oregano,suvi začin, maslinovo ulje
Za fil:
150 g krem sira
200 g feta sir
2 kašike sitno iseckanog peršuna
5 do 6 čena sitno iseckanog belog luka
2 kašike kisele pavlake
1 do 2 paradajza
sveže samleven biber
50 g tostiranih i sitno iseckanih oraha
i još:
peršun, polutke oraha, maslinovo ulje

Priprema
1.
Patlidžan oprati,osušiti i odseći ga tamo gde je drška.Ako imate na šta da isečete patlidžan na tanke parčiće, isecite a ako ne, isecite oštrim nožem na šnite oko pola cm debljine.
Svaku šnitu posoliti i ostaviti da izađe gorčina,oko pola sata. Isprati sa hladnom vodom, osušiti svako parče premazati sa malo maslinovog ulja ili uljem koje koristite,pobiberiti, malo posoliti i posuti sa začinima po vašem ukusu ( ja sam koristila bugarski začin-čubricu, koji mi se jako sviđa a ima svašta u njemu, suva nana, majčina dušica, bosiljak,ruzmarin....)
Ostaviti da odstoji da se začini sjedine, oko pola sata.
Ispeći na roštilju ili u rerni, ali pazite, nemojte prepeći da vam se parčići raspadaju.
Orahe malo propeći u rerni i ostaviti da se ohlade.
2.
Ostaviti plavi patlidžan da se ohladi, dok se hladi, napraviti fil za premazivanje.

U dublju zdelu staviti kiselu pavlaku,obe vrste sira i viljuškom ih dobro sjediniti, dodati sitno iseckan peršun, pasiran ili sitno iseckan beli luk,sveže samleven biber i sitnije seckane orahe ( ostavite malo da pospete gotove ronice ) i sve to sjedinite. Probajte za so, ja ga nisam dodavala uopšte i nije bilo potrebno jer feta sir je već slan.
Paradajz iseći na malo deblje štapiće.
3.
Staviti jednu šnitu patlidžana na radnu površinu i premazati sa pripremljenim filom, na početku šire strane staviti štapić paradajza i zaviti u rolnicu.
Umesto paradajza možete koristiti filete pečenih crvenih paprika.

4.
Zavijene rolnice staviti na tacnu,posuti sa ostatkom seckanih oraha, grančicama peršuna i po želji, ukrasiti ih sa polovinama jezgra oraha.
Preliti sa vrlo malo maslinovog ulja i ostaviti oko pola sata a može i duže u frižider.

5.
Poslužiti sa garlic bread with cheese,hladno pivo, paradajz salatom, ili sa zelenom salatom....izbor je vaš.

6.
Prijatno!!!!!!
Izvor: coolinarika.com  (pomoravka)

subota, 25. srpnja 2015.

RAFAELO BABY - SA GRIZOM,BEZ MLIJEKA U PRAHU!

...toliko jednostavne i njeznog okusa a neodoljive, lagane za napraviti da ih i sama djecica mogu raditi… ovo su mi pomogle radiiti male rucice moje princeze….. .......poklonite si ovaj uzitak jednostavnosti….....
 Rafaelo baby

Sastojci
200 g bijelog instant griza Podravka ili drugi
400 ml mlijeka
100 ml gazirane mineralne vode (moze i obicna voda)
1 puding od vanilie Dolcela
1 vanil secer Dolcela
1 zlica meda

malo smedjeg secera ili sladila po zelji
100-150 g kokosa
po zelji bademi
i jos par zlica vode za razmutiti griz i puding

Priprema
1.
Prah za puding, griz i malo vode ili miljeka izmijesati u glatku smjesu (gustoca kao za palacinke).
2.
Mijeko, vodu i secer staviti kuhati, maknuti s vatre, smanjiti temperaturu i lagano ulijevati  smjesu od griza i praha za puding, kuhati par minuta uz stalno mijesanje.  
3.
Kuhanu smjesu maknuti s vatre i umijesati med, van. secer, kokos. Dobro izmijesati i ostaviti 30 minuta u frizideru da se ohladi i stisne.
Ako vam se cini smjesa mekana, dodati jos kokosa.
4.
Oblikovati kuglice, po zelji u svaku staviti badem ili namazati na foliju pa rezati na kockice ili druge oblike. Uvaljati u kokos i uzivati…

Omjer mlijeka i vode moze biti i pola-pola, biti ce jos laganije, a moze i samo s mlijekom.
Umjesto kokosa moze mljeveni orasi, ljesnjaci, bademi, kikiriki….i naravno okus pudinga po zelji…

Posluživanje
Cak i oni koji nisu ljubitelji griza (moj muz) ...bili su zadivljeni okusom i krali ih za sebe…
Izvor: coolinarika.com   (sandra5)

UKUSNI KOLAČ SA GRIZOM: "DAJ GRIZ" :)

Lagani kolač od griza, punog kremastog ukusa, bez trunke margarina. Lako i brzo se pravi, a još brže nestaje sa tanjira. Sve to za samo 40 minuta (sa pranjem suđa) i samo 3 €.
 Daj griz

Sastojci za 8 osoba
Biskvit
200 g keksa Petit Beure
1 kašika Ness kafe
2 dl vrele vode
Fil
6 dl mleka
50 g griza
2 belanca
100 g crne čokolade
100 g bele čokolade
1 kesica burbon vanilin šećera
4 kašike šećera
nekoliko kapi arome lešnika
Karamel preliv
80 g šećera
5 kašika vode
2 žumanca
0,5 l mleka
2 kašike gustina

Priprema
1.
Biskvit
Kašiku Ness kafe rastvoriti u široj činiji u 2 dl vrele vode i ostaviti da se prohladi.
Fil
Od 6 dl mleka odvojiti 0, 5 dl, a u ostatak dodati šećer i vanilin šećer i staviti da proključa. Umutiti belanca, dodati griz i 0, 5 dl hladnog mleka.Sipati u tankom mlazu uz neprestano mešanje u ključalo mleko. Kuvati 10-ak minuta na tihoj vatri uz neprekidno mešanje. Kada se masa zgusnula, skinuti sa vatre i podeliti na dva dela.
2.
Otopiti čokolade (ja sam ih otopila u mikrotalasnoj). U jednu polovinu griza dodati otopljenu crnu čokoladu, a u drugu otopljenu belu čokoladu i aromu lešnika.
3.
Kekse potapati u pripremljenu kafu i ređati u kalup/tepsiju. Dimenzije tepsije koju sam koristila su 26×20 cm. Preko keksa preliti crni fil od griza (dok je još topao). Preko crnog fila poređati kafom natopljene kekse, pa preliti belim filom od griza. Ostaviti da se ohladi.
4.
Karamel preliv
5.
Na tihoj vatri istopiti šećer (dobije se smeđa, gusta sirupasta masa). Skinuti sa vatre i pažljivo dodati vodu. Voda će da prska prilikom dodavanja, a šećer će očvrsnuti poput smole. Vratiti na vatru i mešati oko 5 minuta da se šećer rastvori u vodi. Čak i ako ostanu nerastvoreni komadi šećera, nastaviti dalje. Umutiti žicom žumanca sa mlekom i dodati šećeru. Kuvati 5 – 10 minuta uz mešanje. Dobija se žuta retka masa, nešto gušća od mleka.
Gustin izmešati sa malo hladnog mleka da se razbiju grudvice i dobije homogena tečnost. Uliti u tankom mlazu u žutu masu i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta uz neprestano mešanje.
Malo prohladiti i preliti preko kolača.
Ostaviti preko noći u frižideru.
Po želji ukrasiti kako prahom prosejavajući ga kroz sito.
6.
Pozvati prijatelje i poslužiti uz šoljicu jake crne turske kafe.
Izvor: coolinarika.com

NABUJAK OD GRIZA S JABUKAMA

Prefina kombinacija griza, sira i jabuka. Brzi i fini desert koji će oduševiti i najzahtjevnije degustatore.

Sastojci
3 srednje jabuke (oko 500 g)
1 limun
500 ml mlijeka
90 g Lino Grisa By Podravka
2 žlice smeđeg šećera
1 žlica Meda cvjetnog Podravka By Podravka
2 jaja
200 g svježeg sira
1 Vanilin šećer Dolcela By Podravka
prstohvat soli
ulje za kalup

Priprema
1.
Jabuke ogulite, prerežite napola i očistite od sjemenki. Ako su jabuke veće, možete svaku polovicu malo skratiti tako da joj odrežete donji dio gdje su bile sjemenke. Nakapajte ih limunovim sokom.
2.
Mlijeko zakuhajte, dodajte griz i kuhajte dok se griz ne zgusne (2-4 minute). Umiješajte šećer i med.
3.
Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Žumanjke izmiješajte sa svježim sirom, vanilin šećerom i koricom limuna. Ovu smjesu dodajte smjesi od griza.
4.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli te lagano kuhačom umiješajte u smjesu od griza i sira.
5.
Smjesu ulijte u nauljenu vatrostalnu posudu promjera 24 cm. Po površini posložite jabuke. Jabuke možete i zarezati cijelom dužinom s gornje strane, ljepše izgledaju.
6.
Nabujak pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 20-30 minuta dok ne dobijete zlatnožutu boju.
Posluživanje
Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite. Odličan je topao, ali i kad se ohladi.

Savjet
Nabujak možete kombinirati i s drugim voćem (kruške, marelice, višnje, šumsko voće...).
Izvor: coolinarika.com  (ivannna)

JEDNOSTAVNI LEDENI KOLAČ

Brzo,jednostavno, ukusno,jeftino…ledeno…
 Ledeni kolac

Sastojci
Kolac
2 kom. jaja
200 gr. secer
1 zlica kakao
2 zlice rum (ja nisam stavila)
200 gr. ostro brasno
1 kom. prasak za pecivo
1 sholja za kafu ulje
2 sholje za kafu mleko
Fil
500 ml. mleko
7 zlice secer
5 zlice gustin (psenicni skrob)
125 gr. margarin
1 kasicica vanila ekstrakt

Priprema
1.
Umitite jaja sa secerom dok ne postanu bjela
2.
Promesajte brasno, prasak za pecivo i kakao u jednu zdjelu, a ulje, rum i mleko u drugu
3.
Najizmenicno dodavajte suhe i mokre sastojke u jaja i neprestano mutite
4.
Isipite smesu u pouljen pleh i peci na 200 stupnjeva oko 20 min slika
5.
Pripremite fil na sledeci nacin..Mleko promesajte sa secerom i gustinom i stavite da se kuha na srednju vatru..Kad zakipi mjesajte neprestano dok dobijete zeljenu gustinu i maknite od stednjaka
6.
Dodajte margarin i vanilu i promesajte da se sajedini
7.
Prelijte ladni kolac sa vrelom filom i ostavite u frizider da se ljepo ohladi
8.
Dobar tek

Posluživanje
Kolac je jako ukusan i lagan i nije mnogo sladak…bas taman…
Izvor: coolinarika.com

SLADOLED OD JAGODA S KREM SIROM - IDEALNO KREMASTO OSVJEŽENJE ZA VAS I VAŠE NAJMILIJE

Već sam radila sladoled od jagoda s krem sirom, ali bez kuhanja. Iako je brži za pripremiti, čitala sam da se sladoledi s kuhanom osnovicom bolje i duže čuvaju u zamrzivaču, a i malo su kremastiji. Pa evo i druge varijante ove osvježavajuće slastice.
 

Sastojci
125 ml punomasnog mlijeka
125 ml svježeg slatkog vrhnja
1 jaje
1 žumanjak
100 g šećera
125 g krem sira
225 g jagoda
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema
1.
Stavite vrhnje i mlijeko u posudu za kuhanje i zagrijavajte do vrenja. Maknite s vatre.
U zdjeli pomiješajte pjenjačom jaje, žumanjak i šećer. Ulijte u tankom mlazu toplo mlijeko s vrhnjem neprestano miješajući.
Vratite opet sve u posudu za kuhanje, i kuhajte par minuta na laganoj vatri, neprestano miješajući drvenom žlicom dok se krema lagano ne zgusne. Ne pustite da krema prokuha jer bi se jaja mogla zgrušati.
Maknite s vatre i umiješajte ekstract vanilije.
2.
Prespite kuhanu kremu u metalnu/porculansku/staklenu posudu koju stavite u veću posudu s hladnom vodom i ledom da se prije ohladi. Sipajte kremu kroz gusto mrežasto cjedilo.
3.
U međuvremenu operite i posušite jagode. Odrežite im peteljke i narežite ih (nikad ne režite peteljku prije nego jagode operete, jer će u suprotnom jagode upiti vodu).
Stavite jagode i krem sir u blender pa dobro izmiksajte da dobijete glatku smjesu. Pomiješajte smjesu od jagoda i sira s ohlađenom kremom od jaja.
Pokrijte posudu i ostavite u hladnjaku barem 3-4 sata (još bolje cijeli dan ili preko noći) da se dobro rashladi.
4.
Sipajte zatim kremu u stroj za sladoled i radite prema uputama. Gotovi sladoled premjestite u posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanja i stavite u zamrzivač na par sati da se dodatno ščvrsne.
5.
Ako nemate stroj za sladoled, ohlađenu kremu sipajte u posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i zamrzavajte dok sladoled nije dovoljno črvst, miješajući često vilicom da se ne stvore veliki kristali leda.
Sladoled premjestite u hladnjak pola sata prije posluživanja, bit će lakše vaditi ga žlicom.
Posluživanje
Prijedlog za posluživanje: očistite i narežite svježe jagode. Polovice smrvite u kašu štapnim mikserom zajedno sa žlicom šećera u prahu i malo soka od limuna. Pomiješajte s preostalim narezanim jagodama i poslužite uz sladoled.
Izvor: coolinarika.com

ZAPEČENE SLANE PALAČINKE S TIKVICAMA

Smjesa za palačinke je od tikvica,zatim su punjene svježim sirom i šunkom ,prelivene vrhnjem i zapečene u pećnici. Palačinke se mogu servirti  tople i hladne,prekrasne su, lagane i kremaste.
 Zapečene slane palaćinke

Sastojci
palaćinke
350g brašna
200g ribanih tikvica + jedna crvena paprika(manja)
10 cvijetova tikvica(ako želite)
1 žlica praška za pecivo
3 jaja + sol
200ml mineralne vode
300ml mlijeka
fil1
500g svježeg sira
2 jaja
sol
fil2
400g sviježeg sira
100g šunke ili pancete ili pršuta
sol
2 jaja
preljev
400ml vrhnja za kuhanje ili 2 kisela vrhnja

Priprema
1.
Napravite od ovih sastojaka smjesu za palaćinke,da bude malo gušća ja sam sastojke stavila odokativno pa vi prilagodite

2.
Sfrigajte malo manje a deblje palaćinke

3.
Nemojte ih prepeći,od ove količine ćete dobiti 15 palaćinki,u porciju vam idu tri .

4.
Postoje dva fila samo sa sirom i sa šunkom, ja sam  radila s pola jednog pola drugog. Dakle palaćinke nafilujte ,zamotajte i posložite u namaštene  zdjelice ili plehove

5.
Zatim ih prelijte vrhnjem i pecite otp 40 min na 190 stupnjeva

6.
Možete ih servirati tople a i hladne
Izvor: coolinarika.com    (betinna)

TIKVICE ALA POMFRIT :)

Sezona je tikvica. Volim ih i pripremam na razne načine….a ovo su pohane ala pomfrit.
 

Sastojci
1 tikvica
1 šalica krušnih mrvica
½ šalice sira parmezana
1-2 jaja (ovisno o veličini)
1 žličica origana
1 žličica soli
ulje za prženje
malo brašna (za paniranje)

Priprema
1.
Tikvice operite pa im odrežite krajeve i narežite ih na štapiće (kao krumpir za pomfrit)
Posolimo ih i ostavimo 20-tak minuta da puste vodu
2.
jaje posebno istucite u jednoj posudi, a u drugoj  izmješajte krušne mrvice, parmezan, origano i sol.
Tikvice prvo namočite u jaja, a onda u smjesu krušnih mrvica sa začinima.

3.
Tako panirane tikvice pržite na ugrijanom ulju i s jedne i s druge strane oko 4-5 minuta dok ne porumene.
4.
ili zdravija varijanta:  posložite „pomfrit“ na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne dobiju lijepu rumenu boju (na pola pečenja okrenite)
Posluživanje
Pohane tikvice servirajte uz meso i salatu po želji za ručak, ili kao laganu večeru s kraljevskim dipom.
Izvor: coolinarika.com

petak, 24. srpnja 2015.

ZELENI ČAJ: Napitak koji vama i vašem domu pomaže da izgledate fantastično

Sigurno vam je poznato da je zeleni čaj jedan od najzdravijih napitaka koje možete konzumirati. Redovnom upotrebom poboljšaćete zdravlje, a vaša koža će blistati. Međutim, zeleni čaj jednako je dobar i za vaše biljke, kućne ljubimce te je od velike pomoći u svakodnevnim kućanskim poslovima. Skuhajte zeleni čaj te ga iskoristite na neki od sledećih načina.

Riješite se masne kože lica, ali i masne kose.
Zeleni čaj odličan je tonik za čiščenje svih tipova kože, a posebno je dobar za masnu kožu. Skuhajte čaj te ostavite da se ohladi. Nakon toga umočite vatu te nježno očistite lice. Ako imate masnu kosu, nakon pranja isperite je čajem te ga utrljajte u tjeme. Nakon ovoga kosa će vratiti svoj prirodni sjaj te će izgledati predivno.
Uklonite šminku sa lica.
Pamučnu krpu umočite u ohlađeni čaj te lagano pređite preko lica i vrata. Bogati sastojci iz čaja će ukloniti šminku i višak ulja sa lica, dok će pamučna krpa djelovati kao piling.
Uklonite tamne kolutove ispod očiju.
Dvije iskorištene kesice čaja stavite na oči te ostavite desetak minuta. Ponavljajte nekoliko večeri zaredom i oprostite se od tamnih kolutova.
Očistite manje rane i ogrebotine.
Zeleni čaj ima antiseptičko dejstvo tako da ga slobodno možete koristiti za dezinfekciju manjih rana i ogrebotina.
Higijena kućnih ljubimaca.
Zeleni čaj odlično je sredstvo za čišćenje očiju i ušiju vaših kućnih ljubimaca. Namočite komad vate te lagano pređite preko zaprljanog dijela tijela.
I vaše biljke vole zeleni čaj. Ostatke čaja (bez zaslađivača) možete iskoristiti i za zalijevanje kućnih biljaka. Ali vodite računa da u čaj dodate istu količinu vode pa tek onda zalijete cvijeće. Zeleni čaj sadrži veliku količinu antioksidanata koji, ako se ne razrijede sa vodom, mogu imati negativan uticaj na rast biljaka.
Očistite prozore, ogledala i masne mrlje sa svih površina.
Prokuhajte tri do pet kesica čaja u litri vode. Kada se ohladi, namočite pamučnu krpu te očistite zaprljane površine. Takođe, iskoristite listiće rinfuznog čaja te pospite po tepihu. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta pa usisajte. Listići zelenog čaja odlični su za odstranjivanje neugodnih mirisa sa namještaja, iz ormara pa čak i frižidera.
Očistite wc školjku.
Ubacite nekoliko kesica zelenog čaja u wc školju i ostavite dvadesetak minuta. Nakon toga pustite vodu koja će “odnijeti“ svu nečistoću.
Izvor: minimagazin.info