Dizana tijesta su laka i jednostavna
poslastica, koju skoro uvijek možemo napraviti od namirnica koje imamo u
kući, a naročito su dobra za hladne zimske dane.
Ovaj recept imam već dosta godina i ne
odustajem od njega. Može se koristiti i za slane i za slatke kiflice, a
da osim fila puno ne mijenjate. Ako ih pravim kao slane, premazem ih
prije pecenja razmućenim jajetom i pospem krupnom morskom soli ili ih
samo filujem sa sirom. Kao slatke filujem ih raznim marmeladama i pospem
šećerom u prahu.
Potrebno je:
1/2 kg brašna
25 g svježeg kvasca ili jedna kesica suhog
malo soli
1 jaje
1 supena kašika šećera
2,5 dcl mlijeka
6 supenih kašika ulja
Priprema:
Zamijesiti
tijesto, pustiti da odstoji, razvaljati i napraviti dvije ili tri
loptice, razvaljati ih i sjeći u 6 ili 8 dijelova, filovati, pa ponovo
pustiti da odstoje. Peći na papiru za pečenje 15-20 minuta.
Ove na slici filovane su pekmezom od šljiva i mojom omiljenom
marmeladom od šipka. Volim praviti dizana tijesta, jer su jednostavna i
lagana za praviti, uz to zamirišu cijelu kuhinju, svi ih vole i brzo
nestanu.
Izvor: Kuhinjskeprice.com / blog.neum-bih.com
ponedjeljak, 9. ožujka 2015.
Home »
Recepti za slana jela
,
Recepti za slatka jela
» ZA HLADNE DANE: Vruće slane ili slatke kiflice!
0 komentari:
Objavi komentar