Listajuci moju staru biljeznicu nadjoh i ovaj recept
Arabija torte kuju nisam bas tako cesto pravila.Zasto je nisam cesto
pravila recu cu vam.Ovo je za mene kaloricna bomba torta i ima je puno.Idealna za veca druzenja i proslave:)
Sastojci
-
KORA
-
7
bjelanjaka
-
7 kasika
secera
-
300 gr
sjeckanih orasa
-
100 gr
sjeckanih datula(hurme)
-
100 gr
grozdjica
-
3 supene kasike
brasna
-
1/2 pr.
za pecivo
-
KREMA
-
7
zumanjaka
-
7 kasika
secera
-
100 gr
cokolade
-
250 gr
putera
-
DEKORACIJA
-
300 ml
slaga
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 45 min
- Težina:
- Jednostavno
-
1
7 bjelanjaka umutiti dobro sa 7 kasika secera.Mutiti negdje oko 15 min.
-
2
Grozdjice potopiti malo u vodu.Poslije ih dobro posusiti.Orase samljeti na malo krupnije.
Datule isjeckati na sto sitnije.
Od 3 kasike brasna oduzeti 1 i posuti po datulama.Posto su datule jako ljepljive trebate ih malo proturiti kroz brasno.
-
3
Sad mikser ostavite sa strane i uzmite zicu ili kasiku.
-
4
U smjesu od bjelanjaka dodajte
prvo orase,pa datule pa grozdjice i na kraju 2 kasike brasna koje ste
pomjesali sa pola pr. za pecivo.
-
5
Staviti u pleh velicine 30x 25 da se pece.
Peci samo 8 min.Iskljuciti pec i ostraviti jos 12 min u peci.Koru ostaviti da se potpuno ohladi.
-
6
7 zumanjaka umutiti sa 7 kasika secera i kuhati na pari.Kad ste skuhali jos u toplo dodati cokoladu.
-
7
Kad se potpuno ohladi dodati puter i napraviti kremu.
-
8
Kore presjeci na 2 djela po duzini.
Sad staviti prvu koru i preko nje kremu.
Drugu koru i preko nje kremu.
Od ove smjese necete dobiti puno kreme,ali bitno je da premazete vise prvu koru,a drugu manje jer preko nje dolazi slag.
-
9
Ako zelite da vam torta izgleda vislja slobodno koru presjecite na 3 djela po sirini
Posluživanje
P.S. Sjeci sto tanje riznje jer torta je jako kaloricna.
Izvor:
coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar