utorak, 17. veljače 2015.

VOLITE PIZZU? EVO 10 RECEPATA KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI


Paradajz picete
POTREBNO JE
ZA TESTO: 250 g belog brašna ,  200 g integralnog brašna ,  4 kašike maslinovog ulja ,  oko 3 dl soka od paradajza ,  so ,  kvasac.
ZA FIL ,  paradajz-sos ,  3 manja paradajza ,  150 g narendanog mocarela sira ,  origano ,  masline.

PRIPREMA:
Sve sastojke za testo stavite u dublju posudu i zamesite testo sokom od paradajza, tako da bude mekano. Ostavite testo da se podigne. Paradajz i masline isecite na tanke kolutove. Kada se testo podigne, premesite ga i premažite maslinovim uljem da se ne lepi za ruke i podlogu. Tako premazano uljem razvaljajte ga i čašom vadite picete. Picete uvaljajte u brašno sa obe strane, ređajte u pleh, pa svaku premažite sa malo paradajz-sosa i stavite kolut paradajza. Tako pripremljeno stavite u rernu da se peče na 200 stepeni. Kada je gotovo izvadite iz rerne, pospite origanom i na svaku picetu stavite pomalo mocarela sira i maslina, pa vratite nakratko u rernu da se sir rastopi.
 
Pikantna pica
POTREBNO JE:
ZA TESTO: 400 g brašna ,  300 ml vode ,  1 kašika maslinovog ulja ,  1 kašika ulja ,  1 kašičica soli ,  1 kašičica šećera ,  1 kesica suvog kvasca.
ZA FIL :  300 ml pasiranog paradajza ,  250 g sira za picu ,  150 g dimljenog sira ,  125 g mocarele ,  2 ljute feferone ,  1 glavica luka ,  200 g pečurki ,  origano ,  bosiljak ,  beli luk u prahu ,  čili umak.

PRIPREMA:
Stavite sastojke za testo u veliku posudu i zamesite. Ostavite ga oko 30 minuta da odstoji. Na papiru za pečenje razmesite i razvaljajte testo, premažite ga paradajzom, pospite sir za picu i na listiće narezani dimljeni sir, stavite isečene pečurke i preko njih luk isečen na kolutove. Odozgo pobacajte iseckane feferone, pospite origanom, bosiljkom i belim lukom. Sa papirom za pečenje ubacite picu na rešetke rerne, bez tepsije i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Na pola pečenja stavite mocarelu isečenu na kriške. Kada je pica gotova prelijte je čili umakom.
 
Brza pica
POTREBNO JE:
1 šolja grčkog jogurta ,  1 1/2 šolja brašna ,  1 kašičica praška za pecivo ,  kečap ,  šunka ,  kačkavalj.

PRIPREMA:
Pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte jogurt i zamesite testo. Ako se previše lepi, dodajte još malo brašna. Mesite oko pet minuta pa odmah stavite u podmazan pleh, premažite sa malo ulja i dodajte kečap, šunku, kačkavalj i ostale sastojke koje volite na pici. Pecite na 220 stepeni 10-12 minuta.
 

Sendvič pica
POTREBNO JE:
ZA TESTO : 2 dl vode ,  1 kašika ulja ,  1/4 kockice kvasca ,  malo soli ,  brašna koliko je potrebno da se dobije mekše testo.
ZA FIL : 2 dl kisele pavlake ,  100 g šunke ,  200 g mariniranih šampinjona ,  150 g rendanog trapista ,  sos za picu ,  origano.

PRIPREMA:
Od sastojaka za testo umesite dan ranije mekše testo, pa ga ostavite da narasta preko noći u frižideru. Sutradan podelite testo na dva dela pa napravite dve kugle i vratite ih još malo u frižider da narastu, a onda svaku razvijte na veličinu velikog tanjira i prebacite u pleh koji ste posuli brašnom. Stavite testo u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite dok se ne naduva, a onda odmah vadite i nožem odrežite poklopac. Testo treba da bude bledo, da se kasnije ne bi prepeklo. Donji deo testa premažite sosom za picu, odozgo stavite pavlaku, komadiće šunke, pečurke i kačkavalj. Pritisnite poklopcem od testa dobro da bi se i gornja kora u toku pečenja natopila i bila mekana. Pecite da se sir istopi, isecite i poslužite.
 
Male kukuruzne pice
POTREBNO JE:
ZA TESTO : 600 g kukuruznog brašna ,  400 g pšeničnog brašna ,  1 sveži kvasac ,  malo šećera ,  1 kašika soli ,  1 dl maslinovog ulja ,  6 dl mleka.
ZA FIL:  šunka ,  sir ,  origano ,  kečap ,  masline ,  šampinjoni.

PRIPREMA:
Kukuruzno brašno prelijte sa 4 dl vrućeg mleka. U malo toplog mleka razmutite kvasac i šećer i ostavite da nadođe. Ostale sastojke izmešajte sa obe vrste brašna. Dodajte nadošli kvasac i umesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom da se digne. Razvaljajte testo i vadite krugove čašom ili kalupom. Složite testo na pek papir na pleh, premažite ga kečapom i pospite origanom. Stavite list šunke, malo naseckanih maslina, tanko isečene šampinjone i završite kockicama sira. Pecite kratko na 180-200 stepeni. Pre posluživanja po želji još malo dodajte kečapa.
 
Pica sa grilovanim plavim patlidžanom
POTERBNO JE:
1 podloga za picu ,  3 kašike maslinovog ulja ,  1 manji plavi patlidžan ,  2 manja paradajza ,  50 grama rikote ,  malo svežeg bosiljka ,  so i biber.

PRIPREMA:
Nauljite i začinite isečen patlidžan i paradajz i grilujte na srednjoj vatri. Potom sklonite povrće i prekrijte ga folijom da bi ostalo toplo. Zatim na papir za pečenje stavite podlogu za picu, nauljite maslinovim uljem i pospite povrćem, rikotom i bosiljkom. Za kraj začinite biberom i pecite na 200 stepeni pazeći da ne zagori dno podloge.
 
Pržena pica
POTREBNO JE:
ZA TESTO : 300 g brašna ,  20 g svežeg kvasca ,  150 ml mlake vode ,  so.
ZA FIL :  350 g sosa od paradajza za picu ,  500 g tikvica ,  300 g rikota sira.

PRIPREMA:
Od brašna, kvasca, tople vode i malo soli umesite glatko testo i ostavite na toplom mestu oko 15 minuta. Testo podelite na 6-8 komada i oblikujte male loptice. Svaku lopticu razvaljajte na pobrašnjenoj dasci na debljinu oko pola centimetra i ostavite da odstoji oko deset minuta. U širem tiganju zagrejte ulje pa svaki komad testa pržite sa obe strane 20-30 sekundi. Ovako pripremljena testa izvadite iz tiganja, dobro ih ocedite na papirnatom ubrusu i položite na pleh. Testa premažite sosom od paradajza, prekrijte kolutovima tikvica i po tikvicama rasporedite rikota sir. Zapecite u rerni.
 

Pica kvatro
POTREBNO JE:
800 g brašna ,  200 g griza ,  200 ml vode ,  2 kašičice šećera ,  10 g kvasca ,  250 ml mleka ,  1 kašika soli ,  1 kašika maslaca ,  1 kašika ulja ,  kečap ,  kulen ,  šampinjoni ,  mocarela ,  šunka ,  jaja ,  origano.

PRIPREMA:
U mlakoj vodi razmutite razdrobljen kvasac i šećer pa dodajte mlako mleko i pomešajte sa ostalim sastojcima. Testo mesite onoliko dugo da počne da se odvaja od posude u kojoj se mesi pa ga ostavite preko noći u frižideru pokriveno mokrom kuhinjskom salvetom. Od testa sutradan napravite četiri lopte pa ga razvucite da bude tanko. Razvučeno testo za picu premažite kečapom pa na jednu četvrtinu složite kulen, na drugu šampinjone, na treću mocarelu sa šunkom i na četvrtu razlupajte jedno jaje ili dva jajeta. Na kraju začinite origanom. Picu kvatro prenesite u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko deset minuta.
 
Pica cvet
POTREBNO JE:
ZA TESTO : 100 g graham brašna ,  200 g pšeničnog brašna ,  20 g svežeg kvasca ,  1, 5 dl mlake vode ,  1 dl ulja ,  2 kašike kisele pavlake ,  1 kašičica šećera ,  1 kašičica soli ,  150 g margarina.
ZA FIL : kečap ,  origano ,  100 g šunke ,  100 g gaude ,  mocarele ,  1 jaje ,  susam.

PRIPREMA:
U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac i čekajte da kvasac nadođe. Dodajte sve ostale sastojke i nekoliko minuta na pobrašnjenom stolu mesite testo. Ako se testo lepi, dodajte još malo brašna. Stavite testo u posudu, prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite 20 minuta u frižideru. Izvadite testo iz frižidera, razvijte koru i narendajte polovinu zamrznutog margarina. Preklopite testo i posle deset minuta isto ponovite sa drugom polovinom margarina. Ostavite testo desetak minuta i za to vreme uključite rernu na 200 stepeni da se zagreje. Okrugli pleh dobro namažite margarinom i razvucite testo u što tanju koru. Preko testa premažite kečap, narendajte šunku i sir i pospite origano. Savijte testo u rolat, isecite ga cik-cak i te „ružice“ slažite u pleh da ima izgled cveta. Premažite umućenim jajetom, pospite susamom i pecite na 200 stepeni 30 minuta.
 
Pancerote
POTREBNO JE:
400 g brašna ,  2 dl mleka ,  1 dl ulja ,  1 kocka kvasca ,  1 kašičica šećera ,  1 kašičica soli.
ZA PUNJENJE :  200 g šunke ,  100 g slanine ,  200 g kečapa ,  150 g sira ,  100 g kiselih krastavčića ,  origano.

PRIPREMA:
Kvasac potopite sa šećerom i malo brašna u mlako mleko. Prosejte brašno i zamesite testo pa ga podelite na 10 loptica. Oklagijom razvijte testo veličine manjeg tanjira. Stavite kečap u sredinu, malo origana, sitno seckanu šunku i slaninu i rendani sir. Preklopite na pola i krajeve pritisnite viljuškom da se zalepe. Nauljite pleh i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se peče oko 20 minuta.
zena.blic.rs

0 komentari:

Objavi komentar