ponedjeljak, 16. veljače 2015.

VIŠNJOLINA

Lijepa,ukusna,odlična torta sa višnjama!Probajte i vi :)

Vishnjolina

Sastojci

  • biskvit:

  •  4 jaja
  •  100 g šećera
  •  5 kašika brašna
  •  1 kašika ulja
  • fil sa višnjama:

  •  600 g očišćenih višanja
  •  150 g šećera
  •  200 ml soka od višanja (ili vode)
  •  1 vrećica pudinga od malina
  •   krema:
  •  400 ml slatkog vrhnja
  •  60 g šećera
  •  2 kašičice instant želatine fix
  • i još:

  •  8 napolitanki
  •  i umućeni šlag ili slatko vrhnje

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1 1 /slika/2124875/
    Odvojiti bjelanca od žumanaca. Umutiti bjelanca i šećer, pa dodavati po jedno žumance; miksati svo vrijeme. Zatim dodati ulje i brašno, pažljivo sjediniti, pa sipati u kalup (obložen papirom za pečenje)! Peći na 200 C.
  2. 2 2 /slika/2124877/
    Fil sa višnjama: Sjediniti višnje, šećer i sok, pa staviti da kuha (nekih 5 minuta). Posebno umutiti puding i malo soka (ili vode), pa sipati u višnje. Kada dobije potrebnu gustinu, maknuti sa vatre. Pečen biskvit izbockati, pa preliti filom od višanja. Ostaviti da se ohladi.
  3. 3 3 /slika/2124879/
    Umutiti slatko vrhnje i šećer, pa dodati instant želatinu fix. Izmiksati! Posebno izmiksati napolitanke. Preko fila od višanja sipati polovinu kreme, pa posuti izmiksatim napolitankama.
  4. 4 4 /slika/2124881/
    Preko napolitanki premazati preostali dio kreme. Ostaviti da se ohladi i stegne.
  5. 5 5 /slika/2124887/
    Cijelu tortu premazati umućenom šlag pjenom ili slatkim vrhnjem, dekorisati po želji. Ohladiti, pa rezati na parčad!
    Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar