Sastojci
biskvit:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kašika ulja
fil sa višnjama:
- 600 g očišćenih višanja
- 150 g šećera
- 200 ml soka od višanja (ili vode)
- 1 vrećica pudinga od malina
- krema:
- 400 ml slatkog vrhnja
- 60 g šećera
- 2 kašičice instant želatine fix
i još:
- 8 napolitanki
- i umućeni šlag ili slatko vrhnje
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
1
/slika/2124875/
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Umutiti bjelanca i šećer, pa dodavati po jedno žumance; miksati svo vrijeme. Zatim dodati ulje i brašno, pažljivo sjediniti, pa sipati u kalup (obložen papirom za pečenje)! Peći na 200 C.
-
2
/slika/2124877/
Fil sa višnjama: Sjediniti višnje, šećer i sok, pa staviti da kuha (nekih 5 minuta). Posebno umutiti puding i malo soka (ili vode), pa sipati u višnje. Kada dobije potrebnu gustinu, maknuti sa vatre. Pečen biskvit izbockati, pa preliti filom od višanja. Ostaviti da se ohladi.
-
3
/slika/2124879/
Umutiti slatko vrhnje i šećer, pa dodati instant želatinu fix. Izmiksati! Posebno izmiksati napolitanke. Preko fila od višanja sipati polovinu kreme, pa posuti izmiksatim napolitankama.
-
4
/slika/2124881/
Preko napolitanki premazati preostali dio kreme. Ostaviti da se ohladi i stegne.
-
5
/slika/2124887/
Cijelu tortu premazati umućenom šlag pjenom ili slatkim vrhnjem, dekorisati po želji. Ohladiti, pa rezati na parčad!
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar