U davno vrijeme ljudi su radili jednostavne slastice, s
minimalno sastojaka, ali s maksimalno okusa. Ovaj kolač se obično pekao
za Božić ili Uskrs, kad god ga pečem, arome meda, ruma , limunove
korice i cimeta, se tako šire kućom da stvarno osjetim blagdanski
ugođaj…
Sastojci
Tijesto
-
30 dag
oštrog brašna
-
5 dag
šećera u prahu
-
20 dag
maslaca
-
2 žlice
vrhnja
-
mrvičak
soli
Nadjev
-
30 dag
oraha
-
30 dag
šećera
-
2 velike žlice
ruma
-
1,5 dl
vrelog mlijeka
-
1
naribana korica od limuna
-
1 žlica
bagremovog meda (može i bilo koji med koji volite)
-
--
cimet
Ostalo
-
--
šećer u prahu za uvaljavanje kockica
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 90 min
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
Za nadjev izmiješati sve sastojke, pofuriti mlijekom.
-
2
Od svih sastojaka za tijesto umjesite glatko tijesto, ostavite na hladnom oko 1 sat.
-
3
Tijesto podijelite na dva dijela ,
prvi dio razvaljajte i stavite u namašten pleh, nabockajte, pecite
nekoliko minuta u pećnici na 200°C.
-
4
Na polupečeno tijesto namažite
nadjev, prekrijte drugim dijelom razvaljanog tijesta, opet nabockajte
štapićem i pecite još 15 minuta.
-
5
Režite vruć kolač na kockice 2×2 cm i vruće ih uvaljavajte u šećer u prahu.
Posluživanje
Uvijek se oduševim njihovim okusom, a
prednost ovakvih kolača je, jer su pogodni za transport, izvrsno se
mogu čuvati bez hladnjaka. Ovaj put sam ih pravila tako da sam ih pekla
u najvećem plehu od štednjaka, a pekla sam kao pitu -odmah sve,
razvaljala tijesto, namazala nadjev, stavila drugo tijesto nabockala i
pekla.
0 komentari:
Objavi komentar