Volim ovakve slojevite kolace ,tanka kora , fil , opet
kora , pa fil , pa kora , pa fil i tako cetiri , pet , sest ili vise
puta . Ovo je pravi cokoladni kolac , pravi se dan - dva ranije da bi
kore omeksale ,da bi se sastojci svi sjedinili , a onda kada ga
probate......mmm.... prosto se topi u ustima. Kolac je bas onaj pravi
.....
Sastojci
-
Testo
-
550 g
brasna
-
1
kesica praska za pecivo
-
120 g
hladnog putera
-
50 g
kakaa
-
150 g
secera u prahu
-
50 g
meda
-
3 kom
jaja
-
1-2
velike kasike kisele pavlake
-
Krem
-
700 ml
mleka
-
150 g
kristal secera
-
2
kesice pudinga od vanile
-
250 g
putera
-
1-2
kasike kakaa
-
Preliv
-
100 g
tamne cokolade
-
1
kasika ulja
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
Prosejati brasno s praskom za
pecivo u vecu posudu,dodati sitno isecen hladan puter i dobro sjediniti
puter i brasno dok se ne dobije sitna zrnasta struktura ( natreti brasno
) . Zatim ubrasno dodati secer u prahu , kakao prah , viljuskom sve
izmesati a onda dodati samo malo umucena
jaja,
med i veliku kasiku kisele pavlake . Zamesiti testo dok ne postane
srednje tvrdo ( ako je testo jos tvrdo lagano dodavati jos kisele
pavlake ).Testo treba da je glatko i srednje tvrdoce da moze lako da se
razvija . Podeliti testo na cetiri jednaka dela . Razviti testo u obliku
pravougaonika velicine 25 x 30 cm . Ja sam razvijala kore u plasticnim
kesicama za zamrzivac kao sto sam vec objasnila kod kolaca Marlenka .
Kada su sve kore razvijene onda ih peci na 180 C 6 - 7 min , brzo se
peku i treba paziti da ne izgore . Kore ohladiti .
-
2
Rastvoriti puding u malo mleka a
ostatak mleka staviti da se kuva . Kada je mleko postalo vruce sipati
secer i mesati dok se ne otopi a zatim kada mleko prokuva skuvati puding
. U dve trecine skuvanog pudinga dodati kakao , a jedna trecina pudinga
ostaje bez kakaoa odnosno svetle boje . Ostaviti da se puding ohladi a
zatim u tamni deo polako , miksirajuci , dodati dve trecine omeksalog
putera . Takodje u svetli deo dodati jednu trecinu putera .
-
3
Kolac filovati ovako : kora
,premazati je polovinom tamnog fila , preko se stavi druga kora , preko
ide svetli fil , kora , druga polovina tamnog fila i preko cetvrta kora
.Ceo kolac prekriti plasticnom foliom i ostaviti ga do sledeceg dana da
kore omeksaju . Takodje kolac lakse opteretiti da bi kolac bio
podjednako ravan .
-
4
Sledeci dan preliti ga otopljenom cokoladom . Cokoladu otopiti na pari , dodati
ulje i sve dobro izmesati . Pre prelivanja kolac ostaviti oko
sat
vremena na sobnoj temperaturi a zatim ga preliti pripremljenom
cokoladom . Kada se cokolada stegne ostrim nozem seci kolac vec prema
zelji.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar