četvrtak, 19. veljače 2015.

HAVANA TORTA

Nekada je u hotelu Evropa bila najbolja Havana u Sarajevu i sire. Slasticari hotela Evropa su sa njom i Srpskom snitom osvajali nagrade sirom ex Yu. Dugo sam trazila ovaj recept, isprobavala i testirala razne recepte i konacno napravila Havanu kakva je bila u Evropi.Recept sam nasla na jednom forumu i to je definitivno to!  Ja sam recept malo prepravila jer mi je izaslo malo kreme, pa sam onda morala jos praviti i dodavati.Iako recept djeluje zahtjevno, vrlo je jednostavana za napraviti.Krema se jako brzo stisne tako da nije potrebno da stoji cijelu noc u frizideru, dovoljno je 30min -1h! Takodje, stavila sam manje cimeta i malo manje secera. Moj muz kaze da je dovoljno slatka, a ja mislim da je preslatka. Elem, odlucite prema sebi, ako volite sladje torte stavite secera koliko cu i napisati u receptu, a ako volite manje slatke onda smanjite secer. :)

Havana torta

Sastojci

  • Kore od bjelanaca (beze)

  •  6 bjelanaca
  •  270gr secera
  •  80gr mljevenih pecenih ljesnjika
  •  3gr cimeta
  • Fil

  •  70gr secera
  •  25gr zelatina
  •  2gr cimeta
  •  125ml soka od visanja (iz kompota)
  •  125ml mlijeka
  •  4 zumanca
  •  500ml slatkog vrhnja
  • Donja kora (prhko tijesto)

  •  100gr putera
  •  4 kasike secera
  •  2 zumanca
  •  7-8 kasika brasna
  •  malo praska za pecivo
  •  3 kasike dzema od sipka

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1

    Kore od bjelanca: Bjelance i secer umutiti na pari, dodati cimet i mljevene ljesnjake. Na namazanom i brasnom posutom plehu ispeci 3 okrugle kore. Za one koji nisu bas vicni da smjesu raspodjele na tri jednaka dijela da bi dobili jednake kore, mogu da svaku koru posebno mute od po 2 bjelanjka, 100gr secera, 25gr mljevenih ljesnjaka i 1gr cimeta (jedna mala kasikica) i tako tri puta. Kore kad se peku treba da se peku na jako slaboj vatiri da se suse.
    Napomena: Ja sam stavljala manje cimeta!
  2. 2
     Fil: Zelatin staviti u sok od tresanja, dodati cimet i
    secer( ako je zelatin u listicima onda ostaviti nekoliko minuta da stoji) i ostaviti sa strane par minuta da zelatin nabubri.
    Istovremeno u drugu serpu staviti mljeko da prokuha skinuti sa vatre i dodati umucena zumanca uz stalno mjesanje.
    Sastaviti zele i mljeko i vratiti na vatru jos oko 1 minut
    uz stalno mjesanje. Dignuti sa vatre i ostaviti da se
    ohladi. Kad se ohladilo dodati toj smjesi umucen slag ili slatko vrhnje i sve dobro izmjesati ali ne mikserom vec rucno.
    Napomena: Pazite da vam zelatin ne prokuha jer ce izgubiti svoja svojstva.
    Ako vam se smjesa sa zelatinom stisne prije vremena samo je malo zagrijte da se vrati u tecno stanje.
  3. 3
    Kora za podlogu: Zamjesiti i razviti 1 koru da bude iste velicine kao sto su vam kore od bjelanca. Ispeci koru i kad se malo prohladi premazati je sa dzemom od sipka.
  4. 4
    Tortu je najbolje filovati u kalupu i to ovim redom. Prvostaviti bjelu koru pa fil, pa nekoliko visanja iz kompota i tim redom dalje dok se ne potrose bijele kore. Na kraju na zadnju bijelu koru staviti samo koru za podlogu koja je premazana sa dzemom. Staviti u frizider da se dobro ohladi. Prije sluzenja tortu treba izvaditi iz kalupa tako da kora za podlogu bude sad na dnu.

    Torta se moze premazati i okolo i odozgo sa filom koji nam je preostao (ostavili smo ga namjerno za to). Ugrijati jednu oblatnu izmrviti je malo krupnije i time posuti cijelu tortu. Odozgo posuti prah secerom i ukrasiti sa slagom i visnjama iz kompota, tako da na svakom komadu torte bude kuglica sa slagom i jedna visnja.
    Napomena: Meni nije ostalo kreme pa sam ja umutila slag pjenu i njome prermazala tortu.
    Izvor: coolinarika.com (autorica: Dzidza)

0 komentari:

Objavi komentar