četvrtak, 12. veljače 2015.

ČOKOLADNE KOCKE S LJEŠNJACIMA GOTOVE ZA 5 MINUTA

Riječ je kolaču koji podsjeća na čokoladu s lješnicima, a za čiju pripremu vam ne treba čak ni rerna.


Sastojci

- 4 šolje sitno mljevenog šećer

- 1/2 šolje kakaa u prahu (nezaslađenog)

- 1/4 šolje mlijeka s višim udjelom masnoće

- 1/2 šolje maslaca

- 2 kašičice ekstrakta vanile

- Šaka prženih, nasjeckanih lješnika

Priprema

1. Pripremite posudu cca 10×10 cm i namastite je s malo maslaca ili ulja ili stavite u nju papir za pečenje.

2. Pomiješajte šećer i kakao i preručite u posudu koja može u mikrotalasnu.

3. Mješavinu prelijte mlijekom i na kraju dodajte maslac u komadu.

4. Ništa ne miješajte već stavite da se grije oko 2 minuta, dok se maslac potpuno ne otopi.

5. Izvadite posudu iz mikrotalasne, dodajte ekstrakt vanile i mikserom dobro izmiksajte na najjačoj brzini dok ne dobijete jednoličnu kremastu masu.

6. U masu ubacite lješnike i sve zajedno izmiješajte.

7. Smjesu ravnomjerno ulijte u pripremljenu, namašćenu posudu pa stavite u zamrzivač na 10 minuta.

8. Nakon toga, okrenite posudu na ravnu površinu a dobijenu čokoladnu ploču narežite na kockice.

0 komentari:

Objavi komentar