Zaista posebna torta od jabuka... kao da dobijete 3 u 1!
Dolje se stvori mali biskvit, pa kao srednji sloj socne jabuke i na
kraju hrskava korica. Mozda malo podsjeca na koh od griza...:)))
Upoznajte French Apple Cake...
Sastojci
-
680 gr
ociscenih jabuka, narezanih na osmine, pa na listice
-
1 zlica
Calvadosa - normandijska jabukovača - vinjak
-
1 zlicica
soka od limuna
-
1 salica
glatkog brasna
-
2 zlice
glatkog brasna
-
1 salica
secera
-
1 zlica
secera za posipanje
-
2 zlicice
praska za pecivo
-
1/2 zlicice
soli
-
1
veliko jaje
-
2
zutanjka
-
1 salica
ulja
-
1 salica
mlijeka
-
1 zlicica
extrakta vanilije
-
Salica od 250 ml
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Pecnicu zagrijte na 160 stupnjeva.
Okrugli kalup velicine 24 cm premazite maslacem ili margarinom, te dno oblozite papirom za pecenje.
-
2
/slika/1227119/
Jabuke ogulite, narezite na
osmine, pa na listice... dobiti cete kao male trokutice. Stavite u
posudu pogodnu za mikrovalnu, npr. vatrostalnu sa poklopcem. Poklopite i
stavite u mikrovalnu na 3 - 3,5 minute.
Zatim jabuke prelijte sa limunovim sokom i Calvadosom... u slucaju da
nemate posluziti ce i nesto drugo. Ja sam stavila liker od narance.
Ohladite... nekih 15 minuta.
-
3
Promijesajte pjenjacom suhe sastojke - 1 salicu brasna, 1 salicu secera, prasak za pecivo i sol.
-
4
Pjenjacom izmijesajte 1 jaje, 1
salicu ulja, 1 salicu mlijeka i ekstrakt vanilije. Neka se sve dobro
pomijesa, pa umijesajte suhe sastojke.
-
5
Od ove smjese odvojite 1 salicu, pa u nju dodajte 2 zlice brasna. Sa tom smjesom cemo preliti tortu prije pecnja.
-
6
U ostatak smjese ( veci dio ) dodajte 2 zutanjka i promijesajte, te pomocu spatule umijesajte ohladjene jabuke.
-
7
/slika/1227123/
Istresite smjesu sa jabukama u pripremljen okrugli kalup. Lijepo poravnajte tako da vam jabuke ne vire iz smjese.
-
8
/slika/1227125/
Prelijte smjesom u koju ste
dodali 2 zlice brasna. To uradite pomocu zlice jer je smjesa malo gusca,
pa da mozete lijepo rasprediti.
Pospite sa 1 zlicom secera.
-
9
/slika/1227127/
Pecite na 165 stupnjeva oko 1 sat i 15 minuta ili dok vam cackalica kojom budete provjeravali tortu ne izadje cista.
Ovu tortu pecite izmedju donje i srednje precke u pecnici, dakle ne skroz nisko, ali ne ni na srednjoj precki.
-
10
/slika/1227131/
Ohladite tortu, te pospite secerom u prahu i posluzite!
Izvor:
coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar