Mirisni, osvježavajući kolač od jabuka, bez pečenja
biskvita…Ovo je recept iz mog djetinjstva i bio je jedan od prvih kolača
koje sam radila. Sjećam se da sam ga pronašla u jednom osnovnoškolskom
listu i odmah isti dan zapisala i isprobala :) Danas sam ga ponovo
radila, nakon dugo vremena i opet smo se prisjetili koliko je fin!
Sastojci
-
1 kg
jabuka
-
6 dcl
vode
-
200 g
šećera
-
2 vrećice
pudinga od vanilije (ukupno 80 g)
-
pola žličice
cimeta
-
2 kutije
Petit Beurre keksa (keksi s maslacem, ukupno 400 g)
-
250 ml
slatkog vrhnja
-
po želji
kakao ili ribana čokolada (za posipanje)
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
-
1
Operite, ogulite i naribajte
jabuke i stavite ih kuhati u vodu, sa šećerom. Nemojte ih cijediti od
njihovog soka. Kuhajte ih 5-10 min., da malo omeknu.
-
2
/slika/237575/
Oba prah pudinga iz vrećice
razmutite sa ukupno 12 žlica hladne vode. Kad jabuke omeknu, dodajte im
razmućeni puding i malo cimeta pa sve zajedno kuhajte (miješajući) dok
se smjesa ne zgusne i poveže s jabukama, 5-10 minuta.
-
3
/slika/237577/
U posudu za pečenje posložite
red keksa pa red smjese od jabuka, opet red keksa, ponovo red jabuka i
na kraju red keksa. (Ovisno o veličini posude, neke kekse možete
prelomiti ako vam ne stanu ili vam vire iz ruba posude, prilagodite si
veličinu i količinu keksa tako da pokrijete dno posude).
-
4
/slika/237578/
Ostavite ga da se dobro ohladi. Kolač
premažite šlagom od tučenog vrhnja (najbolje sutradan, ostavite ga
preko noći na hladnom, da keksi upiju sok od jabuka i omekšaju i da se
fil poveže, kako biste ih mogli rezati na kocke) i prije posluživanja
(ako želite) posipajte kakaom ili naribanom čokoladom.
Nema komentara:
Objavi komentar