Sastojci
za prhko tijesto
- 15 dkg margarina za tijesta
- 15 dkg šećera
- 2 jaja
- 35 dkg brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanil šećer
- malo limunove korice
- malo (1-2 žlice) ruma
za nadjev
- 5-6 velikih jabuka
- malo cimeta
- po želji šećera
- 1 vanil šećer
- po želji 1 tegla višanja (kompot)
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
1
) u zdjeli mikserom batiti jaja, šećer, vanil šećer pa dodati omekšali (sobne temperature) margarin. promijeniti batilice na mikseru (staviti spiralne za tijesta) dodati brašno, p. za pecivo, limun koricu, rum i batiti dok se dobije mrvičasto tijesto koje nastaviti raditi rukama dok se dobije podatno meko tijesto koje se ne lijepi. po potrebi dodati brašno za izradu rukama. pustiti da malo počiva dok vi radite nadjev.
-
2
/slika/450580/
) oguliti i nagratati jabuke te ih staviti da se malo prodinstaju sa vanil šećerom, cimetom i šećerom po želji. dinstati dok jabuke ne postanu meke i dok ne nestane njihov sok. ostaviti da se malo prohlade i po želji u njih dodati ocijeđene višnje iz kompota (meni je tako bogatiji okus, naravno da u bakinom starinskom receptu toga nije bilo :) ).
-
3
/slika/450579/
) tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela. na dno maslom namazane i pobrašnjene tepsije staviti prvi dio. poravnati tijesto ovako pa na njega staviti nadjev.
-
4
/slika/450582/
na nadjev složiti "rešetku" od tijesta. tijesto će se raširiti tijekom pečenja i popuniti malo šupljine.
-
5
peći na 170° c oko 1 h. dok ne dobije lijepu boju.
Posluživanje
pospite štaub šećerom i u slast! mi je obožavamo kad je još jako topla (vruća) tako nam je najukusnija i najprhkija. nešto slično slatkim pitama iz američkih serija… haha :)Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar