Mislim da je sa serbiancafea ali vise bas nisma sigurna u
svakom slucaju imam ga bas dugo i prilicno sam preradila originalni
recept da bi bio bas po mom meraku a ostali koji su ga probali bili su
bas zadovoljni
Sastojci
Kora I
-
6
bjelanaca
-
200 gr
mljevenih oraha
-
2 kasike
ulja
-
150 gr
secera
Kora II
-
6
bjelanaca
-
150 gr
secera
-
100 gr
kokosa
-
2 kasike
ulja
-
1 kasika
brasna
Fil
-
12
zumanaca
-
100 gr
secera
-
5 kesica
vanile
-
200 gr
cokolade
-
250 gr
margarina ili 1/2 margarin i 1/2 puter
-
1 dl
mlijeka
Jos potrebno
-
2-3 kasike
dzema od jagoda ili malina
-
2-3
slaga
-
orasi ili ljesnici za posipanje
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
Za koru sa orasima umutiti bjelanca pa dodati 150 gr secera, jos malo umutiti i dodati orahe i ulje pa promijesati kasikom
-
2
Za koru sa kokosom takodje
umutiti bjelanca, dodati 150 gr secera i promutiti pa dodati kokos,
brasno i ulje i promijesati kasikom.
-
3
U pleh srednje velicine staviti
papir za pecenje ili foliju pa sipati prvu koru i peci oko 10 min na
200C ili dok se ne umuti druga kora a onda pazljivo pasporediti drugo
tijesto preko prvog i peci na 200C.
-
4
Peceno tijesto ostaviti da se ohladi pa odstraniti papir a tijesto vratiti u pleh.
-
5
Za fil umutiti zumanca sa secerom i
vanilom pa dodati mlijeko i kuvati na pari stalno muteci mikserom dok se
ne zgusne. U jos toplo dodati cokoladu moze za jelo i kuvanje ili tamna
a ja sam ovaj put stavila milku noisette jer sam samo nju imala u kuci i
ispalo je odlicno. Kad se ohladi dodati i margarin i fino umutiti.
-
6
Koru premazati dzemom, preko njega
sipati fil a onda umucen slag. Ja sam stavila 1 slag krem vanila i 2
slag pjene. Odozgo posuti orasima ili ljesnicima.
MM kad je probao kolac rekao je da je ok ali hvale ljesnici tako da po
zelji mozete umjesto oraha staviti i ljesnike islim da ce biti jos bolji
Nema komentara:
Objavi komentar